lördag 13 januari 2024

En springnota och polisiära självmål

Det här blir en lite knepig nyhet eftersom de enda som tycks ha skrivit om fallet från början är Sydsvenskan, men de har fått för sig att de ska ha betalt för varenda artikel de skriver, så jag har fått läsa senare nyhetsnotiser hos andra, bl a Expressen, och lagt pussel. Detta verkar i alla fall ha hänt:

På juldagen åt ett sällskap på 35 personer julbord på restaurangen Atmosfär i Malmö för 82157 kr. När de var klara sprang de, utan att betala, ut till väntande taxibilar, en så kallad springnota. Mannen som bokade julbordet hävdade att han kommit överens med restaurangen om att de skulle skicka en faktura. Det kan omöjligt stämma eftersom mannen sedan tidigare utfört imponerande 87 bedrägerier (med reservation för att mångdubbelt fler aldrig anmälts).


Polisen inledde en undersökning, men la i vanlig ordning ner den lika snabbt. Fast när media frågade sa polisen att den inte alls var nedlagd och visste inte varifrån uppgiften kom. Troligen höll de bara på den eftersom de inte ville att det skulle verka som att de inte gör någonting.

Krögaren hade som sagt inte gått med på att skicka en faktura, men när han insåg att polisen inte skulle göra något skickade han den som ett sista halmstrå. ”Perfekt!”, tänkte polisen som då fick ett skäl att lägga ner undersökningen även officiellt. För nu var det fråga om en obetald faktura och inget polisärende. Tyckte de.

Perfekt, tyckte antagligen också hundratals, för att inte säga tusentals kriminella, som nu fick en ny affärsidé – att äta gratis eftersom polisen inte gör något åt det. Men här kommer en liten ljusglimt, åklagaren Henrik Nordquist, som på eget initiativ återupptagit förundersökningen.

Han tänker i helt nya banor, bl a att hålla förhör med de inblandade för att ta reda på vad som har hänt. ”Att vi inte tänkte på det!”, tänker knappast Malmöpolisen. Snarare ”Attans, nu blir det mer jobb, och vi som skulle äta gräddtårta och spela innebandy”. Är jag fördomsfull? Ja. Har jag fel? Knappast.

38 kommentarer:

  1. Samtidigt tillförs polisen synnerligen stora mängder pengar, för att få styrfart på verksamheten. Det blir ändå värre och värre. Det väcker frågan: vart tar pengarna vägen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog som på börsen, att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga. Med dålig ledning gör man inga bra grejer för pengarna.

      Radera
    2. Anonym: Jag har jobbat i diverse IT-projekt mot Polisen, och deras resurser är helt enorma om man jämför med andra myndigheter. Vi pratar om hundratals konsulter... samt privatanställda.

      Radera
    3. Det var oväntat Snålgrisen.
      Jobbat mot polisen! Trodde du var på rätt sida lagen och jobbade för eller kanske med polisen.
      Är det i form av IT attacker mot polisen då?
      //Fattigbonddräng

      Radera
  2. Bara att snöra på honom ett förkläde så att han får diska av notan. Det skulle antagligen uppfattas som inhumant och krögaren hade blivit åtalad. Provocerande historia minst sagt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jävlar vad det skulle ta tid! :-)

      Radera
  3. Såna här blogginlägg gillar Putin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag ingen aning om! Varken att han läser min blogg eller att han gillar att läsa om Malmöpolisen. Du måste känna honom väldigt bra för att veta detta.

      Radera
    2. Lever han fortfarande? Enligt kvällspressen är ju Putin sedan åratal tillbaka dödssjuk i cancer, han är dement och/eller psyksjuk, alla generaler är emot honom och ska/har störtat honom, för att ta några exempel på nyheter som förmedlats. Nyhetskällor som man kan lita på, enligt de som lär ut vilka sorts källor som är trovärdiga samt källkritiskt godtagbara.

      Radera
    3. Jag tror att det skulle läcka ut någonstans om Putin dör, men jag sliter fortfarande med att förstå vad Putin har för koppling till Malmöpolisen. Såvida det inte var han som tog springnotan.

      Radera
    4. Ja, det kanske är någon av de 8000 i världen som heter Putin ;-)

      "It's estimated at about 8,000 persons worldwide mostly found in Russia and Tranistria. Not really common, ranked as the 64,164th most common name in the World"

      Radera
  4. Jag såg videon som krögaren filmat av sällskapet och lagt upp på TikTok och tänkte att nej, en sån otur just denna etniska grupp alltid har när det kommer till sånt här. Det finns ju ingen grund för allt tal om snatterier och tjuverier, det lärde jag mig redan i småskolan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att det fanns en sådan. Försökte leta nu, men eftersom jag inte har ett TikTok-konto verkar jag inte kunna se något ändå.

