onsdag 17 januari 2024

Sleepfluencers

Det är nog tur att jag inte känner till all dårskap som finns i världen, men det gör också att jag då och då chockas av en ny dumhet jag inte visste fanns. Idag: sleep streaming.

Det är personer som filmar och streamar sig själva i sömnen och så kan andra människor över nätet se på när de sover. Det blir man väl inte fet på, tänker du? Jodå, det kan man visst bli, om man med hjälp av högtalare, strålkastare och armband med elstötar låter folk som donerar pengar väcka dig på de mest bestialiska sätt.

Först tänkte jag att killen i reportaget måste vara bra skruvad, men snabbt insåg jag att det är människorna som tittar och donerar som är de riktigt sjuka jävlarna. Seriöst, vad är det för fel på folk?! Det här är ju helt på samma nivå som de som betalar pengar för att titta på en livestream av en tjej som idkar lättklädd aerobics i sovrumsmiljö. Skärp er!

Över till något mycket trevligare. I researchen snubblade jag över ett samtal mellan sömnströmaren Mikkel från SVT:s reportage och hans bror. Det är på danska, men eftersom det är textat tyckte jag att det ändå var ganska begripligt. Möt Danmarks Sparo och Slöso.

Rätt intressant med två bröder som har så olika inställning till ekonomi och sparande. Min känsla är att syskon brukar ha ganska liknande syn, precis som att man sällan ser syskonskaror med både soffpotatisar och träningsnarkomaner, ambitiösa och slöa, omoraliska och hederliga osv. Men det kanske bara är mina fördomar att äpplena sällan faller väldigt olika långt från trädet?

22 kommentarer:

  1. Ja vad det är för fel på folk är en intressant fråga. Förmodligen ganska mycket.
    Om du inte är bekant med Youtube-fenomenet Nikocado Avacado kan du möjligen tappa hoppet om mänskligheten en gång till. Speciellt när du lägger märke till hur sjukt mycket folk som följer cirkusen.

    SvaraRadera
  2. Fragan är väl snarare varför ni vettiga människor lägger er dyrbara tid pa att kolla pa skit :)?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ren slump i mitt fall, men jag gillar att kolla in fenomen som är helt nya för mig. Inom rimliga gränser såklart, jag vill inte titta på tidelagssex bara för att jag inte gjort det tidigare.

      Radera
  3. "Men det kanske bara är mina fördomar att äpplena sällan faller väldigt olika långt från trädet?"

    Det är knappast fördomar. Bröderna är nog undantaget som bekräftar regeln. Det blir bättre TV om man intervjuar två bröder som har olika inställningar istället för ett brödrapar i mängden som lever liknande liv.
    Om man vill vara konspirationsteoretisk kan man misstänka att SVT valt att intervjua dem för att i socialistisk anda visa att sociala faktorer styr utfallet och inte genetiska likheter.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, jag är inte säker, men visst blir det bättre TV.

      Men det var inte SVT som intervjuade bägge bröderna och gjorde den vinkeln, det var danska TV2.

      Radera
    2. Jag skrev fel. Jag tror danska TV2 och SVT har ungefär samma socialliberala agenda. Men det var en konspirationsteori. Jag tror de intervjuat dem för att det blir bra TV om två bröder har olika inställning till pengar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Syskon är mer lika varandra.

      "Then in the 1980s, a researcher named Robert Plomin published a surprising paper in which he reviewed the three main ways psychologists had studied siblings: physical characteristics, intelligence and personality. According to Plomin, in two of these areas, siblings were really quite similar.

      Physically, siblings tended to differ somewhat, but they were a lot more similar on average when compared to children picked at random from the population. That's also true of cognitive abilities.

      "The surprise," says Plomin, "is when you turn to personality."

      Turns out that on tests that measure personality -- stuff like how extroverted you are, how conscientious -- siblings are practically like strangers.

      "Children in the same family are more similar than children taken at random from the population," Plomin says, "but not much more."

      In fact, in terms of personality, we are similar to our siblings only about 20 percent of the time. Given the fact that we share genes, homes, routines and parents, this makes no sense. What makes children in the same family so different?"
      https://www.npr.org/2010/11/18/131424595/siblings-share-genes-but-rarely-personalities

      Brödraparet i länken är också Spara och Slösa.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Förutom att arvet/genetiken gör oss lika våra syskon har vi ju oftast liknande uppväxtmiljö med samma föräldrar och liknande uppfostran.

