tisdag 23 januari 2024

Politikerna festar, du betalar

Ulf Kristersson fyller 60, vilket han firar med skattefinansierad baluns på Rosenbad. 350 inbjudna, jag gissar på en slutnota på knappt en miljon och det är såklart inte jättepengar i det stora hela, men det säger en del om hans syn på skattebetalare.

Och inte bara hans. Den gängse ”förklaringen” att man låter folket betala en fest till statsministerns ära att Stefan Löfven och möjligen andra har gjort samma sak. För egen del är jag föga imponerad av ”Amendurå”-argument. Det finns svenska politiker som mördat andra och det är inte heller okej.

Regeringskansliet svarar inte ens på frågor om hur mycket det kostar, det angår tydligen inte oss. Men det kommer ut vad det lider och då lär man återigen peka på att Kristersson inte var först med att stjäla skattepengar till liknande fester, även om man nog inte kommer att använda de orden.

För om vi blickar ut från politikernas skyddade verkstad är det såklart helt orimligt att fira chefen för flera hundratusen kronor av andras pengar. ”Mottagningen äger rum inom ramen för rollen som statsminister”, säger regeringskansliet, men han fyller väl inte år i rollen som statsminister?!

För övrigt tror jag inte att Kristersson fattar hur mycket svenska folket hade uppskattat om han hade sagt att allt festande i samband med hans födelsedag skulle betalas av honom själv, men det hade kanske blivit gliringar i riksdagskorridorerna och någonting säger mig att den gruppen är viktigare för honom än vad vanligt folk tycker.

35 kommentarer:

  1. Politiker vill bara berika sig själva.Sveriges väl kommer i andra hand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte Sveriges väl kommer så högt som andra plats. Viktigare är partiet, familjen, vänner, släktingar, kollegor...

      Vad ska man göra för att slippa vara med och betala för odugliga men giriga politiker och annat patrask som kräver försörjning av skattebetalarna? Rösta med fötterna säger en del, men alla alternativ är lika illa i det avseendet. Bloggaren har valt att emigrera men undrar om det inte är samma sak i Norge också?

      Radera
    2. Nu är jag partisk, men i Norge har 4-5 politiker tvingats avgå det senaste halvåret. Av dessa tror jag en hade fått gå i Sverige. Övriga hade "vänt blad" i den mån de ens fått frågor från media om det inträffade.

      Radera
  2. Ja det är ju obegripligt att Ulf inte har råd att betala sin födelsedag själv. Om man vill ha något officiellt firande med lite pompa och ståt, det är väl okej, men denna privata fest ska han betala själv anser jag. Det är lika obegripligt som att Stefan Löfven svarade nej på frågan om han är miljonär, med en månadslön på 150000 kr. - "Va fan hände med pengarna...?!" :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han sköter väl sin privatekonomi på samma sätt som han skötte Sverige? Snacka om totalt oduglig. Eller satte han över pengarna på sin frus konto, för att kunna förneka sånt?

      Radera
    2. Klart att han har råd, men gratis är gott.

      Radera
    3. Han har haft ett privat födelsedagsfirande med vänner och bekanta som han enligt medieuppgifter har betalt själv (som sig bör så klart).

      Radera
    4. Det känns inte förmildrande att han haft ytterligare en fest. ALLT kan han ju inte låta skattebetalarna stå för.

      Radera
    5. Jag skrev det inte för att förmildra utan för att ge sakupplysningen att detta inte är hans privata fest som skribenten ovan tycktes tro. Den privata har han redan haft och betalt själv. Sen står det var och en fritt att tycka att han borde betala även denna privat.

      Radera
    6. Nej, jag förstod det. Men även om han först haft en riktigt privat fest som han bekostat själv betyder ju inte det att skattebetalarna är nöjda med denna investering. Eller skulle vara nöjda ifall regeringskansliet talade om hur mycket pengar det kostade.

      Radera
  3. En sopa är alltid en sopa, en patetisk jävla idiot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att du inte menar mig :-)

      Radera
    2. Nej, inte den här gången, och när det gäller gräddtårta, är det snarare uffes fru som uppskattar den desserten, kanske lite för mycket?.

      Radera
    3. Gräddtårtan var en passning till Markus Allards fantastiska inlägg till sina kollegor i Örebros kommunfullmäktige där han konstaterade att fullmäktige fikade för stora summor, och på bred närkingska skrek: "Ni vräker i er gräddtårta!"

      Radera
  4. Det är häftigt att betala skatt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är häftigare om de går till cancervård än till politiker som vräker i sig gräddtårta.

      Radera
  5. Jag vill ändå minnas att det inte alls var någon rabalder om det här när Steffe firade sin 60 års dag som statsminister och de som skriker högst på vänsterkantet hade nog inget att säga då.

    Med det sagt så tycker jag att statsministern personligen eller kanske hans parti eller liknande borde stå för kalaset, men att lokaler etc som de ändå förfogar över kan nyttjas.

