tisdag 20 augusti 2019

Hjälp till självstjälp

Småbarnsföräldrar klagar över att tiden inte räcker till för vardagsmotion. Själv hör jag ofta löpare som inte hinner med de löpturer de skulle önska. Ofta får de förläggas till sena kvällar, eller pressas in på lunchrasten.

Jag fattar att det är svårt, och de jag pratar om, som kan ställa klockan på 4.30 för att springa, är givetvis i minoritet. Istället hyllar denna galna värld initiativ som tar bort den lilla vardagsmotion som ännu blir av. Minimum borde väl vara att knuffa en barnvagn i sakta mak. Inte längre!


Nu har elbarnvagnarna kommit. Det var väl ofrånkomligt när de vanliga promenaderna bytts ut mot segway eller elsparkcykel och cyklar numera ”trampas” av elmotorer. Men det är klart, vem orkar knuffa på en barnvagn när ena handen håller i en mobiltelefon, den andra handen petar på dess skärm och hela surfverksamheten tar all koncentration i anspråk?


Möjligen kunde det vara skönt när man springer ifall den medföljande barnvagnen går av sig själv, men det finns utmärkta joggingvagnar särskilt utformade för att springa med, där friktionen och tyngdpunkten är låg.

Och självklart stannar det inte där. En del eldrivna vagnar har en hylla bakom för mamma/pappa så att de helt slipper röra sig. Och nej, det är inte ett handikapphjälpmedel, målgruppen är latmaskar. Nästa steg är kanske vagnar som inte ens behöver en medföljande förare, så att denne istället kan sitta i soffan och titta på den självgående vagnen via en webbkamera. När den affärsidén börsintroduceras kommer jag köpa. Underskatta aldrig människans dumhet!

46 kommentarer:

 1. Disneys Wall-E blir allt mer sann i sin framtidsvision...

  Det saknas en iPad-hållare framför barnet där den kan se sina favoritfilmer medans man föräldern "promenerar" så att denne inte blir störd i sin mobilanvändning - kanske ett dyrt uppgraderings-kit vore på sin plats?

  Jag är också med vid IPO!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick leta upp vad Wall-E är, vilket kanske säger något om min allmänbildning ;-).

   Bra förslag med iPad-hållaren! Klart att det måste finnas en sådan.

   Radera
  2. Personligen låter detta som ett perfekt sidoprojekt för Tesla. De kan lägga in sina sensorer i vagnen så att den kan "självköra" sig runt på gångvägarna och se till att undvika andra gångare etc. Extra fördel att chansen för vita trailers som blockera gångvägen är väldigt liten! För några extra tusenlappar så kan du få sensorerna i en annan färg så att de matchar bättre vilket de flesta kommer se som ett måste med förprogrammerade rutter och voila!

   Radera
  3. Det ligger något i vad du säger. Kan mycket väl komma en Teslavagn vad det lider.

   Radera
 2. Jag har sett föräldrar som monterar ipad/iphonehållare på kundvagnarna när de är inne på ikea/willys. Barnen sitter sen inne i vagnen bland mjölkpaket och fläskkotletter och tittar på sina favoritfilmer. Vi kommer aldrig att skaffa liknande prylar. När man är ute MED barnen så ska man vara MED barnen, inte med sin yuppienalle. Vi är i minoritet här i området kan jag säga... jag är dessutom nog den enda som inte kollar i telefonen när jag åker buss, och ler lite extra skadeglatt när bussen kör förbi fjollar som står med näsan så djupt i telefonen att de inte märker att deras buss nalkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag pratade med en busschaufför som fått skit av sin chef för att resenärer ringt och klagat på att bussen kör förbi hållplatsen. Han frågade vad han skulle göra: "Ska jag kliva ur bussen, knacka varje person i huvudet, vänta tills jag får ögonkontakt och fråga: 'Ska du åka med busslinje 433?'?"

   Radera
  2. Jag förstår både chefen och chaffisen jag. Hur svårt kan det vara? Det är väl bara att lägga sig på tutan varje gång han närmar sig en hållplats så lär ha få tillräckligt med ögonkontakt. Men hade inte chefen detaljstyrt chaffisen så förbannat och skrämt upp han till lydnad med värdegrunder hit och föreläsningar om kundperspektiv dit och sparkat hans kollegor från höger till vänster och avstått från att kosta på ett buss-wifi så hade nog chaffisen kommit på detta själv. Men vi är alla idag så djävla rädda att få tända en enda liten cigg bakom ratten i en buss när vi nyss fått en fars dödsbesked eller att omedelbart själv bli sparkad för att man kastat ut en liten bråkig raggare som inte kunnat lyfta på arslet för en funktionshindrad pensionärstant att vi snart inte ens vågar urinera utan en mellanchefs skriftliga avtalsgodkännande. De är båda offer för nyliberalismens ångvält.

