Den som följt med på min matbrödsresa
som inleddes på allvar under 2020 när jag helt slutade att köpa
mjukt bröd vet att jag ända sedan dess jagat det perfekta
formbrödet. Jag äter mest bröd till frukost och då gärna något
med tuggmotstånd, men jag saknar varma mackor och fattiga riddare
som jag tycker kräver ett ganska smaklöst rostbröd.
Dags
för nästa försök, detta behövs:
mjölk, 6 dl
margarin, 50 gram
sirap, 1 msk
jäst, 25 gram
ägg, 1 st
salt, 1 tsk
vetemjöl, 10
dl
rågsikt, 4 dl
Smält
margarinet, häll i mjölk och sirap och värm upp till
kroppstemperatur. Blanda ut jästen i degvätskan.
Tillsätt ägg, salt och mjöl.
Knåda ordentligt och böka ner degen i två smorda brödformar. Låt
jäsa under bakduk i en timme.
Pensla bröden med vatten och
grädda i 175 grader, c:a 30 minuter (tills de ser bra ut).
Först körde jag två
matskedar sirap, men halverade till nästa sats för att jag tyckte att det blev lite
för saftigt. Bättre, men fortfarande mer smak än Willys skivade
formfranska. Kanske vänjer jag mig. Ska i alla fall göra detta
några gånger och skruva lite på receptet.