onsdag 10 april 2024

Mindre jobb, samma lön

Jag har varit egenföretagare sedan år 2000. Oftast jobbar jag sjudagarsvecka, ibland färre dagar, men alltid väldigt oregelbundet. Vissa dagar jobbar jag en timme, andra fjorton. Men en sak är säker – jobbar jag färre timmar hinner jag mindre. För när jag jobbar, jobbar jag.

Kommunanställda i Kristinehamn har gått ner på trettiotimmarsvecka och upplever det som positivt. Tacka tusan för det, jag skulle också se det som positivt att kunna jobba mindre för samma ersättning.

Nu ska en massa arbetsplatser testa trettiotimmarsvecka i ett forskningsprojekt, men de kan spara pengarna så kan jag berätta vad de kommer att komma fram till. Personalen kommer uppleva att de orkar mer och när nyhetens behag lagt sig och folk slutar springa benen av sig kommer arbetsgivarna behöva anställa fler för att klara samma arbetsbörda som tidigare. I annat fall har deras anställda tidigare gått runt och slöat en fjärdedel av arbetstiden.

Jag vill inte hindra någon från att jobba vare sig halvtid eller en-och-en-halvtid. På det viset är jag mer flexibel än både lagstiftare och fackförbund. Jag tycker bara att man ska få betalt för det arbete man utför, varken mer eller mindre. Att många känner sig tvingade att jobba heltid eftersom de anser att det är enda chansen för dem att komma upp i exakt den lön som krävs för att få livet att gå runt är en annan problematik.

20 kommentarer:

  1. Jag är rätt säker på att de flesta har gått runt och slöat en fjärdedel av tiden. Men det betyder inte att man nu kommer kapa bort slötiden och få behålla trettio timmars arbete. På sikt kommer det istället bli 24 timmars arbete och 6 timmars slöande (fika, nätsurf etc).
    Gäller NATURLIGTVIS inte någon som läser det här. Ni har SJÄLVKLART minst 50 timmars EFFEKTIVT arbete på alla 40 timmar i veckan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. I så fall tror jag att man säkert effektiviserar sig första månaderna, men sedan går allt tillbaka till det gamla.

      Radera
  2. Har haft en del jobb, bland annat restaurang dagtid, kan säga att det gick i ett, under ett tiotal år. Äldrevården till och från, som är fysiskt och psykiskt tungt men vi hade "rast" 2-3 timmar när jag jobbade på boende. Förskola alltid arbete med allt passande men rast som man hade rätt till. SAS med stämpelklocka, ständigt arbete och raster på minuten. Fritidsledare psykiskt påfrestande ibland.
    Ett jobb som jag hade fanns det knappt något att göra, en del verkade trivas med det medans jag klättrade på väggarna och tyckte det var olidlig, då är jag hellre hemma.
    Jobbar hellre mindre timmar och har lägre lön än går på ett meningslöst arbete. Visst alla klarar inte det ekonomiskt men jag tror att många skulle göra det och må bättre./M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också att många har fullt upp på jobbet som det är, och då kommer de omöjligt hinna med samma jobb på 75 procent av arbetstiden.

      Jag är lite som du där, det värsta som finns är ett jobb där man har för lite att göra och går och väntar på arbetsuppgifter. Från början kan man hinna beta av högar, rensa gamla pärmar osv, men när allt sånt är tömt blir man ju tokig av att inte ha jobb att göra.

      Alla skulle inte fixa deltid ekonomiskt, definitivt inte halvtid eller i närheten. Men det är också så att de allra flesta gör av med precis den lön de får ut och tror sig inte kunna spara en krona. Det kan ju inte vara så att de fått tag i ett jobb som täcker exakt de utgifter de "måste" ha, man anpassar sig till vad man har och det kan man göra åt bägge håll.

      Radera
  3. Härlig bild.

    Visst är det en solblekt Volvo 745 som används som skrivbord?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer. Jag sålde den i Sverige när jag flyttat ut för att slippa exportera en bil.

      Radera
  4. Hej Micke!

    Innan du bestämde dig för just Norge, funderade du aldrig på att bli digital nomad, och bo i Chiang Mai Thailand ? Eller flytta runt mellan Zagreb, Lissabon, Jakarta, Rio de Janeiro?

    Jag har ytterligare en fråga vad gäller beskattning i Norge: har sett att Xact Norden högutdelande marknadsförs även i Norge. Drar Sverige källskatt på utdelningen då? Eftersom fonden har hemvist i Sverige? Finns det något avtal mellan de nordiska länderna angående källskatt? Jag har inte lyckats hitta någon info om det.

    Ursäkta mina off-topic frågor, men det kan vara intressant för någon av dina läsare kanske. Jag har 4 vänner till mig, som bor i Norge, som är norrmän, som inte vekar kunna någonting om skattesystemet där borta. Jag kan mera än dom, vid det här laget, det är helt overkligt!

