torsdag 15 augusti 2019

Hatar svenska politiker inrikessemestrar?

WLTP, eller Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure, innebär ett nytt sätt att beräkna fordonsskatt. EU har gått ut med direktiv att det nya testsystemet inte ska resultera i högre skatt, men åt det hållet är svenskarna aldrig så noga med att lyssna på EU som de annars är.


Och för en del kommer detta att slå utav bara helvete. Husbilsägare kan få betala tiotusentals kronor mer i skatt eftersom de ska drabbas lika hårt som tunga lastbilar i yrkestrafik, trots att de flesta husbilar bara går några hundra mil om året, på sommaren när utsläppen är som lägst.

Så hur är det tänkt att vi ska semestra i framtiden? De som väljer att flyga till Thailand eller Kanarieöarna är det väl snart skottpengar på. Båt är givetvis inte till att tänka på, åtminstone inte motorbåt. I takt med stigande fastighetsskatter är det allt färre som kan ha en sommarstuga för man kan ju inte råna en bank för att få råd, det är ganska olagligt faktiskt.


Det vore såklart fint om alla drog på cykelsemester, bodde i tält där de knaprade på biodynamiskt hemodlade grönsaker, men precis som MP-förslaget att barnfamiljer ska storhandla med lådcykel blir det orealistiskt om man tar hänsyn till verkligheten.

Svenska kronan har ett rekordlågt värde. En av få fördelar med detta är att det skulle kunna gynna svensk turism. Ska nu politikerna lyckas klanta bort det med?

8 kommentarer:

  1. Svenska politiker hatar det mesta. Vanligt folk i synnerhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lätt att få den uppfattningen. Särskilt när de där vanliga har fräckheten att tycka fel :-).

      Radera
  2. Om du skriver på det här sättet så tror jag faktiskt snart att du får Annie Lööf efter dig, du svartmålar ju Sverige :)

    Jag förmodar att politikerna tänker sig att inget problem föreligger. Den nya adeln i Sverige, politikerna, kommer ju alltid att se till att ha råd. De skor sig så mycket det behövs på andras bekostnad.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är lugnt. Så fort Annie försöker tar jag upp hennes 180 graders helomvändning efter att först ha gått till personval på att motarbeta FRA-lagen för att därefter rösta för densamma. Efter det tappar hon varje gång intresse för att prata med mig.

      Visst har politikerna råd, men om svenskarna inte ens har råd att utgöra stommen i svensk turism när kronan omöjliggör många utlandsresor kommer det slå mot skatteintäkterna.

      Radera
  3. Du har fel: https://www.gp.se/debatt/skatten-p%C3%A5-husbilar-f%C3%B6r%C3%A4ndras-inte-1.16408632

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte helt säker på det. Varför gör hon i så fall ingen riktig dementi, så skulle husbilsägarna i GP:s kommentarsfält lugna sig?

      "Det innebär att beräkning av fordonsskatt för husbilar även fortsättningsvis utgår från 'skälig grund', även om det finns ett angivet CO2-värde."

      Låter ytterst luddigt. Denna skatt ska även fortsättningsvis utgå från "skälig grund". Finns det någon skatt Transportstyrelsen eller Skatteverket anser inte har skälig grund? Låter som en halmgubbe i mina öron.

      Men jag hoppas det stämmer, att den inte höjs 1 september. Dock skulle jag inte drömma om att köpa en husbil i Sverige eftersom det verkar helt uppenbart att målet är att svälta ut dessa människor. Kanske ingen poäng att göra det en tid på året då nästan alla husbilar ändå är avställda.

      Radera
  4. Varför skulle någon vilja åka utomlands på semestern? All världens kultur och människor finns ju här i Sverige, all världens mat, språk, djur, sedvänjor osv mm.
    Du kan med stor sannolikhet ganska enkelt hyra en lägenhet, eller bli inneboende, i någon av alla svenska förorter eller mindre städer och där gå "all-in" för en mysig och händelserik semester.
    Med lite tur kanske du och din familj kan bli utsedda till årets hjälte eller liknande av Aftonbladets ledarsida eller SVTs kulturnytt.

    Sverige är fantastiskt, som turistrådet använde som slogan under många år. Jo, så är det ju även om tolkningen av sagda slogan nog kan har förändrats under årtiondens gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror väl på vad man är ute efter på semestern. Hög värme eller bergstoppar över 8000 meter har vi ont om.

      Radera