Röda linser kan vara det billigaste
livsmedlet man kan köpa om man räknar ”kronor per näringsenhet”
eller vad man skulle kunna kalla det för. Det är 26 procent protein och väldigt mättande. En påse med 800 gram torkade röda linser av
märket Eldorado kostar 31,90 kr, vilket ger ett kilopris på strax
under 40 kr. Men då är de torkade. Tillsätt vatten och det blir
mer mat.
Idag tänkte jag hälla på så mycket vatten att jag
kallar det för soppa. I en linssoppa kan man hälla i lite av varje
– grönsaker och kryddor man gillar. Jag skulle t ex kunna tänka
mig spenat, broccoli, bladselleri och nästan vilka rotfrukter som
helst, men här är en minimalistisk variant där du behöver:
Röda linser, 250 gram
Gul lök, 1
st
Krossade tomater, 250
gram
Buljongtärningar, 2 st
Matolja, 1 msk
Vatten, 1 liter
Grovhacka löken och fräs den i olja i
en stor kastrull. Efter ett par minuter tillsätter du alla andra
ingredienser, kokar upp och rör om så att buljongtärningarna löses
upp. Låt puttra i 15-20 minuter. Klart!
Ryktet (nej, min moster faktiskt) säger
att man kan servera med en klick crème fraiche, men jag är inget
stort fan. Däremot tar jag gärna ett par knäckebrödsskivor till.
Inga kryddor? Nej, jag tycker att kryddorna i buljongtärningarna
räcker, ihop med löken. Annars hade jag kunnat tänka
mig exempelvis basilika eller oregano som bägge funkar bra ihop med
tomat. Chili om man vill ha det starkare. Och tar man min idé om
rotfrukter hade nog lite extra salt passat bra, men i den här
versionen var det tillräckligt salt för mig.
Jag gillar mat, så för mig räcker
det här receptet bara till två måltider, men jag gissar att det
skulle stå ”fyra portioner” i en kokbok. Mitt tips är att inte
göra för lite. Överbliven soppa håller minst en vecka i kylen och flera månader i frysen.
Jag använder röda linser regelbundet i matlagningen men då gör jag med lite mindre vätska så att det blir mer av en gryta. Gärna med spenat och lite egenodlad chilli i. Precis som du brukar jag ta en eller två knäckebrödsskivor till.
SvaraRaderaJag gör också oftare gryta en soppa av linserna, men hade det här gamla receptet liggande och gör det ibland.
RaderaInstämmer till fullo.
SvaraRaderaAtt göra linssoppa är en riktig klassiker, extremt billigt och gott.
Jag brukar blanda ihop röda och gröna linser så blir soppan ännu mer smakrik och mättande.
Jag är inte förtjust i gröna linser, men ska ge dem fler chanser.
RaderaDet var länge sedan jag gjorde röd Linssoppa nu. Förr blev det lite då och då. Kanske dags igen. Jag brukade göra en icke-vegetarisk variant med tärnad skinka eller stekt curryfärs som topping. En klick turkisk yoghurt direkt i tallriken smoothar ut smakerna...
SvaraRaderaTveklöst ekonomisk mat.
Turkisk yoghurt vore kanske godare än creme fraiche.
RaderaTestade ett recept med fetaost en gång, och aldrig mer. Blev fantastiskt gott, men jag kom fram till att bara osten kostade 13 kronor per portion. Nix på det.
SvaraRaderaJag har samma syn på fetaost - gott, men dyrt. Och lite skojigt om man har enkel humor:
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=aQQg4Lr_Mck
God mat är nagot jag unnar mig, men jag köper ofta pa rea och när det är 50% rabatt pga sista förbrukningsdag roffar jag at mig. Linssoppa är nog nagot jag aldrig skulle pröva, ser ut som gröt och det at jag nog av när jag var barn. Men smaklig maltid!
SvaraRadera/Annika
Jag är helt med på att linser, och kanske linssoppa i synnerhet, inte har utseendet med sig, men man blir förvånad av smaken, och jag kan garantera att det inte smakar i närheten av någon gröt jag provat.
RaderaAnnika, linser är mycket godare än det ser ut, jag lovar!
Radera/JB
Jag är student och äter nästan uteslutande gröna linser och mungbönor, tillsammans med morötter och fryst spenat. Jag rekommenderar att ni låter baljväxterna ligga i vatten en dag först, och sen byta ut vattnet och hälla i bikarbonat och låta det ligga en dag till innan det koks.
SvaraRaderaAtt mungbönor måste förvällas lärde jag mig den hårda vägen när jag provade att grodda mungbönor och inte tänkte på det.
RaderaJag äter ofta gula ärtor och kikärtor, och de får ligga i vatten ett dygn och jag byter ut vattnet flera gånger under det dygnet. Linser sköljer jag, men jag har inte låtit dem ligga i vatten. Vad är fördelen? Och varför bikarbonat?
Det är lättare att koka dem om de legat i en basisk lösning, de blir också gasfria. Detta gäller alla baljväxter.
RaderaJaha, det hade jag ingen aning om. Fast för egen del har jag inget stort gasproblem med baljväxter.
RaderaLustigt hur saker o ting kan sammanfalla ibland, skrev faktiskt om min favoritlinsrätt och en av mina absoluta favoriter vad gäller mat! Dhal.
