lördag 25 september 2021

Valår = mer åt alla

Det märks att det är mindre än ett år kvar till riksdagsval. Regeringens budgetproposition ger enkelt uttryckt mer pengar åt alla. Lägre skatt för dem som jobbar och högre bidrag till dem som inte gör det, så nu får pensionärerna högre bostadstillägg, ensamstående föräldrar högre underhåll, sjuka höginkomsttagare får högre sjukpenning och företagen stöttas hämningslöst pga svårigheten med corona.

När jag läste ekonomi fick jag lära mig att det måste gå ihop på sista raden. Endast ökade intäkter täcker ökade kostnader. Eller ja, man kan ju alltid låna för att få ihop det. Inte alltid kanske, men en stat tycks alltid kunna höja statsskulden.

Men någon gång ska bullarna betalas, det kommer ingen ifrån, så precis som Patrick El-Hag här ovanför frågar jag mig vem. Svaret är du, och kommande generationer såklart. Regeringen hade kunnat vara med på ett hörn också ifall väljarna skulle välja att ifrågasätta allt-åt-alla-politiken, men nu har jag levt några val så jag vet att det inte kommer att hända den här gången heller.

47 kommentarer:

  1. Yes, högre bidrag till icke-arbetande, lägre skatt till arbetande och högre pensioner så har du täckt in de flesta.

    Dessutom kanske högre skatt till kapitalägare som ytterligare gläder de 3 avundsjuka grupperna ovan så har du i alla fall en chans att vinna valet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Högre ISK skatt får du räkna med, oavsett hur styret ser ut.

      At varje individ har ett eget ansvar över sin pension, har ej börjat sjunga in bland de lägre samhälls klasserna..

      Det är alltid någon annas feloch ansvar.

      Radera
    2. Jag är mest fascinerad att det finns folk som fortfarande tror att pension är ett begrepp som kommer att finnas om ett par decennier.

      Radera
    3. Varje krona ska spenderas.
      Känner flera som var stenblacka i torsdags den 23.

      Ändå har de arbete och lyfter över 20 netto.

      Köpa ny husvagn för 1 sommar vecka.

      Radera
    4. Tror ej det är nyttigt att slänga pengar och ledighet efter barnfamiljerna som politiker är inne på.

      De gjör dom en Björntjänst.

      Blir ännu svårare för dessa att ta ett eget ansvar.

      Radera
    5. Jag är inte alls säker på att dom här reformerna räcker för att vinna valet. Det är C som kommer avgöra vilken sida som vinner nästa val tyvärr. Rödgrön röra mot blåbrun sörja.

      Radera
    6. Blir ingen som vinner valet i detta splittrade land..tyvärr.

      Radera
    7. Jag är inte säker på att det du nämner som splittring alltid böhöver vara något negativt. Ett tydligt höger och vänsterblock tror jag skulle göra politiken mer tydlig och begriplig. Jag både tror och hoppas på liberalismens död inom en snar framtid.

      Radera
    8. Jag tror inte att det handlar om att hjälpa barnfamiljer och andra, det handlar on att köpa dem.

      C är ju det enda partiet som garanterat inte får politisk makt eftersom de gjort klart att de varken tänker stödja ett alternativ där V finns eller där SD finns. För inte ljuger väl Annie Lööf ;-)?

      Radera
    9. Fru Lööf lever i sin egna fantasivärld. Man borde egentligen tycka synd om henne. Personer med dom problemen behöver oftast tas hand om och behöver en omfattande vård.

      Radera
    10. Jag har svårt att tycka synd om just henne.

      Radera
    11. Mycket intressant analys av Fröken Lööf på följande länk. Hon verkar inte ha så många kompisar kvar:)
      https://samtiden.nu/2021/09/c-pa-vag-ner-i-mittens-dike/

      Radera
    12. Runt tio procent av svenska folket är väl ändå en skaplig hög kompisar. Hur hon fått det övergår däremot mitt förstånd.

      Radera
  2. Vilken skatt specifikt tycker du inte skulle ha sänkts och i sådan fall varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget emot skattesänkningar (givetvis i kombination med att staten slutar leka målsman åt alla medborgare). Det som stör mig är det oerhört genomskinliga att man sänker skatter och höjer bidrag ett valår, och ännu mer stör det mig att väljarna går på det, varenda gång.

      Radera
    2. Vilka "bidrag" är det du pratar om, garantipension eller aktivitet/sjukersättning?

      Radera
    3. "Högre bidrag till dem som inte gör det, så nu får pensionärerna högre bostadstillägg, ensamstående föräldrar högre underhåll, sjuka höginkomsttagare får högre sjukpenning".

      Men får jag välja tycker jag att det är bättre att pensionärer får högre pension än att en arbetslös men lat hantverkare får sitta hemma och dricka öl på dagarna.

      Radera
  3. Tror du budgeten klarar sig helskinnad genom riksdagen? Jag tänker gissa på att den gör det med lite tandgnissel från V och C. Muttrandes om att "vi tar ansvar för Sverige".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, förmodligen inte. De är antagligen så cyniska att de släpper förslag de vet aldrig kommer gå igenom, så får de godhetspoäng utan att behöva betala för dem.

      Radera
    2. Det kommer den göra.

      SD har sagt att de inte kommer rösta på en M+KD budget. Annie-partiet röstar på (S) eller röstar blankt så "högern" kan inte få majoritet oavsett.

