söndag 14 januari 2024

Plastbyttor i köket

Överallt går det att köpa Tupperware och Tupperwareliknande plastburkar för förvaring av mat. Ofta marknadsförs de som en spargris. Genom att skaffa matlådor kommer du att börja laga mer mat och ta med egen lunch till jobbet, sägs det.

Jag ska inte helt döma ut resonemanget. Bra grejer kan absolut inspirera vare sig det gäller verktyg i garaget eller husgeråd och förvaringskärl i köket, men är det verkligen där skon har fastnat? Jag går till mitt eget kök och kollar vad jag har.

Det här ser ut som sånt som marknadsförs på Wish och Temu. Jag vet faktiskt inte varifrån jag fått dem, antagligen är de ärvda. Och ganska bra. Genom att de är genomskinliga behöver jag inte skriva på vad jag har i varje burk, men det hade gått lika bra med fyrkantiga plastburkar av den typ man kan köpa kakor i, t ex pepparkakor som reades nu innan jul.

Klassiska matlådor som jag brukar använda just som matlådor. När jag ska vara borta en hel dag kan jag t ex förvara pastasallad i dem. Möjligen är de också godkända för att värma i mikron, men det skulle jag aldrig göra. Där det finns en mikro finns det alltid tallrikar också.

Detta är vad jag har och använder mest. Till vänster 1,5-kilos syltburkar. Jag köper aldrig sådan sylt längre, men har sparat burkarna eftersom de är väldigt bra till mycket. I frysen just nu har jag t ex äppelmos och ärtsoppa i sådana här, i skafferiet olika typer av mjöl och gryn, men de funkar också för att blanda färg och tvätta penslar i. Efter det pensioneras de dock, även jag har gränser.

Till höger i bild en mindre variant som det ofta varit räksallad och liknande i. Även dessa är arvegods för det har jag aldrig köpt. Dessa har jag ibland hemmagjord sylt i, men jag använder dem nog oftast för att frysa in grönsaksbiffar, som kikärtsbiffar och morotsbiffar. Det går sex biffar i varje burk, vilket vanligen tar mig igenom två måltider.

Man kan inte säga att några av de här burkarna är gratis, men de är trots allt engångsburkar som kanske använts hundra gånger vid det här laget och kommer att räcka livet ut för mig. Hade jag blivit mer inspirerar av Tupperware? Det får vi aldrig veta.

54 kommentarer:

  1. Jag drog på mig spenderarbyxorna för rätt många år sedan och köpte sådana där glasburkar med tätslutande plastlock till. Jag gillar ju bland annat soppa i lunchlådan och cyklar med lådan i ryggsäcken till jobbet. Då får det praktiska kosta lite. Dessutom behöver jag inte lyfta ut innehållet till en tallrik när jag skall värma på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ska vara för det sista då, annars tycker jag mina runda syltburkar ovan är optimala för transport av soppa.

      Radera
  2. Plasten i vissa såna burkar blir infärgade av ffa tomatsås och då brukar jag pensionera dem. De kanske är rena efter disk men det ser ofräscht ut.
    Har du möss eller annan ohyra eller varför ha mjöl i burk? Jag förvarar mitt i paketet det kom i...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, till slut kan de bli skabbiga. Det är då de hamnar i garaget för mig och så fylls de med motorolja, rödsprit eller något annat oförenligt med mat.

      Nej, inte musrelaterat. Dels tycker jag att mjölpåsar tar slut och börjar läcka om de plockas fram, öppnas och försluts ofta, och så köper jag mycket i storpack, som bulgur och ris, och då är det praktiskt med en burk i köket istället för en fem- eller tiokilossäck.

      Radera
    2. Jag brukar ställa mina mjöl- och sockerpasar i plastpasar som jag försluter med en klämma fran Ikea (tror det är en svensk uppfinning). Da slipper man spill i skapet och plastpasarna gar att ateranvända.
      /Annika

      Radera
    3. Så kan man göra, men mitt helveteskök består i huvudsak av lådor istället för skåp och då får inte påsarna vara för höga.

      Radera
    4. Min mamma lärde mig att stoppa mjöl och gryn och sånt i plastpåsar som försluts med klämma. För får man hem ohyra i en mjölförpackning från butiken så sprider det sig inte i skafferiet och kommer ohyran utifrån kommer den ej åt maten.

