lördag 24 augusti 2019

En låda med pengar

Ibland när jag pratar med kompisar kan jag uttrycka att ”om man lägger alla pengar i en liten låda” som en beskrivning av en realiserad privatekonomi, utan lån och utan ägodelar, alltså det som skulle bli kvar om man sålde allt, löste eventuella lån och och la resten i en låda.

Men jag skulle aldrig göra det! Trots att jag gillar kontanter tycker jag inte att pengar ska vara i en låda. Definitivt inte i en skokartong i hemmet, men just så valde en man i Oregon att förvara sitt livs besparingar. Och dårskapen slutar inte där, för sedan råkade han slänga sin skokartong med pengar i återvinningen.


Jag är inte så hjärtlös att jag inte kan glädjas åt att pengarna hittades och att han fick tillbaka dem, men det väcker ändå den eviga frågan ”Hur in i helvete jävla korkad får en människa bli?!

Jag gillar annars skokartonger. De är hållbara, tåliga och praktiska. När jag säljer secondhand-grejer packar jag gärna i skokartonger. Därför håller jag hårt i mina egna skokartonger och varje gång jag ser en skokartong i soprummet eller i tidningsåtervinningen (ja, en del tycks tro att skokartonger är gjorda av tidningspapper, apropå frågan ovan) får den följa med hem till mig. Tyvärr har jag inte hittat några pengar i dem än, men skam den som ger sig.

Nu då...?

11 kommentarer:

 1. Sambo KTM har börjat kika på Marie Koundo (vet inte hur det stavas). En av grejerna som hon går igenom är att man absolut inte ska spara på kartonger (typ till elektronik eller vinkelslipar). Därigenom är vårt hem tomt från kartonger nu ;D Annars hade jag skickat några

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock kan jag påpeka att hon inte fick röra mina kartonger till 8-bitarn och 16-bitarn. Där finns det guld vill jag lova :D

   Radera
  2. Så hur packar ni sånt ni säljer på second hand? Det lilla jag vet om Marie Hurdetnustavas är att det ska rensas rejält.

   Radera
 2. Annars skulle man lätt kunna tro att du hade sådär 100k hemma i en låda, mest för att kunna känna på dem :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är överhuvudtaget livrädd för att ha kontanter. Till skillnad från såväl bankkort som förhatliga bitcoins går ju inte sedlar att spåra, så blir man av med dem är de borta för alltid.

   Radera
 3. Jag springer ju på auktioner och då är man noga med att gå igenom skrin, skåp och kartonger för att kolla efter kvarglömda "skatter". Man hör ju talas om fynd, inte nödvändigtvis pengar men annat som ökat värde med tidens gång.
  Hittade själv ett antal mynt i en gammal kryddburk. Dom var från början av 1900-talet då andelen silver i mynt var mycket högre.

  Får kartonger av nära och bekanta som vet att jag säljer på tradera.
  Enda problemet är att om man inte vill vika ihop dem tar dom en himla plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena skattkistor, grattis!

   Ja, utrymmet är ett problem. Fast lyckas man så småningom fylla dem med saker man säljer är det ju ett övergående problem.

   Radera
  2. Generellt kan man nog säga 1- och 2-kronor före 1942 innehåller 80% silver. Betydligt mer värda än det som står stämplat på myntet. ;-)

   Radera
  3. Ja, jag har sålt några sådana för länge sedan, och hittade då en myntsida som räknade ut värdet per mynt och år utifrån aktuellt silverpris. Kan vara denna: https://www.myntkollen.se/

   Radera