tisdag 30 januari 2024

Hur är den finansiella hälsan?

Läser en rapport om finansiellt välbefinnande och är inte alls så negativ som andra tycks vara. Till att börja med tycker jag att det är bra att Finansinspektionen och Folkhälsomyndigheten samarbetar om detta. Det visar att myndigheterna förstått det många inte tycks fatta, att ekonomisk otrygghet är en stor hälsorisk.

SVT väljer sin vinkel: ”Miljontals svenskar har svårt med ekonomin” och ”en tredjedel av alla vuxna i Sverige har svårt att betala löpande utgifter som hyra och mat”, men det hade också gått att säga att undersökningen ”visar att svenskar överlag har ett högt finansiellt välbefinnande”. Det beror på om man vill se glaset som halvfullt eller halvtomt.

Visst är det skit om en tredjedel sliter med att betala hyran eller att fyra av tio inte klarar en oförutsedd utgift motsvarande en månadsinkomst, men det hade varit intressant att veta varför. Hade intervjuaren följt upp med ”Oj, hur kommer det sig att du försatt dig i den situationen?” tror jag att de flesta inte hade förstått frågan. För många med bräcklig ekonomi är inte hushållsekonomi något man skaffat sig utan något som blivit.

Självklart finns det riktig ekonomisk misär och människor som exempelvis pga sjukdom inte kan ta kontrollen över sin privatekonomi, men jag är övertygad om att minst 95 procent kan skaffa en buffert på över en månadsinkomst. Men inte genom att sitta på arslet och vänta på att det ska hända.

22 kommentarer:

  1. Håller med dig Sparo om att det är märkligt att media alltid ska fokusera på det som är dåligt, även när det finns bra saker att lyfta fram.

    Som att en majoritet av de som svarade uppger att de har ett gott ekonomiskt välbefinnande, sånt är ju faktiskt kul att höra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är inte ens säker på att det skulle klickas mindre på det, vi är ju rätt svältfödda på positiva nyheter.

      Radera
  2. Så pass mycket som en tredjedel låter mycket men vi blir ju hela tiden itutade hur mycket vi behöver för att överleva och för mig brukar det ligga ganska långt över min egen ekonomi som jag har en positiv syn på. Ta bara konsumentverkets siffror eller hur de tjatar om pensionerna och hur synd det är om alla jämt och därmed tar ifrån folk eget ansvar. Det blir som en självuppfylld profetia istället för att du jobbar på dit förhållningssätt till pengar. Alla kan inte skylla sig själva men många kan./Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår inte hur folk kommer upp i snittkonsumtion och då räknas ändå snittet som något alla borde komma upp till (vilket logiskt aldrig händer).

      Radera
  3. Jag börjar få svårt att relatera till många människors privatekonomi tror jag. Bollade med en vän härom dagen och han gick i pensionstankar, men hade ångest inför de månader som han inte skulle ha mera än 60k in…

    Kanonbra film förresten, Hodejegerne! 👍
    JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det där är så typiskt.

      Ja, den är fantastisk. Särskilt hur de knyter ihop det på slutet.

      Radera
  4. Jag skulle lätt kunna leva under miniminiva om det behövdes. Nu har jag sadan tur att jag har allt jag behöver, är helt ointresserad av kläder och shopping, har slutat resa, har pengar pa banken och kan unna mig det jag vill. Sa jag blir ocksa lätt irriterad över alla som gnäller att de är fattiga, iaf i västvärlden, där det finns alla möjligheter att utbilda sig, jobba, spara, se om sitt hus alltsa.

    Ingar inte ekonomi i grundskoleutbildning alls? Jag fick lära mig att det betyder hushallning, dvs man tar vara pa de resurser man har, och man spenderar inte mer än man har tjänat in.

    Jag vill inte lata empatilös, men jag tror att manga själva försatt sig i situationen. Ibland far man nog bara bita ihop och köra vidare, även om det inte är nagot man gillar. Det var t.ex. inte alltid jag var glad över mina chefer, men va fan, jag gick vidare och man stärks av lite motgangar. Numera, om man ska tro tidningarna, vill alla bli s.k. influencers och kränga kinesisk skit pa nätet, eller berätta om hur fint de har hemma efter renoveringen som jag tror var helt onödig. Det är kuddar, doftljus, fula keramikgrunkor, fast fashion och fan och hans moster.

