tisdag 2 januari 2024

Lågprisbutiksunderskott

Det förvånar mig lite att bara tretton procent av de svenska matbutikerna är lågprisbutiker. Kanske för att jag själv nästan uteslutande handlat i lågprisbutiker i många decennier. Nu beror det väl lite på hur man räknar. Gissningsvis finns det bara Ica och/eller Coop på många mindre orter medan andelen lågprisköp blir betydligt högre där det bor flest människor.

Men i Norge bor det en högre andel människor på landsbygden och här räknas majoriteten som lågprisbutiker. Troligen handlar det om att den största kedjan, Rema 1000, anses som lågpris medan högpriskedjan Ica är störst i Sverige.

Vi får de butiker vi förtjänar och det är ändå positivt att såväl svenskar som norrmän tycks ha fått upp ögonen för möjligheten att spara pengar i matbutiken. Det bör leda till att handlarna inte kan behandla oss hur som helst. I en fungerande marknad innebär prishöjningar färre kunder och mindre köp.


Vad hände nurå...?

Själv har jag fortfarande egenodlade äpplen och morötter kvar från i somras, liksom kantareller och blåbär jag hämtade gratis i skogen. Förhoppningsvis ökar jag successivt andelen gratismat och får tag i ännu mer mat direkt från producent. Den mat jag fortfarande köper i matbutik ska jag försöka pressa priset på genom att vara så otrogen som möjligt.

24 kommentarer:

  1. Det är lite konstigt. Eftersom alla matvarubutiker säljer i princip samma sak bör ju pris vara en av mycket få möjliga konkurrensfördelar.

    Sedan kanske man inte ska underskatta folks motvilja mot allt som är nytt eller annorlunda också. Det var visserligen 10 år sen, men jag kommer osökt att tänka på Lidls planer på att öppna butik i Sunne där de tvingades backa för pga protester av alla dumheter. Källa: https://sverigesradio.se/artikel/5485615

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta jag pratat med som väljer Ica säger att de betalar ett dyrare pris (om de fattar det) för att Ica har ett större utbud av bra varor, så det är inte bara priset som avgör.

      Svårt att ha en åsikt utan att veta mer, men Sunne har fina centrala områden som absolut skulle skämmas av en stor, ful Lidl-butik. Å andra sidan är ju kommunen rätt liten och alla kör bil, så det borde ha gått att hitta någon mindre central plats där det funkat.

      Radera
  2. Brukar ha en eller flera resor in till länets residensstad per månad. Då passerar jag både Willys (om det räknas som lågpris) och Lidl.

    Föredrar Lidl måste jag säga, ok, kanske inte har 100% av allt man söker jämt, men bra och billigt frukt o grönt, bröd, korv, pålägg, glass samt ofta något spännande nytt att prova. Allt har väl inte blivit nya favoriter men jag minns inte att jag någonsin blivit direkt besviken.

    Raden med prisvärda prylar brukar jag lämna därhän, men det har hänt att jag kastat ett öga o gjort något fynd där med.

    Känslan är att man kommer ut med två kassar mat för samma pengar som en halv på ICA, den känslan lär dock vara kraftigt överdriven då de knappast är så brutalt mycket billigare. Men mycket kännbart så.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina problem med Lidl är otillräcklig skyltning. Jag plockar inte ner grejer i korgen i hopp om att det ska vara billigt och det är jobbigt att fråga personalen flera gånger vid varje besök.

      Jag håller med om känslan. Kanske inte fyra gånger mer mat, men åtminstone dubbelt ibland.

      Radera
    2. Kommunens stad är jag ofta in till och där handlar jag ännu oftare än Lidl får erkännas, då bara mest en handfull varor.

      Vi har en Coop X:-TRA så det blir det för mig. Ligger bara säg 100 meter, på samma gata, från en stor COOPbutik konstigt nog och ännu underligare tycker jag det är att det ständigt är mera folk i den dyrare butiken. Förstår mig inte på mina medmänniskor ibland.
      /JB

      Radera
    3. Så tänker jag när jag ser folk stå och tanka på en bensinmack med utsikt mot en annan bensinmack där bensin och diesel är 3 kr billigare.

      Radera
    4. Det där sker bara i norge, i sverige är det bara ören som skiljer. Sen har ni det där märkliga fenomenet att priset går upp med 3-4kronor varje fredag. Rätt korkat om man inte tankar på torsdagen istället (bortsett från dem som inte har något val).