      Radera
    5. Ohyra utifrån tror jag inte att jag fått, men när jag haft någon form av skadeinsekt som kommit med mjöl/gryn har de stannat i den påse de varit i, trots att det kryllat utanpå påsen. Men visst, man känner sig ju inte säker på det och då är det bra om det är förslutet.

      Radera
    6. Så vi får snart se Sparo i repris renoverandes ännu ett kök alltså?
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    7. Antingen det eller så bygger jag mig ett nytt hus på tomten och hyr ut hela boningshuset, men det här köket står jag inte ut så länge till i.

      Radera
  3. Jag är ocksa en sadan som sparar de flesta burkar, glas eller plast. Jag brukar t.ex. fa hemlagad sylt av en väninna och de burkarna diskas och ges tillbaka, da brukar hon le och första att nu är det dags för en ny. Ibland när jag haft gäster skickar jag med 'left-overs' och da är det bra med nagon plastburk som de inte behöver tänka pa att ge tillbaka.

    Trycker du verkligen i dig tre biffar i en maltid?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är bra till lite av varje.

      Japp, och så ett berg av pasta (150 gram), potatis, grönsaker eller annat tillbehör. Jag äter groteskt stora middag och förstår ibland inte hur jag lyckas hålla vikten.

      Radera
  4. Plastburkar är så sunkigt. Ska vara stål eller glas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du fattar ju inget.

      Radera
    2. Anonym: du fattar ju inget, stål eller glas är så sunkigt. Ska vara titan eller platina.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Vad är det för fel på guld ;-)?

      Radera
  5. Jag åker kollektivt eller cyklar och vill inte blanda min dator i portföljen med soppa… använder lock&lock som köptes för över 20 år sedan och är absolut täta. För sallad etc duger enklare burkar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att syltburkarnas lock är väldigt stabila, men skulle jag ha soppa i en ryggsäck när jag cyklar skulle jag nog också ville vara ännu säkrare. Fast då hade jag nog tagit en gammal termos. De håller kanske inte värmen hela dagen, men soppan skulle stanna kvar.

      Radera
  6. Hade en bekant som gick och kastade alla sina Tupperware och annan förvaring i plast för plast var ju inte bra, tycker inte jag heller. Men varför gå och slänga iväg fullt fungerande grejer och köpa nytt när det är bättre att återanvända det man redan har, bättre för miljön.
    I somras blev jag med fläskängrar trots att jag varken äter fläsk eller något annat i köttväg. Nej man behöver inte vara speciellt skitaktig av sig utan de kan komma t ex från en död mus eller från det torrfoder man tar hem till sina husdjur. Det var bara att städa och bort med allt i smulväg, minsta lilla spill i skafferiet skulle väck.
    Fick användning för alla mina burkar och lådor i plast och glas för att de små rackarna inte skulle komma åt något i ätväg, de äter inte bara fläsk. Summa summarum att förvara sin mat i tätförslutna förpackningar kan vara bra, så fortsätt med det Sparo med tanke på att de små liven kan vara fripassagerare i kattmaten eller leva på en död mus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, varför inte, det är ju så "expertisen" tycker att vi ska göra med bilar, slänga bort fullt fungerande och köpa nytt.

      Jag tycker givetvis att det är idiotiskt. Dessutom har jag missat varför det inte skulle vara bra med plast som förvaringskärl, jag tycker att det är ett praktiskt och hållbart material.

      Det fina med skadeinsekter är att de inte, likt möss, måste provsmaka varenda matvara i skafferiet. Hittar de en mjölsort de trivs med kan de stanna där och lämna resten ifred.

      Radera
    2. Nähä du, de stannar inte bara på ett ställe.

      Radera
    3. Antagligen inte för att plastburkarna var gamla eller nåt han slängde dem.

      Radera
    4. Anonym 12.40: Det kanske är olika för olika insekter.

      Radera
  7. Använder matlådor av glas och metall. Har plastbantat bort det som går i köket. Dumsnålt att konstant exponera sig för plast när det gäller mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och att förvara kall mat i plast är dåligt för att ...?