      Radera
    3. Vad politiker säjer känns rätt ointressant. De menar lika ofta tvärtom vad de säger. "Får jag frågan att bli statsminister svarar jag nej" kan bli ett rungande ja fem minuter senare. Och Sko-Annie...

      Radera
    4. SD har sagt att de inte röstar på en budget de själva inte varit med och förhandlat. M har sagt att självklart kommer M, KD, SD och i finansutskottet samtala med varandra om reservationer till regeringens budgetproposition. Så det är nog inte alls uteslutet med en vinnande MKdSdbudget.

      Radera
    5. Allt är möjligt när det gäller politiker. Annat är det med politiken, där verkar ingenting möjligt.

      Radera
  4. Sverige har tyvärr en befolkning som röstar fram de mest imbecilla till grytorna. Dvs sådana som ser till att staten växer okontrollerbart, samtidigt som ingenting fungerar som det ska. Det enda som är säkert är att utgifterna ökar och att förmånerna stärks för de vid grytorna.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha.. "ingenting fungerar som det ska". Håller med.. Sverige är kass.

      Radera
    2. De jag känner som har gått över till SD är sossar.
      Och dessa vill ej ha sänkta bidrag..

      Hur ska Moderaterna kunna styra ???

      Radera
    3. Helt rätt. SD vill ha högre pension och högre sjukersättning, men dom kommer byta bort dom frågorna till förmån för sina hjärtefrågor, invandring.

      Radera
    4. Vadå, menar ni att det är skillnad på partierna? Det har jag aldrig uppfattat. Det är åtta nyanser av socialdemokrati.

      Radera
    5. Exakt, ser fram emot den otroliga omgörning av 50 shades of black, 8 shades of socialism lagom inför valet.

      Radera
    6. Nja Sparo, visst håller jag med om att även Moderaterna är sossar innerst inne. Men det finns ju alternativ som bör ges en chans. Uppsidan är stor, nedsidan begränsad. Svårt att misslyckas lika gravt som dagens riksdag.

      Radera
    7. Jag har gett upp, men andra får göra som de vill.

      Radera
  5. Jag är själv aktiv i kommunpolitiken och har varit den drivande i att få igenom en skattesänkning á 10 öre i år.

    Det är väl inte att bli överraskad över, men man får ett ton skit av motståndarna och något tack från en ur medborgarna väntar jag fortfarande på. Nå, jag är nöjd o glad att få genomslag för en del av min o de minas politik. Lite kohandel med den styrande minoriteten krävdes såklart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tacket kommer kanske nästa år. Det är ju baksidan med att bara fråga medborgarna vad de tycker vart fjärde år ;-).

      Radera
  6. Ta bort bidragen,och sänk skatten.
    Folk får lära sig och ta ansvar själva ,och inte bli försörjda av bidrag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rent allmänt håller jag med även om jag tycker att det finns undantag.

      Radera
    2. Anonym: Tycker du att alla stöd som du betrakar som bidrag ska tas bort, vilka i sådana fall.rotavdrag, eu stöd eller sjukersättningar.

      Radera
    3. Ta bort bidragen i detta land ?
      Homo Sapinens är omhändertagna ifrån vagga till grav.
      Många är helt oförmögna till att ta egna beslut..
      Men till Bolaget på fredag eftermiddag hittar alla..

      Radera
    4. Anonym:Jag betraktar dina uttalanden som något känslokallt eller möjligtvis underbegåvat. Hur ska en person som är sjuk och aldrig mer kan jobba försörja dig om den inte får stöd och hjälp från staten?

      Radera
    5. Skatan på gården klarar sig ensam.
      Hon behöver inga bidrag. Kan bli en vargavinter lagt på sig rejält med muskler.

      Tyvärr sossarna har segrat ihjäl sig.

      Radera
    6. Nu förstår jag, du fiskar efter reaktioner från min sida. Du är inte seriös.

      Radera
    7. Anonym:Du pratar helt osammanhängande, går du på något?

      Radera
  7. Jag är extremt kluven där. Dels vill jag att sjuka och värnlösa skall intet fattas dels att lata hemmasittare inte ska ha en spänn. Problemet är att hitta skiljelinjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när jag rannsakar mig själv så tror jag att jag är för något som medborgarlön. Om man samtidigt monterar ner all bidrag av all sort. Utan bara rakt av en summa pengar, samma summa, till varje medborgare från första födelsedagen.

      Radera
    2. Jag förstår tanken med medborgarlön/basinkomst, att det ska finnas en ekonomisk trygghet för alla och så vidare. Det har testas och gör fortfarande runt omkring i världen med olika resultat. Jag tror det blir för svårt att genomföra av olika skäl. För det första så finns det ingen majoriteten för basinkomst i Sverige. För det andra så tycker jag att dom som verkligen behöver samhällets stöd ska fåd det, inte alla.Det finns en risk att vi monterar ned välfärden på det sättet. Och för det tredje så är det en rättvisefråga. Varför ska någon arbeta för någon som kan men inte vill arbeta.

      Radera
    3. Det ÄR en svår balansgång. Medborgarlön tror jag dock inte på. Om välfärdssamhället ska kunna fortleva (vilket kanske ändå inte är möjligt) måste åtminstone alla som kan jobba också göra det.

      Radera