söndag 7 april 2024

Runt matbröd

Ännu ett matbröd med få ingredienser som de flesta har hemma, nämligen:

vatten, 5 dl
jäst, 25 g
matolja, 1 msk
salt, 1 tsk
vetemjöl, 6 dl
rågsikt, 3 dl
havregryn, 3 dl


Uppmärksamma läsare kan se att jag nästan alltid slänger med havregryn i mina matbröd. Jag tycker att det är ett gott och enkelt sätt att göra bröd lite grövre, och betydligt billigare än rågmjöl, kli eller annat. Men du kan blanda vilka mjölsorter du vill, bara summan blir 12 dl.

Vi börjar med att värma vatten till runt 37 grader. Smula ner jästen och tillsätt olja. Blanda ordentligt och tillsätt sedan salt och mjöl/gryn. Knåda med maskin eller händer.

Jäs under bakduk i en timme.

Häll ut på mjölat bakbord, knåda och forma. Jag använde en rund smord form, men nästa gång tar jag nog en fyrkantig brödform. Då stämmer inte rubriken längre, men det kan jag leva med.

Jäs i formen i 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader så att den också blir klar på en halvtimme.

Ställ formen ganska långt ner i ugnen och låt den stå där tills du är nöjd med färgen och brödet har en hård yta. För mig tog det 40 minuter.

Enkelt matbröd som går lätt att göra. Fast det gäller i och för sig nästan alla matbröd.

22 kommentarer:

  1. Jag ska baka idag. Det har varit tomt på hembakat i några veckor nu och jag har utnyttjat butikernas extrapriser. För bröd äter jag varenda morgon. Kanske har jag varit lite lat som inte fyllt på i frysen med hembak, alternativt kan man säga att jag har unnat mig ;=)

    Som du säger är det enkel spec om man som jag genom livet har bakat hundratals gånger. Kör inte ens med något recept, konstaterar blott att det finns överbliven kvarg och A-fil med kort datum i kylen den här gången. Tillsammans med vatten, vetemjöl, rågsikt, havregryn, salt, lite olja, musli kanske, torrjäst blir det ytterligare en ny variant på Matbröd. Men det brukar alltid smaka bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till med baket! Sedan några år tillbaka köper jag inget mjukt bröd alls. Det kan bli någon brödfri dag emellan limporna eftersom jag försöker baka när strömmen är billig, men i övrigt är det inga problem. Jag ser alltid till att ha mjöl och jäst hemma.

      Radera
  2. Håller med, det är så smidigt att göra eget bröd. Har börjat att göra källarfranska varje lördagsmorgon, en mysig aktivitet med ett utfall som uppskattas av familjen. Förut tog jag alltid för mycket mjöl, mer än i recepten, trodde att degen skulle sluta vara kladdig när det var dags för jäsning. Men det blir så fluffigt när man låter degen vara mjuk. Men inte För kladdig, men ni fattar. Ska prova ditt bröd vid tillfälle, tack för receptet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tacksamt på det viset. Även en lite misslyckad bakning blir oftast godare än köpebröd, förutom att doften av nybakt alltid är en höjdare.

      Jag har också börjat minska mjölmängden. Jag ogillar att ha kladdiga händer, men det är ändå svårt att undvika och brödet blir oftare lite bättre med mindre mjöl.

      Radera
    2. Det är något som även jag tänker på, att köra med rätt ratio mjöl i degen. Precis som ni säger så blir det saftiga bröd med "mindre" mängd mjöl och mjukare följsammare deg.

      Radera
  3. Det var en konstig bakduk. Menar du att din ugn tar en halvtimme pa sig att komma upp i 175°? Jag förvärmer aldrig, sätter in baket eller maten och därefter sätter jag pa ugnen. Det tar ca 5 min innan den är uppe i 200°.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte med någon bakduk på bilderna, men den jag använde såg högst normal ut.