      Radera
    2. Finns även en Flashback-tråd med länkar till bilder. Många fint uppklädda barn, män och kvinnor i varierande åldrar. Det som slår mig var att det beställts 30 menyer á 700kr och 35 dryckespaket á 1800kr (typ) då en stor del av besökarna såg ut att vara barn eller åtminstone i de yngre tonåren. Att identifiera besökarna lär inte vara något större problem. Vissa säger att det kan vara en grupp/familj/klan polisen inte vill bråka med. Eller så vill de bara (som vanligt) undvika arbete. :-)

      Radera
    3. Flashbacktråden hittade jag, men det skulle ta en halv dag att gå igenom den.

      Polisen vill nog slippa problem, ja, vare sig det består i arbete eller möjliga hot.

      Radera
  5. Polisen verkar ha glömt det gamla talesättet "det börjar med en knappnal och slutar med en silverskal". 82K är mycket pengar för en restaurang, hoppas aklagaren lyckas!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett användbart talesätt för jag tror att det stämmer. Man börjar ju inte som yrkeskriminell, man börjar med något mindre och fortsätter när inget händer.

      Radera
    2. Kan väl trösta sig med att restaurangens inköpskostnad för mat och dryck är långt under 82 000 kr. Men visst, smitarna upptog plats i restaurangen så att andra, betalande kunder, inte kunde få plats och alltså betala.

      Radera
    3. Jag vet inget om restaurangen, men det svider nog ändå. Och borde svida för alla krögare i Sverige om det inte blir ordning på detta.

      Radera
    4. Även om en krögare skulle ana oråd och kräva kontant betalning på plats finns risken att en "diskriminerad grupp" börjar vifta med rasistkortet och yrkar på skadestånd för särbehandling.

      Radera
    5. Då får de vifta. Vad är alternativet?

      Radera
  6. Så du tror inte på allt vår borgerliga regering trumpetar ut då alltså? Dvs hur hårt de nu arbetar för att åtgärda kriminaliteten i landet. Lite som förra regering, exklusive presskonferenserna varje vecka.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte på några trumpetare.

      Radera
    2. Ha ha ha, årets bästa svar Sparo, hittills.
      Man måste alltid misstro trumpeter!

      Radera
    3. Ja, blåsare överhuvudtaget. Särskilt trombonister! Kan man glida på tonerna kan man göra det på sanningen också :-)

      Radera
  7. Bloggaren har helt rätt. Det spelar ingen roll hur mycket pengar polisen tillförs. Det finns aldrig några synliga poliser som patrullerar på stadens gator. Fullt med kommunikatörer och presstalesmän. På Möllevången i Malmö sköter kommunala ordningsvakter patrullerandet. Varför i hela fridens namn skall man spela innebady på arbetstid?
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ärligt talat har jag sett en del svenska poliser som jag undrar hur de ens kommit igenom fystesterna och tänker att det var ganska många år och kilo sedan.

      Radera
    2. Jag gick in och tittade på polisens fyskrav för att få börja polisutbildningen och du behöver inte ens nå upp till medelnivå för att bli antagen.

      Detsamma gäller väl intelligenskravet, sänkte de inte även det till under medel?

      Det blir säkert bra det här

      Mina ursäkter till hårt kämpande poliser, inte deras fel att kraven sänks.

      Radera
    3. Intelligenskravet har sänkts, i två omgångar har jag för mig. Men fyskraven trodde jag ändå var skapliga? Ändå ser man poliser med Peter Hultqvists kroppsvolym och det får jag inte ihop.

      Radera
    4. Polisen har rätt till 1 timmes fysisk träning per vecka under arbetstid (om tjänsten så medger dvs). Om det görs på innebandyplanen, gymmet eller i löpspåret kvittar för mig, inte så mycket att klaga på tycker jag.

      Radera
    5. Nej, det är inte huvudproblemet för det är vad de gör (eller inte!) övriga 39 timmar.

      Radera
  8. Men vad håller massmedia på med?!?

    Sådana här nyheter bygger ju enbart på mina redneckmässiga, djupt omoraliska och felaktiga fördomar rörande polisens arbete och vissa befolkningsgrupper…

    De fiskar i grumliga vatten!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att de, som vanligt, knappt ens fiskar. Hur i h-vete man kan lägga ner en sådan här förundersökning utan att förhöra alla parter borde de ha fått väldigt många frågor om.

      Radera
    2. @JB. Där har vi det igen spela rasistkortet prata om dessa lågutbildade vita män. Dessa rednecks. Visa förakt. Känn dig utsatt för hat och hot. Fördomar om polisen? Är dem undantagna all kritik?
      MvH Lars

      Radera
  9. Problemet idag är att svensk polis har sådan otrolig respekt för invandrarna. De törs inte lagföra dem

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handlar det inte rätt mycket om bekvämlighet, oavsett gärningsperson (om polisen ens vet). Det är enklare att lägga ner en utredning än att faktiskt utreda.

      Radera
  10. Om krögaren nu skickat en faktura så borde väl ärendet kunna gå lite smidigt till inkasso och vidare till kronofogde för att sedan resultera i en utmätning så krögaren får sina pengar och han som bokat bord lär sig att göra rätt för sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man 87 bedrägeriärenden (med tillhörande skadeståndskrav?) lär krögaren aldrig få några pengar. Gärningsmannen äger gissningsvis noll kronor.

      Radera