Om tio dagar är det fettisdagen. Någon
kanske invänder att varje dag är fettisarnas dag i landet där BMI
20 anses vara, om inte anorektiskt så åtminstone på gränsen till ”osunt”. Men det handlar såklart
inte om fetton utan om semlor, eller hetvägg. Köpesvarianten kostar
35-40 kr på kondis. I matbutiken något mindre. Mina kostar
1,25 kr/st och är enligt oberoende tester 29 gånger godare, så nu
kör vi.
Först bakar du vetebullar och till det
behövs:
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
Smält smöret i kastrull eller mikro,
tillsätt mjölk, salt och socker. Värm till c:a 37 grader innan du
smular ner jästen. Vispa runt en stund så att den löser upp sig. I med mjölet.
Jäs under bakduk i 30 minuter. Slå på ugnen på 225 grader.
Dela upp degen i 24 bitar, rulla varje klick till en bulle och ställ dem på plåtar.
Jäs under bakduk igen, i 30 minuter
eller tills bullarnas storlek fördubblats.
Pensla med smör, matolja eller vatten.
Eller ägg, om du till skillnad från mig håller på med sånt.
Grädda i ugn i 10-15 minuter (tills de
har bra färg).
Låt bullarna svalna innan det är dags att förvandla dem till semlor. Man kan göra dem
dagen innan också.
Sedan tar du fram resten av ingredienserna:
Sedan tar du fram resten av ingredienserna:
7 dl grädde
350 gram mandelmassa
florsocker
kanel
Vispa upp grädden. Dela bullarna på mitten (ingen fånig liten trekant högst upp!). Skär loss en del av inkråmet och blanda det med grädden och mandelmassan.
Smeta tillbaka kladdet på bullarna,
sätt ihop delarna igen.
Klart! Men bäst blir de efter ett dygn
i kylen. Strö över florsocker, servera med kanel och ät semlorna
”torra” med te eller kaffe, eller i tallrik med varm mjölk.
Frågor på det?