onsdag 10 januari 2024

Vad köper kommunen?

Jag ondgör mig rätt ofta över slöseri av skattepengar, att politiker och tjänstemän på olika nivåer slarvar bort skattebetalarnas pengar. Journalister tycks ofta inte bry sig och även om många uppgifter är offentliga är det rätt bökigt för oss vanliga dödliga som inte jobbar med detta att kontrollera vart skattepengarna tar vägen.

Fram till nu. Jens Nylander som bl a stod bakom varumärket Jens of Sweden har de senaste åren jobbat med programvaruutveckling på det här området. Det har t ex lett till att han satt dit Ica för kartellbildning och alla som jävlas med Ica har min sympati. Nu har han gjort detta:

Under 1 års har jag kartlagt alla leverantörsregister och leverantörsreskontror (som innehåller fakturorna) från Sveriges 290 kommuner. Materialet avser tidsperioden 1 januari 2022 fram till sista ca okt. 2023. Här https://kommun.jensnylander.com/ hittar du inköp, leverantörer och fakturor som finns hos kommunerna.

I Jens databas finns 23 miljoner leverantörsfakturor hos 214 kommuner, vilket gör att du och jag enkelt kan se vilka företag som fakturerat kommunen, fakturabelopp och på vilka kostnadsställen de ligger. Hade jag bott i en svensk kommun hade jag antagligen lagt osunt mycket tid på att hitta märkliga utgifter betalda med mina pengar. Jens Nylander själv har redan avslöjat massor av fusk, slarv och korruption.

Jag hoppas och tror att andra kommer att göra det och jag är övertygad om att massor av oegentligheter kommer att upptäckas. Vem vet, kanske till och med någon journalist bestämmer sig för att börja jobba med riktig journalistik tack vare detta verktyg, men mest tror jag att de gamla medierna kommer att få se sig ännu mer omsprungna av alternativmedier, medborgarjournalister och vanligt folk.

De gamla reportrarna kommer nog fortsätta att skriva vinklade reportage och referat från kändisars Instagram och drömma sig tillbaka till en tid när de hade patent på ”sanningen” och sågs som auktoriteter, långt innan ”Är det sant eller har du läst det i tidningen?” blev en stående vits med verklighetsbakgrund.

27 kommentarer:

  1. Högintressant!
    Jag ser att Sameskolstyrelsen har fakturerat Håbo kommun en del.
    Uppland känns lite långt söderut för det. Även Huddinge och Knivsta ser det ut som.
    Känns udda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommuner har en skyldighet att betala för gymnasieelever som studerar godkända utbildningar på annan ort.

      Radera
    2. Det kan finnas helt rimliga förklaringar, men nu kan åtminstone frågorna ställas. Och i många fall tror jag inte att det finns ens halvbra svar på dem.

      Radera
    3. Ett bra tillfälle för skeptiker att lära sig lite mer om det kommunala uppdraget.

      Radera
    4. Och för politiker och kommunanställda att förstå att de inte kan jobba i ett vakuum utan är anställda av folket och ska jobba för det.

      Radera
    5. Den kommunpolitiker eller anställda som inte ständigt har det i minnet snedseglar rejält.

      Jag tänker förstås på alla kommunens invånare, men i första hand ”mina” väljare, de är mina arbetsgivare!

      Alla ca 2000 st har rätt att utkräva personligt ansvar av mig.

      Vet på ett ungefär hur en så stor folksamling ser ut och brukar tänka mig dem bakom ryggen på mig när det blir tufft.

      Både stärkande men även ödmjukande för min enkla person…
      /JB

      Radera
    6. Det borde vara en bra bild att ha med sig.

      Radera
  2. Kollade lite i min kommun och visst finns det märkligheter. T.ex varför har någon handlat målarfärg av en firma i en kommun flera mil bort (istället för någon av de firmor som finns i stan)? Firman saknar dessutom saknar f-skattsedel...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det ens en firma om f-skattsedel saknas...?

      Radera
    2. De kanske var billigast och att det är anledningen till köpet. Eller att man handlat av dem tidigare och/eller att ägaren är släkt med kommunens inköpare.

      Stefan: Ja, man kan ha blivit av med F-skattsedeln, vilket i sig är allvarligt.

      Radera
  3. Ett mycket bra initiativ av Jens. Sånt här tycker man att journalisterna borde driva och initiera. Men precis som du skriver Sparo så är de idag omsprungna av helt andra aktörer. Om det är pga. okunnighet, lathet eller politiska orsaker kan man fundera över.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog en kombination eller olika för olik aktörer. Kanske har det gått så långt att merparten av dagens journalister inte upplevt en tid när journalister grävde och samlade fakta på ett systematiskt sätt så de varken vet hur man gör eller förstår sitt jobb.

