torsdag 18 januari 2024

Fritt jobb och bättre betalt

Det här reportaget tycker jag var intressant eftersom den samlade journalistkåren antagligen bara står och gapar, medan landets fackförbund skakar på huvudet av vrede och misstro. Vi tar det från början. Ann-Sofie jobbar som barnmorska, men retade sig så mycket på arbetstiderna att hon valde att bli timvikarie, och det i Umeå trots att hon själv bor i Strängnäs 65 mil därifrån.

Nu jobbar hon varannan vecka och bor på hotell på fritiden, och varannan vecka lever hon heltid med barnen som hon verkar ha delad vårdnad om. På frågan om hon känner sig otrygg utan fast anställning svarar hon att hon hela tiden har mer jobb än hon kan ta och att hon aldrig vill tillbaka till ett fast jobb.

Det där låter lite som min första anställning, där jag jobbade natt 62,5 timmar varannan vecka och var helt ledig varannan. Undantaget somrarna då jag vanligtvis bytte bort en arbetsvecka så att jag och den som jobbade på mina lediga veckor fick tre veckors sammanhängande semester (så kunde vi spara alla semesterdagar och få ut dem i pengar). Skillnaden mot Ann-Sofie var att jag ung och ensamstående, inte 50+ med betalningsansvar för flera barn.

Men det kanske inte spelar så stor roll. Mina senaste anställningar har varit behovsanställningar som jag uppfattat varit helt på mina villkor. Inget långsiktigt ansvar, jag har berättat när jag kunnat jobba och så har jag jämkat ihop det med arbetsgivarens önskemål. Både vid löneförhandling och under arbetets gång har arbetsgivarna vetat att mig kan de inte bossa runt med, då drar jag. Fast anställning betyder att man sitter fast.


Jag lovar, det är en vanlig halsduk!

Den eventuella nedsidan med timvik är att jag hade kunnat hamna i ett läge då de inte ville ha mig. Å andra sidan, vill man verkligen jobba hos en arbetsgivare som helst vill att man slutar? Genom att ta jobben på allvar och göra mitt bästa har jag känt precis som Ann-Sofie, att jag fått jobba så mycket jag vill. Någon gång bokstavligt, jag fick nycklar och larmkoder av en chef som sa att jag fick jobba precis så mycket jag vill, och då blev det ungefär som på det där första jobbet, att jag jobbade runt elva timmar per dag. Inget jag hade velat göra långsiktigt, men det var heller inte aktuellt.

Sedan kan det såklart diskuteras om det är vettigt att regioner och andra arbetsgivare i vården ska behöva betala flygbiljetter och hotell för att få personal, men det är inte arbetstagarnas problem. Som anställd jobbar man utifrån den verklighet man lever i. Är det arbetstagarens marknad gäller det att utnyttja det.

20 kommentarer:

  1. Kanske lite off-topic men var är vänsterns ramaskri om "vinst i välfärden"? Gäller inte det när det är enskilda personer som tjänar extra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, detta tror jag absolut att de skriker om. Däremot är Göran Greider otroligt tyst när han blir tillfrågad hur han känner kring att hans tidning Dalademokraten får statliga stöd samtidigt som ägarna tar ut vinster. Kanske inte är någon fara eftersom Dalademokraten är en tidning och inte en skola.

      Radera
    2. Vänsterns och alla andra skriv om vinster i välfärden är så befängd så det liknar inget annat. De företag som hyr ut lokaler till sjukvården, de som städar, tillverkar läkemedel och material för såromläggning, och operationer, de som målar om lokalerna, förser verksamheterna med el etc etc, går samtliga med vinst. Så varför skulle inte den som utför vården kunna göra det!? Det är ju skattepengar som går till elbolagen för uppvärmning, till fastighetsbolaget som äger fastigheten mm mm? Löjligt!
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Jag håller med. Alla andra får göra vinster i välfärden, bara inte företaget som driver själva skolan eller äldreboendet.

      Radera
  2. Det där måste vara något extremt för just den regionen. Ofta har ju regionerna annars så kallade "resursteam" eller "bemanningsteam" där t.ex. pensionärer kan registrera sig för att dryga ut sin pension, eller då yngre människor som inte vill ha något fast jobb. Dock lönen är marginellt bättre än en fast anställning, du kan hamna på vilken avdelning som helst, natt, helg, kväll, vilket gör att det är värdelöst om du har barn. Min fru undersökte denna typ av anställning, men kom fram till att fördelarna var få, speciellt då vi har yngre barn. Att man hade betalat för att flyga in folk det finns inte på kartan här nere i söder. I Norr verkar de vara helt desperata.
    Sen finns det ju en annan sorts "bemanning" som handlar om att du jobbar för ett privat bolag som i sin tur hyr ut folk till regioner. Då kan du komma upp i 60000 kr före skatt som sjuksköterska. Dock verkar regionerna väldigt avigt inställda till denna typ av bemanning då t.ex. Region Skåne har tagit bort flertalet av sina avtal med privata aktörer, och anställer istället (till mycket sämre löner, men tydligen finns det folk trots allt som hellre tar detta än att gå arbetslös eller flytta).
    Ann-Sofie får glädjas åt detta så länge det varar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att de är tvungna att vara "helt desperata" om de ska få någon personal, och jag är inte säker på att trenden är att Umeå blir som Skåne, det kan bli tvärtom också.