      Radera
    2. Köper man överhuvudtaget något som är förpackat i plast så är det väl oundvikligt att få i sig mikropartiklar. Mycket du köper i affären är ju plastinpackat och det har hittats mikroplast i både mineralvatten och kött. Så visst har du rätt men jag tar risken med de jag har, skulle däremot aldrig använda plastredskap i köket, har aldrig gjort eller hetta upp något i plast. Även om du plastbantar så är det svårt att undvika att inte få i sig en del. Samma med möbler där det kan finnas cancerframkallade material för att inte tala om flamskyddsmedel.
      Det är bra att vara uppmärksam men för mig personligen tänker jag att inte dra saken till sin spets för det blir svårt att leva med att undvika allt som skulle kunna vara farligt för en, bara ett sånt liv kan ju ta dö på en. Ska det bli någon genomgripande förändring så måste den komma från makthavande, industrin och andra aktörer som har något att säga till om.

      Radera
    3. Jag ser ingen anledning att utsätta mig för långtidsexponering av det som finns i plast, särskilt inte för förvaring eller beredning av mat.

      Och argumentet att det redan finns mikroplaster i omgivningen, är det en anledning att utsätta sig för ännu mer plast i livet, särskilt i köket? Nej, det är bara korkat.

      Radera
    4. Googla ftalater nästa gång du mikrar maten. Men det kanske är viktigare att spara totalt några hundralappar de kommande 30, 40 åren. Extra bonus för teflonpannor, och konservburkar av metall (bisfenol A).

      Radera
    5. Använder inte microugn och skulle inte värma upp någon mat i plast, aldrig gjort som jag också skriver. Men att frysa in redan kall mat i plastburkar, det gör jag. Fryser du aldrig in mat, du kanske kastar maten?

      Radera
    6. Jag tänker att det borde vara väldig skillnad på ett mjukt plastemballage från butiken och en burk av plast. Samtidigt tror jag många, inte minst sedan december 2019, fått i sig betydligt farligare saker än mikroplaster.

      "Googla ftalater nästa gång du mikrar maten."

      Jag mikrar som sagt var aldrig plast.

      Radera
    7. 16:07, jajamänsan, självklart slänger jag all mat som blir över, ibland till och med mat som inte blir över. Vaskar mat på restauranger också. Slänger matkassarna på väg hem från butiken. Ny kunskap: det går att frysa in matlådor av glas och metall.

      Radera
    8. Jag har i och för sig misslyckats med att frysa in matkärl av både glas och metall, men jag tvivlar inte på att andra har lyckats.

      Radera
    9. Använder plastkärl för kalla mat. Mikroplaster hamnar i blodkärlen och ger inflammationer och bidrar till förkalkning. Bra att undvika. Ett problem är att de flesta matförpackningar av plast inte är gjorda för att varken värmasupp eller att återanvändas, då de läcker betydligt mer plast än de kärl som är godkända för upphettning och upprepat bruk för mat, som just de kärl som säls som tex matlådor.
      /Christoffer S.

      Radera
    10. För mig som undviker färdigrätter kan jag inte ens komma på någon matförpackning i plast som jag skulle kunna värma mat i ens om jag ville.

      Radera
  8. Jag köpte mina matlådor, rätt stora o låga, rymmer en rejäl portion, för mycket länge sedan när jag var slösaktig. Men inte ens då såg jag något mervärde med tupperware, minns ärligt talat inte vad jag gav, men att de var billiga.

    Nästan som nya även efter ca 25 år och brukas ofta då jag allt som oftast gör storkok. Iom att de är låga så funkar de utmärkt att äta direkt ur, inga problem med att köra dem i micron om det är aktuellt.

    Bra knivar i köket kan jag betala extra för, det gör stor skillnad o ger mervärde. En bra gjutjärnsgryta o gjutjärnspanna.

    Annars tycker jag dyra köksprylar mest bara är fluff.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror i och för sig att tupperware håller hög kvalitet, vill minnas att de kör med livstidsgaranti. Men visst, är man försiktig och tar hand om sina saker håller de ändå.

      Håller med om gjutjärnspanna och knivar, där vill man ha bra grejer.

      Radera
  9. Har Tupperware som har liksom "kladdig" yta och som luktar lite, har försökt att diska dem både förhand som i diskmaskin, vid olika temperaturer men det blir ingen skillnad: fortfarande kladdig yta och luktar lite "kemikalier" som sagt.
    De har jag fått genom släkten och jag tror är från 50- och tidigt 60-tal. I många olika färger så de är trevliga och se på, men jag vet inte om jag kan använda dem i mikrougnen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter inget vidare. För plastbyttor tillverkade på 50-talet lär åtminstone inte tillverkaren ha tagit höjd för hur de funkar i mikrougn.