      Håller med om att "Sätt ugnen på 175 grader så att den också blir klar på en halvtimme" var lite rörigt sätt att uttrycka det. Jag menar såklart: starta den i lagom tid för att bli klar när jäsningen är klar. Själv bakade jag en äppelpaj innan och slängde in brödet efter det, medan jag åt.

      Radera
  4. Havre är bra! Sänker kolesterolet också! Kokade buljong på köttben från lokal bondes djur och tog bort det stelnade fettet och använder det i brödbaket. Gratis fett, eller fett på köpet.... Har torkat nypon och mortlar dem och blötlägger och sätter till i degen. Torkade äppelbitar, klippta, är också gott i. Och så vet vi vad vi äter! Anis o fänkål gör inte ont i magen heller, plus örtsalt som jag använder ibland. Det är bara fantasin som sätter gränser. Bra inspiration du bjuder på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, jag visste faktiskt inte att det var nyttigt. Men det är klart, vetemjöl är ju inte tipptopp i stora mängder.

      Tack för tipsen! Det var många intressanta ingredienser där som jag aldrig tänkt på.

      Radera
  5. Tack Sparo.
    Jag och min bakmaskin börjar tröttna på ciabattan.
    Då har jag ändå provat med diverse olika kryddor.
    Mortlad basilika i oljan är en höjdare!
    Ser lite skumt ut med grönaktigt bröd men jag sa att det var mögel på arbetet.
    Ingen riska att någon tar fel där :-)
    Ha det så gott!
    //Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sök efter "matbröd" i sökfunktionen på bloggen så hittar du åtminstone tio recept som inte är ciabatta.

      Smart med basilikan!

      Radera
  6. Blir brödet konstigt eller misslyckat om man använder en eller flera norska ingredienser? Det verkar bara vara förpackningar från sverige som syns på bild iallafall, eller är Garant egentligen norskt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det blir säkert inte dåligt, bara mycket dyrare. Sånt jag kan hamstra i stora mängder (som mjöl och gryn) köper jag gärna i Sverige.

      Radera
  7. Som ganska usel bagare men ändå brödälskare så kan jag ändå tipsa om vilka bröd jag tycker är godast.

    Baguette (med smör o vitlök, eller mögelost)

    Bagel (med färskost o gravad lax, eller brie o salami)

    Kavring (med Havarti Karise)

    Ciabatta (med chevré och svarta kalamataoliver)

    Langos (med vitlök, gräddfil, riven ost och fiskrom)

    Kuvertbröd m flingsalt (nybakta med bara smör)

    Det är bara de två sista jag gör själv, annars blir det köpebröd.

    Sedan föraktar jag alls ej rostat bröd med ost o marmelad, eller kantareller om det är säsong, eller för den delen limpa med ost o kaviar eller saltgurka. Jättegott.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var bra krångliga grejer det där ;-)

      Beträffande ost och marmelad gillar jag bägge, men var för sig.

      Radera
    2. Jag har hört det förr, att det är konstigt att jag gillar bröd med smör o ost o sedan kaviar, saltgurka , marmelad eller salami ovanpå det. För mig är det högst normalt, man har väl läst sin Dagobert. =)
      /JB

      Radera
    3. Jag är oxå en Dagobertare JB. Mina frukostmackor nu på morgonen var tomatpuré, keso, lax, skivad tomat och överst skivad rödlök.

      Radera
    4. Tack Northenlightsinvenvestment, nu har jag iaf en person till på min sida när mina mackor drar iväg en smula på höjden! 👍

      Drar mig till minnes nu när mina kusiner skrattade åt mig då jag bredde smöret på fel sida av hårda husmansbrödet. Säkert viktigt i deras familj då.
      /JB

      Radera
    5. Helunderligt, säger jag :-)

      Radera
    6. Smakkombinationer säger jag, vanlig enkel hushållsost går så väl ihop med flera ytterligare pålägg. =)
      /JB

      Radera
    7. Det här löser vi inte så länge du har fel ;-)

      Radera