torsdag 22 augusti 2019

Entreprenörstips

Eftersom var och varannan podd haft sommaruppehåll eller högst sporadisk utgivning har jag lyssnat lite bredare än vanligt. Bl a har jag betat av några avsnitt av Framgångspodden. Jag tror att det lite fåniga namnet har skrämt mig tidigare.


Programledaren Alexander Pärleros intervjuar människor som på ett eller annat sätt haft framgångar. Många av dessa titulerar sig entreprenörer, vilket ju i princip kan betyda vad som helst så länge man haft någon slags rörelse i egen regi, så här samsas kändisar som Bert Karlsson och Thomas Ravelli till för mig helt okända youtubers.

Det intressanta med entreprenörer är att de ofta tänker utanför boxen eftersom de ställts inför udda problem. Därför kan de ha dragit en och annan lärdom man kan dra nytta av. De flesta entreprenörer i programmet fick frågan vad deras bästa råd skulle vara till människor som vill gå i deras fotspår. Utan att ha gjort någon vetenskaplig studie känns det som att de flesta landade i någon variant av följande tre svar.

1. Starta! Den som väntar på att den perfekta affärsidén ska ramla ner från himlen kommer aldrig igång. Kör på och se vart det bär.


2. Omge dig med rätt folk. Ingen kan allt, så det gäller att ta hjälp av pålitliga människor med andra kompetenser än du själv.

3. Se till att ha roligt! Att starta eget innebär i regel långa dagar, osäkra inkomster och i största allmänhet en otrygghet det är svårt att hitta någon annanstans på arbetsmarknaden. Det enda man vet säkert är att det blir jobbigt så se för Guds skull till att ha kul! Inte varje dag och hela tiden, såklart, men det måste finnas en annan drivkraft än bara pengar.

Det här låter väl gott och väl, men jag tänker att råden knappast gäller enbart egenföretagande utan nästan för allting, såväl i jobb som fritid. Livet ska vara hårt och roligt, annars kan det kvitta.
”Sätt dig ner på en stol och håll käft istället och få nå' gjort!”

28 kommentarer:

 1. Håller med om att det där är allmängiltiga livsknep. "Jag önskar att jag skulle ha tid att börja springa". Jamen börja med två minuter om dagen, bara gör't! Du som inreder österländskt:

  “Watch your thoughts, for they become words.
  Watch your words, for they become actions.
  Watch your actions, for they become habits.
  Watch your habits, for they become your character.
  And watch your character, for it becomes your destiny.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket sant där. De är kluriga, gulingarna ;-).

   Och ja, man kan inte hålla på med något om man inte börjar. När jag var skadad sa min sjukgymnast, att "kan du springa 500 meter, så spring 500 meter". Så det var nästan bokstavligt två minuter om dagen.

   Radera
  2. Det där är snarare amerikansk visdom som klätts ut till österländsk visdom för att låta vis. Svensk visdom:

   ”Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter.”

   Radera
  3. Det har kommit till min kännedom att min generaliserande kommentar ovan om att en folkgrupp skulle vara "klurig" skulle kunna uppfattas diskriminerande. Inte mot alla andra (misstänkt mindre kluriga) folkgrupper utan just mot den grupp jag berömde.

   Jag kan inte med bästa vilja förstå varför (är väl inte klurig nog, viting som jag är), men tycker att det är tråkigt om någon känner sig sårad av det jag skriver. Förutom när det är syftet, men det var det inte här och det vill jag vara tydlig med. Slut på meddelandet.

   Radera
  4. Som person (med asiatiskt ursprung) tycker jag att ordet "guling" är rasistiskt. Du behöver inte vara klurig utan bara lite lyhörd när jag påpekar att det är en nedsättande term. Jag förstår att syftet inte är att såra men att kalla asiater "gulingar" känns lika fräscht som när vissa personer vill hävda sin rätt att säga negerboll. Vill du ge någon en komplimang kan du ju försöka ge det på ett sätt som gör att mottagaren känner sig uppskattad. /Helena G

   Radera
  5. Min avsikt är inte att kränka någon alls, men vad man än säger är det alltid någon http-person som känner sig kränkt, diskriminerad, hotad och hatad. Alltså, om du med "lite lyhörd" menar lyssna på och ta hundraprocentig hänsyn till precis varenda människa, känd som okänd för mig, finns ingen annan lösning än att aldrig säga något alls om någon enda grupp (som då givetvis kommer uttrycka sin ilska över osynliggörandet detta innebär). Det går inte att vinna.