SvaraRaderaDagens sparorecept är mycket enkelt och kommer definitivt att testas, kan inte tänka mig annat än att det är gott! Dhal då som är min egna favorit då vad gäller linser är fortfarande enkelt nog men kräver flera ingredienser som man kanske inte har jämt, det är nersidan. Men egentligen inga konstigheter.
Till skillnad från dagens recept så är det däremot en orgie i kryddsmak, så gillar man mest mildare mat så kanske det inte är så uppskattat.
Klistrar in mitt recept på Dhal iaf om det skulle falla på läppen…
JBs Dhalsoppa/röra
Ingredienser
4 portioner
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk riven, färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk koriander (malda korianderfrön)
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl torra röda linser
500 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime
Gör så här
Börja laga
Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Riv ingefäran fint på ett rivjärn.
Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, spiskummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och limejuice.
Till servering: Toppa grytan med färsk koriander och servera med ris och naanbröd.
JBs åsikt: Ris är helt onödigt, röran står helt på egna ben! Hittar man naanbröd att äta till så är det dock en höjdare, utmärkt att slabba upp röran med för lite härlig fingermat! 😊
/JB
Schysst! Men vitlöksklyftorna hoppar jag och koriandern drar jag ner på. Kokosmjölk tycker jag är lite dyrt, men det kanske går att jobba runt på något sätt.
RaderaKul! Färska koriandern kan du skita i, det gör jämt jag, vill hålla det billig och det gör inte mycket för rätten, bara snobberi.
RaderaFunkar säkert med halva mängden korianderkrydda o utan vitlök, kokosmjölken skulle jag inte vilja kapa o hittas ju billigt ibland…
/JB
Jag håller ingen koll på kokosmjölk, men 32 kr/liter svider för en person som är van att köpa bondmjölk för 10 kr.
RaderaJo, men kokosmjölk är mera långväga en närmsta kon.
RaderaCa 15 spänn för en burk kan jag inte tycka är ett rån iaf…
Ger betydligt mera smak än mjölk, köper faktiskt ej mjölk själv, bara raffinerat som smör eller ost.
/JB
Det förstår jag, men det svider ändå att köpa.
RaderaMjä, nu får jag nog för en gångs skull inte hålla med dig! 😊 Det finns en gräns som ofta benämns som dumsnål. Jag förstår att man kan leva sitt liv utmärkt utan kokosmjölk, men i detta sammanhanget så vill jag mena att du försakar mera än det är värt. Men jag förstår, det kan du inte veta innan du testat. Vilket du antagligen inte kommer göra. Nå, detta skrivet med all respekt.
Radera/JB
Jag har testat kokosmjölk, men jag erkänner att det inte var det godaste jag smakat, då hade det varit en annan sak.
RaderaBrukar göra en annan variant av Dhal med många olika kryddor bl a Garam masala. Ibland gör jag en variant som är enklare, kikärtor, kokosmjölk, curry och s o p. Blandar också ner grönsaker, av det som finns hemma, rödbeta. potatis. morot, paprika. broccoli, gröna bönor. Det mesta med lite stuns går bra. Äter ris till./Eme
RaderaSom varm anhängare av sjukhuskryddad mat tar jag några steg åt sidan så fort indiska kryddor kommer på tal :-)
RaderaDu kanske är för ung men höns med currysås räknades som husmanskost, säkert ända in på sjuttiotalet, hönan brukade vara seg men såsen var god. Kanske fick du det hemma?
RaderaByt ut hönan mot kikärtor, ner med lite grönsaker så blir det en kikärtsgryta. Du har säkert både ätit kanel och kardemumma och inte bara s o p./Eme
Efter att i min ungdom fått ruttet kött på en kinarestaurang undvek jag curry i 30 år, men nu äter jag det igen. Kan absolut funka i en kikärtsgryta.
RaderaGick in hit för att se vad Sparo skriver om linser. Det första som kommer upp är detta. Tack och bock!
SvaraRaderaAnnars har jag skrivit om en linsgryta: https://sparosverige.blogspot.com/2019/02/linsgryta.html
RaderaOch om när jag försökte lura mina katter att äta det:
https://sparosverige.blogspot.com/2023/02/roda-linser-till-katterna.html
Köper du någonsin ekologiskt eller är det billigast som gäller oavsett hur onyttigt/besprutat det är?
RaderaNej, bara när ekologiskt är billigare.
RaderaI år har jag fryst basilika, dill och persilja så det räcker hela vintern. Vi älskar färsk koriander så nu har jag startat ”projekt koriander” så vi kan frysa tillräckligt för ett år av det med. Att laga hela middagar av egenodlat är så sjukt tillfredsställande. Besparingen ska vi inte ens prata om. Ett snabbt överslag i huvet är att jag puttar in runt 2.000 under våren och lagrar sedan mat för runt drygt 20.000 i butikspris. Det är mycket jobb men man känner sig som en miljonär när man äter av det sen.
SvaraRaderaMorsan
Imponerande! Jag hade fryst dill, men nu är den slut. Snart är det samma med både morötter och kantareller. Jag behöver sommar nu!
RaderaVisst är det en härlig känsla. Om det så bara är att man nyper en chilifrukt av grenen och hackar ner i maten känns det helt fantastiskt.