måndag 22 januari 2024

Tidstjuv stämd

Den vanligaste stölden är inte av pengar eller kapitalvaror. Det som oftast stjäls är tid, en tillgång som inte går att återvinna (möjligen med undantag för fysisk träning, som ger mer tid tillbaka) och därför bland det värsta man kan göra.


Tid är pengar.

Jag är inte skuldfri i det avseendet, men jag har blivit bättre, och precis som de flesta har jag stått och väntat på människor som inte tycks kunna komma i tid hur de än bär sig åt. Alla kan ha otur, men när man gång efter annan dyker upp för sent beror det på att man inte värderar andras tid tillräckligt högt för att anstränga sig. De kan tvärtom tycka att det är smart att komma sent för att inte riskera att själva få vänta.

Förstår de själva vad de gör är det ett svinigt beteende. Därför gläds jag – som numera alltid strävar efter att vara i tid – åt att två konsertbesökare stämmer Madonna när hennes spelning började mer än två timmar senare än utsatt. Att hon fattar problemet och i min bok därigenom gjort sig skyldig till grovt svineri står bortom allt tvivel eftersom hon stämts tidigare i precis samma läge.

Men hon skiter i det. Antagligen tycker hon att fansens tid är mindre värd en hennes och att det kanske till och med blir lite exklusivt av att hon släntrar in flera timmar för sent. Det tycker inte jag och hoppas därför att hon tvingas vara med på rättegången och att den tar extremt mycket av hennes tid.

27 kommentarer:

  1. Hade en bekant som lite stolt deklarerade att hon var "tidsoptimist" när hon kom försent, vilket var varenda gång. Själv tänkte jag "nej, du är en tidsegoist".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tidsegoist är ett uttryck jag definitivt kan behöva låna.

      Radera
    2. Ett mycket bra uttryck! Du skulle inte bara ha tänkt det, du skulle ha sagt det. Det kommer jag att göra i fortsättningen, nu när jag har ett bra ord att använda.

      Radera
  2. Märkligt att så kallade tidsoptimister klarar av att komma i tid till flyg och tåg, men inte till avtalade möten. Det visar väl på hur högt de värderar sig själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en medmusikant i ett band som kom försent till vartenda rep. Honom frågade jag om han kom lika sent till jobbet, men det gjorde han inte. Det prioriterades såklart olika.

      Radera
  3. Jag känner till relationer som tagit slut pga av att den ena parten konstant kommit försent / inte vill planera saker i förväg. Och ja, det är allmänt svineri att en person kommer försent. jag har själv erfarenhet av det då en nära anhörig konstant kom försent trots att vi alltid sa till att vi ska äta tex kl 1400. Vad vi började göra till slut var att själva börja äta så får vederbörande äta efteråt. Trots allt, det är vi som bjuder på maten/bjuder in och säger jag tex kl 1400 så förväntar jag mig att vederbörande är på plats kl 1400 eller ännu hellre kl 1330.

    Tdstjuvar - vad är då sociala medier :-)?
    Mvh
    Emigrantinvesteraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lås dörren kl 14 :)

      Radera
    2. Jag kan gott förstå att förhållanden tar slut av detta skäl. Kan man inte anpassa sig så pass mycket till partnern kan nog hela skiten rasa.

      Bra lösning med maten, tycker jag. Fast jag hade nog berättat i förväg, att nu är jag less på att vänta på dig så den här gången börjar vi äta kl 14. Är du inte på plats får vi värma på din mat. Hjälper inte det för att komma i tid hade jag slutat bjuda.

      Radera
  4. Det här var ett bra initiativ tycker jag.

    Är faktiskt helt obegripligt att det blivit så vanligt bland artister att glömma bort att det står en publik och väntar på dem.

    Fast Ulf "En inställd spelning är också en spelning" Lundell tar nog priset ändå. :-)



    SvaraRadera
    Svar
    1. Det säger en del om artistens syn på sin publik. Ingen slår Lundell i det fallet, nej.

      Radera
  5. Huh, blev lite rädd först när jag bara läste rubriken. Stjäl nämligen väldigt mycket tid av min arbetsgivare genom att inte arbeta trots att jag får betalt för det. Hoppas man inte kan stämmas för det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har inte funderat på att byta jobb?

