onsdag 3 januari 2024

”Tittarna rasar”

Jag trodde aldrig att jag skulle försvara TV4 eller Steffo Törnquist, men nu blir jag tydligen tvungen. I programmet Nyhetsmorgon presenterades en nyårsmeny, men Aftonbladet berättar att tittarna ”rasar” mot den dyra maten.

Nej, det gör de inte. I Instagraminlägget de refererar till får TV4 förvisso kritik för att nyårsmaten var för lyxig. Lite oklart av hur många eftersom några inlägg skulle kunnat vara ironiska, och något inlägg klagar på att det frossas i kött eller något annat som inte har med priset att göra. Jag får det till åtta Instagramanvändare som klagar på prisnivån på nyårsmiddagen, åtta av deras 385000 följare. Det är i mitt tycke en ganska beskedlig folkstorm. Jag får ibland kritik för att jag är gnällig, men låt oss lyssna på den här kritiken:

Inget för en vanlig människa! Bara för mediemänniskor med hög lön. Här blir det grillad kyckling och potatis.

Är det mot vanligt arbetande hederligt folk ni vänder er åt?? Med dom matpriser som är nu så har ingen vanlig medborgare råd med den menyn.

Vilken publik vänder sig Nyhetsmorgon till? Inte vanligt folk i alla fall med den menyn!

Aftonbladet rabblar lite priser och baserat på det känns det rimligt att anta att en portion kan gå lös på uppemot en tusenlapp. Jättedyrt för en måltid, men knappast omöjligt för ”vanligt folk” att uppnå. Skulle man sedan drista sig till att byta ut wagyebiffen för 3500 kr/kg (på Hötorgshallen i Stockholm!) mot oxfilé för en tiondel av priset kan man kanske halvera totalkostnaden.

Med risk för att få ett helt drev emot mig påstår jag att det mesta handlar om prioriteringar. Tycker man att nyårssupén är årets viktigaste händelse är den värd en och annan uppoffring. Jag skulle vilja fråga den som säger att ”ingen vanlig medborgare” har råd med TV4:s nyårsmat vad han har för matbudget övriga året, vad han kör för bil osv.

Jag har i stort sett inte haft rumstemperatur i mitt kök sedan i höstas, inte druckit alkohol sedan … jag minns inte ens och inte ätit på restaurang på flera år. Säkert helt galna val för någon annan, men det bekymrar inte mig. Poängen är att den som vill lägga undan pengar till en kanonmiddag på nyårsafton troligen kan det, och den som vill låta bli och sedan gnälla fram till påska kan göra det.

40 kommentarer:

  1. Får man inte gnälla efter påsk längre? Det var bättre förr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, allt var bättre förr.

      Radera
    2. Och förr var det också bättre förr.

      Radera
    3. Och ju förr dess bättre.

      Radera
  2. Att du inte minns när du drack alkohol låter oroande ;-)

    En riktigt god potatisgratäng är för övrigt billigt att tillverka, sedan är det bara till att gneta ihop pengarna som behövs för det du eventuellt vill ha till den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan försäkra dig om att det inte beror på att det var nyligen :-)

      Mat man lagar själv är sällan dyr, även om det såklart går ifall man använder rysk kaviar och kött för flera tusen kronor kilot.

      Radera
  3. Ja att det "rasas" eller är "folkstorm" är lika överdrivet som när någon som kom femma i Robinsson 2006 benämns som "folkkär". För övrigt så håller jag med dig, väldigt många i Sverige har råd att äta en nyårsmiddag för runt tusenlappen per person om det är något man verkligen vill och prioriterar. Personligen blev jag inte så sugen på den där menyn oavsett pris. :) Jag trodde mer att det skulle bli PK-storm när de använde Rysk kaviar? Men vet verkar som att den man köper i Sverige inte kommer från Ryssland, den bara heter så. Det är mer troligt från Iran, som är helt ok att göra affärer med om jag hängt med i de senaste uppdateringarna av åsiktskorridoren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktiskt noterade jag att de inte använder benämningen "rysk kaviar" och att den knappt finns längre. I Aftonbladet-artikeln står det bara "kaviar", men ibland står det "Belugakaviar", aldrig rysk längre. Jag antar att det är helt och hållet politiskt, men jag vet väldigt lite om kaviar eftersom jag inte gillade det som barn och inte ätit det senare.

      Radera
    2. Naja, produkter fran Iran borde man ocksa undvika. Men vanlig kaviar typ Kalles är god!
      /Annika

      Radera
    3. Mitt minne är att den smakar som den luktar, och det är inget bra betyg :-)

      Radera
    4. Wasa original knäckebröd, ett par skivor god ost, en sträng Kalles kaviar toppat med nagra färska gurkskivor. Mums!
      /Annika

      Radera
    5. Hörde att en granne kör brunost och kaviar. Det var så det vände sig i magen på mig bara av att höra det.

