måndag 5 augusti 2019

Ännu en pekpinne mot FIRE

Jag har inte bestämt mig för om jag ska ha dåligt samvete när jag ”hänger ut” tweets på ett par hundra tecken som kanske skrivits i hastigt vredesmod och med skrikande barn runt benen. Sedan sitter jag och dissekerar och analyserar i en timme. Men jag har bestämt mig för att så länge det är skrivet från ett offentligt konto får de stå sitt kast att någon nitisk bloggare tar dem på allvar.

Tweeten det gäller den här gången är denna:


Det första som slår mig är motstridigheten. Han har alltid gillat egensinniga människor som gör självständiga val, men när de gör det kommer jordens generalisering kryddad med ett kilo fördomar. Typ: ”Jag har alltid använt ett vårdat språk, men det är ju fan vad alla kukrunkande jävla miffon triggar igång mig med sitt helvetes jävliga pissbeteende.

Hur lever kyrkråttor? Eller rättare sagt, hur kommer det sig att så fort ämnet är FIRE/ekonomiskt oberoende kan man hitta på egna definitioner, dra alla över en kam och sedan såga en hel grupp människors sätt att leva som helt ovärdigt? Jag tragglar igenom hela tråden för att få lite mer kött på benen och hittar:
Men lever du så 'du går runt'- då är du ju inte fri....


Vem bestämmer det? Jag gick nämligen här och inbillade mig att den enskilde individen har rätt att definiera sina egna gränser. Den som känner sig fri genom att tågluffa på heltid och ha alla sina ägodelar i en ryggsäck är fri. Att sedan jag och många andra inte delar denna vision spelar ingen roll.

Det verkar kanske snarstucket att sitta här och reta sig på en tweet som ju av utrymmesskäl inte kan täcka in alla eventualiteter, men sedan jag började att offentligt ventilera min syn på ekonomisk frihet har jag upptäckt att även om många retar sig på strävan efter ekonomiskt oberoende är det ingenting mot hur provocerande det tydligen är att kunna göra det med små medel. Girighet är småstörígt, men förnöjsamhet är en dödssynd. Det börjar jag reta mig på.

32 kommentarer:

  1. Svar
    1. Nja, rent tekniskt är aktiviteten möjlig för alla 21 könsidentiteter, men om det verkade så tar jag givetvis avstånd och fördömer.

      Radera
    2. Är det inte 64 olika en rfsl?

      Radera
    3. Jag har inte den senaste siffran framför mig. Kan stämma. Själv går jag på definitionen från Dagissnuten med Schwarzenegger:
      https://www.youtube.com/watch?v=T3wcxHiorJ4

      Radera
  2. Det allra sjukaste i hans resonemang var nog det om "skadligt för samhället" :)
    Det finns väl ingen normalbegåvad som längre bryr sig om samhället? Så hårt som de styrande satsat på att vandalisera allt gemensamt, på de skötsammas bekostnad? Hade det funnits ngt samhällskontrakt kvar, så vore läget ett annat, men nu är det inte längre så.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis är det väl någon som bryr sig om andra och om samhället. Jag hoppas på att merparten gör det.

      Dock ifrågasätter jag om det verkligen är skadligt att några kör fire. När de försvinner från arbetsmarknaden så trissas ju lönerna upp för de 'få' som finns kvar och vill jobba, vilket kommer leda till mer/högre marginalskatter. Dessutom en som fire'ar kommer ju inte ta del av bidrag eller något liknande, dvs de är självförsörjande. Tänker mig att skatt på isk och moms på inköp osv åtminstone täcker sjukvård/polis

      Radera
    2. Om jag får killgissa kommer inte dessa FIREmänniskor nyttja vår sjukvård i samma omfattning som vanligt fölk heller.

      Ska inte glömma att pengarna man indirekt betalar bolagsskatt åsså på sina pengar.

