lördag 6 april 2024

Svensk vänskapskorruption

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har jag kritiserat förut och lär göra det igen. Det tycks vara en sällsynt obehaglig lekstuga som drivs av svenska skattepengar. Jens Nylander (som jag också uppmärksammat förut) har hittat ytterligare ett skäl.

En gammal kompis till Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson fakturerade 8,6 miljoner för att hjälpa myndigheten 2-3 dagar i veckan. Detta eftersom konsulten på sexton månader lyckades få ihop 3886 timmar. En av månaderna blev det 378 timmar (à 2200 kr), vilket ju är långt över heltid sju dagar i veckan (och mer än dygnet runt tre dagar i veckan).

Ett par andra rykande färska exempel är den gamla partiledaren Anna Kinberg Batra som i egenskap av landshövding anställt två kompisar till välbetalda toppjobb. Den ena tjänsten utlystes inte ens. Eller ja, hon satte upp en lapp i receptionen, men sedan gick jobbet till Kinberg Batras gamla kompis vars barn hon råkar vara gudmor till.

Händer då inte sånt här i andra länder? Förmodligen, men kanske inte i något land där man slår sig hårdare för bröstet än Sverige av att vara korruptionsfritt. Korruption kan vara att ta emot mutor, men att ge sina kompisar fördelar med hjälp av skattepengar är en vänskapskorruption som också räknas.

Hur ofta det sker i Sverige kan ingen veta, men gissningsvis blir det vanligare eftersom vi här fick tre exempel på en vecka. Eller rättare sagt möjliga exempel, för jag tror inte för ett ögonblick att varken Darja Isaksson eller Anna Kinberg Batra kommer att straffas för sina tilltag. Orsak: vänskapskorruption.

27 kommentarer:

  1. I Sverige kallar vi det inte ens korruption. Steg 1 är därför att media börjar skriva ut ordet korruption.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag inte ens tänkt på. Inte i detta fall, däremot att ord som skottlossning, sprängdåd och terrorist inte gärna används.

      Radera
    2. Det bästa exemplet är maffia. Sån har vi tydligen inte i Sverige men sicilianska maffian, rysk maffia, tjetjensk maffia och en massa andra slags maffia finns.

      Radera
    3. Men inte i Sverige? :-)

      Radera
  2. Ser att EU, i sin oändliga brist på vishet, tydligen gjort det olagligt att elda kvistar i trädgården:

    https://norrahalland.se/debatt/debatt-eldningsforbud-slaar-gnistor/41235

    Som vanligt hänvisar man till miljöskäl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg det. Hoppas och tror att de inte tänker komma ut och kontrollera detta på den norska landsbygden. Norge är visserligen inte med i EU, men det glömmer norrmännen ganska ofta.

      Radera
    2. Själv är jag ändå för snål för att elda i trädgården. Jag eldar hellre upp det inne i kaminen...

      Radera
    3. Jag gör också helst det, men tunt sly brinner upp på nolltid och ger nästan lika lite värme. Det är helt enkelt inte värt att lägga flera dagar på "ved" som håller värmen i huset i två timmar.

      Radera
  3. Ucsh , man blir ju så arg när man läser sånt här. Och det är ingen avundsjuka.
    Att inte högt uppsatta personer förstår att det granskas,
    Jag har slutat tro på mycket i Sverige,
    För helvete.
    Jag skänker inte till några organisationer längre, här gäller det att ta hand om sig sj i framtiden.
    Tack för denna bloggen finns

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det aldrig beivras behöver man ju inte bry sig om ifall det granskas eller ej.

      Radera
    2. Ja, jag inser att pengarna de leker bort ändå inte hade gått till mig, men jag läser dagligen om människor som står i decennielånga vårdköer och har usel livskvalitet under tiden. Allt för att det saknas pengar. Men så är det någon politruk som skänker bort miljoner till en kompis, skakar på axlarna och säger att hon ska tänka ett varv till innan hon gör det nästa gång.

      Tack för att det finns läsare och folk som kommenterar! Annars hade inte heller bloggen funnits.

      Radera
  4. Skillnaden mellan Sverige och andra länder, som svenskar ser ned på, är väl bara att där sker korruption mer öppet än här. Eller ivartfall så var det så, men på senare år har det skett stora förändringar även här. Politrukerna bryr sig inte ens längre över sitt agerande.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nog kändes dessa exempel rätt öppna, särskilt Batras. Och om det inte händer något behöver man ju inte dölja sitt agerande.

      Radera
  5. Och sen den där kärringen Batra. Hon fick inte ens rätt när hon konstaterade att Stockholmare är mer korkade än andra, utan hon vände på det med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl den där gamla grejen att en idiot inte själv kan veta att han/hon är det.

      Radera
  6. Provocerande naturligtvis men absolut inte överraskande. Troligtvis blir det noll konsekvenser till följd av avslöjandet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag med, men får det fortsatta kanske det blir reaktioner till slut.

      Radera
  7. Jag erbjöd kommunens teknikchef en muta i förrgår insåg jag först senare.

    Hon skulle få en krona om hon nös en gång till. Det gjorde hon tack o lov ej, så där kom jag undan med rena förskräckelsen.

    Sedan har jag varit skyldig till att köpa in 1000 ljusstakar och dela ut som julgåvor, eller helganpassad muta och bestickning. Men värdet var enbart några kronor och gavs till ALLA inom kommunen. Detta då styret beslutat dra in julklappen. Så rent juridiskt är det mycket möjligt att jag kan åtalas för 1000 fall.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. I alla fall om du köpte dem i din brorsas ljusstaksbutik.

      Radera
    2. Alla kommunanställda menar jag.
      /JB

      Radera
    3. Nej, ingen koppling till säljare eller tillverkare.
      /JB

      Radera
  8. Jag tror det här förekommer i alla länder, i större eller mindre omfattning. Skillnaden för Sverige är att nu har det börjat komma upp i ljuset. Jag kan pa sätt och vis första att man vill anställa nagon man känner och vet är kapabel, men det är ju hiskligt klantigt att göra det när man är högt uppsatt i en myndighet eller staten. Synd att det förmodligen inte blir nagon sorts straff.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så den höga svansföringen i Sverige, att "här är minsann allt tipptopp".

      Radera
  9. Avsked och åtal borde vara fullt rimliga åtgärder. Både för Kinberg-Batra och tomtarna på Vinnova.

    För övrigt tycker jag att ordet "vänskapskorruption" borde avskaffas då det nästan låter förmildrande. Korruption heter det.

    SvaraRadera
  10. Vinnova borde läggas ner direkt. Staten ska inte leka riskkapitalist med skattepengar där pengarna dessutom rinner ut utan någon som helst kontroll. Samtidigt huserar Vinnova i Stockholm City på en svindyr adress så bara hyran där måste vara gigantisk. Jens Nylanders granskningar borde orsaka ett mediedrev av guds like men det skrivs i princip ingenting om detta av våra så kallade "journalister".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, de kan vara extremt tondöva när det kommer ett läge där de faktiskt kan göra sitt jobb.

      Radera