      Radera
    2. En normalt funtad människa skulle väl skämmas i alla fall?

      Radera
    3. Det är väldigt vanligt med folk som inte jobbar på arbetstid. Troligen vanligare än att folk faktiskt utför det arbete de har betalt för. Ibland pga inkompetens, ibland slapphet/att jobbet är tråkigt och annat får fokus. T.ex. familj (semester/tidig hemgång när resten jobbar över pga att projektet är försenat, konstant VAB, osv...), sociala medier, etc...

      Radera
    4. Jag kan bara tala för mig själv och det jag upplevt, men att det skulle vara vanligare att folk inte jobbar på jobbet än att de gör det finner jag osannolikt.

      Radera
    5. Jag är dålig på att uttrycka mig... Det jag menade är att många inte arbetar 100%. Att de inte gör det de har betalt för. Utan kanske levererar någonstans kring 50-70%. Jag har även stött på riktiga slöhögar som knappt haft styrfart.

      Radera
    6. Ja, det finns nog alla varianter.

      Radera
  6. Jag är född en kvart för sent och får oftast stressa för att nå målet ”Just In Time” med andan i halsen. Jag ser verkligen inte min tid som viktigare än någon annans, speciellt då det ofta är ett halvdussin till flera dussin människor man ska möta upp med på utsatt tid så då blir det ju ”några andras”.

    Hatar att stressa o inte ha lite marginal egentligen och skäms som en hund de enstaka gånger jag blir några minuter sen utan någon giltig anledning av typ Force Majeure. Är mötet i länets residensstad lämnar jag dock mer extratid pga längre resa o eventualiteter.
    Vet inte varför jag gör såhär mot mig själv och omvärlden. 🙄
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om det bara sker i undantagsfall att du blir sen till ett förutbestämt möte låter det inte som att du egentligen är "född en kvart för sent", men eftersom det är ett problem för dig förstår inte jag heller varför du inte skaffar dig större marginaler.

      Radera
    2. Klarar du av att komma i tid till tåg, buss, flyg?

      Radera
  7. Svar
    1. Ja, jag tycker att ordet tidsegoist som kom upp i kommentarsfältet var mycket välfunnet.

      Radera
  8. För något år sedan skulle en av mina arvingar ha uppsatsskrivande i skolan. De var en sån där de får reda på ämnet i förväg och kan förbereda sig med att läsa på och fundera. De hade haft en stökig period i klassen med många som hade sena ankomster, vilket resulterar i att de som är i tid blir störda + att lärarna blir avbrutna och måste ta om sina genomgångar från början flera gånger.
    Min arvinge var ganska trött på situationen.
    Ett av ämnena man fick välja på var ”tid”.
    Jag minns inte så mycket av vad arvingen hade tagit fram som underlag till uppsatsen. Men rubriken var bra, tyckte både jag och läraren (minns att läraren dessutom kommenterat att det var suveränt).
    Rubriken löd: Varför är din tid viktigare än min?

    En fråga som ovan konsertbesökare skulle kunna ställa. Och kräva svar.
    En fråga som är väldigt användbar mot folk som fullständigt nonchalerar att andra måste vänta.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, bara rubriken borde ha gett högt betyg.

      Radera
    2. Det blev högsta betyg, inte bara pga rubriken. :-)

      Spargrisen

      Radera
  9. I den akademiska världen hade man akademisk kvart. Denna innebar att föreläsningen startade en kvart efter utsatt tid. Efter kl 18 gällde dubbel akademisk kvart. En gammal fin tradition som universitetsbyråkraterna tagit död på.
    I läroverket stod vaktmästaren vid ingången och låste denna när morgonsamlingen började. När den var över antecknade han alla som blivit utelåsta och de fick anmärkning.
    Själv så har jag ytterst svårt för människor som inte håller tiden. Har flera gånger gått ifrån anställningsintervjuer när den jag skulle möta inte kommer i tid. Blir jag inte respekterad då så blir jag det aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är ett oskick vad man än kallar det.

      Bra! Hoppas att din inställning framkom.

      Radera