    Men lycka till generation Z!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns någon lektion om budget på hemkunskapen, men det var mer pliktskyldigt, för att det stod i läroplanen.

      Det känns lite som att rena fantasiplaner, som jag hade när jag var 4-5 och ville bli rallyförare eller astronaut, det har man nu när man är 25.

      Radera
  5. Om en tredjedel av dem som betalar hyra (dvs bor i hyresrätt) har svårt att betala hyran så är det ju inte så tokigt! För de flesta i Sverige bor i eget ägande, tex villa (ok, bankens) eller i bostadsrätt (där man inte heller betalar hyra, däremot avgift till klubben). Då blir den där tredjedelen en liten del av totalen.
    Sen kan folk kanske ha svårt med sina boendekostnader om de har höga lån, men det är inte hyra.
    Och oftast är det de "mindre bemedlade" som bor i hyresrätt, tex studenter som hyr av nån studentbostadsstiftelse, så för dem kanske-kanske-kanske det kan vara knepigt med ekonomin (en missad tenta och de är på gränsen att få studiemedel, tex).

    Eller vilka andra löpande utgifter menar de? Verkar inte vara lika stort problem med elräkningen längre.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fattade det som att en tredjedel av alla hade problem med löpande utgifter, inte bara de som bor i hyresrätt.

      Radera
    2. Många bostadsrättsinnehavare är okunniga om att det kallas avgift och inte hyra när man bor i bostadsrätt. Skulle tro att de har använts felaktigt i artikeln också.
      Tror knappt att jag har hört någon brf - innehavare förutom jag själv när jag var det, och vår ekonom använda den korrekta benämningen, avgift. Utan alla hyr och beter sig ofta som om de vore hyresgäster men det är en annan diskussion. Många har ju problem med ekonomin p g a de inte klarar av de höga räntorna./Eme

      Radera
    3. Fast här står det ju "En tredjedel av alla vuxna i Sverige har svårt att betala löpande utgifter som hyra och mat", så jag utgår ifrån att det inte är kopplat till hyra specifikt utan menas vanliga, månatliga räkningar.

      Radera
  6. Vi är en väldigt liten minoritet som tror på frihet och ansvar. Folk tror på fullaste allvar att det är statens ansvar att se till att de har mat på bordet och pengar på banken, att se till att de är friska, "informerade" (host) och sysselsatta. Tyvärr tror staten det också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ger man staten den möjligheten kommer de ta jobbet. Eller åtminstone försöka göra det, för de klarar det ju inte heller.

      Radera
  7. Dagens journalister är för sorgliga. De klarar sällan eller aldrig av att ställa en enda relevant följdfråga. Det borde vara standard att ifrågasätta varför det är så här och faktiskt gräva lite i orsakerna. Men då blir det ju jobbigt för den stackars journalisten.
    /G

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, i en värld där det är relativt enkelt att ta fram info måste journalisterna tillföra något mervärde för att vara relevanta och det gör de sällan.

      Radera
  8. Så SVT valde den vinkeln? Så oväntat. Eller inte... Men pengar är ju fult och inget som privatpersoner ska besitta för egen räkning, eller? Det är bättre att skatten höjs, så att politikerna kan lägga allt på genuskonst eller något annat lika viktigt?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu tror jag att du hårdrar det lite, men det är knepigt att förespråka fotfolkets välbefinnande utan att vilja att de ska spara lite.

      Radera
  9. Jag undrar om inte jag var med i den undersökningen? Den låter lite bekant.Har precis för mig att jag fick hem en undersökning av det slaget. Kan dock trösta med att jag iaf inte svarade som den tredjedelen som vi pratar om här. :) hade kanske gjort det innan 2020 dock. Det är mycket som hänt sedan dess.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Både att du var med och att du tycks ha genomgått personlig utveckling på det privatekonomiska planet.

      Radera
  10. Feministisk introspektion. Men det jag tar med mig från undersökningen är att folk verkligen inte är bra på att förstå risker - generellt borde folk ta mer risk för att få högre avkastning, men de som tar risk tar väldigt mycket och kommit att betrakta det som en form av spelande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på att man så generellt kan säga att folk borde ta mer risk, men kanske har du rätt.

      Radera