måndag 26 augusti 2019

Har du bästa bredbandet? – sponsrat av Bredbandsval.se

Förutom det ökade utbudet är det bästa med internet att det ger oss konsumenter chansen att enkelt jämföra varor och tjänster. Nu ännu enklare, när det finns särskilda jämförelsesajter för elabonnemang, försäkringar och annat.

En sån tjänst jag nyligen blev uppmärksammad på är Bredbandsval.se. Jag tror att ni anar vad den gör – jämför bredband. Allt man behöver göra är att mata in en adress, så får man reda på vad som finns att välja på, både mobilt och fast bredband. Filtrera på den lägsta tänkbara hastighet du kan tänka dig och sortera på pris, bindningstid eller något annat.


Jag ser främst två användningsområden. Det uppenbara är att vi snåljåpar (och andra sparsamma) med jämna mellanrum kan kolla om det finns något klart bättre eller mer prisvärt alternativ än det vi har. Men kanske ännu viktigare är funktionen när man flyttar. Fastighetsmäklare redovisar sällan på ett bra sätt hur det ligger till med bredband, trots att det för många är ett av de viktigaste kriterierna vid val av bostad.

Nu kan man slå in adressen innan man slösar tid på att gå på visning, så vet man vilka leverantörer som finns, vilka hastigheter som erbjuds och till vilket pris. Är det en bostad du verkligen vill ha kan du såklart kontakta bostadsrättsföreningen och/eller de stora internetleverantörerna för att höra om utbyggnad är på gång, men det vore ju ett heltidsjobb för den som går på flera visningar i veckan, och då kan Bredbandsval.se ge dig en bra hjälp på vägen.


Har du ett stort intresse av teknik och internet (eller i likhet med mig har kunskapsluckor som riskerar att framställa dig som en idiot i sociala sammanhang) kan du dessutom kolla in företagets blogg och hålla koll på nyheter inom bredband, fiber, wifi, kabel-tv mm.

Den som följt min blogg vet att jag inte är någon tekniknörd, men jag är väldigt beroende av ett stabilt internet och här hittade jag snabbt flera intressanta artiklar. Och gör jag det finns det nog något för alla.

OBS! Inlägget är ett reklamsamarbete med Bredbandsval i Sverige AB, men åsikterna är mina.

25 kommentarer:

 1. Det där var intressant! Kollade upp min fastighet; jag har redan det billigast möjliga bredbandet … Tror att det kan vara bra när man flyttar; då är det läge att gå igenom alla avtal hur som helst. Jag sparar länken tills dess.

  Litet annorlunda dit jag funderar på att flytta den dag jag går i pension (Norrlands inland). Där är det mobilt bredband som gäller alla dagar i veckan. Litet trist, tillgång till fibernät får nästan vara en del av urvalskriterierna när det är dags. Nå, ännu långt dit.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har älskat jämförelsesajter ända sedan Pricerunner drog igång. Företagen får jobbet att hålla dem uppdaterade och sajterna gynnar både bra tjänster och vakna kunder.

   Ja, ännu långt till samtliga politiska partiers löften om att "hela Sverige ska leva". Kanske blir mobilt bredband mer och mer konkurrenskraftigt, både ifråga om pris och kvalité, men jag har en känsla av att det även där gäller att ju större ställe, desto bättre mobilt bredband.

   Radera
 2. Kul tjänst men lite missvisande då de priser som visas i söklistan oftast verkar vara "prova på". De gäller i några månader, men sen är det helt andra priser. Jag häpnade först över hur billigt det såg ut att vara jämfört med vad vi betalar idag, men läser man vidare så blir det ungefär samma pris som vi betalar idag. Sen går det kanske att hota med att "jag har tänkt sägas upp för jag har hittat nåt billigare", och kanske får lite rabatt om man stannar kvar. Men det är ju en chansning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man måste alltid läsa det finstilta. Och kanske ska man ta det där hotandet ett steg till:

   "Jag ser att ni är billigast, men bara i tre månader. Ge mig det priset i två år, så tecknar jag avtal nu. Annars går jag till konkurrenten för jag pallar inte att byta flera gånger."

   Då har du signalerat att du kan bli en trogen kund om de bara bjuder till lite. Och gör du inte det är det bara att gå tillbaka till startpunkten och räkna på vilken som är bäst om ingen sväljer betet.

   Radera
 3. Ser inte så tokigt ut....men jag hade velat haft fler frågor att fylla i om man inte vet vad man skall ha.

  Jag är "hobby-intresserad" av bredband....och min största pet-peeve är att folk köper efter "högsta siffran" utan att förstå vad de behöver.

  Gamla anhöriga som på sin höjd betalar räkningar en gång i månaden, som har fått erbjudande att höja sitt bredband från 10 (det minsta som fanns förut) till 500.....bra pris enligt säljaren....de undrar om det är en bra deal. Det är ju lägre antal kronor per Mbit...

  Brukar ta liknelsen med en sportbil med en 300l bensintank....när man bara behöver åka till affären och handla en gång i veckan.

  Sedan som många säger så är det mycket lockpriser här (precis som på el-priser) men misstänker att detta är en osynlig kostnad som många fortsätter med utan att jämföra, så det viktigaste är att få till sig konsumenter.

