söndag 25 augusti 2019

”Lägg ut!”

Kvällstidningarna älskar topplistor av den här typen:


Det här är bara en variant. Nästa gång är det ”Rikast i din kommun!” eller ”Kvinnorna som tjänar mest”. Det krävs bara några slagningar och bilder. Sedan har artikeln skrivit sig själv. Särskilt populärt när det är nyhetstorka.

Det är skitjournalistik och jag tycker inte ens att den här information ska gå att få fram. Det finns bra grejer med offentlighetsprincipen, men varför ska man få fram all info om en människa bara man har personnumret? Vad tillför det samhället eller oss som individer att veta vilken tonåring som ärvt mest pengar?


Men det säger också något om hur journalister – och i förlängningen läsarna – ser på detta. Människor med hög lön eller stor förmögenhet – häng ut dem bara! Det finns säkert människor i dessa grupper som utnyttjat sina medmänniskor eller trampat över lik, men knappast alla så vad är deras brott? Och nej, i konsekvensens namn vill jag inte se det här löpet heller.

10 kommentarer:

 1. Det är väl som du tidigare sa? " Kvällspressen - av idi-ter, för idi-ter".
  Ja, offentlighetsprincipen borde banne mig förändras om något. Uppgifterna borde enbart få brukas i händelse av typ brottsmisstanke.
  Det är lustigt det där med de nya eu-regleringarna om personuppgifter, eller hur? Det går tydligen fortfarande bra att missbruka uppgifter, förutsatt att man är media. Men ve det företag som nu gör ett misstag med persondata i övrigt?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är knepigt. Bra att/om man kan granska myndigheter, men att varje enskild individ ska kunna ta reda på nästan vad som helst om sina medmänniskor känns inte vettigt. Har man personens personnummer får man nog nästan fram mer om den enskilde medborgaren än vad den enskilde medborgaren själv vet.

   Radera
 2. Tycker det är rimligt att man kan få ut den här typen av uppgifter offentligt. Många har ju ondgjort sig på en estniskbördig finansprofil så man får ta det goda med det onda. För många kan man rent av få ut vad personen har i månadslön om man nu skulle orka bry sig om det.

  Sedan är det slaskigt av tidningar att göra den här typen av listor. Hade en granne som kom med på den när han skulle gå i pension och fick många sparade ersättningar utbetalda på ett bräde. Han tyckte det var olustigt att man lägger ut en checklista till potentiella inbrottstjuvar: hit ska du gå, här finns pengarna! Det förde dock det positiva med sig att nämnde granne blev mycket aktiv i grannsamverkansföreningen och styrde upp det.

  Å andra sidan har folk hållit på med sådant här långt innan det fanns internet. Förr i tiden satt gubbarna och tummade taxeringskalendern för att hålla koll på vad grannen tjänade. Tror inte egentligen att det är värre idag trots att informationen bara är ett klick bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att den estniskbördige (och andra) finansprofilen ska ha rätt att hålla sin avkastning hemlig. Man kan absolut hävda att hemlighetsmakeriet skadar hans anseende, men det bör vara hans val.

   Ja, det här problemet kom inte med internet. Däremot har internet gjort det lättare.

   Radera
 3. Fast, hade aftonbladet /expressen har ett dylikt löp som du postat ovan så hade jag faktiskt blivit en smula intresserad att över huvud taget fysiskt inhandla ett ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, särskilt det där med LO-basens vikt i ris hade gjort mig lite nyfiken.

   Radera
 4. Du vet väl om att även personnummret är offentligt? För övrigt är det finare att vinna pengar än tjäna pengar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det förvånar mig inte. Och ja, det där är märkligt, att grundtanken i mediebruset när någon med riktigt höga inkomster diskuteras är att han/hon tillskansat sig pengarna omoraliskt eller t o m olagligt.

   Radera
 5. Jag tror att jag och mina syskon hamnade högt på en sån lista året efter att vi sålt vårt föräldrahem. Iallafall så hamnade den av oss som bor i en "fattigare" kommun (stockholmsk söderkranskommun istället förr norrkranskommun) där, 20-i-topp.
  Vi fick deklarera en ganska stor vinst och året efter så fick vi allihopa världens tråkigaste tidning automatiskt, "Kånnässör". Har aldrig sett tråkigare annonser, reportagen var ganska intetsägande också.
  (Man får den tidningen om man deklarerat över en viss inkomst. Ska tydligen kännas exklusivt och utvalt.)

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fick ni några tiggarbrev då ;-)? Jag har alltid tänkt att om man skulle "hängas ut" som en rik jävel skulle man få handskrivna brev från barnlösa änkor med höga tandläkarräkningar.

   Radera