onsdag 17 april 2024

Tala med klass

En lingvist har räknat ut att den nuvarande språkrytmen i det svenska språket är på utdöende. Istället kommer svenskan inom några decennier låta mycket stolpigare och mindre melodisk, lite som dagens ”förortssvenska”.

Han betonar att detta inte är ett hot utan ser det som berikande, fast i det korta reportaget lyckas han inte förmedla varför så att jag begriper det. Istället trasslar han in sig i ett resonemang om klass, där han menar att överklassen alltid motsatt sig proletära praktiker. Jag förstår det som att överklassen i detta fall ska läsas ut som svenskarna och förortsungdomarna motsvarar proletariatet, vilket är lite konstigt eftersom proletär betyder lönearbetare och den grupp han kallar proletariatet i stor utsträckning varken jobbar eller har gjort det.

Jag tror ändå att han har en poäng i att dra in klasstänket. Sverige är nog ett av de länder där klass betyder absolut minst. Att tillhöra ”fel” klass är inget hinder för utbildning, antalet klassresor är så många att begreppet nästan saknar betydelse i Sverige.

Men nu verkar klassamhället komma tillbaka och det just tack vare språket. I många länder är språket en klassmarkör. Man kan klä sig för att passa in, jobba stenhårt och tjäna mycket mer pengar än andra i samhällsklassen, men öppna munnen och du sorteras direkt in i överklass, medelklass eller arbetarklass. Så var det inte i det Sverige jag växte upp i, men kanske är vi där nu eller inom kort.

Språket är nyckeln inte bara till arbetsmarknaden utan till samhället i stort. Den dag det inte är relevant att prata god svenska är hela Sverige irrelevant. Så tror jag. Vad tror du?

58 kommentarer:

 1. Hm. Tror nog att jag i så fall röstar på att behålla ett klassamhälle. Om det anses som överklass att tala tydligt och ha ett hyfsat stort ordförråd, så får det bli så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig med dig. Det bästa vore såklart om normen vore ett gott språk och att det sågs som eftersträvansvärt av alla, men så länge forskare blint kallar alla förändringar för utveckling och hellre letar efter något positivt att säga om det än att fördöma sånt som är dåligt lär det inte hända.

   Radera
 2. Finns nog en poäng där.

  Men jag tycker även att dialekterna bland etniska svenskar börjat försvinna.

  När jag växte upp i en någorlunda stor stad kunde man direkt höra från vilken del av staden någon kom från.

  Nu kan jag knappt skilja en skåning från en norrlänning. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från min barndom i Stockholm minns jag det som två förhållningssätt bland inflyttade "lantisar". En del behöll sin dialekt, en del lät som Jerry Williams efter en vecka.

   I Norge har dialekter en högre status och det är till och med okej att skriva på dialekt. Jag tycker att det är kul även om det ställer ytterligare krav på mig som invandrare att förstå alla.

   Radera
 3. Härligt med någon som talar ur skägget!

  "... den grupp han kallar proletariatet i stor utsträckning varken jobbar eller har gjort det."

  Fantastiskt!

  De utgör det s.k. trasproletariatet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att kalla dem värre saker än så :-)

   Radera
  2. Min son brukade alltid säga att "Mamma, du är sen på bollen". Då brukade jag alltid svara "Karl lille, du är tom i bollen".

   Karl Marx mamma

   Radera
  3. Min son brukade alltid kalla trasproletariatet för "samhällsklassernas avskräde".

   Karl Marx mamma

   Radera
 4. Om man ska lära sig god svenska är det bra om man möter personer som har denna goda svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra poäng. Segregation är ett stort hinder för att lära sig bra svenska. Ett annat stort problem är att många unga etniska svenskar ser upp till en gangsterkultur när det gäller musik, klädstil och språk.

   Radera
  2. Ja, och vems ansvar är sådana möten? Som invandrare själv anser jag att det ansvaret helt och hållet ligger på mig.

   Radera
  3. Redaktionen, det är ju rasistiskt. Alla människor är lika mycket värda.

   Radera
 5. Svenska språket har alltid förändras, svårt att göra något åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite skillnad på förändringar som skett under hundratals år och förändringar som sker på fem år.

   Radera
 6. Riktig götebosska, det är klass det.

  SvaraRadera
 7. Sverige utgör ju bara 0,12% av jordens befolkning, och de som talar svenska antagligen färre än så.
  Vad gör det om ett språk som är så litet försvinner, det är nog lika bra det. Bättre om vi talar kinesiska eller kanske hellre arabiska.
  Gör en kulturgärning - översätt alla svenska böcker som finns nu till de språken, och så kan vi återvinna eller kanske hellre kompostera de här svenska alstrena. Se framåt, inte bakåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknar du in finlandssvenskar, ålänningar och utlandssvenskar tror jag att 0,12 % fortfarande kan stämma, men jag ser din poäng.

   Vad är poängen med att alla i världen ska prata samma språk, det räcker väl med att vi kan kommunicera med varandra?

