Det verkar som att allt fler
missförstått återvinningsstationernas funktion.
Det här gäller alltså inte soptippar utan obemannade sopstationer
med containrar för papper, plast osv. Man får inte leverera alla
sina sopor dit och de som inte passar in i rubriken på någon
container slänger man bara rätt på backen.
Det kanske ingen tror heller, men jag
undrar hur de som t ex ställer ett kylskåp mellan containrarna för
för färgat och ofärgat glas tänker. De anade nog att det inte
skulle stå ”vitvaror” på någon container och att de som hämtar
sopor där inte har någon möjlighet att ta emot deras kyl, men det
skiter de i.
Själv har jag inte längre
möjligheten, i Norge är det glest mellan pappers- och
plaståtervinningarna. Sånt levereras istället vid tomtgränsen,
men jag har nästan inget behov. Tidningspapper har jag istället
bett grannarna att samla i påsar som jag hämtar upp. Jag använder
tidningar för att tända i kaminerna, för att täcka golv vid
målning och som mellanlägg i biodlingslagret.
Papp är också ett utmärkt material
att starta igång en brasa med. Glas och plast får jag väldigt lite
eftersom jag inte köper färdigmat eller helfabrikat. De
plastförpackningar jag inhandlar funkar till förvaring när de är
tomma. De här är t ex i perfekt storlek för att täcka en tallrik
med rester i kylen.
Jag fattar att inte alla kan göra så här, men det finns användningsområden till och med för sopor om man ger sig fan på det.
Är dålig på att hitta på uppgifter för allt som blir över. Hade jag haft möjlighet till vedeldning hade jag nog eldat upp en del.
SvaraRaderaDäremot har jag och alla andra villaägare i kommunen fått återvinning av papp, glas, plast, metall och lite annat direkt i soptunnorna. Väldigt stora tunnor, med 4 fack i varje.
Det är helt klart mer bekvämt än de normalt sett ganska äckliga återvinningsstationerna. Och förmodligen grisas det mindre vid dessa också.
Så grisiga minns jag inte återvinningsstationerna, men nog irriterades jag över all skit folk dumpat bredvid.
RaderaHar haft en tanke att spara vatten i plastflaskor och låta dem frysa till is utomhus. Sedan in med en flaska i taget i kylskåpet tills den smälter, så borde jag i alla fall spara några kronor på elektricitet.
SvaraRaderaMen visst är det ett problem med fel sorts sopor vid återvinningsstationerna. I alla fall bättre än hos mig (höghusområde där majoriteten inte åker skidor), där folk ibland inte slänger hushållssopor i sopnedkastet. Istället tar de soppåsarna och lägger dem *utanför* grovsoprummen. Ibland utanför porten. Djup suck.
Den där kylidén försöker jag använda hela året genom att låta allt jag tar upp från frysen tina i kylen. Det kräver lite framförhållning, men i regel har jag det.
RaderaJag förstår mig verkligen inte på folk. OK om man slänger allt i hushållssopor, då sparar man åtminstone tid. Men håller man på och delar upp kan man med fördel göra det riktigt, annars blir det ju helt meningslöst. T ex tror jag inte att det krävs mycket färgat glas i behållaren för ofärgat innan systemet spricker.
Om du använder is som du ställer in i kylskåpet och stänger av elen i kylskåpet så sparar du in i runda slängar ca 20 kWh per månad
RaderaDu behöver ungefär ta in en tio-liters hink per dygn med is och ställa in i kylskåpet, så med två hinkar har du en ute som fryses till is, och samtidigt har du den andra i kylen där isen smälter och alltså tar upp värme (håller kylen kall). Med tre eller fyra hinkar har du en "buffert" om vädret skulle hålla sig runt nollan då det är svårt att få vattnet att frysa i hinken medan redan fryst is håller sig isig.
