tisdag 26 november 2019

Tillgångarna som gör dig rik

Jag har läst Marcus Hernhags bok med den långa titeln ”Den enkla vägen hitta tillgångarna som gör dig rik”. Den uppmärksamme ser att det saknas ett ”att” där, men med undantag för titeln slås jag av att boken är välskriven. Det kan tyckas självklart att författare har ett språkligt intresse, men så är det verkligen inte och människor som skriver om siffror är generellt inte lika bra på – eller ens intresserade av – språk. Själv är jag överkänslig. Författare behöver inte vara i klass med Shakespeare eller Hemingway, men de måste ha ett språkligt ordningssinne för att inte skrämma bort mig.


Det här är förresten inte en bok om siffror. Författaren har valt bort sifferexercisen, vilket är rätt skönt. Kvartalsrapporter ska rabbla siffror, böcker ska helst inte det. Inga tabeller här. Siffror finns med som exempel, men det här handlar istället om hur man ska tänka kring investeringar. Eller som Hernhag själv skriver:
Det viktiga är inte att slå börsindex, utan att kunna må bra av ditt sparande så du kan hålla intresset uppe. Ekonomi är en beteendevetenskap, inte en matematisk sådan.
Det gör det till en bok lämplig för den som tycker att börsen och investeringar verkar krångligt. Därmed inte sagt att den är värdelös för oss som inte gör det! Den handlar om hur man ska tänka kring investeringar, och vem behöver inte reflektera kring det?

Så att det inte blir fel...

Det här börjar redan i första kapitlet som går igenom något vi alla behöver påminnas om, att vi har olika förutsättningar. Precis som citatet säger finns det inte ett givet rätt. Ett sparande är en helhet. Risknivån i varje investering ska inte bara värderas mot den möjliga avkastningen. Man ska också ta hänsyn till sina marginaler, vad man tjänar på sitt jobb och hur säkert man sitter där, om man har barn och familj, fritidsintressen – sitt liv, helt enkelt. Hernhag lär oss på ett pedagogiskt sätt hur vi ska tänka när vi handlar på börsen.


Men inte bara på börsen! Han gör en systematisk genomgång av olika tillgångsslag, som råvaror, bostäder och räntor, och hur man kan tänka när man väljer mellan aktier och fonder. Mest av allt handlar den nog om vår allra ömtåligaste tillgång – tid. Ett litet inhopp i diskussionen kring ekonomiskt oberoende hinner han också med, bara för att påvisa möjligheten.

Det skulle för övrigt kunna vara kritiken mot boken, att den är så mån att få med alla på tåget att den inte hinner djupdyka någonstans. Men jag vet inte, det känns som ett medvetet val. ”Tillgångarna som gör dig rik” är inte en handbok utan mer som en verktygslåda. Köp den som en julklapp till dig själv eller, ännu smartare, till någon som behöver verktygslådan ännu bättre. Sedan lånar du den – sparad krona!

Själv ska jag nu resa mig ur datorstolen och göra mig klar för ett löppass med en annan ekonomiförfattare, Miljonär innan 30. Varför jag ställde upp på det istället för att sitta kvar här hela dagen och dricka te vet jag inte, men det kändes rätt då. Är huvudet dumt får kroppen lida.

9 kommentarer:

  1. Uppdatera oss med utfallet, d.v.s. vem som har bäst kondis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska jag göra, men det är inte riktigt spännande. Jag springer en mil på 50 minuter och skulle kanske kunna pressa mig ner till 45 om jag har bråttom, medvind och en bra dag. Då springer "Milen Under 30" cirklar runt mig.

      Radera
    2. Årets långsammaste träningspass till ända. Vi gick ut löst och sedan höll vi det där. Men trevligt.

      Radera
  2. Jag skrev ju också om den boken nyligen, och jag delar din positiva åsikt. För den med allmännt ekonomiskt intresse.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han hade kunnat bita sig i foten genom att sikta så brett, från nybörjare till specialintresserade, men jag tycker faktiskt att boken håller för det.

      Radera
  3. Tack för tips! Den boken finns nu på min beställningslista. Gärna fler råd om vad som vore bra att ha i ett litet ekonomibibliotek.

    Då jag också har glädjen att arbeta med text vet jag med mig att blir det fel är det oftast i just rubriker eller i bildtexter …

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är nog fel person för aktieboktips, men Joel Greenblatts "En liten bok som slår aktiemarknaden" tyckte jag var intressant.

      Radera
  4. ”Det viktiga är inte att slå börsindex, utan att kunna må bra av ditt sparande så du kan hålla intresset uppe. Ekonomi är en beteendevetenskap, inte en matematisk sådan.”

    Det där var nog ett av de bästa citaten jag läst på temat, riktigt tänkvärt. Kan liknas vid citatet "Den bästa träningen är den som blir av", där råd för att träna ofta bör bygga på att göra något som du tycker är kul och meningsfullt. För orka hålla ångan uppe och inte bara fokusera på mätbar prestation. Jag går ofta i den fällan själv då jag är lite väl av eller på i mina intressen. Att sträva efter ett lugn och en trygghet i sin ekonomi bör definitivt stå högre upp på listan än vad det gör för de flesta av oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, inte bara för att det är klokt utan också för att det är ganska typiskt för boken. Meningen är (antar jag, jag har inte skrivit den) att man ska börja tänka på rätt sätt, inte att man ska få ett facit för investeringar.

      Och ja, ibland är det jättekul att bedöma sannolikheten för ett utfall efter en rapport och så kan man köpa en warrant för att försöka göra snabba pengar, men ofta vill jag ha lugn, pengar som tickar in enkelt och smärtfritt.

      Radera