Läste att
GB:s Big pack-glass utnämnts till ”Årets matbluff”
efter att de bytt ut mjölkprodukterna i glassen mot vatten och
ärtprotein. Detta har väckt folkets vrede. Själv tänker jag att
GB får ha vilka ingredienser de vill i sin glass. Att det
skulle handla om att minska sitt klimatavtryck tror jag däremot inte
på. Om de inte tror att påståendet i sig ska göra att de tjänar mer
pengar.
Hur som helst slog det mig att jag inte
köpt glass på väldigt länge. Jag bor i Norge där glass är dyrt, och att köpa frysvaror från Sverige är nog ingen bra
idé. Jag har själv reagerat på märkliga ingredienser i glass och
tänkt att det där borde man göra själv istället. Så nu har jag
gjort det.
Jag har ingen glassmaskin, men läste
mig till att det inte skulle behövas. Efter att ha letat runt efter
vettiga recept gjorde jag ett eget baserat på 4-5 glassar andra
gjort. Den blev faktiskt onödigt bra, om jag får säga det själv.
Detta behövs:
vispgrädde, 2,5 dl
mjölk, 2,5 dl
strösocker, 1,5 dl
ägg, 2 st
blåbär, 150 gram
Jag använde fryste blåbär, som jag
mixade lätt för att slå sönder bären. Föredrar du andra bär
går det säkert lika bra. Mixade, mosade, hela... pröva dig fram.
Grädden jag använde hade 31 %
fetthalt. Och så köper jag färsk och opastöriserad bondmjölk där fetthalten
beror på korna. Om det går lika bra med minimjölk vet jag inte,
men jag hade nog föredragit standardmjölk om jag måste köpa
butiksmjölk till detta.
Vispa grädden klar. Tillsätt de andra
ingredienserna, vispa ihop röran och häll den i en form som har
lock och åtminstone ett par centimeter från rörans yta upp till
kanten.
Nu ska glassen nämligen röras och då
är det ju bra om den stannar i burken. Men först – på med locket
och in i frysen.
Efter en halvtimme tog
jag ut den första gången och rörde runt den med en sked. Än så
länge är den helt flytande, men det går att ana att det nog ska
bli glass av detta.
Sedan tog jag ut glassen och rörde 1-2
gånger i timmen tills den stelnat klart efter ungefär fyra timmar.
Kanske blir den allra godast om man låter den smälta lite innan
servering, men det är nog också en smaksak.
Grädden kostade mig 11,50 kr, mjölken 2,50 kr (ja, det lönar sig att skippa detaljistledet) och äggen 5 kr. Blåbären kostade mig bara ansträngningen av att plocka dem och sockret 1,65 kr. Det blir en totalsumma av 20,65 kr. Dyrare än GB:s ärtproteinglass, men betydligt billigare än Häagen-Dazs, Ben & Jerry och en massa andra kemiska konstellationer kryddade med politisk korrekthet och moralkakor.