Om du vill veta mer hur mycket ström du sparar kan du titta i energideklarationen för ditt kylskåp, där det står årssiffran i kWh. Med lite matte så räknar du lätt ut vad det motsvarar per månad, vecka eller dag.
Att använda is för att hålla ett skåp kallt är ju inte direkt någon ny idé, innan elektriska kylskåp fanns det ju en hel business runt att leverera stora isblock till konsumenter, direkt till deras isskåp. Ja faktiskt från 1700-talet till mitten på 1900-talet ser jag nu vid en snabb sökning ;-)
Visst, det fanns ju en tid när det var ett yrke att sälja isflak till människor som ville förvara kylvaror, men i dagens samhälle tror jag att det blir ganska ohanterligt att gå hela vägen där. Bara att få plats en hel hink i kylskåpet vore knepigt eftersom det i mitt fall skulle innebära att samtliga hyllor måste plockas ut först.
RaderaAtt låta frysvaror tina i kylen, att låta kylvaror svalna i rummet innan de ställs in i kylen och möjligen att förkyla frysvaror utomhus vintertid innan jag fryser in dem är nog så långt jag är villig att sträcka mig.
Jag brukar ställa ut kastruller pa balkongen pa vintern när jag lagat mat för flera dagar. Jag far heller inte plats med en hink i kylen, men jag gör som Sparo, tinar fryst mat i kylen över natt.
Radera/Annika
Ta bort översta hyllplanet så får nog en tiolitershink plats. Ev kan nästa hylla behöva justeras nedåt, eller ev uppåt beroende på hur det ser ut just i din kyl.
RaderaOm man har en "hotellkyl" - ja då blir det nog problem, får man plats med något mer än två snickers och de där 3cl spritflaskorna i dom förresten?
Nej, i min kyl skulle det ryka minst två hyllor (och den tredje där hinken skulle stå) och då skulle jag inte få plats med maten.
RaderaJa det måste vara fel i huvet på de som kastar storskräp vid förpackningsåtervinningen. Jag menar, kastar man en spis har man fraktat dit den med ett fordon så varför inte åka till tippen och lämna den där den ska vara? I Sverige är det gratis.
SvaraRaderaÄr det obligatoriskt i Norge med 5 tunnor för plast, papp, glas, metall och rest? Borde bli rätt dyrt med sophämtning då. Jag betalar 3500 per år för en resttunna, tycker det är svindyrt mtp hur lite sopor jag producerar.
Exakt, gör rätt om du ska göra.
RaderaJag vet inte hur obligatoriskt det är. Plast och metall får vi säckar för som man ställer bredvid soptunnan och som hämtas någon gång per månad.
Jag har minsta kärlet för sophämtning, 140 l, och jag hade oftast klarat mig med 40 l. Det är dyrt här med.
Jag köper fryspasar, men de används ett flertal ggr, speciellt om jag fryser in bröd och annat torrt. Da kan de användas manga ggr. Till slut använder jag de till att samla grönt avfall (det gar att köpa s.k. biopasar ocksa men de är dyrare och tunnare och det luktar igenom). När jag tömt pasen far den aka i de vanliga soporna.
SvaraRaderaVi har containrar lite överallt pa gatorna här för glas och metall, men jag har ocksa noterat att folk dumpar annat utanför. Som tur är har vi duktiga sophämtare eller vad de kallas nuförtiden, och det rensas nagon gang varje vecka.
För övrigt lärde jag mig för ett antal ar sen att aluminiumfolie är att betrakta som metall, vilket jag inte tänkt pa tidigare, och att det tar mellan 600-900° att förbränna. Om det stämmer vet jag inte men numera dumpar jag det lilla jag använder i metallcontainern.
/Annika
Jag fick någon slags biopåse av kommunen när kompost var nytt. Enda problemet var att de löstes upp av fukt så att de var praktiskt taget oanvändbara. Men materialet var återvinningsbart i alla fall :-)
RaderaI Sverige tror jag att det heter renhållningsarbetare. Här i Norge är de renovatører och det ordet får mig snarast att tänka på renovering.