    Tyvärr så sitter alla de här klåparna med en stor säck pengar som de tilldelat sig själva och även om någon hade betalat för det här kalaset personligen så är väl risken att pengarna istället hamnat på något än värre. Det finns ju sällan incitament för att sköta sin ekonomi och sikta på att hamna under budget i det offentliga, då belönas man bara med mindre pengar kommande år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte. Förmodligen var det lite liv på några, men det stod nog inget på SVT. Och förmodligen höll de andra partierna låg profil eftersom de visste att "nästa gång är det vår tur att vittja skattehjonen".

      Ja, det grundläggande problemet är att de inte känner ansvar. Någon skulle kunna citera den gamle S-minister Gustav Möller om att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket, men de skulle inte mena det.

      Radera
  6. Hej Sparo, tack för en bra blogg. Long time reader, first time commenter.
    Skulle du kunna göra ett blogginlägg om hur det är att investera i Norge ? Jag funderar på att flytta dit själv. Har läst att man inte får ha konto kvar på Avanza eller Nordnet om man fllyttar till Norge, utan att det blir tvångsförsäljning. Stämmer det?
    Jag ser att Norge har 36,8% skatt på aktier och utdelning. Finns det utdelningsinvesterare i Norge då? Finns det nån FIRE rörelse där borta?
    Jag såg att de har ett sk aksjesparekonto, där man inte blir beskattad förrän man tar ut pengarna, men där får man inte ha icke-europeiska aktier.
    Det finns nåt som heter investeringskonto, där nätmäklaren står som formell ägare till aktierna, precis som i Sverige. Men sköter den norska nätmäklaren återbetalning av källskatten då?
    Är det ens värt att satsa på utdelningsaktier i Norge? Betala 38% skatt på utdelningar, sen återinvestera dem. Sedan någon gång i framtiden, när man väl tar ut pengarna, betala 38% på vinsten återigen...
    Eller ska man satsa på icke-utdelande aktier om man bor i Norge, som Berkshire Hathaway?
    Hur gör norrmännen? Hur gör du själv?
    Vissa kanske menar att det norska upplägget är bättre, eftersom man slipper skatta varje år som i Sverige, där man får betala skatt på ISK även i en fallande marknad.
    Det hela känns väldigt förvirrande.
    Så, skulle du kunna skriva ett inlägg om det? Om aksjesparekonto, investeringskonto, och ifall det är värt att investera på enskilda utdelningsaktier om man bor i Norge. Eller kanske ska man bara investera i fonder och ETF:er då?

    Tack på förhand
    Alexander O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och välkommen.

      Jag är rädd att ämnet blir för smalt för ett blogginlägg, men kanske. Jag ska hur som helst försöka svara.

      "Har läst att man inte får ha konto kvar på Avanza eller Nordnet om man fllyttar till Norge, utan att det blir tvångsförsäljning. Stämmer det?"

      Nej, det tror jag inte stämmer. Men det är problematiskt att t ex ha kvar en ISK eftersom du som utlandsboende riskerar att få skatta för pengarna som om det vore en vanlig aktiedepå, trots att du skattat genom åren i Sverige som om det vore en ISK.

      "Jag ser att Norge har 36,8% skatt på aktier och utdelning. Finns det utdelningsinvesterare i Norge då? Finns det nån FIRE rörelse där borta?"

      Ja, så illa är det. Jag vet inte vad folk kallar sig, men FIRE diskuteras här som där.

      "Jag såg att de har ett sk aksjesparekonto, där man inte blir beskattad förrän man tar ut pengarna, men där får man inte ha icke-europeiska aktier."

      Det är lite bättre än så. Du får ta ut lika mycket pengar som du satt in, så om du t ex investerar en miljon i en ASK får du plocka ut en miljon ur systemet helt skattefritt.

      "Det finns nåt som heter investeringskonto, där nätmäklaren står som formell ägare till aktierna, precis som i Sverige. Men sköter den norska nätmäklaren återbetalning av källskatten då?"

      Det korta svaret är: Ingen aning. Jag känner ingen som har norsk ISK.

      "Är det ens värt att satsa på utdelningsaktier i Norge? Betala 38% skatt på utdelningar, sen återinvestera dem. Sedan någon gång i framtiden, när man väl tar ut pengarna, betala 38% på vinsten återigen..."

