lördag 20 januari 2024

AB för ÖB

Överbefälhavare Micael Bydén är ännu en gubbe jag inte trodde att jag skulle försvara. Jag tycker att han har varit usel som ÖB och visat dåligt omdöme både i jobbet och utanför det. Det tyckte tydligen regeringen också, så därför får han sparken i oktober.

Och nu kritiseras han! Inte för att han som andra avpolletterade myndighetschefer tänker leva på bidrag utan för att han inte tänker göra det. Han har nämligen startat ett aktiebolag tillsammans med sambon Linda Staaf (ja, den Linda Staaf) för att ”bedriva konsultverksamhet inom strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap”.

Verksamheten är inte igång, han har bara registrerat bolaget. Ändå är det många som hävdar att redan det strider mot hans förbud att ha en bisyssla. En expert på arbetsrätt som SVT hittat säger:

Det krävs tankeverksamhet och engagemang för att starta ett bolag, och det har han uppenbarligen ägnat sig åt. Det är i sig, enligt min bedömning, en bisyssla som mycket väl kan betecknas som förtroendeskadlig.

Vänta nu, även en ÖB måste väl få använda hjärnan på fritiden? Och vadå kunna sabotera ”medborgarnas förtroende för Försvarsmakten”? Vem tusan som har förtroende för svenska försvaret?! Nej, till skillnad från i stort sett alla jag sett uttala sig välkomnar jag Bydéns planer på att försörja sig själv. Sedan kan man undra vem som vill anlita Bydén och Staaf för att bedriva någon typ av strategisk analys, men det lägger inte jag mig i.

29 kommentarer:

  1. Han fick även kritik för att han använt farsvarsmaktens huvudkontor som c/o-adress för sitt nystartade bolag. Jag tyckte att förklaring för det var lite märklig men jag har ju aldrig startat ett AB. Eftersom han har skyddade uppgifter så kan han inte uppge sin egen hemadress, men kan man inte ha en postbox eller liknande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mina ögon helt korrekt, då han är en skyddsvärd person och det hade varit orimligt att låta sin post gå till en adress dit vem som helst kan vänta och klippa honom. Då faller hela idén med att ha skyddad adress. Huvudkontoret är ett skyddsobjekt med beväpnad vakt.

      Radera
    2. För att slippa problemet hade han kanske kunnat använda en annan adress. Jag misstänker att han har en redovisningsbyrå eller liknande han kunde länka sig till.

      Sedan förstår jag inte riktigt varför det måste finnas en officiell adress. Här startar två personer med skyddad identitet ett bolag. Kan man inte bara nöja sig med "Skyddad" som postadress? Tydligen inte, men jag tycker att det är konstigt.

      Radera
  2. Han kommer att upptäcka, som alla pensionärer, att han är irrelevant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte säga att alla pensionärer är irrelevanta.

      Radera
  3. Du tror inte han öppnar ett AB för att kunna ta ut utdelning och leva på bidrag?
    Precis som resten av dem som försörjs av oss och blir av med arbetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag tror inte att de avgångsvederlag han får efter det jobbet påverkas av inkomster, som ofta är fallet för politiker. Men jag är inte hundra på det.

      Radera
  4. Som gammal militär kan jag bekräfta att han förlorade all respekt bland officerarna efter otrohetsaffären med polisbimbon. Generalspersoner förväntas agera även privat på ett sätt som inte kan ifrågasättas moraliskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag gäller även utanför försvaret. Jag har aldrig träffat en människa som har gott omdöme på jobbet och är omdömeslös privat, eller tvärtom. Därför blir man ifrågasatt på jobbet om man beter sig märkligt på fritiden.

      Radera
    2. @Gustav: Haha, bra kommentar!