Söppelmannen i Danmark
RaderaDet är lite typiskt danskt att tala klarspråk (i alla fall om man hade hört vad de säger).
RaderaJa vad har man att förvänta sig när det i Sverige är ca en miljon som är analfabeter? Eller icke-alfabetiserade som man försöker döpa om det till nuförtiden.
SvaraRaderaI Japan har man saker som talar hela tiden, som hissar, rulltrappor rullband osv. Samma idé kanske skulle kunna vara något; högtalare som talar i många olika språk, och vid varje återvinningstunna.
Näe, det är bara att inse att det är så här det ser ut, och att det kommer att bli sämre. Det finns ingenting som talar för att det skulle kunna bli ordning och reda, att det skulle kunna skötas snyggt av de som ställer av sina grejer.
Enklast är nog att förbjuda återvinningsstationer, förbjuda sådant som tidigare varit tillåtet - det har och gör man ju med andra saker.
Så då var det löst. Nästa klagomål?
Icke-alfabetiserade hade jag inte hört tidigare. Låter som bokstavsvarierade :-)
RaderaMen i ärlighetens namn finns det även fullt läs- och skrivdugliga etniska svenskar som också tycks tro att avfallsfén kommer att städa efter dem.
Mulleskolan som obligatorium,
SvaraRaderaRopen skalla, morotsklubbor åt alla!
RaderaNär det ser ut som på inläggets första bild finns det en anledning som vi ej får nämna o som jag vägrar hålla käften om.
SvaraRaderaBlir så trött. Pendlat och jobbat inne i Kista för Ericsson dryga två decennier. I början var det kanon, fint o trevligt, mysigt nästan fast jag är mera av en lantis.
Senaste vändan parkerade jag på företagsparkeringen som var förvandlad till ett sopupplag/sovplats för den resande gruppen som börjar med z.
På tillfälliga jobbet rekommenderade de att man skulle hålla sig ifrån Kista galleria och gå i grupp om man behövde ut och äta. Förbud att lämna själv när det var mörkt.
Total kollaps på något decennium. Med blinda ögon o vägran att ändra riktning från våra politiker.
Nu kommer jag aldrig att bosätta mig i närheten, ej ens för 25 år sedan, men jag har ett gäng vänner som sitter där i krokarna, kan bara undra vad de tycker om tillvaron…
/JB
Ericsson som bolag går ju sämre och sämre, hur snackas det på utvecklingsavdelningarna (och andra ställen på företaget) om de allt sämre förutsättningarna att attrahera begåvad arbetskraft, både från Sverige men även influgen/pendlande utländsk och den allt sämre fysiska miljön?
RaderaMin kontakt med Kista har de senaste decennierna bestått i att jag en gång om året sprang till Skatteverket där för att lämna in min deklaration, men de senare åren var det ingen trevlig kommun och då var jag ändå där på kontorstid. Jag kan bara ana hur det ser ut på kvällar och helger.
RaderaAnonym 13:43, jag var en del av utvecklingsavdelningen R&D och fick gå för ett tag sedan, fråga affärssidan av företaget.
Radera/JB
Det kan se ut ungefär som på bilden även på mindre orter med huvudsakligen svensk befolkning. Det är väl någon annan som ska lösa problemet, frågan är väl bara vem som heter Någon annan 😂
SvaraRaderaJa, även om det kanske är vanligare bland folk som kommer från länder där arbetskraft är snudd på gratis finns det absolut gott om svenskar som också tänker att Någon Annan fixar.
RaderaJa detta är en trist punkt. Är ganska trött på att släpa ner en massa påsar fyllda med pappkartonger, plast och så vidare, när man kunde göra som i många andra kommuner och ta det vid tomtgränsen. Men inte i vår kommun, icke. Man blev ju inte gladare när man fick höra att plasten, den eldar man upp ändå då den inte går att återvinna. Va f-n liksom...
