Ännu ett matbröd med få
ingredienser som de flesta har hemma, nämligen:
vatten, 5 dl
jäst, 25 g
matolja, 1 msk
salt, 1 tsk
vetemjöl, 6 dl
rågsikt, 3 dl
havregryn, 3 dl
Uppmärksamma läsare kan se att jag
nästan alltid slänger med havregryn i mina matbröd. Jag tycker att
det är ett gott och enkelt sätt att göra bröd lite grövre, och
betydligt billigare än rågmjöl, kli eller annat. Men du kan blanda
vilka mjölsorter du vill, bara summan blir 12 dl.
Vi börjar med att värma vatten till
runt 37 grader. Smula ner jästen och tillsätt olja. Blanda
ordentligt och tillsätt sedan salt och mjöl/gryn. Knåda med maskin
eller händer.
Jäs under bakduk i en timme.
Häll ut på mjölat bakbord, knåda
och forma. Jag använde en rund smord form, men nästa gång tar jag
nog en fyrkantig brödform. Då stämmer inte rubriken längre, men
det kan jag leva med.
Jäs i formen i 30 minuter. Sätt ugnen
på 175 grader så att den också blir klar på en halvtimme.
Ställ formen ganska långt ner i ugnen
och låt den stå där tills du är nöjd med färgen och brödet har
en hård yta. För mig tog det 40 minuter.
Enkelt matbröd som går lätt att
göra. Fast det gäller i och för sig nästan alla matbröd.