Många klagar över hur dyr mat är. Det är ju inte så konstigt
ifall man slänger bort maten. Enligt SVT ökar matsvinnet med tolv procent under julen,
och det från en nivå som var sjuk redan innan. Svenska folket slänger hundratusentals ton mat varje år. Och varför skulle just
mat inhandlas med sans när folk är helt galna i övrigt den här tiden på året? Återigen
visas med all tydlighet att ryktet om Sverige som ”landet lagom”
är kraftigt överdrivet.
Som jag skrev i mitt julfirarinlägg:
”Välj ut några rätter. Det blir säkert tillräckligt för att
frossa i mat ändå. Poängen med julmat är att man ska umgås med
nära och kära över en bit mat. Upplevelsen blir inte ett dugg
bättre för att man har femton olika rätter som räcker till rester
hela januari. Sprid hellre ut tillagningsdatumen över flera månader
och ät maten färsk.”
Är det verkligen så enkelt? Ja,
precis så enkelt är det. Handla och fira med lite balans. Själv
bakade jag pizza på julafton precis som vanligt. Och risgrynsgröt,
det är ju jul, för böveln.