fredag 19 januari 2024

Variera maten efter priset

Apelsinbrist pga bakteriesjukdom. Sånt händer, det är inget nytt. Skördar går fel, det blir torka eller en köldknäpp precis när naturen är som mest sårbar. Det som händer då är att priset på produkten drar iväg. Inget märkligt med det heller, det handlar ju om tillgång och efterfrågan.

Men för egen del påverkas mitt intresse av priset. Det är frukt, för guds skull, inte medicin! Jag gillar apelsiner, men är de dyra köper jag något annat. Samma sak när min blåbärsskörd uteblivit pga av att blommorna fryst. Då får det bli äppelmos på morgongröten istället för blåbärssylt, jag tänker inte ens tanken att köpa blåbär om jag inte hittar egna.

Det är ju det fina med frukt och grönsaker, att man lätt kan ersätta dem med något annat, och köpa det som är i säsong och därför billigt. Det fanns en tid då det inte var självklart att kunna köpa apelsiner eller bananer i mataffären året runt, men nu verkar vi ha blivit så vana vid att allt alltid ska vara tillgängligt att många inte kan improvisera. Eller helt enkelt inte reflekterar över vad saker kostar utan bara slänger ner det man vill ha i matkorgen.

Förmodligen är det därför jag tycker att mat är billigt och inte alls känner igen mig i bilden som förmedlas, att många gnäller över matpriserna och säger sig knappt ha råd att äta. Anpassa kylen efter priserna istället för att försöka anpassa plånboken efter inköpslistan.

37 kommentarer:

  1. Helt rätt Sparo. Det finns någon sorts föreställning hos alla människor att varje vecka behöver vara en kulinarisk upplevelse där man kan äta och dricka precis vad som helst. Helst gratis också.

    Dock tycker jag svensk politik gått väldigt fel när det gäller matproduktion. Underlätta för svenska bönder att producera svensk mat till den höga standard vi har, så behöver vi inte vara beroende av andra länder. Än mindre importera fläskfilé från Danmark och oxfilé från Brasilien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för de flesta skulle det krävas otroligt lite för att kapa sina matkostnader med tio procent eller mer. Allt som skulle krävas vore att ta bort de dyraste köpen när de är som dyrast.

      Hela EU hatar sina bönder och Sverige är som vanligt inget undantag.

      Radera
    2. Inte särskilt meningsfullt för länder som Sverige att vara självförsörjande på kalorier. Då får befolkningen leva på kolhydrater och slaktavfall och lida av konstant skörbjugg.

      Radera
    3. Det har jag svårt att tro. För skörbjugg krävs väl extremt lågt intag av C-vitamin. Borde räcka med en näve svenska blåbär eller ett äpple då och då för att undvika. Hur som helst behöver Sverige inte sluta importera mat, men att odla lite mer av det som faktiskt går att odla där vore fullt möjligt.

      Radera
    4. Anonym 13:09 - Det har bevisats om och om igen att Sverige mår bra av att kunna producera sin egen mat. Vi blir inte bara mindre beroende av andra länder, vi stärker dessutom vår ekonomi. Allt kött som behövs kan med fördel produceras inom landets gränser, istället för att frakta djuren över hav och land. Morötter, potatis, äpplen, blomkål (all sorts kål), broccoli, gurka, tomat, och så vidare klarar vi utan vidare att producera. Exotiska frukter är svårare (men det går) och inte lika livsnödvändiga som du tycks tro.

      Ju närmare förbrukningen maten produceras desto miljövänligare blir det.

      Radera
  2. Tycker inte min mat har blivit så mycket dyrare men köper alltid på extrapris och efter säsong. Nu på vintern är det rotfrukter som gäller istället för den dyra frukten eller bären ifall det inte är något som råkar vara billigt. Vet inte var det beror på men jag som lever på lite och har minst med pengar i min bekantskapskrets är den som sällan klagar över matpriserna. Njuter dessutom av maten och tänker på allt gott jag ska laga och äta, linssoppa med hembakt bröd, lasagne, en smarrig omelett, grönsaksgratäng, hemmagjord pizza, egengjorda biffar med klyftpotatis o s v, listan kan göras lång. Mat är gott!/Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte det för egen del heller, men så gör jag likadant. Jag gillar också god mat, men den behöver inte vara dyr för att bli god.

      Radera
    2. Eme, hemligheten här är väl just att det är hemlagat, hemlagat är alltid godast och nyttigast. Bakat bröd är ju rena lyxen jämfört med köpt, och egen klyftpotatis går inte att jämföra med frysvarianten man värmer.
      Jag började köpa hel kyckling för att den är billigare (efter en kort youtube video på hur man delar en kyckling). Jösses vad mycket godare det var med skinn på ugnslagad kyckling, och minestronesoppan jag gör på skrovet är himmelsk. Av en hel kyckling blir det 3 portioner grillat kött, o sen 4-5 portioner av soppan.