      Radera
    3. Är bimbo närbesläktad med bambi ;-)

      Radera
  5. Off topic varning. Sparo du får se detta som ett eventuellt underlag för ett blogginlägg, samtidigt som jag får skriva av mig ilskan.
    Handlade mat idag och ekonomisk som jag är så handlade jag på 3 av de butiker som ligger i närheten.
    Butik 1, köper en bit dyrt kött (ja jag köper bara svenskt kött) det står på förpackningen 1,6 kg. Kände att det inte kunde stämma så väger köttet som visar sig väga...0.7 kg! Sparade ca 400 pix på att be dem rätta till felet. Sen köpte jag på mig 3 smörpaket så det var rea. Väl i kassan så visade det sig att priset gällde onlineköp, (från samma butik alltså). Fick bli återköp.
    Butik 2, har erbjudande på Bregott, online står det att man måste handla för 300 kr för att få köpa bregott för 40 kr. Plockar på mig varor för 357 kr, finns varor i butiken som inte finns i de andra två så jag kan komma upp till rätt summa utan att köpa något onödigt. Kollar kvittot efter köpet, ingen rabatt dragen. Frågar i kassan och får svaret att man i butiken måste köpa varor för 300kr UTÖVER vad smöret kostar fullpris. (Tidigare har det alltid varit 300 inklusive varan som är rabatterad)Mitt fel att jag inte läste det finstilta, men varför inte skriva att minsta beloppet ska vara 359 istället? Det var tydligen inte bara jag som missat detta sa kassörskan. Blev återköp på smöret. Notera att jag inte fick lägga till ett extra äpple i efterhand. Dessutom skilde det 2 kr i totalsummarn från att jag skulle komma upp i rabatterat pris.
    I butik nr 3 blev det inga fel.
    I samtliga butiker får man ett digitalt kvitto så måste man in i mailen, kivra eller i en app och kolla kvittot, förmodligen inte så många som orkar stå o pilla med mobilen o logga in samtidigt som folk stressar runt en o barnen kanske gnäller o vill hem.
    I samtliga butiker så ser man inte rabatten innan man blippar kortet, så de går inte att se att rabatten dras i kassan heller.

    Dagligvarubutikerna slår tillbaka kan man säga, genom att lura kunderna med olika priser och finstilta villkor, förmodligen orkar folk inte kolla kvitton, eller kanske kontrollväga, förmodligen också jobbigt eller pinsamt att be om återköp framför alla andra i kön. Låt oss slå tillbaka säger jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är otroligt irriterande med butiker som försöker trixa och som alltid har OTROLIGT liten text (gärna mörkrött mot svart botten eller liknande) som talar om speciella förutsättningar. Men några saker undrar jag över:

      Att försöka sälja 700 gram som 1,6 kg borde banne mig vara straffbart! Och tog de det på allvar borde de kontrollväga varenda paket i den hyllan. För gissningsvis är det en liten minoritet kunder som upptäcker detta, åtminstone i butiken.

      Hur kan de hindra dig att lägga till varor upp till beloppet som gav dig rabatten? Du fick ju göra återköp av Bregott. Rent teoretiskt kan de knappast hindra dig från att göra återköp på varenda grej du köpt, för att direkt efter det plocka ihop en korg med samma varor plus ett äpple för 2 kr.

      Digitalt kvitto? Jag har blivit erbjuden det ibland, men aldrig blivit nekad att också få ett vanligt papperskvitto som jag direkt kan kolla igenom.

      Radera
    2. Ang köttet så var det märkt och packat av coop centralt så inte själva butikens fel. Men ja de borde kolla igenom sitt sortiment, och ja å andra sidan kommer nog kontrollväga lite dyrare saker i fortsättnigen.

      Eftersom jag redan betalt för köpet så räknades det som ett nytt köp om jag la till en annan vara. Och kassörskan sa även att hon inte kunde göra återköp på varenda vara (men det var nog att hon inte orkade). Och jag tappade lusten att handla mer hos dem så jag propsade inte.

      Har faktiskt aldrig provat att frågat om papperskvitto i de fall de har digitalt kvitto default. Jag är ju lite kluven till det, samtidigt som det är smidigt är jag glad att slippa ta i papperskvitton pga att de innehåller bisfenol.

      Radera
    3. Men det säljs i butiken, så då borde det vara butikens ansvar att kunderna inte blir lurade.

      Klart att de kan göra återköp på varenda vara om de vill! Kunden kan ju inte ALLTID ha fel. Jag har också fimpat butiker för sånt. Ibland känns det som att man är med i TV-sketch:
      https://www.youtube.com/watch?v=GbBg0qcMBug

      Radera
  6. Som sagt var, "är det sant, eller läste du det i svensk media" :)

    Aktivisterna på SVT har väl fått Putins order att förflytta fokus från försvarets huvudverksamhet, så gott som det går, störa verksaheten? Då passar det bra att leta upp irrelevant skit och göra en skitstorm av det, som de brukar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att Putin har annat att stå i nu än att försöka påverka debatten i Sverige, och att flytta fokus från huvudverksamheten har det svenska försvaret klarat alldeles utmärkt på egen hand i flera decennier.