      Radera
    5. Ja, jag vet, men här kan det verkligen skilja 3-4 kr på två mackar där man ser prisskylten från grannmacken och ändå väljer att tanka dyrare.

      De där fasta dagarna är inte så fasta längre, men jag vet att det var så tidigare.

      Radera
    6. Nästan 6:- litern i skillnad på diesel mellan Kongsvinger och Lilleström samma dag i höstas. På en full tank sparar man in betydligt mer än resekostnaden om man orkar köra :)

      Radera
    7. Jag har förståelse för att man inte gör det, men lite planering och koll på Drivstoffappen kan spara mycket, och när man kan spara hundralappar på ett par minuter bara genom att vrida huvudet åt sidan innan man sätter kortet i pumpen är det för mig mycket märkligt att inte göra det.

      Radera
  3. Det var väl i Göteborg och trakterna runtomkring lågprishandeln uppstod. Vi hade flera olika fristående kedjor, t ex HP Storköp, som var riktig lågpris. Tyvärr blev ju alla dessa kedjor uppköpta och är nu olika typer av Willys butiker inom Axfood. Jag tycker det var länge sen Willys var riktig lågpris tyvärr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror väl vad man jämför med. Jag tycker egentligen ingen av de norska lågpriskedjorna är att betrakta som lågpris, men alla har billiga varor.

      Radera
  4. En anledning är konsolideringen i Sverige avseende de som importerar varorna. Man måste nog påstå att myndigheterna samarbetat mycket väl med Ica &co på det området genom decennier. Sen är ju konsumenterna lite korkade, det anses på vissa håll (läs tex Södermalm) lite status att handla på Ica.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den svenska livsmedelsmarknaden är helt klart oligopolartad, men jag tror inte att det är mycket bättre i Norge.

      Radera
    2. Tänkte på det som en möjlig förklaring, att folk kan vara så bakom flötet att de ser det som status att betala mer för samma vara i en speciell butik. Ville inte tro det var sant.
      /JB

      Radera
    3. Jag tyckte det var ännu värre i Norge och där finns ju bara 3 bolag: Rema, Coop och Norgesgruppen.

      Radera
    4. Det är ju det jag säger, även Norge svenska oligopolsamarbeten hava.

      Radera
  5. Jag tycker åtminstone det är gott om lågprisbutiker i Skåne där jag bor, jag handlar frekvent både i willys och lidl men det hade inte skadat med fler butikskedjor så konkurrensen blivit större, de företagen som inte klarar av det har uppenbarligen för höga priser annars hade troligen kunderna valt dem. Det kanske ser annorlunda ut i andra delar av landet? /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ser definitivt olika ut i olika delar av landet, men visst hade det kunnat vara värre.

      Radera
  6. Här i stan skiljer det ytterst lite mellan den Maxi jag jobbar på och den lokala Willys butiken. Coop är dock avsevärt dyrare..

    Lidl ger jag inte mycket för, har gått igenom några gånger men lämnar oftast utan att handla för att jag tycker det ser väldigt sunkigt ut i deras butiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns lite som att du är part i målet, men är det Willys eller Willys Hemma? Som jag förstått det gör det skillnad.

      Radera
    2. Seb, har aldrig tyckt det sett sunkigt ut i någon Lidlbutik.
      Inte i 99% av de livsmedelsbutiker jag varit inne i faktiskt.

      Men jag handlar dagligvaror och skiter högaktningsfullt i om golvet är högglanspolerat eller om personalen bär sidenslipsar.
      /JB

      Radera
    3. @Sparo, vanliga Willys. Har nog aldrig varit i en Willys hemma. Priserna är vad de är. Jag brukade handla på Willys förr, men smidigheten att handla efter jobbet och den lilla skillnaden det är i pris gör att jag bytt.

      @anonym skönt. Det är inte fallet i de Lidl jag varit inne. Personligen gillar jag fräscha butiker, det är, som du skriver, livsmedel vi handlar med..

      Radera
    4. Okej, jag tycker fortfarande att Willys är prisvärda och de har ju samma priser i alla sina butiker, så det kan inte vara något lokalt som ger oss olika åsikt.

      Det får gärna vara fräscht i butiken, men jag är nog heller inte så känslig för det, förutom att själva förpackningen jag lägger i kundkorgen ska se bra ut.

      Radera