söndag 25 juli 2021

Semestertänk

Idag är det den 25:e, men de flesta fick väl lön redan i fredags. I Sverige har alla löntagare rätt till semesterlön alternativt semesterersättning. Det står dem naturligtvis fritt att använda pengarna till något helt annat, men i någon myndighet (i ganska många länder) har man sett ett behov av att öronmärka pengar för semester.

Och behovet tycks ömsesidigt. Många familjer kastar lätt upp femtiotusen för en semesterresa – varje år! Man behöver inte vara mattegeni för att inse att det ganska snart hade blivit en förmögenhet, om de inte lagts på att resa.

Jag är inte som folk är mest, för på sommaren behöver jag som allra minst pengar. Det är för varmt för att äta särskilt mycket, det räcker långt med lite stekta grönsaker och iskallt vatten. Det går åt mindre kläder än annars. Skor använder jag ofta inte alls under varma sommardagar.

Semesterresor är väl det som kostar mest för flest. Jag har inget emot konceptet, men bor man på en plats man vill lämna så fort man får chansen kanske man ska börja i den änden och fråga sig själv om man bor på rätt ställe. Jag har i och för sig ställt mig den frågan och kommit fram till att jag inte gör det, men förutom den detaljen klarar jag mig fint med kaffe på balkongen, havsbad på dagarna och en och annan löptur när solen sjunkit och gjort det lite svalare. Men andra tänker annorlunda.

Jag säger inte att mitt sätt att tänka är det rätta, att man inte får öka sina utgifter på sommaren och ägna resten av tiden åt att längta till nästa sommar, men mig passar det inte, har aldrig gjort och kommer troligtvis aldrig göra.

41 kommentarer:

  1. Det kallas att "unna sig" tror jag de brukar säga :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget fel i det om man får ut något av det.

      Radera
  2. Hej sparo! Håller med, jag spenderar också mycket mindre på vissa saker som mat, kläder m.m.

    Å andra sidan spenderar jag extra mycket på resandet till havet, familj m.m. Sen extra mycket på renovering av huset, alltid något i trädgården som ska köpas till, verktyg, man har mer energi att ta tag i saker och allt kostar.

    I slutändan är det lite mer utgifter under sommaren än vintern. Angående semester så många får utbetalningar väldigt olika, vissa får tillägget innan de går på semester, andra får månaden efter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men oavsett om man får pengarna innan eller efter semestern bygger det väl ändå på en tanke att folk inte klarar av att själva periodisera. En omfattande renovering kostar såklart pengar, men det vet man ju om och tar höjd för.

      Radera
  3. Jag är helt enig i dina tankar att man bor på fel ställe om man vill fly därifrån så fort man blir ledig. Jag och käresta fick se till att bosätta oss på en plats vi tycker om att vara på när vi är lediga. Det kändes som det uppenbara valet, när vi flyttade från den förra boplatsen där vi då inte trivdes. Det finns skog, fjärilar och allt möjligt kul här. Dessutom gott om stubbar att sitta och sura på :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns skönt när det är rätt. Fjärilar och stubbar - fattar att ni håller er hemma :)

      Radera
  4. Jag är likadan, hör talas om att det "går så mycket pengar under semestern", men för mig är semestermånaden vanligtvis den billigaste månaden. Åker in till Storstaden 1 gång i veckan och handlar, lånar nya böcker på biblioteket och kör ett gympass. Resten av tiden är jag i min stuga vid havet och behöver inte så mycket mer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt det där! "Det går så mycket pengar under semestern" eller "Jag har varit ledig så nu är jag pank".

      Radera
  5. FIRE har nått Kina:

    https://www.dn.se/varlden/nya-trenden-bland-kinas-unga-lamna-ekorrhjulet-och-lagga-sig-platt/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Det där kräver ett helt blogginlägg.

      Radera
    2. "Att ligga platt är skamfyllt. Bara hårt arbete ger lycka”, skrev statliga nyhetsbyrån Xinhua i maj

      Är DN säker på att det var den kinesiska nyhetsbyrån, det brukar låta likadant från statsradions journalister här hemma, om än något mer förtäckt.