    Tack på förhand! Ha det bra!

    Alexander O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, som jag konstaterat tidigare är jag mer av en analog bohem än digital nomad:
      https://sparosverige.blogspot.com/2024/02/digital-arbetskraft.html

      Ingen aning om beskattningen på Xact Norden. Mitt enda tips är att du frågar Nordnet eftersom de har medarbetare och kontor i bägge länderna.

      Att dina norska vänner inte kan sitt eget skattesystem förvånar mig egentligen inte. Här öppnar man plånboken och betalar (något förenklat). Det är knappt så företag skriver ut sina priser, även om de skulle vara superbilliga, för det är helt enkelt ingen som frågar. Bara någon skäggig svensk, man han tjänar de i regel inga stora pengar på ändå :-)

      Radera
  5. Jag hade gärna sett större möjligheter till valfri arbetsomfattning, med tillhörande lönereduktion. Men som ingenjör som jobbar med IT-projekt så verkar det svårt att få igenom. Det räcker med att man missar ett möte så har de beslutat om en ny riktning utan att de har beaktat aspekter som rör ens egna specialistområde vilket kommer leda till silvertejpslösningar för att få till det i efterhand (=bräckligt och buggigt), eller backa tillbaka och göra om (=dyrt).

    Får fortsätta fantisera om att leva som författare och jobba helt personoberoende och i eget tempo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela samhället bygger på att alla ska jobba exakt 40 timmar i veckan, tyvärr.

      Radera
  6. Håller helt med dig. Inga problem att folk gör 4 dagars vecka men varför får man samma lön för det

    SvaraRadera
  7. Det finns minst ett ställe där rejäl arbetstidsförkortning vore en kanongrej, för de som betalar. Tänk om vore politiker i tex eu skulle jobba bara 20% av tiden mot idag. Det skulle medföra att antalet skadligt nya byråkratiska lagar skulle minska en hel del. En ren win. Desto mindre de åstadkommer, desto bättre vad det verkar.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr gör de nog redan det, trots full betalning. Jag glömmer aldrig reportaget där svenska EU-parlamentariker åkte ner till Brüssel, skrev in sig på ett möte och gick ut igen.

      Radera
  8. Varit på studiebesök några dagar i Bryssel med runtguidning av ett par EU-parlamentariker. Nu vet jag att just dessa två med liten stab jobbar fokuserat, men generellt sett, samt monstruösiteten i det hela, götapetter… Swexit nu.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är med dig där. Jag har egentligen inte tänkt rösta i Sverige eftersom jag inte tycker att jag har med svenska val att göra, men i en folkomröstning om EU-utträde skulle jag överväga att göra ett undantag.

      Radera
  9. Kommer ihåg att jag läste lite i Vänsterpartiets rapport om att ändra till sex timmars arbetsdag. Om jag inte minns fel så stod det i denna att det högst troligen hade varit inflationsdrivande och att det därför i praktiken inneburit en reallönesänkning. Men det är ju så klart inte någonting som hade sålt lika bra på valsedlar, så där stod det bara: "med bibehållen lön". Sen tror jag absolut att det är en bra idé att fler arbetera kortare dagar, men då ska det vara på ärliga premisser: lönenivåerna kommer minska pga detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stora problemet tror jag ändå inte är inflationen utan att någon måste betala den kraftigt höjda timlönen.

      Jag tror också att många skulle må bättre av att jobba färre timmar, särskilt i den period i livet när det händer mycket annat. Men då får man ta löneminskningen också, vilken i sin tur kräver utgiftsminskning.

      Radera
    2. Detta byggde på antagandet att det blir en generell minskning tror jag men att lönerna ska bibehållas. Då kommer företagen behöva höja sina priser till kund, detta innebär högre inflation och lönerna blir därmed sänkta av inflationen. Så även om folk skulle behålla sina nominella löner hade de fått en sänkt lön på detta vis.

      Japp, helt klart, en av anledningarna till att jag börjat snegla mer och mer seriöst mot att bli egen så snart som möjligt, jag har egentligen från början känt att det inte är mer lön som lockar mig utan snarare möjligheten att kunna jobba mindre i perioder och liknande. Men är i en branch som är lite definitionen på "9 to 5"-norm och deltid är väldigt sällsynt känns det som... Just gå ner i lön skulle liksom vara det minsta problemet för mig...

      Radera
    3. Ja, så länge det handlar om ett test inom någon kommunal avdelning kommer det inte påverka inflationen, men meningen med testerna är väl att få upp det i större skala.

      Även om deltid är sällsynt inom branschen är det ingen omöjlighet att få till. Att det är sällsynt gör förmodligen att få eller ingen frågar och då tror man heller inte att behovet finns.

      Radera