Så här var det inte förr, och med
”förr” menar jag inte när farfar var ung. För 25 år sedan var
internet exotiskt och det gick definitivt inte att handla pizza där
och få hem den på en halvtimme. Matbutikerna stängde vid sextiden
förutom på lördagarna då de stängde vid 14-15 och på söndagarna
var det helstängt. Det fanns närbutiker med längre öppettider,
men deras utbud var klent och dyrt.
Är du ung kommer du inte ihåg detta,
men även vi som var med har glömt och vant oss. Så när vi nu är i ett läge
där man inte kan (och definitivt inte bör) småhandla precis det man vill ha för stunden, utan någon som helst framförhållning, och
går bananas över att något på inköpslistan är restnoterat,
finns det möjlighet att skapa nya, bättre rutiner.
Just-in-time-samhället är jättebra om det inte behövs några marginaler, men där är vi inte nu.
Se till att ha flera veckors lager av
torrvaror och konserver, och ännu längre av mediciner och den nya
hårdvalutan toalettpapper. Ta några minuter att skriva upp allt det
där du tror att du ska komma ihåg i butiken. Planera dina måltider,
veckohandla och (om du inte gjort det tidigare) upptäck att
framförhållning spar såväl pengar som tid.
Moderna svenskar, särskilt i städer,
har lärt sig att inte behöva planera. Kanske är det dags att vi
lär oss något nytt nu.