söndag 14 april 2024

Är bostadsrätten död?

När jag flyttade in i bostadsrätt läste jag igenom årsredovisningen och ögnade igenom de nya boksluten som skickades till mig, men hade de slutat komma hade jag i ärlighetens namn knappast reagerat på det. Under mina bostadsrättsår gick jag inte på ett enda årsmöte och hade ingen tanke på att försöka komma in i styrelsen.

Jag var nog en rätt vanlig medlem på det viset. Eftersom föreningen var stor och väletablerad behövde jag inte engagera mig och räknade kallt med att andra såg till att beslut togs för medlemmarnas bästa, men det verkar långtifrån säkert. I Södertälje (och säkert på fler platser) tycks yrkeskriminella ha satt i system att ta över bostadsrättsföreningar och tömma dem på pengar. Plötsligt inser bostadsrättsinnehavarna att deras bostad är på väg att säljas och kvar sitter de med lånen för en bostad de inte längre har.

Eftersom myndigheterna verkar stå maktlösa ställer jag mig frågan om bostadsrätt fortfarande är en rimlig boendeform. Ligger den i en storstad snackar vi om ett värde på mellan en och många miljoner som plötsligt en dag är puts väck.

Är ägarlägenheter bättre? Jag vet inte. Samma kriminella nätverk hade då kunnat ”röka ut” dig genom att köpa upp lägenhet efter lägenhet och leva rövare dygnet runt och under dina visningar. Till slut slumpar du iväg din bostad och när nätverket äger hela huset kan de sälja hälften och börja om från början. Kriminalitet kommer finnas så länge chansen till avkastning överstiger risken att åka dit.

36 kommentarer:

  1. Bostadsrätter är ett väldans bök. Där jag bodde förut hade vi en "kriminell" svensk pensionär närmre 80, med bara pengar för ögonen. Hon var rik som ett troll och ägde en massa fastigheter i Roslagen. Hon levde rövare i vår förening för att hon kommit på att de var fördelaktigt att äga en hyresfastighet och blev vi utan styrelse skulle det gå i likvidation. Vi var några som stoppade det, men en del av grannarna fattade inte ens vad som var i görningen.

    Roten till det onda är ju de kriminella nätverken som nästlar sig in överallt, hur mycket ska vi backa? Det behövs göras något radikalt./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har väl varit naiva. NU börjar det bli lite konstigt, men för bara ett par år sedan trodde jag att kriminella nätverk höll sig till knarkhandel och indrivning och att de enda legitima branscher de härjade i var restaurang- och gymrörelser. Men nu verkar de ju inte ens dra sig för att gå in i myndighetssvängen.

      Radera
  2. Vet inte vad som är bäst/Värst. Men tror inte särskilt många kommer börja läsa årsredovisningar och sätta sig in i föreningens ekonomi eller underhållsplan.

    Där jag bor har jag hittat en brf som enbart har 600 kr i lån / kvm och stambyte är gjort. Så det är väl där jag skulle köpa om det blir aktuellt. Trodde jag ville bo i ett litet hus med mark till odling och höns och kanske några getter men efter att ha pratat med en kompis om hur det faktiskt är att bo i hus och alla underhåll som kan dyka upp så är jag tveksam.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv haft och föredragit olika typer av boenden genom åren, men allmänt skulle jag undvika att lyssna för mycket till hur andra upplever olika boendeformer. För någon är småbruk perfekt, för någon annan hyresrättslägenhet. Visst kan det dyka upp större utgifter när man bor i eget hus än i lägenhet, men de går att ta höjd för och samla en buffert till.

      Radera
    2. Jo det är så klart sant att jag inte ska lyssna för mycket på henne. Men igår fick jag krupp igen när jag insåg hur mycket kvickrot och mossa som brett ut sig på min lilla gräsplätt. Så kanske inte skulle klara mycket mark heller. Tänk så mycket plats det finns för kvickrot då. Äter getter kvickrot?

      Radera
    3. Jag förstår att kvickrot är ett problem där man ska odla, men gör det något att det är kvickrot i en gräsmatta? Mossa är mitt favoritunderlag - lika mjukt och grönt som gräs, men växter inte uppåt. Jag hade hellre haft en hel mossmatta än en gräsmatta (som jag undan för undan vill plöja upp och odla i för att slippa gräsklippningsjobbet).

      Radera
    4. Man bryr sig inte om kvickrot på massa mark, där får allt vara som det är istället, en del delar kanske man tom låter bli att klippa.

      Radera
    5. Jag tycker att det är jobbigt att överhuvudtaget ha en gräsmatta. Skulle jag börja bry mig om hur den ser ut och vad den innehåller skulle jag nog bli helt knäpp.