      Jag har aldrig förespråkat en utdelningsstrategi i något land. Jag vill ha hög avkastning och struntar i om jag får den genom utdelning eller höjd kurs eftersom jag köper för att sälja. Du får räkna på det, helt enkelt. Men som sagt, i en ASK får du alltså ta ut det insatta beloppet skattefritt, så skickar du in en miljon, investerar allt i utdelningsaktier och plockar ut utdelningen kan du göra det skattefritt tills du fått ut en miljon. Det är först när du tar ut dem ur ASK:n som du skattar, så det är inte så att du betalar skatt på utdelningen om du ska återinvestera den:

      "Utbytte du mottar på aksjene eller aksjefondsandelene (som står på aksjesparekontoen) skattlegges ikke løpende ved utdeling (gjelder fra og med 2019), men inngår på aksjesparekontoen og skattlegges først ved uttak fra aksjesparekontoen."
      https://www.skatteetaten.no/person/skatt/hjelp-til-riktig-skatt/aksjer-og-verdipapirer/om/aksjesparekonto-ask/

      "Eller ska man satsa på icke-utdelande aktier om man bor i Norge, som Berkshire Hathaway?
      Hur gör norrmännen? Hur gör du själv?"

      Det finns nog lika många strategier som norrmän, precis som i Sverige. Själv har jag haft alla mina pengar i fonder i ASK.

      "Vissa kanske menar att det norska upplägget är bättre, eftersom man slipper skatta varje år som i Sverige, där man får betala skatt på ISK även i en fallande marknad.
      Det hela känns väldigt förvirrande."

      I Norge betalar du en avgift på ASK fyra gånger om året. Det enda bra med det är att den är avdragsgill eftersom den tas ut från ASK:n, och att den är ganska låg. Vilket system som är bäst beror väl på hur det går, men som du är inne på gillar jag att slippa kapitalbeskatta en förlust, som man ibland fick göra i Sverige. Jag räknar med att det ska ta många år innan jag behöver ta ut mer ur ASK:n än jag satt in, och fram till dess skattar jag inte alls (mer än förmögenhetsskatt).

      "Så, skulle du kunna skriva ett inlägg om det? Om aksjesparekonto, investeringskonto, och ifall det är värt att investera på enskilda utdelningsaktier om man bor i Norge. Eller kanske ska man bara investera i fonder och ETF:er då?"

      Jag tror inte att jag är rätt person att skriva det inlägget, och att marknaden för det är liten eftersom antalet svensktalande som tänkt flytta till Norge märkligt nog är ganska litet.

      Radera
    2. Förmögenhetsskatten är väl ganska saftig, på 1.1%? Betalar man bara på delen som sticker över 1.7 miljoner NOK?

      --Slappo

      Radera
    3. Har skatten höjts på senare år? Har för mig att den var på 26% när jag bodde där. (Plus förmögenhetsskatt)

      Radera
    4. Ja, man betalar bara på den överskjutande delen. Dessutom minskar den skattepliktiga förmögenheten av att man äger saker. Ditt bostadshus räknas ner med 75 %, aktier med 10 %. Ungefär, jag har inte årets siffror i huvudet.

      Förmögenhetsskatten höjs hela tiden, genom att den rabatt jag räknade upp sänks undan för undan. Skatt på arbete skulle jag säga är lägre än i Sverige, möjligen med undantag för extrema höginkomsttagare.

      Radera
  7. Min första tanke var märkligt nog ”eget beröm luktar illa”.
    Men det har bäring. Samma sak men på den finansiella sidan. Bara för att man uppbär en position där man har möjlighet att plocka från ett helt spektra av fördelar och godsaker betyder ej att man skall eller bör göra det, och definitivt inte länsa bordet. Undanhålla kostnaden för de som betalar kalaset sticker definitivt i mina ögon.

    ”Tuffe Uffe” hade kanske vuxit en smula i mina ögon om detta skötts annorlunda. Nu är det mest ”par for the course”.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tuffe Uffe hade behövt växa i mina ögon (pun intended).

      Radera
  8. Rejäl kvarskatt på den förmånen får vi utgå ifrån, inklusive straffavgift?
    Jasså, inte det? Andra regler för politruker.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, enligt regeringskansliet är ju detta en ren jobbgrej. Och nej, jag får inte heller ihop det.

      Radera
  9. Den som förväntar sig att politiker skall tjäna folket får nog fundera på när detta hänt i verkligheten och om det inte bara är en myt som politikerna själv sprider.
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske har det hänt, men inte under vår livstid.

      Radera
  10. Hörde nyss på radion att facit blev en kostnad på c:a 80 tusen kronor (alkoholfri cider med tilltugg), från statsministerns representationskonto, 305 inbjudna och du får medhåll av kommunisten Max V Karlsson, som dock tyckte det var ok att Stefan Löfven gjorde samma sak, till samma kostnad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog för att jag uppfattar Kristersson som en tråkmåns, men om siffran stämmer var det lågt t o m för honom.

      Varför det skulle vara skillnad på om statsministern heter Kristersson eller Löfven förstår jag inte, men så brukar jag heller inte förstå kommunister.

      Radera
  11. Håller med om slöseriet. Lika illa är det att företag kan dra av kostnaden för gåvor när anställda fyller jämt. Har ingen lust att vara med och finansiera andras födelsedagspresenter, det få kollegor och företaget gör själva.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, gåvor borde inte tillhöra kärnverksamheten.

      Radera