lördag 3 augusti 2019

Hejdå, saker

Flera personer i kommentarsfältet har tipsat mig om boken Hejdå saker av Fumio Sasaki, som jag fick uppfattningen skulle vara en lättsam och rolig bok om minimalism. Nu har jag läst den.


Normalt gillar jag kluriga japaner av Mr Miyagi-typ, som Haruki Murakami, och Fumio Sasaki är extremt japansk. Nästan samtliga populärkulturella referenser i boken handlar om andra japaner, bortsett från idolen Steve Jobs och karaktären Tyler Durden i Fight Club, som med tanke på hur många sökta och osökta hänvisningar han gör till den mycket väl kan vara den enda icke-japanska film Sasaki någonsin sett.

Jag vet inte om det beror på att författaren är ungefär hälften så gammal som Murakami och Miyagi (när Karate Kid gjordes alltså, nu är han död), men jag saknar deras tyngd här. Som flera verk i minimalismfacket känns det som att behovet att få ut en bok som är rätt i tiden är starkare än viljan att gå på djupet.

Riktigt tramsigt blir det när han föreslår att man inte ska ha köksutrustning eftersom man kan gå ut och äta. Eller när han berättar om en fotmassageapparat som han köpt, gett bort, ångrat sig och köpt ett nytt ex av. Eller den i och för sig ärliga historien om att de ägodelar som krävde mest mod att skiljas från var porrfilmer han lagrat på sin hårddisk.

Du har inte funderat på att tjacka möbler?(replik ur Slutspel, en av mina favoritfilmer)

Kapitlet med 55 handfasta tips på minimalistiska handlingar är bra. Fast det är tyvärr nästan allt av värde i hela boken och hade passat bättre som ett blogginlägg (det kallar jag minimalism!). Antagligen märkte Sasaki själv det och – jag skojar inte – avslutar hela boken med att återupprepa de 55 tipsen i denna ändå ganska tunna bok.

Har ni några timmar över och vill ha en snabb introduktion i minimalism antar jag att Hejdå saker är en helt okej inkörsport, men ni skulle lika gärna (sade han ödmjukt) kunna läsa min bloggserie om minimalism i tre delar (1, 2 och 3) inklusive länkar och kommentarer. Men skippa i så fall det där japanska boktipset, det höll tunt ;-).

20 kommentarer:

 1. "Kan gå ut och äta" istället för att ha köksutrustning. Att alltid gå ut och äta ser jag som höjden av maximalism på pengafronten.Att laga mat hemma ger ju minst fem luncher på en lunch ute, är minimalism lika med att ha gott om pengar?
  Minimalism känns som ett lyxproblem för den som har, iallafall enligt den här boken.
  Väcker ju dessutom frågan varför skall man överhuvudtaget ha ett eget boende, när man lika gärna kan ta in på hotell/Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag reagerade på samma sätt. Inte bara blir det dyrt, jag skulle säga att maten blir sämre (men Fumio verkar i och för sig inte så road av matlagning).

   Ja, hotell gör livet ännu mer minimalistiskt :-). Kanske är det kulturella skillnader som gör hans val så märkliga. Han är som sagt väldigt japansk. Men någonstans undrar jag om inte detta handlar mer om en födkrok än ett livsstilsval för honom.

   Radera
  2. Helt klart att maten blir godare och mer näringsriktig om man lagar den själv, dessutom vet man vad man får för pengarna. Kan vara lite si och så med det när man äter ute. Min restauranglärare sa alltid,"kolla alltid att toaletterna är rena innan ni går in och äter, ute", är det rent på toa så är det förmodligen rent i köket./Em

   Radera
  3. Som vegetarian och allergiker är det dessutom alltid lite bökigt att beställa mat på restaurang. Man tycker att alla som säljer mat borde ha bra koll på dessa frågor, men ibland förvånas man.

   Radera
  4. Möjligen är utematen i Japan något bättre, vilket gör det relativt mer attraktivt där.

   Radera
 2. Håller du på och dödstädar nu, eller vadan detta?
  Skämt åsido så kan jag väl se poängen med minimalism kanske, men det bör nog inte gå till överdrifter heller.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är alla döende ;-). Nej, snarare är det väl flyttstädning i så fall, men även om jag hade tänkt bo kvar känns det, åtminstone för mig, som att "normalläget" är fler och fler saker, så det gäller att kämpa emot.

   Radera
 3. Japanska restauranger och japansk kost
  lever man nog längre på än om man skulle
  gå ut och äta i Sverige varje dag men jag
  kan inte heller tänka mig att det varken
  skulle vara billigare eller en kännas som
  en mer minimalistisk livsstil.

  Porr på hårddisken låter väl i och för
  bättre än och ha en massa dvd-skivor som
  tar plats, kanske ett USB-minne på ett
  par terabyte vore det bästa när dom kommer.

  Spär ju dock på bilden av att japaner inte
  verkar sätts förhållanden eller familjeliv
  i första rummet när en hårddisk fylld med
  porr hör till en av dina käraste ägodelar.

  Själv väntar jag på den dagen när digitala
  böcker blir analoga, alltså att det är som
  en vanlig bok är idag medans själva sidorna
  kan skriva om sig själv till vilken bok som
  helst, en digital pappersbok eller ett digitalt
  pappersmagasin av något slag där man kan välja
  själv vilken typ av bok som skulle ligga bäst
  i handen, det vore nog min drömprodukt.

