fredag 12 januari 2024

Avanza, vart tog du vägen?

Efter ännu ett i raden av Avanzas datahaveri såg det igår ut så här när deras kunder försökte logga in.

På Twitter beklagade Avanza det inträffade, men utan att egentligen säga någonting om vad som hänt. Då och då gick man ut och sa att allt skulle vara igång igen, varpå ett flertal kunder i kör svarade att det var det inte alls. Ytterligare kunder sa att nu får det banne mig räcka med datahaverier snart och frågade sig själva och andra vad de skulle byta till.

För det här var ju inte första gången. Några dagar tidigare twittrade den nyligen avgångna vd:n Rikard Josefson självgott om hur bra man är. Hälften av svaren klagar på teknikstrul, den andra halvan på att företaget ägnar sig åt politik. En prickade in bägge varpå grundaren Sven Hagströmer formulerade sig på ett sätt han nog inte hade gjort om han vetat att det bara var fem dagar till nästa stora haveri.

Och jag tycker att Hagströmer har fel. För ett år sedan ifrågasatte jag om Avanza i första hand är nätmäklare eller politisk plattform och sedan dess har fler ställt samma fråga, med all rätt. Nu har ju inte de här två sakerna nödvändigtvis med varandra att göra, men om en fungerande nätsajt lägger energi på klimat, jämställdhet, reduktionsplikt, kriget i Ukraina och annat som borde stå rätt mycket lägre på agendan än de egna tjänsternas funktion, har kunderna antagligen större tålamod än när Avanza gör det. 

När jag svingade senast skrev en kommentator så här:

Tror det finns en stor risk att Avanza inte finns kvar om låt oss säga 10-15 år. Däremot tror jag att de riktigt stora bankerna finns kvar. Så där lägger jag numera mitt långsiktiga sparande.

Det var alltså ett år sedan, men idag hade frågan kanske formulerats: ”Finns de kvar om fem år?” Jag vet inte, det går fort i hockey. Plötsligt är man Kodak/Facit med en produkt ingen vill ha.

36 kommentarer:

 1. Utan tvekan är Avanza en av de bättre plattformarna. Sen är jag inte aktieägare hos dem, så jag har väl inga direkta åsikter hur de spenderar sina intjänade slantar. Gränssnittet har blivit både sämre och bättre tycker jag, men främst åt det bättre hållet. Det allra tråkigaste är att de har tagit bort en massa värdepapper pga att det inte verkar finnas någon korrekt översatt dokumentation. De tolkar regelverket onödigt strängt där tycker jag, jämfört med Nordnet som på något sätt lyckas saluföra dessa värdepapper trots brister i dokumentation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade Avanzas plattform när jag var kund hos dem. Nu kan jag inte uttala mig om den. Men det absolut viktigaste hos en nätmäklare är att snabbt kunna lägga ordrar och att de inte har haverier då man överhuvudtaget inte kan komma åt sin depå. Det verkar ha blivit rätt många av dem på sistone.

   Och jag håller med dig om tolkningen. Plötsligt försvann en himla massa användbara ETF:er.

   Radera
 2. Är Nordnet ett bättre alternativ? Finns det andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd kund på Nordnet och gillar deras sida. Det finns andra, men dem får andra uttala sig om.

   Radera
 3. Jag må vara en ovanligt snarstucken individ, men när företag gör politiska utspel som jag inte håller med om, vilket nästan alltid är fallet, så hamnar de på min mentala lista över företag som inte längre behöver mina pengar eller affärer.

  Jag är enbart en obetydlig delmängd, men jag vet att jag är långt från ensam att tänka så här.

  Finns grupper o sidor som samlar både dessa företags namn samt oss individer som gärna röstar med plånboken för att söka stävja beteendet.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är viktigt att tänka så, även om de såklart klarar sig utan både dina och mina pengar. Men om man inte säger ifrån när man är missnöjd blir det heller aldrig någon förändring.

   Radera
 4. Jag har använt Avanza sedan urminnes tider och är nog en av deras första kunder.

  Tycker det är bra att de får berättigad kritik, de måste bli betydligt bättre på att bygga en robust sajt.

  Det duger inte att den kraschar titt som tätt, börjar de att tappa kunder kan det gå snabbt utför med Avanza.

  SvaraRadera
 5. Jag började med Nordnet, gick över till Avanza och var väldigt nöjd i många år. Nu är jag tillbaka hos Nordnet, men börjar de också dumma sig går jag vidare.