  Så hyffsat vettig, men måste kombineras med ett behovstest. Tror konsumentverket hade något, men det var fruktansvärt oöversiktligt. Inget som fungerar på äldre släktingar ;)

  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där tycker jag ligger på konsumenten att hålla reda på. Själv är jag t ex väldigt beroende av bredband, men nöjer mig gott med 10 Mbit och har inget som helst behov av högre hastighet, så länge nätet är stabilt.

   Möjligen skulle de kunna ha en "Har du tänkt på att...?"-ruta någonstans, men är inte säker på att bredbandsleverantörerna skulle bli så glada eftersom de antagligen lever gott på de där som tror att ett supersnabbt bredband gör dem till effektiva människor.

   Radera
 4. Tackar, jag ska kolla upp detta. Dock är det viktigt att även beakta ervicenivån när det gäller bredband. Jag har haft några olika leverantörer i mitt liv och kan konstatera att vissa av dem borde typ missta sin rätt att bedriva företag :) Det märker man när något strular med bredbandet.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en viktig poäng. En av mina första leverantörer var Telenordia. Ni som haft med dem att göra vet vad jag menar. Till er andra skulle jag aldrig kunna förklara, men att så mycket inkompetens kunde hittas i ett och samma företag har jag fortfarande svårt att greppa.

   Radera
 5. Nu ingår bredband i månadsavgiften för bostadsrätten men kollade för skojs skull på en lägenhet som jag funderar på att köpa. Det dyraste bredbandet gick på 945 kr med comhem! Då får man ju bryta botcoins eller något.n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var skapligt dyrt! Jag betalar knappt 200 kr. Och är inte Comhem skit? Någon i en ekonomipodd (minns inte vilken) konstaterade att han aldrig träffat någon nöjd Comhem-kund. Jag tänkte efter och kom fram till detsamma. Tror att jag har Comhem på kabel-tv, men drabbas lyckligtvis inte.

   Radera
  2. Jag har haft comhem tidigare och har inte haft några större problem vad jag minns. Deras billigaste låg på den nivån.

   Radera
  3. Okej, då finns det alltså en nöjd Comhem-kund. Eller har funnits i alla fall :-).

   Radera
  4. Finns stort utrymme att spara för BRFr. Jag betalar lite över 100-lappen för mitt bredband.

   Radera
 6. Kollade min adress och såg att Bredband2 hade bra fiber att erbjuda. Problemet är bara att det inte finns någon fiber här.

  Tele2 har bra mobilt bredband här men det alternativet finns inte med.

  Nja, jag är inte direkt imponerad av Bredbandsval.

  //nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt, jag kollade flera adresser och är ganska säker på att jag fick rätt resultat. Och du är säker på att du inte råkade få in fel adress ;-)?

   Radera
  2. Hej Nils,

   Tack för att du testat din adress på bredbandsval.se

   Bredbandsval.se får sin adressinformation från operatörerna, och tyvärr är adressdatan inte 100%-ig på alla adresser, men operatörerna jobbar på för att förbättra det. Du får jättegärna skicka din adress till mig så ska jag undersöka vidare vad som kan vara fel. (alex@bredbandsval.se)

   Gällande mobilt bredband från Tele2 så kommer de snart med på bredbandsval.se också. Idag finns mobila bredband med från operatörerna Tre, Telia, Telenor, A3, Hallon m.fl.

   Vi är fast beslutade att bygga Sveriges bästa bredbandstjänst och uppskattar all feedback vi får längs vägen.

   Hälsningar
   Alexander Widell, VD Bredbandsval.se

   Radera
  3. Det blir nog bra med tiden. Jag är inte direkt beroende av tjänsten för tillfället.

   Mitt Tele2 mobila nätverk funkar utmärkt i väntan på fiber som skandalomsusade IP-only aldrig lyckas komma igång med.

   /nils

   Radera
 7. den var bättre än minatjänster som föreslår dyrare alternativ än de man redan har

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är lite som en för 4 kr eller två för 10.

   Radera
 8. Inte imponerad, visar bara upp ett fåtal(dyra) alternativ av de många olika jag vet finns tillgänliga på min adress i storstaden. Kan det vara så att de har sammarbeten med vissa bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag framgår i kommentaren från vd:n ovan:

   "Gällande mobilt bredband från Tele2 så kommer de snart med på bredbandsval.se också. Idag finns mobila bredband med från operatörerna Tre, Telia, Telenor, A3, Hallon m.fl."

   Radera
  2. Menar att de premierar bolag över andra som de också har för att de betalar mer. Väldigt skeva resultat.

   Radera
  3. Så har jag inte uppfattat det, däremot att sidan ännu inte är heltäckande.

   Radera
  4. Hej!

   Vi visar samma priser som en operatör gör på en adress, men vi räknar också fram ett jämförpris för att göra abonnemangen jämförbara. Dock redovisar vi (såklart) alltid samtliga kostnader som ingår i ett abonnemang.

   Vi följer också branschorganisationen (Telekområdgivarnas) riktlinjer för hur priset på tjänsterna ska redovisas.

   Vi premierar inga av operatörerna utan är oberoende. Konsumenten kan själv sortera på hastigheter, fasta/mobila eller pris.

   Återkom gärna med ett mail till gällande din adress så ska jag undersöka hur det ser ut där mer i detalj. (Du når mig på alex@bredbandsval.se)

   Hälsningar
   Alexander Widell, VD Bredbandsval.se

   Radera