lördag 17 augusti 2019

Usch för kurs!

Jag brukar inte uttala mig om s k börsprofilers kurser och föredrag. Min grundinställning är att om det finns en köpare och en säljare som bägge är nöjda med priset och köparen vet hur produkten/tjänsten ser ut har ingen med det att göra. 6000 kr för en endagskurs kan tyckas i saftigaste laget, men har man sex miljoner att investera behöver man ju faktiskt bara göra en promilles bättre avkastning för att tjäna in kostnaden redan första året.

Men det senaste erbjudandet är en nybörjarkurs i fondsparande, på nätet, för dig som ”vill börja investera på börsen” och ”inte vet var du ska börja”. Nu har jag visserligen bara investerat på börsen i dryga 30 år, men jag trodde att själva poängen med fondsparande är att fondernas förvaltare sköter investeringarna åt en. Ja, du behöver välja fonder, men att komma igång med detta borde inte behöva kosta svindlande (på mer än ett sätt) 2490 kr.


Kanske har kursen högre ambitioner än vad man kan hitta gratis lite varstans på nätet? Målet skulle ju kunna vara att till slut bli en börshaj och kanske förvalta egna fonder, men det verkar inte så. Formuleringen ”När väl pengarna har börjat jobba för dig kan du fokusera på annat!” i informationsmaterialet får mig att tänka på den gamla skrönan om rökavvänjningsprogrammet där man efter att ha skickat in pengarna fick hem ett brev med texten:
Tack för pengarna! Glöm nu inte att sluta röka.
De flesta kommentarer går i den riktningen: ”Bland det mest oseriösa jag sett”, ”Du borde skämmas”, ”Hoppas verkligen inte folk går på denna skit”, ”Jäkla bluffmakare”. Men återigen, var och en lägger pengar på vad den vill. Någon kanske t ex tycker att kursledarens politiska budskap är värt 2490 kr i ren uppmuntran, men om man är nybörjare och inte har några sex miljoner att investera hoppas jag att man gör något annat för pengarna.


Jag får en känsla av att man (lite som gymkorten) hoppas på kunder som betalar för att de behöver en spark i arslet att komma igång. Är du en sådan potentiell kund, snacka ihop dig med en kompis istället, eller anslut till en nätgrupp där ni sparkar varann helt gratis.

Jag har bestämt att sommaren är över på måndag. Vädret rår jag inte över (det gör bara Miljöpartiet). Vad jag menar är att bloggen går in i höstläge med dagliga inlägg igen.

16 kommentarer:

 1. Ja jösses, man kan tydligen ta betalt för vad som helst. Tänker spontant att vem som helst kan boka ett möte med sin (eller annan) bank helt gratis för att få den här typen av "kurs" (rådgivning).

  Må så gott nu när sommaren är slut, och njut av plockade blåbär!

  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt går att sälja. Och för att tydliggöra, personerna bakom den här kursen kan säkert lära ut något om något, men detta kändes inte fräscht.

   Men njae, bankerna brukar mest vilja prata om de egna fonderna.

   Det är som vanligt, man undrar var tiden tog vägen, men blåbär har jag i alla fall :-).

   Radera
  2. Ja, förvisso vill bankerna prata om sina egna fonder, men det behövs inte mycket tid med google för att kunna ställa motfrågor om förvaltningsavgiften till exempel. Eller gå till flera banker för att få råd... Men det är ju troligtvis osäkra människor som köper denna typ av kurs, så diskussionen blir ju inte riktigt på rätt nivå såklart :-).

   Blåbär är iaf gott!

   Radera
  3. Jag tänker att bankerna kanske inte ens har egna indexfonder med någorlunda låga avgifter, utan då försöker sälja på kunden generationsfonder, fond-i-fond och annat jox. Bättre då att starta en depå hos Avanza eller Nordnet och lyssna på någon podd eller blogg som vänder sig just till nybörjare, exempelvis länken till Avanzapodden i min text ovan. Är övertygad om att Nordnet har ett liknande avsnitt eller text.

   Ja, blåbär är vinst varje gång :-).

   Radera
 2. Låter väldigt bluffigt. Har själv skrivet ett antal nybörjarartiklar för de som verkligen inte vet hur de ska komma igång med sitt nya frugala leverne, eller som helt enkelt bara sitter på med för mycket deg. Och jag har varit överdrivet tydlig med att betona att råden är helt gratis, man behöver vare sig köpa böcker eller gå dyra kurser, även om de som marknadsför sina kurser vill ge sken av att du får en helt annan och bättre kunskap om du går kursen, än om du lär dig från en gratis källa, som t.ex. Avanza eller nån av de femtioelva bloggar som skriver om detta. Humbug, bluff eller bondfångeri är vad det är.

  Som du skriver är det den egna viljan som avgör om man kommer att lyckas eller inte, det bestämmer inte priset på kursmaterialet.

  Om man ni vill lägga pengar på något som är tänkt att förbättra ens liv och leverne tror jag att coachning är en bättre väg. På jobbet köper jag aldrig dyra femdagarskurser för 30" + moms, däremot hyr vi ibland in coacher som man kan ha tillgång till under säg 4 timmar i veckan under 6 månader, just för att kunna lägga allt krut där det verkligen behövs och inte en random kurs som man kan hitta info om gratis på nätet. Dessa coacher har gett mig oerhört mycket mer än någon dyr kurs jag någonsin har gått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vissa fall får man säkert andra/djupare kunskaper, men här känns det inte som att det ens är målsättningen. Man vill hjälpa folk igång för att de sedan ska kunna sitta och skörda. Kunde antagligen lika gärna be dem köpa tre olika indexfonder.