  SvaraRadera
 6. I och med twitter/X/facebook så är det svårt för företagen att gömma sig när tekniken strular. Då är vi kunder där och hugger direkt. Borde ju leda till stabilare teknik för ingen vill ju ertappas med byxorna nere inför hela världen mer än en gång, men i Avanzas fall icke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag noterade att de inte skrivit ett ord om saken på sin hemsida, inte vad jag sett i alla fall.

   Radera
 7. Hur fungerar det för dig att handla fonder i Norge? Har du ett norskt ISK eller hur fungerar det? Är beskattningen annorlunda?
  På tal om beskattning... Är det verkligen så bra med ett ISK som alla säger? Borde det inte vara bättre att köpa en fond på en vanlig depå och sedan låta den växa obeskattad fram till att man tar sin lilla summa den dagen man behöver? Att det kan vara ofördelaktigt under ett år förstår jag, den matten är enkel. Men hur blir det över tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingenting som ser ut som Sverige. Den vanligaste (?) sparformen heter ASK, aksjesparekonto. Där betalar man ingenting per affär och de pengar man puttar in där får man ta ut skattefritt. MEN... så fort man tar ut mer pengar från ASK:n än man satt in beskattas de rejält. Tror att vi snackar om en bra bit över 30 procent.

   Radera
  2. När det gäller ISK/KF är det inte givet att de är bättre på sikt än en vanlig aktiedepå. Men det bygger ju på att du ska sitta med samma fond i många år och den tanken har jag aldrig haft. Jag gissar att ISK/KF är bättre för de allra flesta.

   Radera
  3. Min son sa alltid att börsen är ett korrupt kasino för kapitalisternas spel.
   https://www.smaspararguiden.se/blogg/isk-ar-inte-skattegynnat-intervju-med-jacob-lundberg/

   Karl Marx mamma

   Radera
  4. Mm, han sa mycket, den där.

   Radera
 8. Själv har jag både Avanza och Nordnet plus två storbanker. Jag tycker Avanza är duktiga rakt av. Har ingen anledning att lämna dem. Det måste finnas en kontinutet i bedömningen. Varför flera? En informationsfråga!
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag körde Avanza och Nordnet parallellt ett tag och såg inga nackdelar med det, men den politiska organisation Avanza blivit idag är jag rätt nöjd med att inte stötta ekonomiskt.

   Radera
 9. Get woke, go broke? Som icke-avanza användare har jag faktiskt ingen aning om vilka politiska utspel de gör, men woke capital (och "politik" brukar tyvärr alltid vara wokeness nu för tiden) måste alltid bekämpas. Själv bytte jag från avanza till nordnet för många år sedan och har aldrig haft anledning att ångra mig. De politiska utspel som nordnet gör är åtminstone i spararnas intresse, t.ex. upprop för sänkning av ISK-skatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att stå upp mot woke som infiltrerar allt o alla som ej orkar tänka själva är grejen för mig.

   Finns snabbmatskedjor, mataffärskedjor, hotellkedjor, övriga butiker o affärsområden där vissa är bannlysta i mitt sinne.
   Jag gör personligen närmast ingen skillnad men tillsammans har vi makt att förändra.

   Jag skrev i min första kommentar ”mina pengar eller affärer”, vill förtydliga skillnaden. Mina affärer handlar om att hantera de sexsiffriga belopp min politiska förening har att få ut största möjliga nytta för vart år.

   Då blir det ganska enkelt att välja bort de hotellkedjor odyl som rakt av motarbetar oss. Betydligt större påverkan än enbart min privatekonomi! 👍
   /JB

   Radera
  2. Kolla Twitterkontot för deras fd sparekonom som nu tituleras "hållbarhetsansvarig" eller liknande så får du en aning. Politik som har med privatekonomi och särskilt värdepappershandel att göra tycker jag är helt inom deras uppdrag. Det är när man högljutt förespråk reduktionsplikt på drivmedel jag känner att de spårat ur.

   Var och en får göra det den kan och vill, mer kan vi inte göra.

   Radera
  3. Allt fler förstår att det inte finns något patriarkat eller någon könsmaktsordning och att det är feministerna som diskriminerar pojkar i skolan, avskaffat rättssäkerheten i sexualbrottsmål mm. Avanzas ledning verkar vara kvar i 90-talet.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. Ja, jag vet inte vad som hände. Misstänker att de hade väldig otur med ett par rekryteringar.