      Radera
    3. Investeraren: Ja, det där med "skadligt för samhället" ska man vara försiktig med. Hur som helst behöver de inte utgå ifrån att hundratusentals personer kommer gå i tidig pension, så det blir larvigt hypotetiskt. Håller med mig dom att politikernas brutna samhällskontrakt är farligare/skadligare. När politiker som säger att det är häftigt att betala skatt visar att de inte menar sig själva kanske vi andra tänker att då gäller det inte oss heller.

      triDave: Jag tror på mångfald och spridning. Ett samhälle behöver folk som tänker i olika banor och det är konstigt att det fåtal som går i tidig pension (eller ens funderar på det) får mer skit än de hundratusentals människor som lever på bidrag år ut och år in. Dessa försvaras av twittraren ovan, men de som försörjer sin egen frihet ska det hackas på. Konstig prioritering.

      IGMR: Så kan det absolut vara. Dessutom känner jag ingen FIRE-människa som latar sig hela dagarna. De gör saker, varav en del kommer att generera både skatt och arbetstillfällen.

      Radera
  3. Frihet är inget faktiskt tillstånd. Frihet är en känsla. Därför ser den olika ut för olika människor.

    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det ligger lite i sakens natur att man inte kan definiera frihet med exakthet.

      Radera
  4. Märkligt twitterinlägg. Vad menar han "skadligt för samhället". Att leva för pengar man själv tjänat ihop/investerat? Fråga vad han tycker om alla de människor som vallfärdar till Sverige för att leva på bidrag i tiotals år. Det om något anser jag är skadligt för samhället.

    Kan ge han en poäng i om att alla levde lika minimalistiskt som vi gör, ja då hade nog samhället sett annorlunda ut. Undrar om någon har forskat i detta ämne?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att han menar att om många människor kliver av ekorrhjulet driver det inte på tillväxten. Å andra sidan - och det pratas det aldrig om - har det andra effekter, som att miljön skulle må bättre om fler hade tid att laga och odla sin egen mat i större utsträckning.

      Radera
  5. Jag förstår inte logiken. Om jag arbetar x antal år och sedan lever på mitt kapital så kommer jag inte kosta samhället något men samhället får en inkomst på skatt på mitt kapital samt moms på allt jag handlar.

    Mitt jobb som jag slutar ifrån försvinner ju inte utan någon annan av de 6,4 % som är arbetslösa i Sverige kommer ju ta det jobbet. Skatteintäkten blir således densamma samt att du har en medborgare som inte behöver bidrag från staten. Skulle arbetslösheten ligga nära noll så att företag har svårt att anställa på grund av att så många lever på sitt kapital ja då kan vi börja diskutera eventuella samhällsekonomiska problem.

    Samhällets kassa är inte heller bara dess inkomster utan även dess utgifter. Med några procent som inte behöver leva på andra så minskar ju även kostnaderna. Vill se bättre argument med helhetsperspektiv mot FIRE om det ska bli något av tvivlarna.

    Funderar också på argumentet att man kostar om man går till en läkare. Det behöver inte nödvändigtvis vara individens fel utan kan lika gärna vara samhällets. Istället för att man tvingar individer till att arbeta så kanske det är samhället som behöver förändras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men du kanske slutar (om du ens börjat) att konsumera som en tok ifall sparkapitalet är en ändlig resurs. Det är det som stör mig mest, den indirekta kritiken mot att ifrågasätta konsumismen.

      Radera
  6. Kan man vara en kyrkråtta om man inte betalar kyrkoavgiften? :-)
    För mig är frihet att jobba med vad jag vill, när jag vill och hur jag vill.
    Sen har jag inte som mål att vid 90 ha x antal miljoner på banken.
    Istället använder jag mina pengar till att styra mitt eget liv och göra mina prioriteringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, råttor är skattebefriade :-).

      Håller med. Själv har jag aldrig haft en dröm om att ligga i soffan och skyffla i mig chips, det är känslan att kunna göra det som skänker tillfredsställelse.

      Radera
  7. Tillväxt är inte bara nya mobiler, större båtar och lyxigare hus. Det är också bättre läkemedel, bättre sjukvård, bättre hjälpmedel för rörelsehindrade och liknande.

    Många som är emot tillväxt vill inte se försämringar i välfärden. Ska vi tillåta tillväxt inom vissa områden men inte inom andra får vi se oss om efter ett alternativ till demokrati och frihet.