   Radera
  3. Nej, man kan inte lägga sig på tutan varje gång man kommer fram till en busshållplats i Stockholmsområdet. Då kommer både resenärer och boende kräva ens avgång av den anledningen.

   Jag tycker att det är helt och hållet resenärens ansvar att visa att man vill med, genom att resa sig upp när ens egen linje kommer. Man får helt enkelt släppa koncentrationen på skärmen några minuter eller också chansa på att någon annan vid samma hållplats gör det.

   Radera
  4. Nej nej nej. Det är bättre än knark och alkohol. Ska de ta till flaskan och sprutan istället? Mobilen är ju deras sista livsuppehållande drog det där. Deras enda sätt att kommunicera med omvärlden. Ska du ta ifrån dem det enda lilla nöje och gnista som de har kvar i sina liv?

   Nej. Låt mobilknarkarna få höra ett evigt brölande som livar upp lite på bussen, som får bostadspriserna i Stockholm att stabilisera sig, som får de krigsskadade terroristerna att springa och gömma sig och så att nattklubbarna tvingas stänga.

   De boende får väl gå och gnälla hos bostadsrättsföreningens styrelseordförande om de har problem med sin boendemiljö.

   Radera
  5. I likhet med exempelvis heroin (inga jämförelser i övrigt) tror jag inte att människan mår bra av ett mobiltelefonberoende, även om den enskilde individen kan lura sig till att tro det för stunden.

   Om mitt boendeproblem beror på att 42 busschaufförer tutar utanför mitt hus ser jag inte riktigt poängen med att kontakta bostadsrättsföreningens styrelseordförande. Det kan knappast han/hon göra något åt.

   Radera
  6. Funkar det i länder som Indien så fungerar det nog lika bra här med.

   Nu tror jag att folk är relativt snabba att bli av med sitt beroende om det kommer 42 bussar som tutar på dem varje gång de glor i mobilen. Det handlar inte om att bestraffa en grupp individer utan om att göra dem uppmärksammade på att de har ett beteendeproblem och att det här finns någon slags profession som faktiskt ser och engagerar sig i dem medan alla andra bara står handfallna. Tutar, knackar dem på skallen och frågor om någon är hemma. Det handlar ju bara om ensamma och vilsna själar. Och chaffisen drar in några kronor extra åt bussbolaget. Win-win.

   Tuta nu upp dem från missbruket och erbjud dem en snabb tripp tillbaka till verkligheten istället. Det kan även vi vanliga bilister hjälpa till med.

   Tuta om du ser mobilmissbrukare en du med. Skulle nog liva upp storstaden rejält. Det går över på en vecka eller två så lägg inte så stor vikt vid oväsendet som blir. Folk avvänjs snabbt.

   Radera
  7. Skulle busschaufförer börja tuta för att få folk att reagera så skulle jag önska att dessa chaufförer fick sparken direkt! Ett onödigt tut är tusen gånger värre än en klubb som spelar för hög musik eller folk som pratar med varandra på en uteservering.

   Radera
  8. Det beror väl på vad det är för ”musik” de spelar. Jag föredrar bussens tuta framför mycket av det som spelas.

   Vad har du emot att folk pratar med varandra på en uteservering? Visst låt maten tysta mun men sen behöver man få diskutera om inte Carl Bildt borde petats för sina dumma kommentarer långt före Hanif Bali.

   ” – Vi kan lova en bättre budgetutveckling än vad socialdemokraterna kan göra.

   Carl Bildt, 1991

   – Denna regering är den mest kompetenta regering vi någonsin haft.

   Carl Bildt, hösten 1991

   – En friktionsyta uppstår förvisso, men det är denna motsatsernas fredliga dynamik som med mitt sätt att se betyder oerhört mycket för att vitalisera det svenska samhället!

   Carl Bildt, i Rinkeby februari 1992 angående den oro som uppstått efter lasermannens attentat.

   [...]

   – Nog fick jag en hurring då och då när jag ställde till med ofog, det tror jag. Att markera med dask var gränserna går, det har jag i alla fall inte mått illa av.

   Carl Bildt på frågan om han fick stryk som barn.

   [...]

   – Det var inte påfallande intressant.