   Coaching låter i och för sig bra, men själv är jag nog tvärtom, skulle kunna gå kurser men inte boka en coach eller personlig tränare.

   Radera
 3. Ja, det är lite granna sorgligt med den typen av erbjudanden. Och som du säger, det syns ju på deras formuleringar vilken scam det är. Tyvärr kommer dessa bedragare förmodligen dra in bra med pengar ändå.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen. Bra med reklam har de också fått, men kanske en och annan drar öronen åt sig efter att de släppt den här kursen.

   Radera
 4. Nu vet jag inte vem som säljer detta och hur det annonseras men jag tror faktiskt det är omöjligt att bara sälja genom traditionella annonser. Ingen är så dum att man aktivt registrerar sig för en sådan kurs i kombination med att betala tvåochetthalvttusen!
  Däremot lär det kunna funka via aggressiv telefonförsäljning och argumentation av typen som du nämner (men 2500 är bara någon procent extra avkastning!) och då kanske det är bra att kunna luta sig mot annonser för att ge sken av att man är seriös. Nåväl, bondfångeri är det och låt oss hoppas att ytterst få går på det.
  Skönt att sommaren är över så man får sin dagliga dos Sparo igen!

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte göra reklam för sånt jag inte tror på, men de har en befintlig hemsida med publik. Dessutom har kursledaren bjudits in både till Sveriges Radio och diverse ekonomipoddar och har säkert ett stort nätverk i sociala medier, så jag tror nog att de säljer. Till människor med nyväckt ekonomiintresse som tror att man måste betala för dylik information.

   Jag hade gärna haft mer sommar, men både kalender och väder gör sig påmint om att hösten inte är valfri i år heller :-).

   Radera
 5. Utmärkt! Har saknat dina dagliga blogginlägg. Har den senaste tiden tom missat inlägg då jag inte loggat in varje dag....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men alla gamla inlägg finns ju kvar och det är sällan jag är så dagsfärsk att inlägget tappar kraft av att läsas ikapp.

   Radera
 6. Intressant inlägg Sparo!

  Tror att de flesta läst mina inlägg om vissa kursgivare som inte har rent mjöl i påsen. När jag 2016 började komma i kontakt med olika bloggar stötte jag tidigt på några kändisar i bloggvärlden som sålde kurser. Skrev inlägg om det och den som tittar lite på det inlägget (länk nedan) kommer säkert hitta ett och annat anmärkningsvärt faktum (vill inte kalla det lögn utan tycker att man ska bilda sin egen uppfattning ;).

  Född fri - utbildad till ruinens brant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ogärna ge mig in i Kavastudebatten och skulle inte gå hans kurs heller, men en avgörande skillnad tycker jag är att han i alla fall flaggar för väsentliga kunskaper. Om löftet infrias vet jag alltså inte, men i den kurs jag reagerade på är man tvärtom ganska tydliga med att det här handlar om att lära nybörjare att komma igång med passivt indexsparande. Och det kan ju aldrig vara värt tusenlappar.

   Radera
 7. Jag vet inte vem det är som erbjuder den här kursen, men vederbörande är inte först, och knappast heller den sista att försöka tjäna sig en hacka på människors okunskap.

  Nu verkar ju denna inte påstå sig ha uppfunnit någon egen "magisk" metod, för att vaska fram de allra bästa investeringarna, och vederbörande är iaf inte en charlatan i det perspektivet.

  Jag är övertygad om att motsvarande innehåll, och mer därtill, finns att tillgå alldeles gratis, på otaliga bloggar och hemsidor där man kan läsa om självklarheter som att man ska försöka betala så låga avgifter som möjligt, och att breda indexfonder kan vara en bra grund i ett fondsparande.

  Man kan fråga sig varför någon ska betala för något som finns att tillgå alldeles gratis, och hur framgångsrik den som försöker sälja på en olika former av rådgivning egentligen är?

  Själv blir jag ofta uppringd av unga herrar från företag som heter något i stil med x och y partners, som vill bjuda in mig på olika möten där det bjuds på gratis förtäring, i en trevlig miljö. Jag brukar då alltid fråga mig vem det är som kommer att betala notan? Det brukar inte vara x och y partners... //Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken först eller sist, och jag ser heller inget fel i att tjäna pengar på människors okunskap om man på köpet botar den genom att förmedla kunskaper. Men här det en nätutbildning som redan finns i gratisform och då hoppas jag att folk hittar dit istället.

   Nej, så länge man ärligt redovisar vad det är man säljer är man inte charlatan, men det är definitivt i gråzonen.

   Jag har varit på sådana där events arrangerade av bl a Nordnet och Avanza. Produkten i det fallet är reklamen jag utsätts för när tar del av information och förtäring. Man betalar helt enkelt med sin tid. Ibland är det värt det, ibland inte. Men 2490 kr skulle jag aldrig tycka att det är värt, trots att det nog vore mer för pengarna än en nätutbildning i brett fondsparande.

   Radera