måndag 29 januari 2024

Det ska inte vara för lätt

Jag såg en video med en tjej som bor i sin bil (någon gång hoppas jag få betalt för att skriva en bok om udda bostäder, otroligt intressant!) och hon fick en fråga om hon inte hellre skulle bo i en större van än i sin lilla Honda Element. Hon svarade att hon hade ratat en Ford Transit med förhöjt tak för att den var för välutrustad. Den hade ett kök, isolering, luftkonditionering, ståhöjd och hon menade att all denna lyx gjorde att hon gick miste om äventyret i att bo i bil.


Honda Element och Ford Transit High Roof.

Jag hade valt annorlunda, men förstår hur hon menar. Mina föräldrar valde bort el och rinnande vatten i sin sommarstuga eftersom de ville uppleva något annat där än hemma. Detta ”annat” innefattade utedass samt hämtning av vatten i en brunn några hundra meter bort där man fick pumpa upp vatten i dunkar och bära hem.

Bekvämlighet har många positiva aspekter, men jag tror också att det kan bli för bekvämt. Med risk för att låta som gubbarna i Monty Python-sketchen Four Yorkshiremen som skattade sig lyckliga över att ha växt upp i en hoprullad tidning i en septitank är även jag övertygad om att materiellt välstånd inte är liktydigt med lycka.


Va?!!

Visst är det praktiskt att hyra in hushållsnära tjänster så att andra både renoverar och städar våra bostäder, maten köps färdig och förströelse tankas ner i datorn och spelas upp på hemmabion. Men så ska man ju leva också? Själv har jag starkare och ljusare minnen av att pumpa upp vatten från en grävd brunn än av fina viner och catering. Jag strävar efter ett enkelt liv, men inte efter ett lätt.

23 kommentarer:

  1. Tycker hon har en poäng, även om jag nog hade fegat ur idag och valt den bekvämare Transiten.

    De semestrar jag aldrig glömmer är när jag bara drog iväg i min lilla Nissan Sunny ock spenderade en vecka eller två resande o sovande i den. Badade o höll mig anständigt ren i sjöar man sökte upp. Fick utskällningar av någon som umdrade vad man var för luffare. Såg o upplevde så jäkla mycket och allting fick en extra dimension av att vara på riktigt, inga charterresor direkt.

    Kors o tvärs över hela landet nedanför vätterns nordliga topp, inkl öland. Nej det var häftigt o kan verkligen förstå tjejen! Tjyvfiska i mörrumsån, ligga utanför militärbasen vid tjurkö, sturkö eller vad det nu heter, göra en massa konstiga saker o nya upplevelser, jag kan bara dra paralleller till den där filmen med Paradis-Oskar o en grabb, vad den nu heter.

    Frihet några veckor, guld värt!
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lät härligt! Det var länge sedan jag var på semester, men jag hade absolut föredragit den framför två veckor all-inclusive på en turistort.

      Rasmus på luffen heter den/han.

      Radera
    2. "hela landet nedanför Vätterns nordliga topp" - oj, det var verkligen en stor del av Sverige. Nästan så stor att man skulle kunna kalla den halva halva. Men hela? Nja.

      Radera
    3. LarsSvenArne, nej du har en poäng, det var dåligt uttryckt, men ville bara vara ärlig med vika ytor jag täckt på dessa resor.

      För bara ett par, tre år sedan genomförde jag en gammal dröm o bilade hela vägen upp genomNorge ink Lofoten o upp till Nordkapp, sedan genom Finland o från Sveriges nordligaste del av ostkusten nedåt till hemmaplan, men då fuskade jag till det med billiga men udda o roliga nattlogier!

      En kristen stugcamping behövde jag inte ens betala för att det var ett gäng Italienare som drack öl och eldade utebrasa o grillade halva natten, de bad så mycket om ursäkt gav givetvis pengarna tillbaka.

      Föga anade de att jag suttit o härjat o druckit öl med dem hela halva natten… 😂
      /JB

      Radera
  2. Mina morföräldrar hade egen brunn och det vattnet minns jag var jättegott, fast det var kopplat till kranarna sa inget hinkbärande.

    I början av mitt arbetsliv var jag urfattig och levde pa spaghetti och knäckebröd. Senare när jag jobbat mig upp at en kompis och jag pa Michelin-stjärna-restauranger sa fort nagon av oss fatt en bonus. Jag är glad att jag prövat men numera är hemlagat godast. Och nagra ganger per ar äter jag ute, fast portionerna är sa stora sa jag tar alltid med mig en plastbytta, en s.k. egen doggy-bag. Det blir en extra lunch, och maten slipper att kastas.

    Och jag gar hellre pa folkliga restauranger där man ofta delar bord med andra, än pa snofsiga ställen. Det är mysigt och ibland lär man känna nya människor.