   Carl Bildt om att ha besökt en porrklubb på 70-talet”

   http://uppdragbildt.se/sagt-av-carl-bildt/

   Jag förstår inte vad Ulf blev så upprörd över häromdagen. Hanif Bali hade ju för en gångs skull rätt?! Jag tyckte att han var ovanligt välartikulerad för att vara ett Hanif Bali twittermeddelande faktiskt.

   Radera
  9. Jag tänker inte recensera Indiens trafik, men i Sverige ska tuta används för att påkalla fara. Att missa bussen för att man fastnat i sitt surfberoende är inte allmänfarligt. Är det viktigt att komma med föreslår jag lite personligt ansvar, och då menar jag inte chaufförens ansvar.

   Radera
  10. Twittra lite om Carl Bildt det går inte an - då kommer storsläggan fram i den moderata toppen. Då blir det liv i luckan minsann! Men låta krigskonsulten få härja fritt och dyrt med regeringsflyget hit och dit då ler man bara och klappar Carl på huvudet. Han får fortsätta pr ut och år in att bete sig som ett djävla svin han. Det är väl att han har varit sonsonson till friherre Bildt som var kompis med den dåvarande kungen som gör att han är orörbar? Eller har jag fel?!

   ” På många sätt är Carl Bildt en gåta. Hur sjutton har mannen lyckats hålla sig kvar i politikens finrum i nästan ett halvt sekel? [...]

   Varför har han aldrig fallit?

   Tyvärr glider Carl Bildt undan, även denna gång. När jag stänger boken är jag lika förbryllad som när jag öppnade den. Överlevaren Carl Bildt är fortfarande ett stort mysterium.

   Men det kanske inte gör så mycket. Uppdrag Bildt har andra kvalitéer. Som anklagelseakt är den stark, även om ingenting egentligen är nytt.

   Den som fortfarande beundrar Carl Bildt efter avslutad läsning måste var ovanligt hårdhudad. [...]

   Framför allt visar Björn Häger hur Carl Bildt nästan alltid satt pengarna före principerna. Han har gladeligen tagit sig an uppdrag som på ett provocerande sätt kolliderat med hans image som fredsskapare, bara de varit välbetalda. Björn Häger beskriver honom till exempel som ”krigskonsult” i ett kapitel som handlar om hans arbete för den amerikanska Kommittén för Iraks befrielse, en kommitté som lobbade hårt för en invasion av Irak.

   Knappast ett uppdrag för en fredsälskare.

   Värst är så klart historien om Lundin Oil. Carl Bildt satt i styrelsen när företaget tog hjälp av regimen i Sudan för att fördriva människor som var i vägen för utvinningen av olja. Anklagelserna mot Lundin Oil har varit många och grava. Det handlar om brott mot mänskligheten. Men Carl Bildt har varken sett eller hört nått. Nej, han begår aldrig några fel.”

   https://www.gp.se/kultur/carl-bildt-glider-undan-även-denna-gång-1.4558360

   Radera
  11. Att tuta är att påkalla fara, ja. Och vad kallar du att stå med hörlurar och glo in i en mobil vid vägkanten?

   Polisen och trafikverket varnar för detta:

   https://www.expressen.se/kvallsposten/varningen-anvand-inte-horlurar-i-trafiken/

   ” Facebook, mejl och wordfeud. Den ständiga uppkopplingen är inte bara stressande – den kan vara direkt farlig.

   Allt fler fotgängare råkar ut för olyckor när de går försjunkna i sina mobiler. [...]

   Även i trafiken har hon märkt att telefonen kan vara en risk.

   – Ibland går jag och läser ett meddelande och är halvvägs ut i gatan innan jag märker det. Men jag hinner ju springa tillbaka igen.

   Liknande erfarenheter har Katarina Sandberg från Östermalm. Hon har varit nära att missa bussar och när det hon läser är tillräckligt intressant kan hon kliva ut i gatan, men hon tycker ändå att hon klarar att hantera sin smartphone och på samma gång vara uppmärksam.”

   https://mitti.se/nyheter/mobilsurf-ar-en-trafikfara/

   Radera
  12. Vet inte om du uppmärksammat det, men det här inlägget handlar om eldrivna barnvagnar. Vill du skriva en roman om Carl Bildt föreslår jag att du hittar en annan plats än mitt kommentarsfält.

   Radera
 3. På min joggingrunda så ser jag golfare med självgående golfbagvagn som följer efter dem ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, fantastiskt! Antagligen tittar de snett på "latmaskarna som åker golfbil". Att de inte hyr in någon som spelar åt dem också.

