onsdag 18 mars 2020

Karensabstinens

I epidemins spår togs karensavdraget bort, så att man slipper tappa hela lönen första dagen man är hemma från jobbet. Det kan tyckas rimligt, men hur dålig ekonomi har man då? Det är ju inte så att man kommer vara hemma varannan dag för att man fått en släng av Corona, det handlar om en enda dags lön (eller en femtedels veckas, för att vara petig).

Jag vet att de flesta övergett Wibbles tankar om att alla borde ha en årslön i buffert, men kan vi inte enas om att alla bör ha åtminstone en dagslön på banken?! Eller kanske rentav hemma, i kontanter. Tydligen inte.


Fast borde jag inte applådera att regeringen äntligen visar lite handlingskraft, det jag kritiserat den för att inte göra? Nej, jag ser inte detta som handlingskraft utan som en vänsterpopulistisk flört med LO och V, som inte alls höjer sina röster för virusbekämpning utan för att få igenom en åsikt de haft ända sedan karensdagen återinfördes 1993.

Hade det handlat om Corona skulle väl samma människor förespråka att man tar bort biltullarna så att folk i smittobegränsningens namn har råd att undvika kollektivtrafiken, men det har jag inte hört vare sig från LO eller vänsterpartister. Apropå vinklade glasögon kan detta vara det mest korkade jag sett på länge:


Blir man idiot om man jobbar som programledare på Sveriges Radio eller får man ett eget SR-program så fort man bevisat sig vara idiot? Det är en av många frågor jag brottas med.

8 kommentarer:

 1. Förutsatt att karensavdragets avskaffande blir lika tillfälligt som de säger så tycker jag det är en rimlig åtgärd. Dock vet vi ju alla att det inte finns någonting i denna värld som är lika permanent som en tillfällig lagstiftning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det här fallet tror jag det. Möjligt att det en gång fanns en moral som gjorde att detta system inte utnyttjades, men det var åtminstone före min tid. Om det sedan beror på att myndigheter och politiker gjort allt för att visa att de är våra fiender eller om folk blivit mer egoistiska ska jag låta vara osagt.

   Radera
 2. Ett annat lämpligt förslag är (förutom avskaffande av biltullar i Stockholm och Göteborg) gratis parkering på alla parkeringsplatser så medborgarna kan ta bilen och slippa smittas i den kommunala kollektivtrafiken. Har dock på känn att detta sitter långt inne då många kommuner propagerat hårt och höjt avgifterna kraftigt för att få "bilfria" innerstäder.

  På samma tema som karensdag och noll i besparingar var ett inslag i gårdagens Rapport om hotellbranchen i Orlando, Florida. En hotellägare beklagade sig över total avsaknad av gäster då det gick ut över hans personal - de flesta levde tydligen från "pay check" till "pay check" - som inte skulle klara av någon längre period utan jobb. Alternativet att flytta till annan ort fanns inte heller då jobbsituationen skulle komma att bli lika dyster i hela landet. Även om det inte var helt uppenbart så var det ytterligare ett slag i debatten om Sverige förträffliga sociala skyddsnät och ett fack som garanterar anständiga löner. Ingen kritisk fråga om att kanske även de med låg inkomst borde försöka spara någon krona eller så. I ett utsatt läge med låg och osäker inkomst/anställning borde denna drivkraft vara betydande men vi vet ju inte hur det är då bara en persons åsikt presenterades i inslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, man vill inte att folk ska åka bil och om denna vilja resulterar i att människor dör i ett utdraget lidande så må det vara hänt. Jag tror på allvar att det är precis så tankarna går.

   O ja, SVT skulle aldrig någonsin göra ett inslag om de som ramlar ur resterna av Sveriges skyddsnät. Åtminstone inte objektivt och vinkelfritt.

   Radera
 3. Ja du, vad ska man egentligen säga om hjärntrusten på SR &co? Annat än att man lär bli idi-t av att ta del av det de har att säga.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att man blir idiot av att lyssna på någon, men man måste lyssna kritiskt. Däremot känner jag själv att jag inte orkar vaska fram guldkornen på SR. Jag lyssnade mycket på SR förr, men det blev sämre och sämre tills det till slut inte kändes lönt längre.

   Radera
 4. Om du syftar på Annika Norlin i din sista kommentar så är hon inte programledare hos SR. Jag skulle också vilja se källa på bilden du lagt upp. Är det ett citat från henne? Var har du tagit det ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är Annika Norlin jag åsyftar. Hon var programledare på SR innan hon blev artist (om du frågar mig skadade det nog inte artistkarriären heller).

   Bilden kommer ifrån ett reportage på SR gissningsvis ett par dagar före jag la upp det här inlägget. Huruvida hon sa det ordagrant är jag osäker på, men jag lyssnade på hela intervjun och det var inget tvivel om att hon var övertygad om att Covid-19-pandemin är en direkt följd av klimatförändringar.

   Radera