      Radera
  4. Vår lokala lilla gratistidning gjorde ett sånt här gräv på en kommun, i en hel serie. Det var köp utan kvitton på tusentals kronor, folk som attesterade sina egna inköp, kortköp för att slippa använda upphandlade parter, privata köp på kort osv. Morgontidningen i området förkastade dock hela utredningen i sin egen tidning och skrev ner gratistidningen och deras journalistik. Annonsintäkter kan man ju ana..

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min barndomskommun fick man kritik från den lokala tv-kanalen, så då tog man bort stödet till den så att den försvann = problemet löst.

      Radera
  5. Initiativet påminner om när en privatperson sammanställde fällda offentliga domar om våldtäkter under perioden 2012-2017 något som BRÅ totalvägrat göra även efter många påtryckningar.

    Vet inte om ni kommer ihåg detta, men resultatet av sammanställningen och privatpersonen blev ju helt och totalt nedsablat i vanliga pressen, i den mån det inte gick att tiga ner resultatet.
    Ända till dess att Uppdrag Granskning återupprepade motsvarande undersökning/grävning/sammanställning ungefär ett år senare. Och tänka sig, resultatet var detsamma men nu var det "äkta journalistik" och "resultat som gick att lita på". Domar som är offentliga uppgifter, vilken tur att det går att lita på domstolsprotokollen om det är UG som sammanställer dem.

    Antar att det blir i princip samma sak igen, dvs pressmedia och SVT kommer att tiga ihjäl denna fantastiska källa för undersökning av skattemedel. Ända till dess att tex Aftonbladet har tagit fram motsvarande information - kanske genom att ha låtit någon hackat Jens databas och sedan läckt den till AB varefter de gjort några stickprovskontroller.
    Men det blir bara rubriker om borgerliga kommuner naturligvis, och AB kommer att sitta på informationen/publiceringen lagom till dess att man kan påverka nästkommande val dvs 2026.

    Ni vet var ni läste det först: hos Sparo förstås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer ihåg både privatpersonens och UG:s. Beklagligt.

      Det kan mycket väl bli samma sak nu, och det har antagligen gått att läsa någon annanstans också, även om mitt kommentarsfält brukar vara snabbt ute med saker.

      Radera
  6. Min kommun är inte perfekt, inte i något led, och misstag begås.

    Just detta med upphandligar försöker vi ha koll på genom uppföljningar och stickprovskontroller löpande under året.

    Vi får inte påverka revisionen, men även utan detta inser de vikten och lägger fokus på det ett och annat år.

    Småinköp är fantastiskt svårt att hantera, kontrollen den måste ligga ”längre ner” i organisationen. Givetvis avspeglas onormala variationer i budgetuppföljningar, men att mikromanagera och hålla detaljkontroll på exakt allt är omöjligt för nämnd plus fritidspolitiker!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har jag förstått det rätt att det är kommunen själv som gör revision på kommunen? Dvs man granskar sig själv, och att det inte finns några lagkrav att det ska ske med fristående organisation?
      Om jag uppfattat det rätt så ser jag det som att kommunerna är som barn med godis, och ni vet ju hur det talesättet lyder....

      Radera
    2. Det blir ohållbart om inte väldigt många kommunanställda har rätt att göra småinköp. Samtidigt tror jag att det är viktigt att hålla kontrollen uppe.

      Radera
    3. Nej Anonym 16.02. Här är det viktigt att skilja på lekmannarevisorer, ofta några gamla uvar inom politiken, som väljer sina ämnen att bevaka extra under året, samtidigt som de har ett finger på pulsen vad gäller koppling politik, tjänstemän (ja, tjänstepersoner då), ekonomi, utförande, nöjdhetsgrad, måluppfyllelse odyl.

      Men dessa är ju enbart lekmän. ”Över” dem och till stöd o hjälp och de som är rättskunnig basis till att klarera kommunen och understryka positiva och negativa delar av samspel och utfall över året finns professionen.

      Upphandlade konsultfirmor med detta som yrke.
      /JB

      Radera
    4. ”Våra” revisorer kanske lämnar en rapport på en sida eller tre, då med referenser till proffsrevisiorer.

      Konsultrevisiorerna för året, ex KPMG, lämnar en rapport på ca 100 fylliga och matnyttiga sidor.
      /JB

      Radera
    5. De som rekommenderar avsvarsfrihet, ja eller nej, för nämnder och styrelser är alltid proffsrevisorer.
      /JB

      Radera
    6. Du är allt en riktig ordbajsare du JB :).
      /Annika

      Radera
    7. Vet inte om jag ska ta det som en cheeky armbåge i sidan eller en uppmaning om att hålla käften.
      /JB

      Radera
    8. Skulle aldrig uppmana nagon att halla käften sa länge de haller en god ton, men att skriva en kommentar i stället för en mängd vore kanske bra?
      /Annika

      Radera
    9. Bra där JB! Det behövs folk med faktisk kunskap i detta kommentarsfält.

      Radera
    10. Det tar jag Annika. Jag borde ta mer tid att tänka igenom allt jag vill säga så det blir en kommentar isf tre. Ber om ursäkt.
      /JB

      Radera