      Radera
  3. Jag tror att det här kommer bli vanligare och vanligare. Det finns ingen riktig anledning att delta i väldigt stelbenta anställningsformer längre. Även om jag hade väntat mig att det framför allt gäller de som kan jobba på distans.
    Driftigt av Ann-Sofie hur som helst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller nog ännu mer för distansarbete.

      Radera
  4. Har det blivit lättare att låna, t.ex. till ett hus, för timanställda?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag ingen aning om. Det är nog svårt i alla fall.

      Radera
  5. Det framgår inte om hon är vanlig timanställd eller arbetar som bemanningsbarnsmorska. Jag känner hur som helst igen tänket. Har själv arbetat inom sjukvården och med den stress, den ineffektivitet och den tjänstemannastyrda organisation man var slav under gjorde att jag övergick till konsultarbete 2019, så jag själv kunde styra över vilka veckor jag vill arbeta och i vilken omfattning. Detta gav mer frihet, men ännu mer stress, då man som inhyrd sjukvårdspersonal blir utnyttjad till mas och därmed utsatt för ännu ner stress, vilket gjorde att jag numer endast arbetar med digital sjukvård.

    Så nej, jag har i likhet med vad Sparo säger, inga moraliska betänkligheter alls kring detta. Man måste sätta sin egen hälsa främst, och finns möjligheterna att arbeta på annat sätt för att få ett bättre liv och komma ifrån ej sjuk och horribel sjukvårdsapparat så är det för mig självklart att göra så.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fler borde göra så, det är enda chansen att organisationen kan förändras till det bättre. Att kasta in mer skattepengar i vården ger bara mer av det dåliga.

      Radera
    2. Det står timanställd någonstans, men om det stämmer att hon får erbjudande om fler timmar än hon kan ta är det väl ingen skillnad (frågar jag, med noll erfarenhet av vårdbranschen)?

      Ja, alla står sig själva närmast, vad de än säger.

      Radera
  6. Inte så konstigt att planeten brinner upp när man flyger fram och tillbaka varje vecka. Men som frilansare själv så förstår jag att hon tycker om att inte ha en fast anställning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på att planeten brinner upp, men jag tror att det där planet hade gått oavsett om hon är med eller inte.

      Radera
    2. Jo för tusan, nog brinner det i skallen på en hel del människor. De som springer runt och kallar andra klimatförnekare osv.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. De borde ha brunnit klart snart.

      Radera
    4. Anonym som tror att planeten brinner: vad är antändningstemperaturen på trä? Är det 400 grader varmt någonstans?

      Radera
  7. Hon gör inte många rätt här:
    *Flyger
    *Prioriterar familj framför lönearbete
    *Bidrar till överbefolkning genom sitt arbete att underlätta för människor att skaffa barn - det är människan som egenhändigt ser till att planeten kommer att gå under om tio år
    *Bor på hotell
    *Tjänar mer på att jobba varannan vecka - det är helt klart osolidariskt mot de heltidsanställda barnmorskorna
    *Hon har dessutom mage att skaffa eget barn

    Nä, hos står inte högt i kurs bland de som sätter agendan, dvs de med problemformuleringsinitativet.
    Frågan är om Robert Aschberg kommer hem till Ann-Sofie för att hängas ut i något av hans medier, som Expo eller varför inte trolljägarna. Han kan väl åtminstone se till att hans vänsterkompisar tar och ringer Ann-Sofies arbetsgivare för att se till att en sådan ond människa inte kan jobba där, en sådan som begår handlingar som är i det närmaste man kan komma högerextrema....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oklart för mig vad som är fel eller höger med att stötta transport- eller hotellnäringen, eller att hjälpa en befolkning som föder förhållandevis få barn att bli fler (där ligger ansvaret för övrigt inte hos barnmorskan utan hos föräldrarna). Ej heller vad som är fel med att prioritera den egna familjen.

      Men man kan helt klart kritisera henne för alltihop, om man vill. Har Aschberg en dag över ska hon kanske inte känna sig för säker ;-)

      Radera