För många år sedan odlade jag
kryddor i kruka. Då bodde jag i lägenhet och det fanns inget
alternativ, men jag minns det som inspirerande att riva av basilika
och citronmeliss från köksfönstret och hacka ner i en sås eller
gryta. Ändå slutade jag med det, antagligen av lättja.
Men nu när jag blivit ”grönavågare”
och flyttat ut på landet ska jag ta tag i det igen. Förra året
hade jag visserligen krukor med chili, gräslök, mynta och dragon,
men det kändes rätt oorganiserat. I år skulle jag vilja bli lite
bättre på kryddodling. Så vad ska jag odla och hur?
I odlingslådorna utomhus odlade jag
dill och det kommer jag göra i år igen. Fast lite mindre, förra
året hann många späda dillkvistar bli rena träd innan skörd. Men
resten av av kryddorna tänker jag att jag ska odla i krukor, för
att kunna förlänga säsongen och för att kunna ha dem i köket
eller på min glasveranda som är lite som ett växthus, annars är
jag rädd att det kommer kännas som ett projekt att skörda i
samband med matlagning. Poängen är att de inte ska vara längre
bort än kryddhyllan.
Chili och gräslök är alltså givna, antagligen mynta och dragon också, om de överlever. Sedan är jag öppen för förslag. Basilika har andra pratat sig varma för och jag minns färsk basilika som en helt annan krydda än den torkade man köper i burk, så den ligger bra till. Kanske oregano också, men egentligen tycker jag att den är lite för lik basilika. Timjan och rosmarin har jag för lite användning av, så de går bort av den anledningen. Annars är jag öppen för det mesta. Har ni några förslag på lättodlade kryddor?