fredag 19 april 2024

Dålig stämning

Ibland tror man att nyheterna är skämt. Som amerikanen som stämt Swedish Match och Philip Morris för att han blivit beroende av snus. Det är nog hans minsta problem.

I och för sig verkar stämning vara en amerikansk nationalsport. Vi har alla läst om människor som stämt McDonald's på miljoner för psykiskt lidande när de fick för få servetter eller något annat dumt som att glassen rann eller kaffet var för varmt. Att stämma stora företag verkar vara en viktig del av den amerikanska advokatkårens jobb.

Men den här snusstämningen hade jag kunnat förstå ifall året vore 1974, men år 2024 kan väl ingen vuxen människa hävda att han inte förstått att nikotin är beroendeframkallande?! Jag hatar tobaksbolagen djupt och innerligt och köper inte alls tanken att snus ska ses som ett rökavvänjningsmedel. Både snus och cigaretter är skitprodukter inga arbetare, distributörer eller butiker borde vilja ha att göra med, men jag skulle inte drömma om att skylla på dem att jag en gång i tiden började röka, det var mitt beslut.

Även om personligt ansvar är helt ute undrar jag hur en del kan leva med sig själv. Killen som nu stämmer tobaksbolagen för sitt eget beteende, berättar han det för vänner och arbetskamrater? Vad blir i så fall deras reaktion? Själv skulle jag ha svårt att hålla mig för skratt, därefter hade jag undvikit honom på samma sätt som man undviker ”kaninkokerskor” som kan få för sig att anmäla en för sexuella trakasserier ifall man håller upp en dörr åt dem. En del människor tycks inte äga skam.

30 kommentarer:

 1. Att stämma företag på helt vansinniga belopp, och hoppas på att få en liten förlikning (som möjligen kostar företaget mindre än advokatkostnaderna för att hantera dumheterna) verkar ha blivit någon form av affärsverksamhet för vissa.

  En ganska sjuk utveckling, som förmodligen är ett gissel för framför allt mindre företagare i USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns rätt galet. Särskilt om den klagande parten, som i detta fall, verkar missa att se sin egen del i det hela.

   Radera
 2. Ja i USA stäms det för det ena och det andra och det kostar stora summor. Däremot kan jag tycka att vi i Europa är lite för dåliga på att ställa stora företag till svars. Det är tydligt inom bilindustrin där en återkallelse i USA kan ge köparen oanade rättigheter, lämna tillbaka bilen utan ställda frågor t.ex. medans man i Europa för samma bilmodell ofta får nöja sig med småsmulor. Ibland lönar det sig att vara jobbig, speciellt som konsument. Sen att stämma pga dumheter och okunskap är inget jag stödjer alls...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här har du en poäng. Det borde kosta att släppa ifrån sig halvfärdiga prototyper och betaversioner och låta kunderna göra felsökningen.

   Radera
 3. Jag tycker det är domstolarnas fel även om de såklart följer lagen. Dels för att de fäller på bara indicier eller rena fantasier, dels för att de dömer ut sådana astronomiska summor.

  Vad det gäller snus är ju varningstexten om beroende och hälsoskada större än produktnamnet här i Sverige. Svårt att tro de skippade varningstext i usa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog tusan har de varningstext i USA med. Och även om de inte hade haft det skulle jag tycka att det är användarens ansvar att ta reda på vad han trycker in under läppen innan han gör det. Om läkare suttit i statsmedia och uppmanat folk att snusa hade det varit en annan grej, men det lär inte ha hänt.

   Radera
  2. Jag var i usa för en massa år sedan och köpte en läsk (eller om det var öl) i glasflaska. På insidan av kapsylen stod det "DO NOT EAT". Är man så korkad (haha!) behöver man ju omhändertas.

   Radera
  3. Det är även min bild av "the land of the free", att ingenstans på jorden finns så många varningsskyltar. "Ät inte detta", "Stå inte här"... För att inte tala om "Keep out!"-skyltar.

   Radera
 4. Man blir allmänbildad här på bloggen, vill jag löva!

  "Kaninkokerskor" är numera en del av herr Newman's ordförråd😃

  SvaraRadera
 5. Det finns ju en före detta svensk polis som stämmer främst äldre damer för förtal. Han livnär tydligen en hel organisation på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror i och för sig att "hela organisationen" består av honom, men lukrativt verkar det onekligen ha varit.