      Radera
  4. Väldigt off topic: jag minns inte vilket inlägg som tog upp tanken om nya tjänster man skulle kunna utveckla, men det slog mig nu: praktisk hjälp att utvandra. Typ en coach, en personlig rådgivare som tröskar fram varför man vill flytta, om man vill gå i pension, fortsätta arbeta som anställd eller driva eget företag. Ta fram en kravspecifikation, språk, land, stad. Någon som tar fram säg tre alternativ, och listar för- och nackdelar, och en jämförelse med Sverige. Borde gå att använda officiell information, bygga en databas som man sedan underhåller. Kanske en trappstegsmodell, anpassad till den som har familj, hur mycket man kan och vill fixa med själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske kan vara något, men när det gäller att välja land tror jag att man måste göra det mesta av jobbet själv. Jag hade mer behövt hjälp med detta sedan, det praktiska arbetet när valet väl var gjort.

      Radera
  5. Tittandet rasar - jo det stämmer ju, speciellt på TV4 där de skrotar TV-program på löpande band ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart tittandet rasar. Knappt ens ganska gamla människor jag känner har slutat titta på linjär-tv för många år sedan, och med hela världen i datorn känns inte TV4 med Steffo och Malou så intressant.

      Radera
    2. Om det är sant att tv tittandet rasar så är det riktigt bra nyheter. Iq kommer stiga desto mindre skattefinansierad media folk konsumerar.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Åtminstone minskar tittandet på linjär-tv. Frågan är vad folk fyller tiden med.

      Radera
  6. Lyxade till det på nyårsafton med ägg, bacon o två stekta brödbitar.

    Inget som kostar som wagyu, men som jag har suktat efter ett tag.

    Koppling mellan högt pris och god smak är ofta tveksam tycker jag. Eller så är jag ovanlig som gillar enkel mat, ofta mera än ”the fancy stuff”, men då är jag glad för det!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte ofta dyrare mat känns godare med någon slags automatik. Nästan tvärtom, tänker jag, för har jag betalat mer förväntar jag mig mer.

      Radera
  7. Folk som vill bevisa sitt överflöd med att handla dyrt skit finns det gott om och det är helt i sin ordning för mig, så kan de hålla igång ekonomin så sparar jag mina pengar istället :-)
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker likadant, men det finns ju medelvägar också, där man bränner lite mer pengar någon gång ibland.

      Radera
  8. spara ihop till en nyårsmiddag? helt omöjligt. nyår kommer som en överraskning och är helt omöjlig att förutse.
    ja, så resonerade iaf de som inte hann gå på systemet och köpa dricka en enda gång mellan den 2 jan och 30 dec...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant, det händer vartenda år och är helt obegripligt för mig. Den rimligaste teorin som kom upp i kommentarsfältet när jag tog upp fenomenet här var att en del inte kan ha sprit hemma i förväg för då kan de inte låta bli att dricka upp den. Det kan gott hända, men då tänker jag att man nog inte borde dricka överhuvudtaget.

      Radera
  9. Svar
    1. Drevet mot mig tycks ha uteblivit den här gången.

      Radera
  10. Vanligt folk verkar i alla fall ha råd att äta lunch för 120 pix nästan varje dag i veckan på jobbet. (Och då tycker jag inte maten är något specielt heller, samt på tok för lite protein) Några veckor med medhavd matlåda så har man snart sparat ihop till nyårsmiddagen. (Japp jag tillhör team matlåda nästan alltid)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra exempel! Där kan man utan jätteproblem spara 100 kr per dag, så efter två veckor har man sparat in den där nyårsmiddagen. Väljer man matlåda hela året kan man bjuda hela bekantskapskretsen på nyårssupé (och då har man fått godare och nyttigare mat varenda lunch som bieffekt).

      Radera
    2. Kanske man inte i första hand har med sig matlåda för att ha råd med nyårsmiddagen utan förmodligen föra att man har en tajt ekonomi och behöver kanske använda sina pengar till det allra nödvändigaste. För alla kanske det inte ens går att prioritera bort annat till förmån för en dyr middag på nyår. Har du barn och ont om pengar så tvingas du som en normal fungerande förälder att prioritera dem i första hand.
      Jag har levt med så lite pengar att någon fancy nyårsmiddag skulle aldrig fått plats i min budget. Å andra sidan har jag inga problem med att laga enkel men god mat även på nyår.

      Radera
    3. Jag kan bara tala för mig själv, men mina anledningar till att ha matlåda istället för att gå ut på restaurang har i tur och ordning varit:
      1. Mycket mindre stressigt att sätta sig i ett lunchrum (som ändå ofta är tomt eftersom de flesta går ut) än att jaga ut och köa och trängas på lunchen.
      2. Nyttigare och godare mat där jag vet vad den innehåller. Det sista inte minst viktigt för mig som allergiker och vegetarian.
      3. Billigare.