      Radera
    5. Min bror och jag är väldigt olika pa manga plan, men en sak har vi gemensamt, vi är bada uppväxta med sparsamma föräldrar och där tänker vi lika även om han spenderar mycket mer än jag beroende pa storlek pa familj och naturligtvis högre inkomster än jag som inte jobbar längre.
      /Annika

      Radera
    6. Olika måste man absolut kunna vara, men då låter det som att ni ändå drar lite åt samma håll.

      Radera
  4. Vilken sjuk idé. Men å andra sidan, han tjänar ju uppenbarligen pengar när han sover. Eller försöker sova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag kan inte riktigt döma ut det även om jag inte skulle göra det själv. Inte han heller längre: "Tagit en paus från sleep streaming på grund av tidsbrist"

      Radera
  5. Så intressant hur olika två bröder kan formas av sin uppväxt. Förstod jag danskan rätt så var det knappa förhållanden och kärvt med pengar under uppväxten hos mor (även om den yngre fortfarande bor kvar, men han synes mig vara typen som bidrar till hushållet).

    En tolkar det som att bäst att spendera pengarna när man har dem, samt låna 25k av brorsan till en fet videokamera.
    Den andra vet hur det är att vara fattig och vill inte hamna där igen och lägger på hög, iaf i början, senare (min spekulation) lär han sig om börsen och investerar med en långsiktig plan.

    Så olika kan människor o även bröder vara tänker jag.
    Jag har en helbror och en halvsyster, jag kan nästan inte komma på något personlighetsdrag jag har gemensamt med någon av dem.

    Själv vuxit upp en familj som inte var förmögen, men hyfsat väl ställt och det blev utlandsresor o så som få kamrater fick, det är jag tacksam för!

    Ännu mera tacksam är jag för att pengar i övrigt aldrig östes över mig utan jag hade ca samma månadspeng som mina kompisar o inget utöver det (ok, hände att man fick dyra julklappar o födelsedagspresenter, men det verkar ju nästan vara normen idag…).
    Jag tror inte jag blivit odräglig o bortskämd iaf.

    Tror (hoppas) jag reagerat som den yngre killen.
    Det var inför hotet om personlig ekonomisk ruin som jag själv vände på skutan och omedelbart vände från en slöso till en sparo.

    Först av tvång o nödvändighet, men när hotet var undanröjt så uppskattade jag min nya livsstil och tyckte det gav ett lugnare, tryggare och mer givande liv utan att direkt försaka något, då vore det ju onödigt och korkat att inte fortsätta på den nya banan… 🍌
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var som tusan, inga gemensamma personlighetsdrag alltså.

      Det är nog aldrig bra att ösa pengar över barn, oavsett om man har råd eller inte.

      Radera
    2. Spik på det, Sparo. För gör du det så förväntar de sig sen du ska fortsätta göda med pengar tills du dör.

      Radera
    3. Plus att man inte får lära sig pengars värde.

      Radera
    4. Det verkar vara ett enormt problem numera, när man ser hur folks barn beter sig. Kollar man sen på Lyxfällan, och ungdomarna inte vet vad ränta är, och tror att det bara är att ansöka om ett nytt kreditkort när det gamla "tagit slut"... Då är det fara å färde. Ny iPhone varje år. Helst på kredit!

      Radera
    5. Ja, helst på kredit. Att spara en femhundring i månaden tills man har råd att köpa den är helt omöjligt, men att handla på kredit och betala 500 kr i månaden funkar av någon anledning.

      Radera
    6. En sak att söka nytt kreditkort när det gamla "tagit slut". Jag tycker att det är värre med dem som anser det vara självklart att söka skuldsanering. Dvs slippa betala det man är skyldig till höger och vänster. Inte kul för den som lånat ut, oftast inte bara kreditbolag och skulder som gått så långt som till kronofogden utan även släkt och (fd) vänner.
      Varför ska dessa efterskänka en skuld bara för att nån slarver/latmask kommer på att den inte känner för att betala tillbaka det den är skyldig? Ärligare vore då att från början säga "kan du ge mig hundra tusen för jag tänkte spela bort lite pengar, köpa en dyr bil och shoppa massor av onödigt på nätet".

      Spargrisen

      Radera
    7. Ja, skuldsanering ska inte vara ett sätt för skuldsatta att "vända blad" när de känner för det.

      Radera