      Radera
    3. Ibland undrar jag om en del VILL äta sämre för mer pengar, men de har väl bara inte upptäckt det vi har gjort.

      Radera
    4. :D tanken har slagit mig med Sparo! Men det är väl en tröskel (i form av bekvämlighet/lathet) kanske i kombination med att man inte är så bra på att laga mat, och det här med att inte vara så bra att laga mat kan var plågsamt att ta sig ur.
      Själv var jag totalt kass på matlagning när jag flyttade hemifrån så till den grad att den var näst intill oätligt. Flera år av lidande och övande gjorde att jag först blev hjälpligt kunnig, till att nu till och med få beröm av andra. Motivatorn i mitt fall var givetvis sparande, men också att få i sig näringsrik och naturlig mat.

      Radera
    5. Dels tröskel, och så att man inte fattar hur mycket pengar det finns att spara.

      Jag var inte heller någon mästerkock när jag flyttade hemifrån, men om man bara fortsätter att laga mat varenda dag så måste man vara sanslöst talanglös för att inte lyckas lära sig ett gäng rätter till slut.

      Radera
    6. Tro mig jag var synnerligen ett gränsfall :D

      Radera
    7. Haha! Jag har i och för sig alltid varit intresserad och velat lära mig att laga mat och baka, men innan man gjort det måste man vara usel.

      Radera
  3. Vissa varor har helt klart blivit dyrare, men jag väljer som vanligt basvaror och säsongens grönsaker och frukter, men till 95% i form av extrapris, kort datum eller sk svinnsmart. Willys där jag bor brukar packa allehanda frukter och/eller grönsaker i papplådor och sälja för 20 kr/st, där jag knappat kan se någon skillnad i kvalitet. Tex senast en helt normal vitlök, 10 banener som var diskret bruna men helt felfria inuti, äpplen, ett salladshuvud mm mm. Säkert varor för över 100 kr. I övrigt bunkrar jag när det är extra billigt.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att det ofta är bra kvalitet i sådana där svinnlådor, och om det är halva priset har man ju råd att skära bort en del.

      Radera
  4. Jag kan både förstå och acceptera att den där sjukan gjort apelsiner och apelsinjuice dyrare. Vad jag inte förstår är att även äppeljuicen har ökat i pris lika mycket. De svenska äpplena har väl inte fått apelsinbakterien från Spanien/Sydafrika/Israel? (Jag trodde faktiskt först att apelsinerna ökat i pris pga skörde- och transportproblem i Israel.)

    Sen förstår jag inte heller varför inte "lyxapelsinjuicen" har ökat i pris. Förr när man jämförde 2 paket Godmorgonjuice med ett paket Bravo (dvs 2 liter med 2 liter) så var Godmorgon nästan dubbelt så dyr. Nu skiljer det oftast högst 1-2 kronort! Och som barnen sa: "Om båda är så här dyra så kan vi låta bli båda, förutom vid speciella tillfällen. då tar vi den lyxiga".

    Ja, den här familjen dricker mycket juice. Vi har hemmagjord äppelmust också, men den kostar ju tyvärr lika mycket i tillverkning som köpt lyxjuice kostar i affären.

    Spargrisen

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske apelsinbristen lett till ökat köptryck på äppeljuice? Njae, det låter lite tunt.

      Äppelmust kan ni göra själva. Det gjorde min familj när jag var liten. Vi hade en enkel maskin som gissningsvis skulle kosta ett par hundra idag.

      Radera
    2. Var hittar man såna maskiner? Ett par hundra låter som rena fyndet för att musta alla äpplen i höst.

      Radera
    3. Jag vet tyvärr ingenting om vad marknaden erbjuder idag, det här var 40 år sedan. Mina föräldrar hade en liten maskin i vilken de matade in äppelklyftor. Ut kom must och skräp.

      Radera
    4. På Ekerö utan för Stockholm kan man åka och musta sina egna äpplen. Finns även på Väddö uti Roslagen. Måste finnas fler musterier uti landet.
      Vi hade också en hemmamustmaskin, finns såna ens längre?/Eme

      Radera
    5. Kan det vara en råsaftscetrifug, i sån fall finns de.

      Radera
    6. Ingen aning om de hette så då, men principen tycks vare densamma. Dock inte priset ;-)

      Radera
    7. Ställen där man lämnar in äpplen och får tillbaka dem i mustform i bag-in-box tror jag alltid är dyrt.

      Radera
    8. Fördelen med ställena där man lämnar in är att de pastöriserar o därmed håller musten länge (om den står svalt). Och så får man bra förvaring i form av bag-in-box.
      Skulle gärna göra själv, det finns ”fruktpress” på marknaden för 4-5000 kr. Men den där maskinen som fyller påsar med tappkran och svetsar igen öppningen, den är nog väldigt dyr.
      Men har man tusentals plastburkar och plats i frysen, så är nog en fruktpressmaskin bra. (Som om man behöver fler maskiner…)

      Spargrisen

      Radera
    9. Tror att mina föräldrar hade i lite pektin i musten och mig veterligen var hållbarheten aldrig ett problem.