    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte emot tillväxt per definition, men reagerar när någon tycker att alla måste jobba så mycket det går för att konsumera så mycket det går för att vi annars sviker samhället genom att inte bidra till tillväxt. Jag är övertygad om att det finns flera sätt att bidra till samhället.

      Jag är i och för sig öppen för alternativ till dagens demokrati, men ser inte nödvändigtvis att det behöver stå i konflikt. Frihandel däremot, den kräver fri tillväxt.

      Radera
    2. Vem är emot tillväxt? Utöver de som ska tvinga in alla i samma fålla då.
      Sedan så är det ju enormt enfaldigt när folk inte begriper att kapital skapar tillväxt när det placeras och man tar risk.

      Radera
    3. Extra märkligt blir det när belackarna inte är övervintrade sovjetkommunister utan själva investerar på börsen och borde förstå det.

      Radera
  8. Jag tycker detta med att leva fattigt som en kyrkråtta eller att vara snål är lite intressant. För hur man definierar det är helt beroende på den som definierar. Min familj ser mig som snål för jag delar inte deras shoppingpreferenser men pappa konstaterade att när jag köper något så köper jag kvalitet. Jag tror inte mina arbetskamrater ser det på samma sätt för jag bor i en av Malmös bästa områden och klär mig som övriga eller möjligtvis lite proprare. Däremot brukar jag vara tydlig med att jag tycker man ska byta jobb då och då för att få upp lönen vilket gör nog att vissa tycker jag är lite pengagalen. Sen har jag också matlåda med mig de flesta dagar men reser en hel del. Jag passar helt enkelt in deras singelstereotyp.

    Jag skulle iofs inte kunna bli fire på 5-7 år men med relativt låga utgifter tycker jag inte att jag behöver avstå från något jag vill ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är detta som gör det så svårt att generalisera. Det en ser som kyrkråttigt tycker en annan är livskvalitet. Ta matlådor t ex. När jag var anställd hade jag alltid med mig matlåda och visst var det billigare, men det handlade minst lika mycket om att jag inte vill ägna halva lunchrasten åt att flänga iväg och köa på en lunchrestaurang, samt instruera kocken om vad jag åt och inte åt för det är inte vad jag kallar att "unna sig".

      Den länkade Twittertråden har spårat ur ännu mer idag och nu pratar folk på allvar om att straffa dem som inte skattar tillräckligt mycket för att komma upp till vad de anser vara acceptabel nivå. Och återigen, det handlar alltså inte om lata bidragstagare utan om människor som har fräckheten att inte springa snabbt i ekorrhjulet. Härliga tider!

      Radera
    2. Egentligen tycker jag det är skittråkigt att laga mat men jag tycker inte det är värt att betala 120 kr för en lunch eller 90 kr för en sallad varje dag. Visst är jag på resande fot så betalar jag det oftast för jag ids inte släpa med mig mat och det blir en del av en social grej med kollegorna på andra kontor. Däremot äter jag gärna lunch med kompisar och andra som en social grej.

      Tänk vilken fin sparkvot man skulle kunna få om man åkte i fängelse för att man inte betalar tillräckligt med skatt och ägnar sig åt s.k. lösdriveri. :) Eller tänker de sig en straffskatt?

      Jag tycker FIRE mycket handlar om valfrihet, att kunna välja om man vill jobba eller inte. Jag hade några kollegor som diskuterade att jobba på deltid/mer deltid men konstaterade att man måste ju ha råd också att gå ner i tid. Jag slängde in att det kanske är dags att se över utgifterna, varav en konstaterade att de låst in sig genom att köpa gård, flera bilar och hästar etc medan de hade kompisar som bara kunde säga upp sig utan att ha något annat. Det är just inlåsningen som jag strävat mot att inte hamna i och som jag aktar mig för att hamna i framtiden för jag vill inte vara beroende av min lön i så hög grad att jag är låst i ett specifikt arbete. Jag skulle kunna jobba deltid i den omfattning de önskade eller på ICA om jag ville och ändå i princip kunna göra vad jag ville (lite begränsande kanske det skulle vara för värsta excesserna).

      Radera
    3. Ibland är man tvungen, men eftersom 120 kr räcker till att betala all mat från frukost till middag för mig i 5-6 dagar svider det.

      De tänkte nog en straffskatt, annars blir det svårt att få ihop kalkylen.