      Radera
  3. Kan tillägga att det även byggts ägarlägenheter här. Med öppen planlösning aka att ha köket längs en vägg i vardagsrummet. Hur många vill bo så? Jag vet att det är populärt men känns väldigt opraktiskt för mig. Månadsavgifterna (eller vad det nu kallas) ligger kanske 1000-1500 under avgiften i den förening jag skrev om. Så bara för att du har en ägarlägenhet slipper du inte betala månadsavgift för sophämtning etc, så är det iaf här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för sopgubbarna kvittar det lika, så det är klart att det ändå finns kostnader. Jag är själv för dåligt insatt i ägarlägenheter för att kunna värdera skillnaden mot bostadsrätt. Just nu känns varken eller aktuellt för mig.

      Radera
  4. Jag har varit väldigt skeptisk till bostadsrätter ända sedan jag satt i styrelsen till en.

    Man lägger stora delar av sin privatekonomi i händerna på ett gäng glada amatörer, som oftast inte ens är intresserade, utan de som var dumma nog att inte säga hårt NEJ när de blev tillfrågade. Och det gör mig skeptisk utan att de ens har något ont uppsåt.

    Blanda in kriminella i mixen så skulle jag inte ta i en bostadsrätt med tång. Det känns som en rejäl fälla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant! Inget säger att de som leder föreningen är mest lämpade.

      Radera
  5. Misstänker att ägarlägenheter har exakt samma förutsättningar som BR. Det är ju kollektiv sophämtning, VA samt drift och underhåll på fastigheten. Så det finns väl en styrelse där också som kan låna och förskingra? Enda skillnaden är väl att man står för sin förbrukning i större utsträckning. Och att man har större inflytande över vad som är tillåtet inom ens väggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast äger man lägenheten kan den inte säljas av kronofogden.

      Radera
    2. Sant, om det inte är ens egna skulder. Men kronofogden kan inte heller vräka dig från en BR även om BR går i konkurs, även om du därefter bor i hyresrätt. Så egentligen kanske problemet bara är att folk betalar för mycket för bostadsrätter. Hör ofta folk som inte förstått att de bara köpt en rättighet att bo, ingenting mer...

      Radera
    3. Inte vräka, men de tar ju de facto över bostaden du betalat pengar för, även om du har möjlighet att bo kvar - dyrare.

      Radera
  6. Visst är det illa, men inte så illa som SVT försöker få det att framstå: att vilka BR-lägenheter som helst kan råka ut för precis samma sak som dras i reportaget/texten.
    Här var det en nybyggt hus där byggherren förskingrade under tiden "ägandet" övergick från tiden då han fysiskt byggde huset till då lägenheterna såldes och folk flyttade in i lägenheterna. Så byggaren satt kvar i samma position, dvs ansvarig, och lät helt enkelt inte föreningen välja sin nya styrelse - dvs bestående av de som faktiskt bor i huset.
    Det upplägget fungerar naturligtvis inte i en gammal förening med fungerande årsstämma och val av styrelse, upprättande av årsredovisning osv.

    Värre var ett annat upplägg som det rapporterats om tidigare, för några år sedan: där hade klanen tagit över BR-styrelsen och har därmed kontroll över ekonomin. Sedan la man ut renoveringskontrakt till byggfirmor man själv ägde inom klanen, saltade räkningarna ordentligt och inte bara tömde BRF på pengar utan satte den dessutom i skuld. Här talar vi om många härliga miljoner som "försvann".
    Behöver jag tillägga att ansvariga (klanpersoner) försvann spårlöst och har såvitt jag förstår aldrig hittats.
    De boende hade att välja på att ombilda till hyresrätt eller stoppa in nya pengar i föreningen, dvs låna upp hundratusentals eller kanske någon miljon för att behålla lägenheten som BR.

    Så det kanske är bra att gå på årsstämman, titta i årsredovisningen och kontrollera de företag som utför service och reparationer i det egna huset.
    Eller så kan du skita i det, och så blir du sittandes i en hyresrätt men med alla bostadslån till banken intakta. Hur kul är det att ha lån till banken på säg fem miljoner men ingen BR och dessutom omvandlar banken lånet från bostadslån till ett lån utan säkerhet, dvs helt andra villkor, helt annan, högre ränta och annan amorteringskrav? Det blir dyrt, det är säkert.

    Men slumra vidare framför dumburken och fortsätt njut av let's dance. Om du har tur kanske någon från "banken" ringer och säger att det är någon som håller på att överföra pengar från ditt konto och om du bara loggar in med ditt BankID så kan de hjälpa dig att spärra transaktionen och även få tillbaka pengarna....