      Radera
    3. Det var även min tanke, att likheterna är slående. Det som inte passar in i mallen försöker man få bort, och precis som här är det inte förbud utan skuldbeläggning som är statens och dess taltrattars främsta vapen.

      Radera
    4. Tror man får ha viss förståelse för att samhällsföreträdare, och de som tycker sig vara det, blir lite stressade av tanken på att produktiva, självgående och kompetenta individer ger fan i att producera (vilket vi ju får anta är lite en förutsättning för FIRE). Det är ju trots allt oproportionerligt dessa som faktiskt skapar värde och får hjulen att snurra i samhället.

      Höftar man med lite mumbojumbo som paretoprincipen och gissar att 20% av befolkningen står för 80% av produktiviteten krävs det ju inte att särskilt många av dessa lägger ned slitet för att det ska bli riktigt jobbigt för återstående del av befolkningen och i all synnerhet jobbigt för segmentet av befolkningen som gjort det till sin födkrok att fördela ut pengar som andra tjänat.

      Skämt åsido, ett samhälle där högproduktiva individer hellre gör något annat än skapar värde ligger nog lite pyrt till på sikt.

      Radera
    5. Jag tänker blogga om detta så jag ska inte svara alltför utförligt, men jag tror inte att kineser skiljer sig från svenskar på den punkten att en mycket, mycket liten andel kommer att försöka sig på detta.

      Sen skulle jag vilja attackera det eventuella problemet från andra hållet. I ett samhälle där högproduktiva individer helst vill "ligga platt" bör man ställa sig frågan hur det kommer sig.

      Radera
  6. Båstad , Visby & Troppan25 juli 2021 kl. 12:29

    Om den 25e i vanliga fall är tid för att rulla hatt, så är det dubbelt upp i semestertider, inget som håller en tillbaks,
    "
    Det är något som man verkligen vet
    Den 25:e smäller det
    Då finns det ingen som tar en
    Man är kung, kung, kung i baren
    "
    skaldade adelsmannen Uggla mycket träffsäkert.
    https://youtu.be/7aOc2fL2pRM

    Pengarna är runda för att de ska rulla som en vis man en gång lär ha sagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv är jag mer av en TLK-fantast:

      "Kulorna ska rulla, det är min paroll.
      Lyckligast i världen, jag har ingen koll.
      Allt ska brännas opp.
      Fredag, lördag, söndag, sen så är det stopp."
      https://www.youtube.com/watch?v=nVQ4knEjAVg

      Radera
  7. Peak bostadsbubbla? Att köpa osett sommarhus på Gotland efter att ha budat upp från 3,5 till 5 miljoner:

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJkx5J/gotland-i-topp-pa-bostadsmarknaden-folk-koper-utan-att-titta-pa-huse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tanken har föresvävat mig att göra precis detta, men mitt försvar är att jag pga coronarestriktioner inte kunnat åka till objektet. Bor man på svenska fastlandet kan man väl ta sig till Gotland på i bästa fall någon timme. Innan jag lägger ut fem miljoner hade jag velat lägga den tiden.

      Radera
    2. ojojoj, minns när jag försökte buda osett på ett helt ok 20-talshus i centrala Klintehamn runt millenieskiftet. Priset var uppe i 420' och de andra budgivarna (också osett) var en i västsverige och en journalist på uppdrag i Afghanistan. Pga av de långa svarstiderna till Afghanistan ville inte mäklaren ha in fler budgivare så han nobbade mina försök att lägga bud. Anar att läget förändrats en del sedan dess.

      Radera
    3. Han nobbade ditt bud för att det skulle innebära merarbete för honom eller ta längre tid? Med sådana mäklare behöver man inga ovänner.

      Radera
  8. Min fru vill köpa sommarstuga. Vi har redan hus med trädgård. Så jag åker gladeligen med henne på diverse spahotell eller utflykter med hotellvistelse så vi håller sommarhuset borta. Blir mycket billigare så. (och det är väldigt najs med hotellfrukost buffé)

    Dock skulle vi aldrig ta lån för resor. Trots våra - som jag ser det - vidlyftiga excesser med (precorona) dyra utlandssemestrar osv så gör vi bara av med halva vår inkomst på vårt liv. 50% sparkvot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår dig på ett sätt för jag hade det där läget när jag ärvde ett sommarhus. Slutade med att jag flyttade dit på heltid eftersom det kändes dumt med två bostäder. Däremot tycker jag att det är skittrist att bo på hotell (med undantag för just frukostbuffén).