   Radera
  2. "true hands free mode"
   I videon ser man en dylik, ser att den lanserades för fem år sedan, 2014
   https://www.youtube.com/watch?v=HHivFGrtiuE
   Pris verkar ligga runt 20.000:-

   Det är väl sånt här som socialdemokraterna i Danderyd använder sina pengar till, det som blir över när de köpt knark vilket är vanligt förekommande där bland (politiska) överklassen enligt Den Store Ledaren Stefan Löfven

   Radera
  3. Jag har aldrig spelat golf, men det verkar inte jättebetungande att dra runt en vagn med ett tiotal klubbor. En del klarar ju bevisligen att gå med den i en väska på axeln.

   Finns det socialdemokrater i Danderyd?! Det var det jävligaste...

   Radera
  4. Jo, några stycken, de är väl inkvoterade enligt någon lag kan jag tänka mig.....

   Radera
  5. Nu blev jag så nyfiken att jag kollade. 7,53 procent var de i kommunen förra valet, 8,04 till riksdagen.

   Radera
  6. Med tanke på Löfvens uttalande så kan det tänkas att det även är andra politiker i Danderyd än enbart socialdemokrater som nyttjar...

   Radera
  7. Ja jösses, det måste vara en kvarleva med pensionärer som tappat förståendet? Eller vad tror du?

   Radera
  8. Anonym: Ja, jag tror vad som helst om politiker :-).

   Investeraren: Troligen. Eller någon runt Mörby centrum som leker arbetarklass.

   Radera
  9. Snarare leker de som bor i Danderyd att de är någon sorts överklass. Men överklassen har ärvt sina pengar och slott och ligger alltid på plus hur dum och korkad de än må vara. Det går inte att tävla mot någon som bara fuskar sig fram i livet men det förstår sig inte medelklassen sig på och bränner sina lånade pengar på luftslott.

   ”I Danderyd har det genomsnittliga hushållet en skuld som är nästan 5,4 gånger större än inkomsten efter skatt. Det är den högsta siffran i hela landet. På andra plats kommer Lidingö följt av Stockholm”

   https://amp.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/danderydsborna-ar-mest-skulder-hela-landet

   Radera
 4. Appropå vardagsmotion så går det alldeles utmärkt att jogga/lunka i maklig takt med en vanlig barnvagn på skogsstigen eller i el-ljusspåret. Det behövs inte något specialfordon.

  När det gäller ont om tid till träning så finns det genvägar. Högintensiv intervallträning är ett tips. Den förste att springa en engelsk mil (ca 1600 m) på under fyra minuter 1954 var medicinstudenten Roger Bannister i Oxford. De tuffa studierna gjorde att han bara hade lunchrasten för träning och han körde då intervaller. Sedan "fuskade" genom att först öva upp rätt hastighet på 400m, sedan 800m osv vilket var en ovanlig strategi på den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, jag har sett människor springa med vanliga standardvagnar också. Är väl mer om man ska springa med barn tre gånger i veckan som man vill ha bästa tänkbara.

   En engelsk mil under fyra minuter är svettigt :-). Och jodå, vill man så kan man. Kanske inte alltid på elitnivå, men de som klagar över att de inte hinner motionera pga barn eller jobb har vanligtvis inga problem att följa vartenda avsnitt av Game of Thrones, och la de den tiden på att springa vore problemet löst.

   Radera
 5. Varför inte ta hela steget fullt ut och leja ut barnuppfostran? Iväg till internat efter 3m bara? Och motion kan vara farligt, det vet man ju?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland undrar jag varför folk skaffar barn om de ändå inte vill umgås med dem.

   Radera
  2. Trodde det redan var det som liberaler och konservativa gjorde när de prompt ska betygsätta uppförande och lydnad hos våra små rara gossar och flickor från särskilt unga åldrar.

   Vuxna slåss och bråkar om fjantiga gudar hit och dit, vi gasar förbi dödsolyckor filmandes med mobilen i högsta hugg, gapar som apor om fotbollslaget förlorat och sätter upp lappar om kaffekoppar. Våra föräldrar har inte lyckats lära oss det minsta om hur vi ska uppför oss men vi ska minsann hålla på och betygsätta små oskyldiga barn som försöker försvara sig mot vuxenvärldens idioti.

   Först ska föräldrar lära dem att gå och prata för att de inte ska bli anmälda av socialen. Sen lär politiker dem att de ska sitta still, lyda och hålla käft. Bättre vore det väl om Allianspolitikerna själva föregått med detta exempel. Barn gör inte som politiker säger - de gör som politiker gör.