  Med tanke på hur mycket böcker,magasin och
  tidningar som jag nog "nästan" kunna titulera
  mig som minimalist om det blev verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte också på det, att hans filmsamling verkade väldigt... japansk :-).

   Den där bokuppfinningen tror jag redan finns. Vet inte om det kallas digital pappersbok, men jag är rätt säker på att jag sett en variant där man bläddrar riktiga sidor med digitalt producerad text. Någon annan som vet vad jag pratar om?

   Radera
  2. Verkligen? Låter nästan för bra för
   och vara sant, återkom gärna om du
   kommer på vad det kallas i så fall
   eller om någon annan har insikt i
   det, skulle vara kul och prova om
   inte annat.

   Dock ska ju tilläggas att de flesta
   av dom böcker som jag har har jag
   nog bara läst en gång men man vill
   ju ändå inte göra sig av med dom av
   någon anledning utifall att andan
   för och läsa dom igen plötsligt
   skulle infinna sig.

   En japansk livsstil låter i övrigt
   rätt så tilltalande, hierarkiskt
   samhälle så klart men själv skulle
   jag inte ha något att höra till dom
   underordnade bara man inte tvingades
   vara kvar på jobbet olidligt länge
   eller jobba massa övertid så att
   man kan få lite egentid också.

   Kanske skulle vara bättre och vara
   egenföretagare som du men den
   passionen besitter inte jag,
   försöker kompensera genom att ha
   ett öppet sinne så man inte fastnar
   i mainstreamtänkandet som blivit
   alltför svart eller vitt på sistone.

   Gräset är ju som bekant oftast
   grönare på andra sidan men det
   gäller ju åt båda hållen så visst
   finns det nackdelar men sett till
   hur folk uppför sig rent allmänt
   på skolor och jobb så känns ju
   Japan som en klar vinnare över
   Sverige ur det perspektivet.

   Radera
  3. Teknik är verkligen inte min grej, men kan detta var något sådant: http://elektrobiblioteka.net/

   Så läste jag om något som hette "hybrid book" eller möjligen "hybridbook". Men som sagt, det här är inte min grej :-).

   Jag gör likadant, men är inte chansen att man vill läsa om en bok egentligen försvinnande liten? Och då kanske man kan hitta den på biblioteket.

   Jag kan inte mycket om japansk livsstil. Jag gillar en del av inredningen och så tränade jag karate i ett par år. Resten är mest fördomar och gissningar. Men jag håller med, tror mycket på Japan, även ekonomiskt.

   Radera
 4. "Som jag har skulle jag nog", blev lite fel på slutet.
  och ett a istället för s på "sätta" i tredje stycket.

  SvaraRadera
 5. Jag kom nog inte ens igenom hela boken för jag tyckte han var lite väl extrem. Jag gillar istället Marie Kondo även om hon också är lite väl japansk och extrem ibland. Hennes böcker hjälpte mig att rensa ganska rejält trots att jag inte precis var någon packråtta innan heller. Rensandet måste nog vara en konstant grej om man inte ska få alltför mycket grejer. Lite lustigt är att man alltid upptäcker grejer man glömt att man ägde när man flyttar. Ibland hade det känts skönt om någon tjuv tömde hela lägenheten så att ,an fick möjligheten att börja om från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där att man upptäcker saker man inte visste att man hade måste ju vara bevis för att man har för mycket, och då innebär rensning inte att man går miste om saker utan snarare tvärtom.

   Tjuvtanken låter som ett "packing party": https://www.theminimalists.com/packing/
   Idén är att man packar ner allt man äger, men utan att flytta. Sedan packar du bara upp det du använder och det du inte packar upp kan du sälja/kasta.

   Radera
  2. Jag tycker inte ett ”packing party” riktigt uppfyller samma syfte. Då har man fortfarande sina egna grejer kvar medan en total nystart skulle möjliggöra inköp av precis det man vill ha och inte någon kompromiss som man har hemma. Ibland har man fått något eller köpt något, t.ex porslin som kanske uppfyller syftet men inte är den som du själv köpt om du fått välja idag. Det känns väldigt onödigt att göra sig av med något som funkar men kanske inte vore ens förstahandsval idag efter att ha haft den i 25 år.

   Radera
  3. Sant, men om du inte fuskar skulle du åtminstone få utvärdera varje sak innan du tar fram den. Om du gör det kritiskt kan du passa på att byta ut de grejer du som inte vore dina förstahandsval.

   Radera
  4. Jag har flyttat så ofta att jag har värderat det mesta kritiskt om och om igen. Det bästa kriteriet är om man vill betala för att flytta något. Det blir också för varje flytt lättare att göra sig av med grejer. Böcker som var omöjligt att göra sig av med för 5-10 år sedan är inga numera problem. Nu råkar jag planera för en ny flytt så har börjar sälja av saker som inte behövs pga ändrade omständigheter.

   Radera
  5. Ja, då gör du ju det i skarpt läge och behöver inte simulera.

   Förhoppningsvis blir man lite klokare med åren och inser att "bra att ha" måste vägas mot negativa aspekter som att saker tar plats och är besvärliga att flytta med.

   Radera