      Radera
    2. Söndagens aktivitet: Stå som säljare på en loppis. Pengar kommer in (kontanter). Träffar och pratar med massor av människor.

      Enda extrautgiften på sommaren: Myggmedel, solskyddsmedel och lite bensin. (för plockning av svamp, bär och annat grönt)

      Radera
    3. Har bara testat loppisförsäljning en gång, men det var rätt kul. Själv ska jag iväg med gårdagens Traderaförsäljningar nu.

      Jag är försiktig med myggmedel i samband med bärplockning, får för mig att det hamnar i skörden.

      Radera
    4. Om du har en mycket klok fru så kan det vara så att hon använder sommarhuset som trick för att få det hon vill ha: spa, utflykter, och semester.

      Radera
    5. Men Puttes hotellfrukost fixar hon inte i sommarstugan.

      Radera
  9. Oops. Var inte meningen att hamna på "svara".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att se andra göra det misstaget :)

      Radera
  10. För oss med 9-17-jobb så är det ju på semestern som man har tid och ork att spendera pengarna… det där med semesterersättning har jag dock aldrig fattat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast en och annan helgdag har ni väl? För många räcker de till för att "slippa" få för mycket pengar.

      Radera
  11. Lite off-topic ditt inlägg, men skulle gärna läsa din analys om det här. Rabattjägaren Petra får mycket gratis (Aftonbladet). Fast för att få gratis-grejor/resor måste man shoppa mycket. Gratis är gott eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du någon länk? Hur som helst gissar jag att det handlar om hon som ser ut och låter precis som Hipphipps Tiffany Persson, Petra Stennågonting. Och ja, min bild av henne är precis den, att hon handlar för tiotusen, får två procents återbäring i form av rabattkuponger och upplever att hon tjänat 200 kr.

      Radera
  12. Glömde länken
    https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/7KE8ew/rabatt-jagaren-petra-det-sitter-i-ryggmargen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där var hon ja, då gissade jag rätt. Hennes (och reporterns?) syn på ordet gratis skiljer sig från min.

      "Jag är väldigt bra på att slösa. Min man tycker det är så roligt att många ser mig som sparsam, för han känner ingen som slösar mer än vad jag gör. Och så är det, jag shoppar hela tiden."

      Radera
    2. :) då gjorde vi samma analys

      Radera
  13. Årets extravaganta resa går till mina föräldrar, till det hutlösa priset 310kr ToR för tåget, för mig och barnen.

    Har däremot ett sparkonto igång för nästa resa till Japan, där jag beräknat minst 70k men troligen närmare 80k i totala kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Japan verkar dyrt, men jag kan fatta dragningskraften.

      Radera
    2. Japan är nästan som en annan värld, sett till hur folk beter sig mot varandra o miljön. Vi var där 2019 o tanken var att vi skulle åkt dit i år igen för att fira fruns 40-års dag. Men skit träffade fläkten så resan är uppskjuten till nästa år.

      Radera
    3. Mm, den fläktskiten känner jag till :)

      Radera
  14. Sparo, Frida på Nordnet har skrivt om FIRE i fredags, oväntat balanserat måste jag säga. Men så står ju inte FIRE i något motsatsförhållande till Nordnet utan kanske tvärtom med sin långsiktighet (och därmed garanterade intäkter genom Nordnets kunder).

    Enda randanmärkningen är kanske att det lutar för lite åt möjligheterna, ens tillgängliga tid och ens egenmakt, och för mycket åt de i förväg upplevda svårigheterna, såsom "...funera på vilket liv man vill leva i framtiden. Vill man spara nu för att kunna spendera senare?"

    https://www.nordnet.se/blogg/sugen-pa-fire-sa-lyckas-du-bast/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, bra text! Så less på alla som desperat försöker lista alla negativa aspekter likt en Triss-reklam innan skrapet.

      Att samla på frimärken är fint, att samla på pengar måste problematiseras :)

      Radera