söndag 11 augusti 2019

Tandvård, sista kapitlet

I december sprack min rotfyllda tand. För övrigt min enda rotfyllning. Får väl se det lite som en ungdomssynd, från en tid när jag inte reflekterade över att tänderna med fördel ska hålla en livstid. 7000 kr, gissade tandläkaren att ”kalaset” skulle gå på, en siffra som snabbt höjdes till 12000.

Fast då hade man kommit på att man också skulle plocka ut en visdomstand i underkäken, något som visade sig kolossalt komplicerat. Och mot räkningen vid varje besök finns ingen bedövning.


Värst tror jag ändå var tiden. Att det skulle kräva elva tandläkarbesök fördelade på åtta månader hade jag inte kunnat föreställa mig. Jag fattar att vissa moment måste väntas ut, bakterier i tandrötter låter sig inte kväsas hur som helst. I andra lägen hade jag gärna sluppit vänta 3-4 veckor mellan besöken och att det skulle ta hela tre försök att få till en fungerande krona i rätt färg och storlek känns för dåligt.


Har du prövat att borsta tänderna?” frågade en kompis när han fick höra att jag skaffat klippkort hos tandläkaren. Berättigad fråga, men jag har faktiskt rätt bra tänder som inte brukar kosta dubbelt så mycket som jag bränner på mat.

Free at last!

Jag får försöka glädja mig åt det, men hamnar jag i det här läget igen ska jag noggrant kontrollera östeuropeiska och asiatiska alternativ. Kanske äter reskostnaderna upp den sparade tandvårdskostnaden, men undrar i hur många länder det tar åtta månader att laga en enda tand.

16 kommentarer:

 1. Låter ju helt absurt. Gissar då att det var FTV? Finns nog en hel del privata alternativ i Sverige som är lite mer effektiva. FTV är nog bara värt det om man har frisktandvård, men jag är inte allför påläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, FTV. Jag vet inte heller. Hoppas slippa mer än undersökningar och tandstensborttagning framöver, så jag byter inte nu.

   Radera
  2. Jag bytte nyligen från folktandvården till en privat klinik. Blev blåst. Gick dit för en undersökning. Fick ta bort tandsten också. Blev kallad till ett till besök för fyllning av två hål från barndomen.

   När jag fick kvittot såg jag att de hade tagit ca 1400 kr för rådgivning 2x500) och flourbehandling (400), sånt jag inte bett om och som de genomfört utan att fråga och berätta att det kostar extra. Hon visade bara hur jag ska borsta tänderna, och hur tandtråd ska användas under ett par minuter, jag utgick ifrån att det ingick i undersökningen. Ska byta tillbaka till FTV, alternativt till en privat mottagning som har bra recensioner på nätet. Och nästa gång ska jag säga att jag vill veta vad det är de gör och vad det kostar innan de gör det..

   Radera
  3. Usch, det där lät inget kul!

   Bra recensioner eller ännu hellre rekommendation från vänner är aldrig fel. Man kan bli lurad ändå, men då har man åtminstone garderat sig lite extra.

   Radera
 2. Att öppna ölflaskan med tänderna var mycket populärt ett tag, kanske jublade tandläkarna över tilltaget efter det att tandstatusen generellt blivit allt bättre genom åren.
  Bland raparna och deras hang-around var det ju popis med (fula)tandsmyckningar som limmades på tänderna, ja det var väl fullt med guldkedjor runt halsen så det blev ett snäpp upp guldet fick hamna istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullständigt galet, både det ena och det andra. Jag har ölöppnare (och dricker ändå aldrig öl).

   Radera
 3. Haha ungefär liknande upplevelse som jag hade. Rotfyllning som behövde göras om, hur många besök som helst och dyrt som tusan. Aldrig mer FTV.

  SvaraRadera
 4. Det enda problemet jag har haft med FTV är att det för ett besök var lite för många avbokningar för ett vanligt kontrollbesök. Hade också en gammal rotfyllning som sprack men som tur var så gällde det en tand som inte syntes när jag log så jag drog bara ut tanden med rötterna och lätt gropen vara kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade min tand suttit två steg längre in hade jag gjort likadant.