   Radera
 10. Kul att du tar upp detta! Sven har tappat greppet helt om hur verksamheten utvecklas tyvärr. Det sjuka är att försämringen har pågått i mer än 5 års tid. Jag vet inte om Avanzas huvudägare och ledning förnekar problem värre än Sossarna. Det är på samma nivå. Det och att fokuset i verksamheten ligger på fullkomligt fel saker. Tur att det har stenkoll på sånt som könsfrågor?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte uttala mig om vilken koll Hagströmer har, och jag fattar att han vill säga att sajtens funktion står i ständigt fokus. Det hade jag också sagt som storägare.

   Radera
 11. Jag har inget att bidra med utom att jag en gang blev intervjuad av Hagströmer. Jag fick inte jobbet, och lika bra var nog det.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått för mig att det är en trevlig människa, men det har jag nästan helt och hållet fått ifrån en tidigare Avanza-anställd, jag har ingen egen erfarenhet.

   Radera
 12. Det kunde ha varit värre. https://pasteboard.co/t9ymmvNLMJp1.png

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
 13. Har ni försökt köpa aktier via LF någon gång? Jösses! Det är som att transformeras tillbaka till 90-talet. Avanzar hemsida är som VR-glasögon i jämförelse. 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag inte, men jag har hört åsikten förut.

   Radera
 14. Om man tänker skippa Avanza pga Woke får man inte glömma Nordnets bojkott av SD runt 2010-11. Det bästa vore om någon storbank lanserade en riktigt användarvänlig aktietjänst. Carnegies satsning lär jag inte hoppa på pga att Carnegie alltid agerat girigt och omoraliskt och att tjötkvarnen jobbar där nu.Orkar inte med hans babbel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bojkotten har gått mig helt förbi. Har du en länk?

   Ju fler konkurrenter, desto bättre. När nätmäklarna kom kändes det som att storbankerna låtsades som att de inte fanns, men det går inte längre.

   Radera
  2. Jan Dinkelspiel och dåvarande vd (eller annan hög chef) uppmanade folk att inte rösta på SD i valet samt skänkte en summa pengar till Expo för varje ny Twitter-följare. Enligt uppgifter inifrån Nordnet ledde detta till att hundratals kunder lämnade banken.
   Nordnet tvingades sedan gå ut och säga att dom inte som företag stod bakom anti sdretoriken utan att det var ett privat initiativ från cheferna (varav Jan representerade ägarfamiljen...)

   https://www.dagensmedia.se/marknadsforing/kampanjer/nordnet-twitterkampanjar-mot-sd/

   Radera
  3. Det hade jag helt missat. Undrar vad de tycker nu när deras parti (eller åtminstone Jans farbrors) regerar med SD-stöd.

   Radera
  4. "Det hade jag helt missat. Undrar vad de tycker nu när deras parti (eller åtminstone Jans farbrors) regerar med SD-stöd."

   Jag följer inte Jan Dinkelspiel men en sak som är rolig med SD:s framgångar det är hur många slår knut på sig själva för att bortförklara sina tidigare gärningar.

   Det är till exempel svart humor på hög nivå när Jens Liljestrand erkände att han har haft fel om invandringen, när Stefan Löfven sa att vi inte kunde se det komma, när Ulf Kristersson syns på en reklamaffisch med texten "Flyktingkrisen 2015 aldrig får upprepas.", när Socialdemokraterna kommer fram till att feminism har gjort att man missat killarna, kritiserar sin egen migrationspolitik osv.
   https://www.expressen.se/kultur/jens-liljestrand/vi-maste-vara-arliga-av-respekt-for-offren/
   https://sverigesradio.se/artikel/s-sjalvkritiska-fokus-pa-feminism-har-gjort-att-man-missat-killarna
   https://timbro.se/app/uploads/2021/09/kristersson-gransen.jpg

   Stora delar av Sveriges befolkning har varit helt införstådda med dessa problem i flera decennier men ändå försöker dessa politiska skojare lura i oss att de upptäckt problemen nu. Dessutom har de mage att låtsas som att de inte är ansvariga för problemen. Det är mörk komedi på högsta nivå!

   Jag tycker att de har gjort sig skyldiga till en form av kriminell försummelse (criminal negligence). Ungefär som en förälder som struntar i att ge sitt barn omsorg.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Ja, det blir så när åsikterna är underordnat karriärmöjligheterna och det är mer opportunt att tycka tvärtemot vad man gjorde för en liten stund sedan. En annan så-här-har-jag-alltid-tyckt-förutom-när-jag-tyckt-tvärtom-kille är Aftonbladets Anders Lindberg.

   Radera