      Ja, går jag till mig själv har jobben nästan blivit exponentiellt roligare ju mindre jag behövt dem, så risken att jag slutar jobba helt för att jag inte behöver är nog rätt liten.

      Jag känner också sådana som måste få in groteska summor varje månad bara för att gå runt, och är man i det läget kan man inte välja.

      Radera
    4. Det är imponerande matkostnader som jag som köttätare inte kommer att uppnå även om det blir intressant att se hur mer vegetariskt påverkar matkostnaderna på sikt. Idag äter jag kanske 50 % vegetariskt mestadels i form av de föraktade sopporna.

      Man kan inte välja i stunden men gårdar, bilar och hästar kan säljas så att flytt kan ske närmare jobbet. Om man väljer att prioritera det så klart.

      Radera
    5. Eftersom jag ätit vegetariskt hela mitt vuxna liv har jag dålig koll, men jag tror att det går att äta väldigt billig blandkost om man ger sig fan på det.

      På vilket sätt är soppor föraktade? Jag lider lite av att jag inte är bättre på soppa, det går ju att göra både gott och nyttigt. Sägs det.

      Klart att det går, men en hästgård fimpar man inte i brådrasket.

      Radera
    6. Det skulle nog gå att få ner kostnaderna betydligt men jag väljer att äta svenskt griskött och kyckling samt inhemska produkter i så hög grad som möjligt, vilket gör att kostnaderna är högre. Däremot äter jag aldrig nötkött hemma.

      Något av inläggen gick ut på att personen gillade äta god mat och inte soppa för att spara 15 kr eller något i den stilen. Jag är ett stort fan av soppa. Gjorde 6 portioner morots- och linssoppa och 2 portioner lins- och tomatsoppa idag. Den senare kommer nog inte upprepas.

      Nu hade de iofs ”bara” 4 hästar. Ingen aning, men förstår inte varför någon vill skaffa så mycket jobb åt sig själv men alla har vi olika preferenser.

      Radera
    7. Ja, ska du ha svenskt kött är det nog svårt, men det tror jag även gäller grönsaker.

      Ja, all soppa är inte god, men man märker ju vad som funkar om man gör det (jag gillar förresten tomat- och linssoppa). Jag får skärpa mig.

      Bara fyra hästar?! Låter som fyra för mycket. Enda skälet jag kan komma på att skaffa häst är för att kunna motbevisa dem som påstår att man inte har alla hästar hemma, och det är nog för dåligt skäl.

      Radera
    8. Linssoppa
      Riv en morot en halv palsternacka på grova riven
      Strimla lite vitkål och en !/2 röd paprika
      Skiva en 1/2 gul lök pressa en vitlöksklyfta
      Ta en dl röda linser
      Fräs allt lite snabbt, ta i någon msk paprikapulver och några msk tomatpure, fräs på det snabbt som ögat annars blir det beskt av paprikapulvret. Se till att en burk krossade tomater står färdigöppnad häll på fort, späd med vatten till lagom konsistens. Ta eventuellt i lite buljong. Salt och peppra efter smak. För att förstärka tomaterna, ta i lite honung eller en nypa socker, inte för mycket bara. låt allt puttra tills linserna är mjuka, ca 8-10 minuter.


      Radera
    9. Det där låter gott, bara jag slipper vitlöken.

      Radera
  9. Verkar bara många som stör sig på folk som lever för/efter FIRE nu för tiden. Själv tycker jag folk ska få göra precis som de vill så länge de inte lurar eller skadar nån annan. Individens frihet!

    Lite kul med tweeten du hänvisar till: killen säger senare att han själv bara jobbar litegrann. Och då "inom finans". Jag är tveksam till att han bidrar med särskilt mycket till samhället själv.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
     

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag fattar inte att folk orkar peka finger åt dem som lever på pengar de sparat själva. Mina fingrar räcker inte ens till de som medvetet åker snålskjuts på andra.

      Ingen aning, men visst är det konstigt när kritiken kommer från investerare. Och precis när han tröttnade kom den andra bandhunden fram och skällde på andra investerare. Jag tänker att de kanske inte är helt lyckliga med sina liv.

      Radera