Jag hade en diskussion med en kompis om
ifall man kan torka stjälken på libbsticka. Jag är fortfarande
inte helt säker på om det är värt mödan, men det är hur som
helst självklart för mig att den ska ätas eftersom det är mycket
mat. Hackad och stekt eller som ingrediens i en sås funkar stjälken
utmärkt. Jag ska testa att göra soppa på den också.
Det slår mig att det är mer som bör
ätas och som många kastar. Själv vill jag slå ett slag för att
finhacka roten på gul lök. Där är det inte mycket som behöver
kasseras. Blast är också ätlig. Inte all blast, men bara för att
man odlar för frukten är det inget som säger att inte bladen kan
ätas. Jag hittade en artikel i Land där man exemplifierar.
Några
av förslagen var okända för mig, t ex att man kan äta morotsblast och
blomkålsblast (även om jag tror att det i bägge fallen är en
fördel ifall man odlat dem själv, för Gud vet vad de annars kan ha
sprutats med). Rödbetsblast visste jag funkar. Har inte testat
själv, men de lär påminna om spenat. Att någon kastar den gröna
delen av purjolöken eller bladen på stjälkselleri var mer
otippat.
Mest matslöseri tror jag att vi
finner på djur (som jag själv inte äter och därför vet rätt
lite om). De flesta vet att det går att koka fond på köttben eller
fiskhuvuden, men det är nog få som gör det. Inälvsmat är inte
heller poppis i vår del av världen, trots att det finns mycket
nyttigheter där.
Vare sig det handlar om blast eller
grisknorr kan vi nog alla äta lite mer och kasta lite mindre av det
vi skördat, slaktat eller köpt.