torsdag 29 augusti 2019

Billigaste löparskorna någonsin

Jag brukar köpa löparskor i engelska nätbutiker. Det kan bli knepigt med storlekar, men det finns tabeller som jämför storleken på olika modeller och det går också att mejla tillverkaren. Någon gång har jag hamnat lite fel, men aldrig så illa att jag behövt skicka tillbaka skorna. Enda gången det hände slet skorna för hårt på mina knän, och det vet man inte bara genom att sätta dem på sig innan köpet.

För det är nästa invändning, från människor som jobbar i fysiska butiker, att hos dem får man provspringa med skorna på löpband. Jag har köpt skor på det sättet också, men fem minuter löpband säger ändå ingenting om hur skorna känns på en flera timmar lång asfaltsrunda när fötterna svällt några millimeter och benen är trötta.

Kjell Erik Ståhl – trött legend

Den enda säkerställda skillnaden mellan nät- och fysiska butiker är priset. På Löplabbet kostar herrmodellerna just nu 769-2949 kr. De flesta ligger på 1200-1600. På nätet har jag aldrig betalt över 800 kr. Brexit har pressat ner pundet och gjort det ännu billigare, men jag misstänker att det kommer ändra sig.

Jag väljer gärna förra (eller förrförra) årets modell. En löparsko blir inte ett dugg sämre av att det kommit en ny färg. Tvärtom har jag flera exempel på skor där konsensus är att andra generationen är sämre än första, eller femte sämre än fjärde.

Men man kan ju inte välja bara på pris. En sko ska ha rätt dämpning och vikt. Många löpare fastnar för ett eller två märken för att de ”känns” rätt. När jag köper skor jämför jag pris och vikt, räknar om vikten till min egen storlek så att jag kan jämföra med den nuvarande skoparken, läser recensioner och frågar ibland löpare jag känner om skons egenskaper.

Dessa skor tog mig genom två maror – sörjer dem än.

Nu har jag garanterat tröttat ut åtminstone alla läsare som inte springer, så jag ska snabbspola. Vid senaste skoköpet tänkte jag som vanligt börja med att skumma av nätet för att hitta 20-25 modeller att jämföra. Jag började med att filtrera skorna på första sajten och sorterade dem därefter efter pris, billigast först.

Då hittar jag en sko med drygt 80 procents rabatt! Anledningen förutom att den var lite äldre var att den bara fanns i en hopplös storlek – min hopplösa storlek (ja, jag har båtfötter). Vikten och dämpningen var den rätta för mitt syfte (långpass). Såg ett par längre recensioner som lät väldigt positiva och tänkte att hur fel kan det bli?

Så istället för de vanliga tio timmarnas jämförelser slog jag till på en sko efter tjugo minuter. Trots att SEB gav mig växelkursen från Helvetet landade skorna inklusive frakt på 408 kr. Passade perfekt och efter några mils användning är jag fortfarande helnöjd.

Nu ska vi ha kul ihop i 150 mil!

21 kommentarer:

  1. Har du några tips på bra nätbutiker? För mig som har en vanligt förekommande skostorlek (44) är det svårt att göra riktiga fynd när det gäller löparskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper det mesta på https://www.startfitness.co.uk och lite hos https://www.wiggle.co.uk.

      Radera
  2. En liten kommentar på delen om att fem minuter på löpbandet inte säger så mycket, vet att Intersport erbjuder ett byte av skorna inom 30 dagar om man inte är nöjd, om man provat på löpbandet i butiken innan första användning.

    Med det sagt, jag kör enligt samma logik som dig: Är det billigare på nätet så kör jag det också, så klart. Sen är det viktigt att komma ihåg att efter Brexit är risken stor att man tvingas betala tull och moms på varor från UK, vilket så klart behöver räknas in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone tills EU och GB satt sig ner och förhandlat fram ett vettigt avtal, något som borde skett veckan efter folkomröstningen. Men om skorna ligger på ungefär halva priset nu finns det plats för lite extra avgifter också.

