fredag 18 oktober 2019

Hur mycket ska vi jamsa med Kina?

Länder ska generellt få sköta sina inre angelägenheter, men det måste vara tillåtet att ha åsikter, för såväl privatpersoner, regeringschefer och företag. Och det har vi, åtminstone när någon diktator i Matóbo utrotar en konkurrerande klan.


Sitter diktatorn i Kina är det en annan sak. Förutom att det är en kärnvapennation är det världens största marknad med nästan en och en halv miljard konsumenter. Jag tänker inte fördjupa mig i fallet Hong Kong, men reaktionerna på protesterna tycker jag är intressanta. När ett sketet dataspel retar upp Kina behöver de bara harkla sig lite för att Google ska lyda.

Och de är inte ensamma. Tidigare har bl a Apple agerat på liknande sätt. NBA, det amerikanska basketförbundet, har också bugat och bockat för kineserna. Eftersom basket är stort i Kina och eftersom huvudsponsorn Nike vill sälja skor till kineserna.


Jag fattar, pengar är en stark drivkraft. Men stå då åtminstone för era mjuka ryggradar! Att som Google dra en vals om att spelet bryter mot någon gammal policy de inte brytt sig om tidigare blir bara fånigt. Flera av de här företagen har dessutom haft en hög svansföring i politiska frågor tidigare, men så fort det riskerar att kosta något kryper de till korset.

8 kommentarer:

  1. Är kommentarerna också censurerade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag började tro det. Vet inte om jag någonsin skrivit ett blogginlägg som inte fått ett enda svar, så jag tänkte att det skulle bli premiär.

      Jag gissar att ämnet antingen inte engagerar eller att många tyckte att jag inte uppmuntrade till diskussion. Eller också har de något annat för sig idag. Kanske är sportboll på tv?

      Radera
  2. https://www.haaretz.com/world-news/.premium.MAGAZINE-a-million-people-are-jailed-at-china-s-gulags-i-escaped-here-s-what-goes-on-inside-1.7994216

    Israelisk press kritiserar Kina, hyllar Sverige. (På engelska)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte läsa artikeln pga adblock, men att Israel hyllar Sverige hör inte till vanligheterna.

      Radera
  3. Det är väl lite som med FN ? Något av det mest korrupta vi har på planeten, det får inte kritiseras. Och nu ska de diktera miljön också. Tom fondbolagen har börjat referera till korrupta FN principer i sin reklam.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att FN är en korrupt organisation vars uttalanden jag alltid tar med ett kilo salt. Däremot ser jag dem inte som likvärdiga att kritisera. Att kritisera FN kan möjligen kosta cred i vissa kretsar, men inte pengar på samma sätt som vid kritik av Kina. Det USA som i mina exempel är livrädda för Kina har inga problem att såga FN.

      Radera
  4. Att media endast rapportera och fokusera på HK men inte Katalonien protesterna är väl också en del av vår realitet. Man kan ju tror att hk protesterna är om demokrati men underliggande anledningar som skyhöga bostadspriser och omfattande diskriminering av fastlandskineser av HKbor(en av de viktigaste anledningen av att fastlandskineser är överväldigande emot HK protesterna), att extremt våld används av HK protesterna med bl.a brandbomb, grön laser, vandalisering av tunnelbanan,flygplats,vägar, det är västvärlden helt tyst om, facebook i HK radera nästan alla som stöder polisen och regering, är detta verkligen fripress? Låter mer som hjärntvättning med halvsanningar och hyckleri.
    Samma sak när det gäller USA och NBA, bara deras politisk korrekta uttalande tillåts, annars så blir man påhoppad och attackerad av hela landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Media får gärna rapportera om våld från alla sidor. Jag tänker som sagt inte ha någon ståndpunkt i själva Hongkong-frågan. Tycker bara att det är intressant att statschefer och ledare för miljardkoncerner går in i rollen som lydiga hundvalpar när de blir pressade.

      Radera