      Radera
    4. Klart det finns flera olika anledningar varför man tar med sig matlåda, jag gör det för min mat är bättre. En del gör det för att det inte har råd att äta ute och är tvungna att prioritera annat .Finns inte utrymme i budgeten att kunna välja en dyr nyårsmiddag för att ekonomin redan är ansträngd.

      Radera
    5. Klart det inte alltid är självvalt att ha matlåda, men för min del är det av fri vilja av ungefär samma anledningar som sparo radar upp. På mitt förra jobb hade högsta chefen ofta med sig matlåda, (både nyttigt o sympatiskt).
      Min poäng var inte angående de som redan har med matlåda, utan de som äter ute o sen klagar på vad dyrt allt är. De som inte verkar förstå att de flesta människor behöver göra ekonomiska val, oavsett om det är medvetna eller omedvetna val.

      Radera
    6. Jag är bekväm. Är det inte sjukt enkel mat som gröt, äggröra eller smörgås så lagar jag alltid mera än en portion utan fyller stekpanna och/eller gryta så har jag bara att värma på kommande dagar.

      Att äta samma mat flera dagar på raken har aldrig stört mig då jag bara lagar mat jag tycker om. Står ju inte o kockar ihop något jag bara tycker är ätbart.

      Nu ljög jag kanske förresten, havregrynsgröt tycker jag väl bara är lite bättre än ätbart, men det är så snabbt i macron, billigt, mättande och nyttigt att det är en stapelmat med lite topping.
      /JB

      Radera
    7. Macro -som en mikro, fast större! :)

      Radera
    8. När jag senast jobbade borta fem dagar i veckan månadsvis lagade jag extraportioner av alla måltider hemma från fredag kväll till söndag. På så vis hade jag fem matlådor och färdiga middagar under arbetsdagarna utan att det egentligen tagit någon extratid. Kanske lite väl enformigt, men det funkade.

      Radera
    9. Och visst finns det alltid någon det är synd om på riktigt, men de flesta gnällspikarna i sådana här lägen tror jag är som Hanna beskriver, de som inte väljer bort någonting och sedan förvånas över att det inte finns marginaler på kontot eftersom det gör det hos andra.

      Radera
  11. Vad är "vanligt folk" ens? Som ung levde jag i många år som "fattigpensionär" (=aktivitetsersättning på garantinivå), och för mig hade det inte varit några problem med att spara ihop 2000-3000 kronor för nyårsmiddag. Nyår är trots allt bara en gång per år! Jag förstår verkligen inte hur kalkylen hänger ihop så länge man med "vanligt folk" inte syftar på typ papperslösa som helt står utanför välfärdssystemet.

    Jag hade mycket låga matkostnader under mina år som "fattigpensionär" eftersom jag lagade maten hemma och gjorde storkok. Bodde inneboende, hyrde ett billigt rum hos en pensionerad lärare vilket gjorde att bostadstillägget räckte till en stor del av hyran, och aktivitetsersättningen räckte gott och väl för mina övriga levnadskostnader. Jag hade inga problem med att spara ihop pengar till vissa lyxiga saker som var viktiga för mig. Anlitade exempelvis en personlig tränare ibland. Eftersom jag som fattigpensionär kunde unna mig vissa saker förvånar det mig att "vanligt folk" inte verkar kunna det.

    Visst, väljer man att hyra en dyr etta istället för att bli inneboende, äter man för flera tusenlappar i månaden och dessutom äter ute flera gånger i veckan har man valt att prioritera annan "lyx", och då får man leva med att att pengarna kanske inte räcker till allt. Men i min värld borde "vanligt folk" som övrigt borde vara betydligt rikare än vad jag var under mina år som fattigpensionär kunna prioritera annorlunda om de ha råd med lyxig nyårsmiddag en gång per år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur tog du dig ur "fattigpensionsfällan"?
      /Annika

      Radera
    2. När jag hade a-kassa i mitten av 90-talet, 7000 kr per månad, byggde jag ut mitt hus för det som blev över. Annars hade jag omöjligen kunnat göra av med så mycket pengar. En av de som kommenterade på Instagram "fastslog" att inte ens en vanlig lön räcker för att köpa mat hela året. Då är det kanske dags att se över sina utgifter, tänker jag.

      Radera
    3. Annika: Efter att jag hade fyllt 30 år levde jag på ekonomiskt bistånd i några år. Det var mindre pengar än aktivitetsersättning men räckte ändå gott och väl för mig! Efter några år hittade jag ett låglönejobb som jag klarade av. Tjänar mindre än en undersköterska idag men är mycket nöjd med min ekonomiska situation.

      Sparo: Jag hade lätt kunnat göra likadant! Jag håller med dig om att man får se över sina utgifter om pengarna inte räcker till.

      Radera