      Radera
    2. Gammal plast innehåller ftalater och andra cancerogena mjukgörare. Skall över huvud taget inte användas till något.

      Radera
  10. För all målning använder jag mina tomma grekisk yoghurt enliters hinkar med handtag, så smidigt.
    Till förvaring av mat och matlådor gäller glassförpackningar i halv- eller hellitrar.
    /Kent

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glassförpackningar tycker jag är särskilt bra att frysa eftersom de är fyrkantiga och därmed inte lämnar samma tomrum i frysen. Undantaget är grönsaksbiffar som ändå är runda för med en fyrkantig låda skulle jag då få tomrummet inuti burken istället.

      Radera
  11. Vilken debatt det blev här om burkar :)
    Själv har jag glaslådor till det som värms, några i plast för ostar o liknande i kylen. Matrester har jag ofta bara i en djup tallrik med en flat tallrik som lock (i kylen)
    Förpackningar med hål i, för t ex vindruvor eller tomater används nu när sådderna drar igång, perfekt att bredså i. Hinkar av yoghurt sparas o används i garaget på olika sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev också förvånad av av engagemanget och tonläget.

      Matrester löser jag som du, eventuellt med en plastpåse runt (som jag tar av innan jag mikrar, jag lovar).

      Kul att fler odlar i gamla tomatförpackningar:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/odla-med-skagg.html

      Radera
  12. Tupper ...vadå sa du? Du har alltså kolla reklam så pass mycket så att du vet vad det heter? Reklam funkar :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu vet jag inte hur gammal du är investera-pengar men Tupperware var populärt pa 70-80-talet. Det var partyn där värden/värdinnan ville sälja de här plastbyttorna.
      /Annika

      Radera
    2. Tupperware var populärt på sextiotalet och framåt, få som inte visste vad Tupperware var för något trots helt reklamfri tv och inget internet. Som åttaåring fick vi i familjen vår första frysbox och Tupperware gjorde sitt intåg, det var byttor, kannor och lådor som blev väldigt populärt hos gemene man. Vi köpte plasthållare med en pinne, i hållaren hällde man saft frös in och sen hade man isglass, det var en sensation. Allt blev mycket mera stort och få var uttråkade tros tillvarons blygsamma utbud, bara en tv-kanal t ex./Em

      Radera
    3. Nu var det länge sedan jag hörde om Tupperware och på 60-talet var jag inte med, så här har Annika mest rätt. På 80- och 90-talet, och på mina första arbetsplatser, pratades det en del om Tupperware.

      Och i min barndom hade vi en trekantig plasttillbringare från Tupperware so man kunde vända uppochned utan att den läckte ur det löst ditsatta locket. Jag fattar fortfarande inte hur det gick till.

      Radera
    4. Hurdå mest rätt, Tupperware fanns med redan på sextiotalet, bara att googla. Mamma hade party hemma redan. inget mer eller mindre rätt här.

      Radera
    5. Jag menar mest rätt utifrån mitt liv, jag är ju självupptagen. Men självklart har alla i tråden rätt. Möjligen med undantag för Investeraren som jag starkt misstänker visst kände till varumärket Tupperware.

      Radera
  13. Köpa burkar för förvaring är verkligen inte nödvändigt eftersom mycket av det man bär hem har en gratis förpackning. Jag är noga med att aldrig hälla varma vätskor i plastbyttor och givetvis inte värma i micron. Glasburkar också perfekt till förvaring.
    Läste just att Tupperware är på väg mot konkurs "inte lyckats förnya sig" stod i facktidning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart som fan de är på väg mot konkurs, vem är så dåraktig att de köper sunkiga plastbyttor? Snåljåparna sparar ju sunkiga engångsförpackningar i plast och använder istället.

      Radera
    2. Vi vet vad du tycker, 7:39, antingen är du en obstinat tonåring eller en senil gubbe, mycket tjat. Vi övriga kommer sakta men säkert dö plastdöden, inget du kan göra något åt./ Tå

      Radera
    3. Det är nog svårt att förnya sig i hundra år, inte ens många människor som klarar det.

      Kanske är det så att den som använder ordet sunkig flest gånger vinner och får evigt liv ;-)

      Radera