   Radera
  2. Han verkar vara duktig som helt på egen hand kan dammsuga nätet och kommentarer däri på vissa ord och begrepp, och därefter identifiera dessa personer. Kan det finnas andra som hjälps åt, tex s.k. "dataungdomar" som Aschberg uttrycker det?

   Att han känner till lagstiftning och hur man förhåller sig till den rent praktiskt verkar ju vara utan tvivel. Det är tex praktiskt att ta långsemester i utomlands vid vissa tillfällen. Men visst, alla åker ju på semester emellanåt.

   Radera
  3. Jag tror att man kommer ganska långt med AI, men så tar han säkert emot tips från allmänheten.

   Radera
 6. "Kaffestämningen" mot McDonald's var helt motiverad. Du har antagligen inte läst något om fallet, utan bara hört om det från någon som hört från någon annan som hört från någon annan (20 gånger till) som sett en löpsedel i Aftonbladet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst om en av dem och håller med om att hon hade en poäng i och med att hon fick brännskador. Nu handlar inte min text om just när det är motiverat, och jag antar att vi kan enas om att det finns mängder med fall där det inte varit det.

   Radera
  2. Själv dricker jag snabbkaffe med vatten direkt från vattenkokaren. Så 100 grader på det. Det blir inte varmare än så om man inte sitter i en tryckkammare. Så nej, jag anser inte att det var motiverat. Och beloppet var även det helt sanslöst. Men nu bor inte jag i usa, är inte aktieägare i McD så jag behöver inte bry mig inte vad de håller på med för tokigheter där. Fast jag är glad att vi slipper sån skit i Sverige. Vi har andra dumheter så det räcker...

   Radera
  3. Får man tredje gradens brännskador och det till viss grad beror på näringsstället förstår jag att man vill ha kompensation. Däremot förstår jag inte riktigt hur man kan få det, men jag förstår inte allt här i världen.

   Radera
 7. Kan väl tilläggas för de som inte känner till det att det amerikanska juridiska systemet är väldigt annorlunda, speciellt jämfört med de svenska (det svenska är i sin tur väldigt annorlunda är övrig europeisk rättstradition).
  Ni som är intresserade har mycket att läsa för att förstå detaljer och bakgrunder. Övriga som vill förfasa sig över hur det går till "over there" och skaka på huvudet kan fortsätta göra så, för det är ingen förändring på gång överhuvudtaget. Men det passar ju bra för tabloiderna Aftonhoran och Experten, de får garanterat många click-through (hög CTR).Och statliga SVT garanterar ju redan genom sin rapportering att de gör det med "saklighet och opartiskhet" så här behöver vi inte hysa något tvivel om sakers tillstånd. Skönt, det är bara att luta sig tillbaka och smutta på rödvinet såhär på fredagseftermiddagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om jag förfasar mig. Jag är mest fascinerad. Själv hade jag inte kommit på tanken att få Swedish Match att betala för att jag blivit beroende av snus.

   Radera
 8. LOL!
  Kaninkokerska. Bloggaren jobbar snyggt som vanligt:-)Ett suveränt inlägg.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var jag tvungen att kolla om det bara är jag som använder ordet kaninkokerska för att kategorisera en viss sorts människa, och nej då:
   https://www.slangopedia.se/ordlista/?ord=kaninkokerska

   Det verkar komma från en 37 år gammal film.

   Radera
  2. Där en av skådespelarna luftar muffen. Klassisk paus på VHS-tiden.

   Radera
  3. Det här har gått mig helt förbi.

   Radera
  4. Minns filmen, måste nästan ses om, har för mig den var rätt bra.
   /JB

   Radera
  5. Filmen "Farlig förbindelse". Älskarinna blir hämndlysten och kokar den otrognes barns kanin.

   Radera
  6. Jag har inte sett den och blev inte lockad av att se någon som jävlas med sitt ex:s barns husdjur.

   Radera
 9. Där ser man, Sparo lär ut nysvenska ord. Jag fick googla kaninkokerska. Det dök bla upp bilder på några vad jag uppfattar som galna kvinnliga MP politiker.
  Investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste dock hålla med Sparo om att jag trodde uttrycket var allmän egendom sedan decennier. Men det kanske är mer lokalt här o där då.
   /JB

   Radera
  2. Snackar vi politiker och kaninkokning tänker jag snarare på en före detta kristdemokrat som plötsligt kom på att en man hon jobbat med i många år gjorde ett närmande mot henne tio år tidigare. Märkligt nog förstörde det inte i första hand hennes karriär utan hans.

   Radera