    Men det jag unnar mig är städhjälp, det trakigaste jag vet är att städa. Jag är glad att jag har rad, och jag anlitar dessutom en liten firma som drivs av tva unga människor som behöver inkomsten. Win-win som jag ser det.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tillbaka till egen brunn igen, men borrad och inte grävd.

      Ja, snofsigt är sällan trivsammast.

      Jag skulle inte vilja ha någon som städar här, mest för att jag inte vill att någon ska gräva i mina grejer. Inga hemligheter, men ändå. Vid fönsterputs går gränsen, men det tror jag mig göra bättre själv och inte så ofta att det blir betungande.

      Radera
  3. Helt rätt!

    Att leva i livet, och inte passivt betrakta det från sidan, är väl det som skapar mening och innehåll?

    Vi har toa i sommarstugan men går alltid på utedasset eftersom det tillför något annat. Det är inte minst en trevlig promenad på morgonen (när dimman lättar över sädesfälten) eller sent på kvällen (när fladdermössen sveper förbi) till dasset. Av denna anledning blir det ofta grillning där, men mindre av det hemma.

    Detsamma tycker jag gäller det mesta i livet. Jag kör hellre bil än åker tåg, gör maten själv istället för havfabrikat, trampar själv på cykel och skulle aldrig köpa en elcykel...

    /Christoffer S,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara den där kalla vinternatten med maginfluensa man tänker att toalett i en separat byggnad har sina nackdelar också ;-)

      Jag kan ändå förstå elcykel om det är skillnaden mellan att orka trampa till jobbet och att inte göra det.

      Radera
  4. Jag tänker tillbaka med värme på min barndoms somrar som vanligtvis tillbringades i ett sommarhus på en av öarna i Göteborgs södra skärgård. Det var helt klart lite färre bekvämligheter men något jag inte minns med värme var utedasset. Fy fan! Så här i efterhand känns det som att jag höll mig en hel sommar tills jag kom hem till det svala välbekanta porslinet hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina somrar som ung i mormor o morfars enkla sommarstuga av eternit vid stranden av Skagern var fantastiska o allt man kunde önska. Fanns el men inget vatten eller avlopp, där kom utedasset in.

      Minns fortfarande lukten, men framför allt den gången jag tittade ner och hela tunnan var full av krälande fluglarver.
      Skulle ändå ej velat byta det mot somrar på kanarieöarna…
      /JB

      Radera
    2. På så vis är vintern att föredra. Kallt blir det, men inga fluglarver och ingen lukt.

      Norsk filmreferens på temat:
      https://youtu.be/TbZqsgkapmQ?si=BcxyCW_172421G1D&t=136

      Radera
    3. Ow, den scenen var jobbig att titta på! Finns en liknande i en av mina favoritfilmer, Slumdog Millionare, men denna var lätt ännu värre!
      /JB

      Radera
    4. Ja, brutalt äcklig och han får inte duscha innan nästa scen heller utan springer runt insmord i "människogödsel" en bra stund till. Men underbar film, Hodejegerne, efter roman av Jo Nesbø. Jag har läst den både på svenska och norska.

      Radera
    5. Är egentligen inte tokig i deckare som jag antar man får kalla Nesbøs alster, men jag är inte sämre än att jag blev nyfiken o gör ett försök med denna film. Headhunters (Hodejegerne) 2011 är under hemladdning. 👍😊
      /JB

      Radera
    6. De är absolut att betrakta som deckare. I alla fall de som inte är barnböcker, är osäker på dem. Och den sorgliga historien om hans band Di Derre:
      https://www.youtube.com/watch?v=S95_P4G27jE

      Radera
  5. Den här tjejen har en kul inställning till livet, det är ju ofta så att det kan minns när man blir äldre är just de där strapatserna som man utsatte sig för som ung.

    Det ska inte vara för lätt, men det ska vara kul. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, när jag var under 30 (som jag tror att hon var) var jag för lat för att inse det. Försöker ta igen det nu.

      Radera
  6. Återigen undrar jag hur du hittar alla udda människor. Och jag hade nog också valt annorlunda än tjejen i Renaulten men alla är vi olika.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret på frågan är kanske att jag själv är udda. Eller åtminstone att jag gillar udda val. Honda, inte Renault. Jag hade aldrig kunnat försvara någon som väljer fransk bil. Undantaget Citroen CV2 såklart.

      Radera
  7. Har du kvar den sommarstugan sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, den såldes 2003. Innan dess bodde jag på heltid där och skaffade då el, vatten och mulltoa, men efter flytten blev den mest ett dåligt samvete.

      Radera
  8. Jag gillar variation, vi hade alltid husvagnssemester när jag växte upp. Mina barn idag har upplevt både Asien och Europa samt stuga och tältning i Sverige. Billiga bunkbed motell i London likväl som hotell.

    Grabben tjatar än idag om vår 3 dagar kanottur för 2 år sedan och undrar när nästa tur sker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att få den responsen av sin son!

      Radera