      Radera
  3. Otroligt bra pris du lyckades få till. Jag springer ju inte, men när jag köper "gåskor" som en annan tant går jag till Igor sport på Götgatan. Förra säsongens modeller till kanske 30% rabatt skulle jag tro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en seglivad myt att skor måste vara "färska", att gummit skulle torka i ett par skor som ligger mörkt och inplastade på lagret.

      Innan jag började springa blev jag en gång ordinerad av en ortoped att köpa "walking shoes". Varken han eller butikspersonalen kunde svara på vad som skilde dem från vanliga, jävla promenadskor.

      Radera
  4. Den bästa träningen är den billiga träningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Fast det går alltid att pressa ytterligare:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/11/barfotalopning-sparar-knan-skor-och.html

      Radera
    2. Har testat barfotalöpning några gånger faktiskt. Måste säga att jag tycker det är ganska njutbart! Det kräver dock att man är på rätt plats tycker jag.

      Radera
    3. Har haft några tråkiga barfotaerfarenheter i sommar med blåsor och skit, men visst är det kul när det funkar. Föredrar asfalt, såväl barfota som med skor.

      Radera
  5. Hittade just 180-gradersmotpolen till dina pjuck:

    https://news.nike.com/news/nike-adapt-huarache-official-images-and-release-date

    Borde vara de första löparskorna någonsin som kräver en bruksanvisning och en app + laddning av skorna innan användning? Inbyggd motor (styrs exempelvis av en iPhone eller Apple Watch) fixar bland annat snörningen. Man pratar med Siri: "Hej Siri. Snör upp mina skor litet". (Kan bli trist om telefonbatteriet lägger av innan man fått av sig skorna.) Skorna har dessutom inbyggda lampor som man kan färgsätta efter humör.

    Då det, då det.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Herregud, vilket skämt! Om någon berättat på 80-talet att framtidens fritidsskor kommer se ut som moonboots med strålkastare hade jag skrattat ut dem, men nu fastnar skrattet i halsen.

      Radera
  6. Största frågan för mig som inte är löpande i texten är varför du använder SEB när du växlar valuta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att jag betalade med mitt SEK- och SEB-knutna Mastercard, men finns det en bättre lösning är jag idel öra.

      Radera
    2. Jag kör komplett bank + revolut (båda utan årsavgift). Då får jag 2% bonus på överföringen till revolut och 0% växlingspåslag. Samt att man kan ta ut 2000:-/mån i kontanter, vilket gott och väl räcker till månadens matinköp (även kontanterna genererar då 2% bonus som kan dras direkt på fakturan från komplett bank). Har även Santander som har 0% växlingspåslag men 8000SEK i kontanter, även det ganska smidigt. Finns det bättre lösningar så är jag idel öra :)

      Radera
    3. Låter vettigt. Jag handlar inte ofta i andra valutor (jag handlar överhuvudtaget inte), men visst blir jag sned när jag förlorar kanske en femtiolapp på ett enda köp på några hundralappar.

      Radera
  7. Kul att du köpt Salmingskor. Jag är inne på mitt tredje par och är mycket nöjd. Senaste fjolårsparet hittade jag på nätet för 549kr (svensk nätbutik) ordinarie pris typ 1600 kr. Vad är det där för modell? Jag använder Enroute. Köpte ett par löpskor på löplabbet en gång för ca 16-1800 kr. Väl hemma googlade jag modellen och hittade samma på nätet för 900 kr.. Det är lite fult men jag gick faktiskt och returnerade det dyra paret och beställde istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sneglat på dem tidigare, men aldrig hittat rätt Salming till rätt pris. Det här är Distance 3 och min tanke är att använda dem för pass på 15 km och uppåt.

      Jag har aldrig gjort det där "tricket", men kan gott förstå att det är lockande.

      Radera
  8. Vet inte om du följer upp så här gamla inlägg men... Nu är ju brexit ett faktum och jag skulle behöva nya skor. Det verkar gå att beställa från de engelska sidorna fortfarande men jag förmodar att införselmoms tillkommer. Var handlar löpare sina skor nu post-brexit?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga, ingen aning. Än så länge gissar jag att England funkar, åtminstone till årsskiftet.

      Radera