När jag gjorde linssoppa häromsistens skrev jag att man med fördel kan slänga i rotsaker
och annat. Nu tänkte jag göra det. In med potatis, vitkål,
purjolök, broccoli, selleri, palsternacka, chili, rättika och lite
torkad libbsticka från i somras.
Jag hackar det mesta ganska grovt, med
planen att allt ska behöva ungefär lika lång koktid.
Under tiden har de fått sällskap av
krossad tomat och röda linser, bägge av kvalitetsmärket Eldorado.
Jag börjar med linserna som jag sköljer några gånger i en stor
gryta.
I med de flesta av de övriga
grönsakerna. Och så kryddor. Salt och peppar är givet, resten är
valfritt. Jag väljer dragon, oregano och ett par buljongtärningar.
I med tomatkrossen och vatten, men jag avvaktar
med vitkål och purjolök, som jag vill koka lite mindre än resten
så att de inte tappar allt tuggmotstånd.
Totalt låter jag soppan koka i c:a 20
minuter och hälften på purjon och vitkålen.
Så gjorde jag, men att jag inte är
mer precis med ingredienserna är medvetet. Hela poängen med soppa
är att man tar de ingredienser man gillar och har hemma. Äter du
kött, till skillnad från mig, kan även det brukas.
Som ni ser kör jag en rätt matig soppa, man hade lätt kunnat hälla i mer vatten. Smaksak även det, och eftersom det mesta är valfritt har jag inte ens försökt att räkna ut någon kostnad. Soppa blir som regel billigare än allt annat och fyller man den med rotfrukter lär portionspriset hålla sig på max några kronor.