    Och du - tillrättavisa inte någon, någonsin. Om du vill leva. Spännande land, Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl absolut störst risk i nya föreningar, men jag är inte människa att säga att det inte kan hända överallt. Även om det redan finns en styrelse tror jag inte att det skulle ta så lång tid att infiltrera den och kuppa in en ny majoritet.

      Radera
    2. Håller med dig varför visa så lite intresse och utnyttja andras engagemang och sen som många gör bara klagar och kallar folk i styrelser för idioter och maktfullkomliga. Tack till alla som tar ett ärligt ansvar. Det skulle vara lag på att veta vad det innebär att bo i bostadsrätt innan man får köpa.

      Radera
    3. För att alla har fullt upp med sitt. Det är nog inte svårare än så.

      Sedan håller jag med om att folk borde ta reda på vad de köper innan de handlar för miljoner och belånar sig för decennier.

      Radera
    4. Intressant metod. Dock ser jag svåreligen hur detta skulle ha kunnat genomföras i den HSB-förening jag själv var ordförande i början på 00-talet. Dels gick alla ekonomiska transaktioner via HSB utan att styrelsen kunde påverka dessa och dels så hade HSB med egen representant på alla möten samt att ekonomin övervakades av deras ekonom personligen. Enda sättet hade då varit att infiltrera hela HSB centralt vilket nog hade varit svårt men inte omöjligt. Kanske är det annorlunda i andra typer av föreningar...

      Radera
    5. Jag har aldrig bott i HSB och vet inte hur stor del av marknaden som ligger där. Det jag sett är vanliga bostadsrättsföreningar, små och stora, där medlemmarna (de boende) väljer en styrelse som sedan själva bestämmer rätt mycket av vad som ska göras med föreningens pengar. En gång om året granskas räkenskaperna av en revisor, men förutom att det antagligen inte är omöjligt att hitta en korrupt sådan hinner mycket hända på ett år.

      Radera
  7. Ännu ett exempel på ett problem som vore trivialt att lösa. Vore politikerna intresserade av att hindra dessa kriminella klaner så vore problemet redan löst. Men, de bryr sig inte, i den infantila tron det aldrig skulle drabba dem själv.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser det inte som särskilt enkelt, särskilt inte nu.

      Radera
  8. Med det sagt så tror jag tyvärr kriminaliteten i Sverige kommer breda ut sig till den grad att det kommer krävas drakoniska åtgärder senare. Antingen det, eller så är Sverige helt förlorat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, särskilt som polis och politiker talar i allmänna termer om att "samhället måste ta ett gemensamt ansvar". Att det är de som har det yttersta ansvaret verkar ha gått dem förbi.

      Radera
    2. Ja och försöker man ta ansvar riskerar du att bli mördad framför din 12 åriga son. Men politikerna kommer fortfarande inte göra ett skit. De ojar sig över hur hemskt det är en kort tid och så händer inget mer

      Och det yttersta ansvaret ligger hos föräldrar enligt mig.

      Radera
    3. Politikerna har sina "mina sympatier går till de anhöriga"-tal klara sedan tidigare.

      Radera
  9. I en liten storstad som jag bor i har den endast byggts en enda äganderättslägenhetshus. Det var dessutom för över 10 år sen. Jag bor i villa idag och har oerhört svårt att tänka mig bo i brf i framtiden. Så mina valmöjligheter är något begränsade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska inte luska efter var du bor, men jag tror att det här var första gången jag hört någon referera till "en liten storstad" :-)

      Jag har inte tänkt så mycket på nya boenden. När jag bor någonstans tänker jag att jag ska bo där hela livet eller i alla fall väldigt länge. Ända tills jag ändrar mig och då flyttar jag snabbt. Men den här historien gjorde mig lite rädd för bostadsrätter.

      Radera
    2. 17 mil norr om Stockholm. Ständiga diskussioner när/varför det ska byggas centralt på t ex parkeringsplatser. Nejsägarna vill att stan ska förbli en stor småstad. Andra som jag själv anser att stan ska växa som en liten storstad. Med svenska mått då.

      Radera
    3. 17 mil norr om Stockholm... Undrar om ni inte brukar ha en halmbock under första veckan i december ;-)

      Radera
    4. Haha. Det låter bekant.

      Radera
    5. En kollega till mig kategoriserade Fjollan som en liten storstad, Götet som en stor småstad och Malmö (där han själv bodde) som en jävla landsortshåla. Men han hade nog en annan måttstock än dig Leif Persson.

      Radera
    6. Jag tycker inte att någon av de två första benämningarna funkar. Man kan tycka att Sverige inte har några stora städer i ett internationellt perspektiv eftersom det finns okända städer i Kina med många miljoner invånare, men en storstad kan per definition inte vara liten. Men jag är kanske petig.

      Radera