      Radera
    2. KGB lade som bekant enorma resurser på att påverka väst. De gör det fortfarande. Allt gick inte åt helvete (energi, klimatidiotin, migration osv) av sig självt. Det styrdes upp fint med omfattande påverkansoperationer. Självfallet jobbar ryska ambassaden än med något, som tex att bedriva påverkan via media, svenska freds, mp och annat.

      Radera
    3. Väst ja, men lilla Sverige? Jag är inte helt säker på att Putin vet var Sverige ligger.

      Nej, allt det du nämner gick inte av sig självt. Till det krävdes en lättstyrd befolkning och ondsinta politiker med lite hjälp från starka vänner med globalt fokus.

      Radera
    4. Han vill absolut inte Sverige ska in i Nato, det är väl ganska uppenbart. En anledningen är att det gör Östersjön problematisk i händelse av konflikt (då stängs transport osv). Ja befolkningen i Sv är osedvanligt lättpåverkad och naiv, så självklart bedrivs påverkan. Sverige måste ju rädda hela världens säger de.

      Radera
    5. Jag vet inte. Har hört massa människor prata om vad Putin vill (oavsett vem som pratar är det vanligtvis precis motsatsen till vad de själva vill), men jag har inte hört Putin säga det.

      Radera
    6. Om du vill veta vad Putin vill så se på rysk tv. Där förefaller det nästan som de har hangup på Sverige. Vi är västvärldens dekadenta fyrbåk med hbtq (de har till och med avhandlat Biss och kajs barnprogrammet) hotet mot kärnfamiljen, de har haft militära förståsigpåare som pekar på kartor över Gotland och hur en invasion skulle gå till och du kan ge dig fan på att de känner till, och hatar våran signalspaning.

      Radera
    7. Jag vill veta vad alla tycker, men har dålig koll på hur jag tar emot rysk tv.

      Radera
    8. Micke, lyssna gärna på bifogat. Trots att det var en annan tid, så är det ganska skrämmande. Det var ett antal agenter som hoppade av och många av dem har ju berättat en del. Och ser man på hur samhället sen utvecklats, så är det ju uppenbart att den "hjärntvätt" han pratar om defakto har genomförts. Om du ser till tex politiska beslut i nutid i väst. Titta även på hur framgångsrikt Putin har hjärntvättat det ryska folket till den lydiga gråa massa de är, som dör för honom för ingenting. Detta kunde bli ett blogginlägg, det är ett viktigt ämne som nästan aldrig skrivs om, speciellt inte i gammelmedia som är en del av det.

      https://www.youtube.com/watch?v=bX3EZCVj2XA

      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    9. Jag har faktiskt redan hört den. Intressant.

      Men hur "framgångsrikt Putin har hjärntvättat det ryska folket" vet jag inte så mycket om. Jag har mer koll på Sverige i det avseendet.

      Detta kunde absolut bli ett blogginlägg på en blogg som handlar om krig, det gör inte min.

      Radera
  7. Som om ÖB är den enda pensionerade militären som startar eget bolag, eller blir konsult!
    De som INTE kommer tillbaka som konsulter måndagen efter pensioneringen på fredagen innan, är bra mer lätträknade än de andra.
    Fråga hur många ”retired” som står och representerar försvarsindustrin på olika mässor runt om i världen. De är ganska många!
    ”Ska du jobba för Rote eller Syntell?”

    Men håller med övriga, han kunde ju ha tagit en boxadress, eller ta med nån släkting i bolaget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lättaste hade varit att sätta företaget c/o bokföringsbyrån eller juristen.

      Radera
  8. Oavsett vad man må tycka om Bydéns prestation som ÖB (jag tycker han varit bra) har han inte fått sparken. Hans förordnande går ut och han faller för åldersstrecket då han blir 60 i år (pensionsåldern för officerare är 61 år). Han kan alltså inte få förlängt förordnande ytterligare en period, och har dessutom suttit länge, 9 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej då, även om jag är övertygad om att detsamma hade hänt om han varit 50.

      Radera