   Radera
 5. Micke, nu är semestern slut och det är dags att rampa upp. Kommer du köra ett inlägg varje dag nu? :-)

  Tack för Sveriges bästa blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var stora ord. Tack!

   Med den logiken borde jag ju nöja mig med fem dagar per vecka som de flesta som nu kommer tillbaka från semestern.

   Men jodå, skolorna verkar börja nästa måndag så jag tänkte att även jag ska gå upp på fulltid då, med dagliga inlägg.

   Radera
 6. Faktisk inte alls konstigt att det tar lång tid. Tex kan man behöva se en utläkning innan man förser tanden med krona/fyllning, det tar tid. Nu vet ju inte jag exakt vad du har gjort, men det finns många behandlingar som kräver många besök och expektanstid däremellan. Många folktandvårdskliniker håller bra kvalitet, är nog faktiskt vanligare hos enstaka privattandläkare att det kan gå lite väl snabbt (och väl dyrt) ibland. Men strular med tider, det är nog folktandvården ganska duktiga på...
  Skulle absolut inte råda någon att genomgå behandling i östeuropa/asien. Du skulle veta hur mycket sådana behandlingar vi får "städa upp" efter. I vissa fall otroliga galenskaper där man verkligen utsatt patienten för risker, och i många fall "bara" dåligt utfört arbete. Jag tror verkligen att du fattade rätt beslut när du genomförde behandlingen i Sverige!
  Hälsar tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev ju det, "Jag fattar att vissa moment måste väntas ut". Men t ex att man behövde tre försök för att få till en krona i rätt färg och storlek kändes inte klockrent.

   "Skulle absolut inte råda någon att genomgå behandling i östeuropa/asien."

   Vore jag svensk tandläkare skulle jag säga detsamma ;-). Kanske har du rätt, det kan jag inte kolla. Svensk sjukvård har jag större insikt i och där skulle jag inte tveka en sekund att åka utomlands. Antalet sådana här historier är oräkneliga:
   https://www.youtube.com/watch?v=3XgvIPcFjbU

   Och svenska läkare säger precis som du. Stanna i Sverige, här kan du lita på vården. Jojo...

   Radera
  2. Alltså det där med färgtagning är inte alltid så lätt :-) Själv brukar jag skicka patienten till tandteknikern för detta, just för att undvika en massa extra besök.
   Jag är absolut inte emot att man söker vård utomlands, vare sig tandvård eller sjukvård. Har själv fått vård utomlands. Men det är stor skillnad på utomlands och utomlands :-) Det finns klåpare överallt, men det är ju inte precis så att vi behöver ta oss an patienter som fått tandvård i Usa, Tyskland osv. Utan majoriteten är just arbeten utförda i östländer/asien. Skulle kunna göra en hel lista med "spännande saker" jag har sett därifrån, det senaste en implantatskruv satt på helt fel håll.....
   Men det är inte lätt för patienten att veta och jag tänker att det är lite samma sak när jag lämnar in bilen. De kan säga en massa saker som är fel och laga dessa, men jag har själv ingen aning om detta stämmer för jag har noll koll på bilar. Gäller att hitta både bilverkstad och tandläkare som man litar på :-)

   Radera
  3. Det märkliga var att färgen blev sämre. Första kronan var för liten, men i rätt färg. Andra kronan var fortfarande för lite och dessutom alldeles för mörk.

   Ja, självklart skulle jag inte hoppa på första bästa i valfritt utland. Men exemplet med höftleder tycker jag är slående. Jag vet själv 3-4 personer som gjort höftledsoperationer i Sverige och ingen blev bra. Kanske inte så konstigt om svensk vård använder en uråldrig metod som andra länder lämnat för flera år sedan. Samtidigt sitter sjukvårds- och twitterminister Annika Strandhäll och babblar om "vård i världsklass". Mm, tredje världsklass kanske...

   Radera