Det var väl ett redigt klickbete ;-)!
Priset på kaffe har nästan blivit det nya vädret – det säkra
ämnet i alla sammanhang eftersom man nästan kan vara
säker på att den man pratar med håller med och tycker likadant.
Att koka kaffe på sumpen var ett
begrepp i min barndom. Eftersom mamma var född i Norrbotten var
det kokkaffe som gällde, åtminstone på 70-talet. Jag vet inte om
mina föräldrar återanvände kaffesumpen, men omöjligt är det
inte.
Jag har fortfarande ett litet lager
kaffe inköpt för 35 kr/halvkilo, men jag inser att det lär bli
dyrare vid nästa inköp även om det verkar finnas hopp om att
priserna ska gå ner ifall det brasilianska vårvädret blir bra. Hur
som helst, nu när kaffet blivit så dyrt tänkte jag prova om det
går att återanvända sumpen.
Jag använder en vanlig bryggare där
jag normalt brygger tio koppar på tio mått malet kaffe, men efter
lite experimenterande har jag kommit fram till att jag kan göra en
snålvariant varannan gång. Jag låter det gamla engångsfiltret
sitta kvar efter den första bryggda kannan. Nästa gång slår jag
på ytterligare tre mått kaffe och brygger sex koppar på den gamla sumpen
förstärkt med dessa tre nya mått.
Resultat: Helt okej. Det blir nog inte
riktigt lika gott som kannan med helt nytt kaffe, men så är jag
heller inte killen som har kaffeceremonier med levande ljus. Jag tar
en kopp för att jag gillar smaken och eftersmaken, vanligtvis en
slät kopp kaffe efter en måltid. Jag kommer inte bjuda på det här
”sekundärkaffet”, men för eget bruk fortsätter jag en stund.
På det här sättet får jag ju ut sexton koppar kaffe ur tretton
mått och sänker därmed min kaffekostnad med nästan 20 procent.
Hur gör ni? Får kaffet kosta vad det vill utan att ni ändrar era vanor eller har ni redan dragit ner på denna lyxprodukt? Jag är nyfiken och vill gärna höra hur ni tänker kring kaffet.