   Radera
  2. Ett språk, en marknad. Det är för mänsklighetens bästa, det vet du väl.

   Radera
 8. Ryser varje gång jag hör s.k. "förortssvenska"... det räcker att kolla på ett avsnitt av Snabba Cash... textning borde vara obligatoriskt på sådana serier... fattar hälften av vad de mumlar ur sig. Finns det ingen svensk skola i denna typ av områden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är många ord jag inte får med mig eftersom jag inte vet vad de betyder. På andra dialekter kan man ofta ana, men ord som kommer från exempelvis arabiska ger mig inga associationer.

   Radera
 9. Trodde du var uppvuxen i Östergötland Micke?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det skulle jag ha kommit ihåg i så fall :-)

   Radera
 10. Min son brukade alltid säga att trasproletariatet är också ett proletariat. https://sv.wikipedia.org/wiki/Trasproletariat

  Karl Marx mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då får man nästan betona det och det gjorde inte denna lingvist.

   Radera
 11. Jag förfasas över språkets förflackande. Att språket försämras i takt med att lärarna får agera poliser istället för språkpoliser är förstås naturligt. Svenska språket har i vissa förorter blivit ett exotiskt inslag i den obegripliga röran och det hjälper förstås inte. Nu gäller det för alla miljöpartister, vänsterpartister och centerpartister som hyllat och fortsätter hylla mångkulturexperimentet att flytta till den spännande mångkulturen så att alla nya kan bli välintegrerade. Eller är det så att inte ens mångkulturivrarna vill bo i de spännande områdena? Vilka hade de då tänkt skulle hjälpa till att integrera och språkutbilda de nyanlända om de själva är för fina i kanten? Hur länge räknas man förresten som nyanländ? Är det fram till dess att försörjningsstödet bytts mot garantipension? Vi får väl fråga den där MP-tokan Hirvonen.

  /Surgubben

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man hör att elever inte ens behöver kunna läsa för att bli godkända i svenska är det lätt att bli uppgiven. Om inte ens samhället bryr sig blir det svårt för elever som inte pratar svenska hemma att ta till sig språket.

   Radera
 12. De som talar om klass utgör ju just en klass. Dvs den politiska klassen, den mediala klassen samt rödvinsvänstern. De som tror sig stå över alla andra i rättigheter och påverkan (eller också de som orsakar enorma problem för merparten skötsamma).
  Mvh Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att de egentligen tror sig stå över alla andra i rättigheter. De tycker nog bara att eftersom de ändå är smartast och har bäst värderingar är det enklast om de får bestämma.

   Radera
 13. Tips om bloggämne: hur slitna är däcken när du byter? Fick förslag från min verkstad att byta till nya däck då mina nuvarande sommardäck endast har 3mm kvar. Enligt lag måste däcken ha 1.6mm mönsterdjup. Hade varit intressant o höra hur du o andra resonerar både kring säkerhet och miljötänkande (och givetvis ekonomi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag har en kompis vars verkstad tyckte att han skulle byta sina sommardäck nu trots att de absolut håller en sommar till och kan bytas om knappt ett år. Dyrt skulle det bli också.

   Radera
  2. Jo dyrt var det, 10. Nästan 10 000, på icke märkesverkstad o billigare däck skulle det "endast" gå på 8000. Ska ev på europaresa i sommar, funderar på att kolla vad ett däckbyte skulle kosta utomlands.

   Radera
  3. Mitt tips är att du köper däck på nätet och lägger om dem hos en hemmafixare med däckmaskin.

   Radera
  4. Jag kollade det också men köpa däck online var inte jättebilligt heller, skilde bara en tusenlapp (7000) om jag minns rätt, och då måste man hitta någon som kan balansera o kränga som du säger. Verkar kunna hitta märkesdäck för halva priset i andra delar av europa. Funkar det att åka o göra ögonlaser och laga tänder som vissa gör, borde det funka att göra ett däckbyte tänker jag.

   Radera
  5. Fast du kan ju köpa på nätet från andra delar av Europa. Jag har t ex köpt däck från Tyskland. Men visst, åker du dit slipper du eventuellt fraktkrångel.

   Radera
  6. Har dålig koll på vad frakten skulle gå på, kanske kunde löna sig, inte tänkt på det. Men om det ändå blir en roadtrip kommer det vara lätt att göra ett kort stopp på vägen och få det gjort.

   Radera
  7. Nu var det ett tag sedan jag köpte däck, men för mig har det lönat sig rejält på samma sätt som jag exempelvis köpt löparskor från utländska webbutiker.

   Kort stopp på vägen låter enkelt, men i "just in time"-samhället skulle jag vara rädd för veckor av leveranstid som man inte har under en roadtrip. Men det borde gå att kolla innan.

