lördag 21 april 2018

Alla affärer är dåliga

Ett SVT-klipp jag kände mig träffad av hamnade i mitt flöde. Grundtanken hos den här ekonomiprofessorn på Handels är att vi aldrig vill sälja aktier eftersom vi hatar förluster och alla försäljningar är potentiella förluster.


En aktie som stigit kan fortsätta uppåt och om det händer efter att vi sålt räknar vi det som en förlust även om vi gått med vinst. En aktie som tappat i värde sedan vi köpte den är i alla lägen en förlust, men vi kan inbilla oss att den inte är det förrän vi realiserat förlusten. Och en aktie som först stigit och sedan gått tillbaka ser vi som en dålig affär ända tills den återigen slår rekord, varpå vi hamnar i första läget igen – en aktie vi inte vill sälja för att den är på uppgång.

Jag tror att vi alla kan känna igen oss i detta. Det är svårt att frikoppla ett värdepappers värde från vår personliga historik i det. För att inte säga omöjligt. Och är det ens önskvärt? Börshandel går ju ut på att sälja med vinst, helst på toppen.


Ett sätt att nästan komma ifrån problematiken är att bara köpa. Bra bolag i vad vi tror är billiga lägen, och sedan behålla dem till döddagar, leva på utdelningen eller möjligen sälja av dem på ålderns höst när vi behöver pengarna. För mig känns det inte attraktivt att ge upp säljfunktionen, lite som att gå till krig med bara halva vapenarsenalen.

10 kommentarer:

 1. Blankar du något, Micke? Det är ett av mina verktyg att hantera börsens rörelser. Köp det jag tror på till rätt pris, sälj motsatsen.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde det ett tag, men tröttnade när jag kom in rejält fel ett par gånger. Jag är inte motståndare till taktiken, men tycker att det är svårt att hitta lägen. Skulle vara om ett specifikt bolag är övervärderat av konkreta orsaker, terminshandel håller jag mig ifrån.

   Radera
 2. Det är svårare att blanka än att gå lång enl min erfarenhet.
  Det som brukar funka bra är att gå lång ex HM och kort kappahl.
  Gäller att hitta två bolag i samma bransch vilket man finner ett undervärderat och övervärderat. Kolla t ex substansrabbat i invbolag. Gillar ogillar du deras aktier..? Bra start enl mig.

  /Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, även om det då är svårt att tjäna pengar alls, ifall hela branschen inklusive de bägge bolagen drar åt samma håll.

   Radera
 3. Sant, men det är ett bra sätt att börja på tycker jag. Går båda bolagen åt fel håll är man ute och cyklar.. Man får iaf en liten airbag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har det varit hål på min airbag ;-).

   Radera
 4. Hur mycket får du i utdelning per år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte mycket, eftersom jag aldrig prioriterat utdelningsaktier (ibland har jag nästan hånat dem som gör det: https://sparosverige.blogspot.se/2016/10/utdelning-ar-det-nya-svarta.html), och svårt att räkna på eftersom jag byter ut mina innehav. Runt en procent kanske.

   Radera
 5. ok! Men då är det kanske lika bra att strunta i att gå kort;)
  Det finns alltid bra bolag att köpa över tid. Bara man inte får panik efter ett par procent nedåt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, långsiktig blankning gör jag inte mycket av (och har aldrig gjort), men kan däremot tänka mig att oftare än tidigare köpa korta warranter inför bokslut jag är skeptisk inför, som ren spekulation.

   Radera