   Radera
  6. Nä nu djävlar. Det var det fräckaste. NU ber du henne om ursäkt och slutar upp att försvara dina dumheter!

   Det är bara att klämma fram det och inte att tramsa loss med att alla känner sig diskriminerade. Jag trampar folk på tårna MEN jag har i alla fall folkvett nog att be folk om ursäkt - särskilt oskyldiga kvinnor och barn.

   Så svårt är det inte trots att vi är män. Seså var man nog att klämma fram det nu ditt fjuniga blekansikte.Ta det inte personligt men det ser faktiskt ut som att dina förfäder haft allvarlig brist på D-vitamin en gång i tiden.

   Radera
  7. Hörru! Jag skriver till dig! Nog för att en kan bete sig hur illa som helst i riksdagen och på innekrogarna vid Stureplan men här ute i verkligheten på nätet (”IRL”) här får vi allt lov till att skärpa till oss lite inför folk.

   Nu ska du ta och krypa till korset och be henne och alla andra som du har sårat om ursäkt.

   Annars tar jag i med hårdhandskarna och försöker omyndigförklara dig så att jag kan komma fram med ursäkten i ditt ställe. Någon måtta på dumheter får lov att vara även för de blekaste av inavlade infödingar.

   Radera
  8. Jaha, nu är jag inavlad också. Det var värst...

   Radera
  9. Sitt nu inte där och tyck synd om dig själv när det är du som gjort fel. Jag och alla andra män har också gjort våra dumheter - det kan jag skriva under på - men om jag inte hostar upp en ursäkt till en kränkt kvinna eller barn då är jag ingen man överhuvudtaget. Då hoppas jag att någon kommer och bankar in tillräckligt med vett att jag till sist får fram ursäkten. Sprätta nu upp offerkoftan och be om ursäkt. Ska det vara så svårt?!

   Radera
  10. Sen tycker jag inte det är nödvändigt att klämma fram en ursäkt till en man som gjort om sig till kvinna och som har blivit kränkt men det är väl bara jag det. Det är lite fusk kan jag tycka. Och fjollor som springer omkring på QX-galor och pride festivaler och känner sig kränkta hut och dit kommer inte jag troligtvis inte att stå vid barrikaderna för. Bara så ni vet innan ni kommer och tror att man står på er sida. Någon måtta får det som sagt vara.

   Radera
  11. Härmed har jag omyndigförklarat Sparo och ber dig, Helena, så mycket om ursäkt för hans brist på empatiska förmåga, vilket förvisso inte är ovanligt hos män (ja förutom när andra män av samma hudfärg blir lite kränkta) men det ska inte bortförklaras utan det ska fortsätta präntas in. Att anpassa sig till vuxenlivet är skillnaden mellan pojke och man. Om min son skulle vara dum nog att kalla en chokladboll för negerboll är en sak men om han är över 15 år och fortfarande kallar den för negerboll så får han straffet att självständigt sköta gräsmatta, vedhuggning och snöskottning i tre år innan jag sparkar ut han på gatan så får vi se om han tyckte det var värt den bästa tiden av sin ungdom till att arbeta gratis bara för att få kalla den bollen så. Det är skillnad på att vara pojk och att vara man - män känner av konsekvenser medan små pojkar kan få slippa undan och förhoppningsvis lära av misstagen utan bestraffning.

   Radera
  12. Ditt nickname "Frihet" blir bara roligare och roligare. Frihet från ansvar, frihet från fri vilja, frihet från att tänka innan man skriver... Har jag glömt något eller är det ungefär allt du står för.

   Själv tror jag på friheten att rensa i sitt kommentarsfält. Det är nära nu...

   Radera
  13. Jag ber självklart om ursäkt om jag gått över gränsen.

   Jag tog i lite väl mycket och det var oansvarigt av mig. Jag gjorde mig lustig på någon annans bekostnad för att tala klarspråk. Jag är inte den sista att begå dumheter men är gärna den första att erkänna att jag skridit över gränsen till vad som är acceptabelt utanför riksdagens tjocka väggar. Och jag måste erkänna att jag är fjunigare, mer inavlad och blekare än du. Men min sambo som har en något mörkare hudfärg och skulle gett mig en redig smäll på käften om jag kallade henne eller ungarna för ”guling”. Det vore det sista jag såg av familjen så mot kvinnor och barn vaktar jag noga min tunga. Det borde du också göra.