   Radera
  3. Jag hade ingen aning om att det var allianspolitikerna och inte socialisterna som sett till att vi har en stor stat i syfte att göra folket handlingsförlamat ;-).

   Radera
  4. Haha. Nej nu har du fått det Där om bakfoten. I en demokrati så är det en liten stat som gör folk handlingsförlamade.

   Trump kan kanske inte kan köpa loss Grönland. Men Grönlänningarna kunde ha satsat på att köpa Trump. Om inte Putin hunnit före.

   Radera
 6. Marknaden lär väl vara ganska död efter att den första mobilvandrande föräldern kraschar vagnen in i en vägg när gasen fastnar av någon anledning. Lite svinn får man kanske räkna med eller så kanske det blir krav på nödbroms som kopplas till föräldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolkar jag Volkswagensatsningen rätt tycks de ändå fokusera mer på broms än på gas, så kanske det klarar sig. Då är det nog större risk att föräldrarna får åldersdiabetes och hjärtinfarkt innan ungen hinner gå ut mellanstadiet.

   Radera
 7. Fasen, någon har snott min affärsidé. Skämtade om att bygga en sådan där för några år sedan och nu är den verklighet. Det latmaskarna inte tänker på är att de ska betala tillbaka sina dyra räntor och krediter genom välavlönat arbete. Vilket i sin tur kräver lång utbildning som kräver studielån och att avstå från riktigt arbete under de viktigaste inkomståren av sina unga liv.

  Jaja. Vill man slita häcken av sig i 20-30 år och gå miste om barnets uppväxt bara för att kunna rulla sin baby med el-barnvagn så låt gå. El-barnvagnar är det som får landets ekonomi att rulla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert plats för ett märke till på marknaden. Eller utveckla en rullstol för friska vuxna.

   Radera
  2. Det vore något det. En app-styrd rullstol för fullt friska (om man kan kalla dem så) skåningar på besök i Stockholm och som inte vill annat än att åka omkring och turista som om de vore Stephen Hawking. Idag kan man kanske skratta åt eländet men snart är det fullt Blodigt allvar även här i Sverige.

   Se bara på föregångslandet USA.

   ” Länge levde Chloe ut sin fantasi i hemlighet och låtsades vara handikappad när hon var ensam. Hon levde väldigt riskfyllt och klättrade i träd i hopp om att skada benen. Nu, som vuxen, brukar hon åka utförsåkning och även då drömmer hon om att drabbas av en olycka. [...]
   2010 hittade Chloe en läkare som var villig att hjälpa henne med att bli handikappad genom att skära av ischias och andra nerver som skulle leda till att benen blev orörliga. Prislappen för operationen låg på 16 000 pund, motsvarande 161 000 kronor, skriver Daily Mail.”

   https://nyheter24.se/nyheter/utrikes/749895-lever-som-fysiskt-handikappad-med-rullstol-trots-helt-frisk

   Radera
 8. Ser inte poängen med löparvagnen heller tyvärr. Om det är lite högre friktion i vagnen så får du ju mer träning och kan skippa att köpa de där ankelvikterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ankelvikter?! Jag vill att löpningen ska vara så lätt som möjligt. Går det "för lätt" ökar jag hellre tempo och distans än skaffar mig andra svårigheter som att springa i träskor eller så.

   Radera
 9. https://www.nyteknik.se/fordon/elcyklister-far-lika-mycket-motion-som-vanliga-cyklister-6966370

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elcyklar är åtminstone tänkta att få motion på, till skillnad från segways och självgående barnvagnar.

   Men jag tycker att denna och liknande undersökningar jämför äpplen och päron (med reservation för att jag inte läst själva studien, eftersom journalisten inte länkar till den). Klart elcyklar rullar mer, de kostar ju mycket mer. Men ska de jämföras med bil, cykel eller att sträckan inte alls hade blivit av utan elcykel? Om svaret är cykel borde rubriken varit "Elcyklister får mindre motion pga elcykel".

   Radera
 10. Nu kommer el-vagnarna ...

  https://www.engadget.com/2019/09/02/bosch-electric-stroller-system/?sr_source=Facebook&fbclid=IwAR1OaMpwPrxbK0gsqQhXiPaR2OrcKIh97mTCFEGWYRQ1SRLJ8GcgU9KeYoI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad väger egentligen en barnvagn - 500 kg? När det nu är så himla svårt att knuffa den i uppförsbacke. Bra att den är kopplad till mobilen i alla fall eftersom det är där många barnvagnsföräldrar har sitt totala fokus.

   Radera