SvaraRaderaDet behövs ett samhälle där man tar ansvar för det gemensamma. Jag räds inte säga till folk som dumpar skit, en gång kom det en snubbe från Polen i en målarbil, stannade där jag stod och pytsade i plastkartonger, en i taget igenom det minimala dj-vla hålet. Han öppnade bakdörrarna och började lasta ut en massa färgburkar och annan skit och bara ställde det där. Såg rött direkt. Förklarade lugnt på engelska hur det fungerade här och att han inte får göra såhär, och han bara skrattade och fortsatte gräva efter skräp i sin bil. DÅ höjde jag rösten rejält och tog två burkar och slängde in i hans bil, och i samma veva kom det en annan bil och stannade där, och detta sammantaget fick denne målare att ta tillbaka sitt skräp och köra iväg med en rivstart. Sen kanske han kastade skiten vid vägkanten istället, men jag tål verkligen inte folk som medvetet gör fel när vi andra ska vara så fruktansvärt duktiga hela tiden och "rädda världen". Kanske gör man så i Polen, men definitivt inte vid vår återvinningsstation.
Det där är väldigt viktigt, ska de ha oss till att sopsortera får de banne mig hålla sorteringen hela vägen. Genom åren har det varit många reportage där det visat sig att sopbilen som kommer inte separerar utan häller ihop hushållssopor med exempelvis papperssopor.
RaderaDet trista är att han antagligen slängde sina sopor någon annanstans. Som denna med motiveringen "Det är bara lite grann":
https://www.youtube.com/shorts/yvZ4wdVtUi4
Bor i lägenhet och har ett soprum med kärl för matavfall, hushållssopor, metall, tidningar, "pappersförpackningar för mat", plast och glas. Runt en gång om året åker jag med batterier, trasiga elprylar m.m. till återvinningscentralen. Synnerligen bekvämt.
SvaraRaderaHar börjat roa mig med en app som heter Bower. När man ändå sorterar soporna kan man skanna streckkoden och få poäng när man "pantar". Poängen kan sedan växlas mot belöningar eller pengar. Appen är väl mest avsedd att sporra miljömedvetenhet då den noga håller reda på sparad koldioxid.
Ersättningen per poäng är några ören. Alltså pytteliten. Men den månaden de hade rabattkupong på kattmat värd 35 kr fick jag ut 1 kupong i veckan. Alltså 140 kr för att hålla telefonen mot mellan 50 - 100 förpackningar. Så om man ändå ska sitta och rulla tummarna så.
Här lämnar jag batterier och övriga elsopor på butiker som säljer sånt och det tycker jag är bekvämt. Men det är samma här, det blir någon gång om året, när något stort har gått sönder, typ dammsugare. Då tar jag med påsen med batterier och glödlampor.
RaderaInte fel med en liten bonus för den som tar sig tiden.
Lisia jag kör också med Bower, timpengen är synnerligen låg och synd att det finns en maxgräns. Men jag kan ändå inte låta bli att använda den!
RaderaVi bor i ett villaområde i en mindre stad. Våran återvinningsstation ser ut så där lite då och då. Det måste ju vara våra grannar som är svin.
SvaraRaderaJa, det är inte bara Någon Annan som måste fixa, det är även Någon Annan som stökar till.
RaderaFrån min ungdom kommer jag ihåg den ”gubbe” som åkte runt och sålde is. Han körde en flakmoppe. Lite senare köpte mina föräldrar kylskåp och han förlorade en kund.
SvaraRaderaI det militära hade man långt fram i tiden skåp som man kylde med is. Kallades köttboxar. Min far, som var Kapten, beställde inför ett repmöte en enhet =fem köttboxar till detta från ett centralförråd. Man hade dock ändrat enhetsstorleken så han fick en järnvägsvagn med 50.