   Radera
  14. Kan inte annat än att hålla med både Helena och Frihet. Jag hickade till när jag läste din kommentar om "gulingar" men var för lat att skriva något men nu kan jag inte låta bli. Som högstadielärare skulle jag aldrig acceptera att någon i klassrummet använde ordet guling eller svarting och inte som privatperson heller. Du reagerar som stereotypen vit kränkt man..."lite lyhörd" betyder INTE att det inte finns någon annan lösning att det aldrig går att säga något om någon någonsin men att benämna asiater som gulingar är rasistiskt, PUNKT SLUT. Som vit man har jag inte behövt uppleva rasism för egen del men har flera i min närhet som drabbats av det, inklusive att bli kallad guling. Helena påpekar på ett pedagogiskt sätt att det inte är OK att skriva det du skriver, tänk om det faktiskt är så att hon har rätt????. SPARO, ta av dig offerkoftan och be om ursäkt. Är det något som behöver rensas från denna sida så är det din kommentar om gulingar. GÖR OM GÖR RÄTT!

   Radera
  15. Vilken tur att jag inte går på högstadiet då för jag har sagt det jag har att säga i ärendet.

   För övrigt intressant att du utan tvekan kan rasiststämpla mig för att jag nämnt en hudfärg, men själv har du inga problem att kalla mig "vit kränkt man". Härligt med konsekventa människor ;-).

   Radera
  16. Huvudfrågan är om ordet guling är rasistiskt, svaret är JA, det är rasistiskt.
   -Jag kallade inte dig "vit kränkt man" jag skrev att du REAGERAR som stereotypen vit kränkt man. Jag har inte heller rasiststämplat dig, bara påpekat att du använder dig av en rasistisk term. Det är ju något man kan göra omedvetet och utan avsikt att kränka någon, TRE personer har nu dock informerat dig om detta och istället för att be om ursäkt så fortsätter du att argumentera som stereotypen vit, kränkt man.
   -Högstadieungdomar kan ursäktas med att de inte vet bättre..att använda termen gulingar om en folkgrupp och sedan inte ta till dig när flera personer påpekar att det är en rasistisk term är både respektlöst och förmätet. Ja, jag kallade dig respektlös och förmäten ;-)
   -Det går inte att förklara för den som inte förstår.

   Radera
  17. Det var som tusan, så det är alltså du som sitter inne med facit på världens alla frågor?! Om man undrar om något är rasistiskt, socialistiskt eller något annat, kan man bara kolla med dig då och få svar med vändande post? Har hr Anonym i så fall en e-postadress eller dylik kontaktväg?

   "Jag kallade inte dig 'vit kränkt man' jag skrev att du REAGERAR som stereotypen vit kränkt man."

   Så om jag skriver att du beter dig som en idiot är det inte samma sak som att jag säger att du är en idiot? Du skriver att högstadieelever kan ursäktas med att de inte vet bättre. Vad är högstadielärares ursäkt för att bete sig som idioter?

   Radera
  18. Här har det hänt grejer i kommentarsfältet...TACK Frihet och anonym för era kommentarer, ni har fattat precis vad jag menade. Frihet, du ska inte behöva be om ursäkt för någon annan även om jag uppskattade det
   SPARO: Det är inte du heller som sitter inne med facit om vad som anses rasistiskt...ordet guling är rasistiskt och som person med asiatiskt ursprung tar jag illa vid mig när det används...eftersom du trots detta inte förstår kan jag bara hålla med anonym...det går inte att förklara för den som inte förstår
   Håller också med anonym att det är respektlöst och förmätet agerande från din sida ;-)
   Sätter punkt från min sida här.
   /H

   Radera
  19. Skillnaden är att jag till skillnad från den anonyme läraren och nu också du aldrig påstått att jag sitter inne med facit, men om ni inte utifrån sammanhanget kan se att det inte var min avsikt att diskriminera någon kan jag bara beklaga och konstatera att ni inte vill förstå.

   Radera
 2. Tyckte att avsnittet med Anna Wahlgren var intressant och kan rekommenderas (fick en annan uppfattning om kärringen) men annars orkar man inte lyssna på sk framgångspoddar med självupptagna b-kändisar.

