Jag har bott i Norge i några veckor
och det vore förmätet av mig att såga hela landets matkultur. Det
finns lyckligtvis inte heller skäl till det, norrmännen äter
ganska rimligt. Okej, en del kallar smörgås för lunch, men visst
har vi väl alla dagar då vi inte orkar laga riktig mat och då
känns det bra att kunna ta ett par mackor och låtsas att vi ätit
okej.
Och visst tycks norrmännen ha en osund
kärlek till chips som här i landet går under den mysiga
benämningen potetgull, och vad är egentligen grejen med att äta
tacos varenda fredag?! Äter man inte det riskerar man att
bokstavligen hamna ute i kylan.
Men tacos är ändå anständig mat. Då
finns det annat jag har svårt för på riktigt. Hur kan en
befolkning som äter så mycket bröd ha kommit på den absurda idén
att baka mjukt tunnbröd med potatis som huvudingrediens? Lefser –
varför?! Och när bröd är nationell lunch under namnet matpakke,
varför i herrans namn köper man det fruset?
Det är inget fel med att frysa bröd,
men låt konsumenterna frysa in det de inte hinner äta färskt. Att
frysa in färskt bröd innan man säljer det är som att sälja kokt,
kall potatis. Och apropå potatis. Mycket märkligt har jag både
köpt och stoppat i mig, men ett av Norges baslivsmedel är fruset
potatismos!
Det finns i lite
olika utförande, men varianten på bilden innehåller bara mosad
potatis (till ett väsentligt högre pris än potatis). Mjölk, smör
och salt får man tillsätta själv, så det enda tillverkaren har
gjort är att skala, mosa och frysa potatis. Orkar man inte göra det
(varför man nu skulle skala potatis, det gör jag aldrig) orkar man
väl knappt tugga?
I övrigt tycker jag att norsk mat är
kanon. Så småningom kommer jag säkert delge recept på
specialiteter som komle, kamkake och flatbrød.