      Radera
  5. Katharine Birbalsingh en brittisk rektor i en förort till London som lyckas ge sina elever grundläggande kunskaper i olika skolämnen. Har blivit dragen inför högst domstolen för sitt sätt att leda.
    Helt fantastisk och modig. Off topic och inte här i Sverige men vi har exakt samma problem i svenska skolor. Kanske något att skriva om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade inte hört om henne innan, men läste nu om böneförbud och annat. Spontant känns det svårt att få in i en ekonomiblogg.

      Radera
    2. Inte just böneförbudet men hur de med sin disciplinerade undervisning får ungarna att klara av skolan i ett "sämre område". Visst brukar du väl ha en del åsikter om svensk skola och inte är du väl en renodlad ekonomiblogg?

      Radera
    3. Jag har massor av åsikter, men för att det ska hamna i bloggen måste det ha ekonomikoppling, ju tydligare desto bättre. Inte bara för att jag annars får kritik utan också för att jag vill att det ska vara just en ekonomiblogg.

      Radera
  6. Aj då, apelsinbrist. Men inget dåligt som inte för något gott med sig; det visar sig efter sammanställning av 42 st undersökningar ett starkt samband att barn som dricker juice går upp i vikt, och det efter ett glas per dag.
    Man konstaterar att det är bättre att äta frukten än att "juica" den. Nähä?

    Frågan man som lekman ställer sig är ju naturligtvis: barn som tappar håret och får skörbjugg, eller friska och glada barn som väger något kilo mer?

    https://texttv.nu/107/fruktjuice-kopplas-till-viktokning-35335177

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt om de ska behöva göra undersökningar för att komma fram till att druckna kalorier är farligare än ätna. Det borde anses som allmänbildning. Med det sagt både äter och dricker jag kalorier med glädje, men de ska förbrännas också.

      Skörbjugg har jag hört ett enda exempel på i modern tid, någon tonårstjej i England som levde på skräpmat. Jag tror att det ska väldigt mycket till för att få det, även om man inte dricker apelsinjuice.

      Radera
  7. Även fast jag håller mig till enkel mat o en hel del vegetariskt så märker jag en sjuk höjning på långt mera än det massmedia rapporterar om, så jag handlar jämt efter plånboken.
    Extrapris, nära bästföre-datum, ortens billigaste butik osv. Det jag inte hittar till rimlig kostnad får jag vara utan. Ägg vill jag ständigt ha hemma, min främsta proteinkälla, men de ligger rätt stabilt i pris så inget att fundera över.

    Jo förresten, olivolja att krydda pastan med är värt att lägga en slant extra på. Köpte billigaste olivoljan senast och den smakar knappt ett jota! Nästa gång blir det helt klart en Extra Virgin Fruttato, men jag ska botanisera i hyllorna och ta den med lägsta prislappen…
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ägg brukar jag ofta hitta till nedsatt pris. Olivolja köper jag inte, men har hört att priset stuckit iväg i år pga dålig skörd.

      Radera
  8. Jag tänker att i matpriserna ingår ju också annat än bara mat och den delen av befolkningen som drabbas hårt av de höga priserna är småbarnsfamiljer och särskilt ensamstående. Då tänker jag på priser på blöjor, tvättlappar, våtservetter, ersättning, välling, tvättmedel osv. Produkter som verkligheten går åt och som man sällan hittar bra priser på. Och när man går runt och bär på sin bebis med 2 åringen som hänger fast i ens ben så är man knappast speciellt sugen på att stå i timmar och fixa middagen heller, och då blir det lätt dyr halvfabrikat som går snabbt att värma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår frestelsen, men om man har det kämpigt med ekonomin är det ännu större anledning att laga mat från grunden. Det behöver inte innebära timmar vid spisen. Jag lagar all mat från grunden, ibland tar det en kvart och ibland värmer jag på något jag lagat tidigare och det tar inte längre tid än att värma på något som Findusfabriken lagat tidigare.

      Radera
  9. Ja, det är verkligen ännu större anledning att laga mat från grunden när man har det ekonomiskt kämpigt och jag tror att de flesta vill det. Men har man båda händerna upptagna med småbarn/bebis större delen av dygnet så är det nästan fysiskt omöjligt att ställa sig och hacka en lök, hur gärna man än vill det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns såklart sådana exempel, men de som brukar säga att de inte har tid att göra något de uppfattar som tråkigt, vare sig det är att laga mat, läsa böcker eller något annat har ofta en förmåga att exempelvis hinna kolla på tv några timmar per dygn. Spädbarn sover trots allt ganska mycket, så att föräldern inte skulle hinna hacka en lök (sju sekunder?) någon gång på kvällstid har jag svårt att se.

      Radera