  Men det där med att omge sig med rätt folk ska ni nog ta med en nypa salt. Det handlar istället om att omge sig med ”fel” folk som är besvärliga och inte drar sig för att dra ner en i smutsen så man får kämpa sig upp igen. Inget är så lärorikt som att umgås med en ren och skär idiot. Att bara umgås med lika intelligenta människor som är som en annan är bara skadligt. Hur många har t.ex. inte blivit dumma i huvudet av att umgås med en smart telefon hela dagarna? Annat är det med en dum telefon. Det får en att tänka till själv lite grann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst ska man starta företag med opålitliga människor. Då slipper man ta ansvar för dem och alla har förståelse för att man måste ta dem i kragen ibland. Men när de läxar upp ens närmaste i styrelsen då ska de hyllas för sitt mod att ta för sig. Ta Hanif Bali t.ex. hade moderaterna haft lite självdistans så kunde de gjort tvärtom - på ett vuxet sätt hyllat hans twitter-uppläxande av stofilen Carl Bildt men samtidigt visat var skåpet ska stå och kastat ut han i smutsen när han twittrat mot en oskyldig meningsmotståndare och fått tio% fler röster i nästa val bara för att de visat vem som bestämmer. Nu tror jj alla att det är föredettingen och rikemanssonen Carl Bildt har läxat upp tönten Ulf Kristersson till handling. Framgång för en föredetting på bekostnad av mesen Ulf.

   Radera
  2. Förlorarpodden kanske vore något - det vore lärorikt. Framgångsrika det säger ju varenda bostadsrätts-losers att de är trots att de är mer skuldsatta, har sämre relationer och har meningslösa arbetsuppgifter och små barn som hatar en. Hur trovärdigt är det?

   Förlorarpodden skulle intervjua människor som faktiskt arbetar med något meningsfullt, som överlever på små medel utan krediter och som ser relationer som viktigare än pengar och lyxvaror. Det var nog därför som Anna Wahlgrens avsnitt var något att lyssna på. Hon är fattig, flytt landet, har nio (?) ungar, gammal som gatan, blev lämnad av sin mor och gift om sig några gånger. Men inte fan lägger hon sig ner och ger hon upp för det. Det är något eftersträvansvärt det.

   Radera
  3. De flesta avsnitt jag hört har varit ganska okända människor, men jag vill heller inte döma ut kändisar bara för att de är kändisar.

   Radera
  4. Det har du väl rätt i. Ärligt talat har jag bara lyssnat på ett enda avsnitt av podden. Det kanske blir något till i framtiden.

   Radera
  5. Vill du utmana tanken om kändisar rekommenderar jag Robert Wells-avsnittet. Han var djupare än jag trott.

   Radera
  6. Skulle man ha en förlorarpodd så skulle jag erbjuda mig att intervjua Carl Bildt i så fall. Och Ulf med. Och Hanif Bali. Och för att bryta av lite så tar jag med nån idiot från Göteborgskravallerna som var i början av 2000-talet som numera har gjort bostadskarriär och tar avstånd från sina ungdomssynder. Och en och annan nynazist vore förträffligt att få snacka in lite vett med. Sen Ebba Busch Thor med - hur kunde hon få miljonärer att sponsra KD med miljoner för att inte hamna utanför riksdagen och sen (tack o lov) schabbla bort hela uppgången med att sparka bort Adaktussons när han för en gångs skull röstat för de kristna värderingar som fått honom invald i EU-parlamentet. Och sen vill jag nog intervjua någon som flytt från ett riktigt U-land och som återvänt hem eftersom det trots allt var värre att bo i Sverige. Såg nån på rapport som flyttat hem till Somalia efter att ha bott i Sverige. För att inte tala om IS-medlemmar. Hur bombad kan man bli och ändå stå kvar på benen?

   Men nu har jag nog ett för ovårdat språk, skulle troligtvis få min utrustning sönderslagen av gästen jag intervjuar och jag för lite pengar på fickan för att dra igång nån förlorarpodd när jag samtidigt har ansvar för att ungarna ska ha mat på bordet.

   Radera
  7. Tack för tipset. Det ska jag lyssna på när jag åker till mitt arbete. Kan tänka mig att det är en intressant människa.

   Radera