   Radera
 14. Min spaning från min egen lilla värld är att det svenska språket förflackas oerhört snabbt, både det talade och det skrivna. Tycker att det är oerhört svårt att hitta en text skriven av en infödd som inte innehåller en mängd språkfel. Är personen inte infödd är det ännu värre. Det är faktiskt en av anledningarna till att jag läser denna blogg. Jag håller inte med om alla åsikter, framförallt inte från dina andra läsare, men jag uppskattar språket oerhört mycket. Att få läsa en text utan att känna att man vill ta fram rödpennan är väldigt trivsamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Okej i forumtrådar och sociala medier, men när jag läser otroligt dålig svenska på de största nyhetssidorna (inte sällan med fyra eller fler skribentnamn under) blir jag irriterad. Och en och annan blogg har jag ratat trots intressanta ämnen bara för att den är så hafsigt skriven.

   Tack för det! Jag är inte ofelbar, men jag läser alltid igenom några gånger, rättar fel och försöker att inte upprepa mig eller använda ett för styltigt språk.

   Radera
 15. Och för övrigt håller jag med om det du skriver i inlägget ovan :D

  SvaraRadera
 16. Jag kommer från Huskvarna, har ni hört en som kommer därifrån 😆

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på rak arm, men jag tänker lite fördomsfullt att det inte kan skilja sig så mycket från Jönköping, där har jag varit en del.

   Radera
  2. Två av mina bössor,min motorsåg och min förförra motorcykel kom från Husqvarna, samtliga låter mycket trevligt :)

   Radera
  3. Det har du rätt i, jag undrar om inte min gräsklippare kommer därifrån. Den kan jag tycka är lite högljudd.

   Radera
 17. Eftersom det i Sverige verkar vara populärt att gå bakåt så får jag väl bjuda på ett ytterligare tips i anknytning till just "...men öppna munnen och du sorteras direkt in i överklass, medelklass eller arbetarklass": innan det ens kommer ett ord över dina läppar så kan man bara genom att se på dina tänder vilken klass du tillhör.
  Mer Coca-cola och andra sötsaker, mindre tandborstning och undvik tandläkare så mycket som möjligt.
  Det är framtidens melodi, äntligen får vänstern några de kan ta hand om, iallafall retoriskt. För vänstern skulle ju inte ta i dessa människor någonsin, inte ens med tång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde tänderna bara avslöjade ifall man är engelsk :-)

   Radera
  2. Ja, SD har föreslagit fri tandvård för alla som missköter sina tänder.

   Radera
  3. Jag känner inte till förslaget, men står det verkligen så?

   Radera
  4. Nej, det står inte så. Det är min egna tolkning av förslaget, och vilka som kommer att nyttja stödet från staten.

   Radera
  5. Jag är överhuvudtaget dåligt insatt i tandvård och dess kostnader, men det känns som att något borde göras där. Antingen peta in tandvården i högkostnadsskyddet eller pressa priserna på något annat sätt. Det är galet att människor åker till andra europeiska länder och betalar fullt pris för tandvård där för att det ändå blir billigare än subventionerad tandvård i Sverige. Något är ruttet och då menar jag inte tandröta.

   Radera
 18. Uppväxt med svensk/engelsklärarinna till mor och alltid älskat dessa språk o säkert haft ett försprång här då jag hängt henne i kjolarna o hon varit glad att lära mig om sådant jag uppenbart haft intresse för.

  Älskar o har lätt för språk, hindrar inte att jag skriver o stavar fort o fel och blandar o ger bland prepositionerna.

  Största mysteriet ser jag som finska. Hur ett språk som låter hårt o brutalt i sig kan bli sjungande underbart när man med den dialekten talar svenska.
  /JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intresse underlättar. När det gäller det egna språket har jag svårt att förstå hur man inte kan vara intresserad, det är ju en grundläggande färdighet man har nytta av hela tiden.

   Jag gissar att mumintr... finländarna inte kopplar ihop svenska och finska på det sättet, "sjungningen" tillhör svenskan. Men jag vet inte, gav snabbt upp på att lära mig finska.

   Radera
 19. F17 i Kallinge publicerade för ett antal veckor sedan en skjutvarning som rörde Ravlunda skjutfält. Detta på sin hemsida som väl ytterst få i Ravlundaområdet följer! Där stod att skarpskjutningarna ”skulle äga rum i området runt Ravlunda skjutfält ”! Har ännu inte fått svar från den ansvarige varför de inte skjuter inom skjutfältet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, på dem bara! I officiella meddelanden får man anstränga sig, och ta hjälp om man inte kan själv.

   Radera
 20. Även om jag håller med om att ortensvenskan låter otroligt slarvig och obildad så måste jag ändå ställa mig upp och tycka att detta förfasandet över språkbruket inte bara är meningslöst då språket utvecklas vare sig vi vill det eller inte. Det enda man åstadkommer med att gnälla på det är att ta på sig rollen som sur gubbjävel. Framtidens svenskar skiter högaktligen i vad dagens ungdom gjorde fel den här gången. Som de alltid har gjort och alltid bör göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar gärna den rollen när det behövs. Utveckling är inget statiskt som sker på ett och samma sätt oavsett hur folk agerar och reagerar.

   Radera